Jeg er rigtig kommet i gang med at bage franskbrød her i løbet af den sidste måneds tid. Det er noget, der kommer over mig i perioder, hvor jeg synes, det er noget så hyggeligt, at kunne hive små, hjemmebagte, buttede og lysebrune franskbrød ud af ovnen. Efterfølgende serveres brødene i tykke skiver med koldt smør, ost eller marmelade til en kop te.
Nogle gange bliver det grove franskbrød, fx dette her lækre gulerodsfranskbrød med solsikkefrø. Andre gange falder valget på et grydebrød – eller verdens nemmeste brød, som det også kaldes – med knasende sprød og mørkebrun skorpe og en sej krumme. Idag blev det dog til franskbrød af den gammeldags slags, nemlig et kærnemælksfranskbrød.
>> Se også min opskrift på koldhævet kærnemælksfranskbrød lige her.
Et kærnemælksfranskbrød er et rigtigt “varm kakao og franskbrød med smør” brød, hvis det giver mening? Det er et gammeldags franskbrød, som er hvidt, lækkert og luftigt og med et fint strejf af syre fra kærnemælken, uden at brødet på nogen måde bliver surt, selvfølgelig. Det er sådan et brød, som både kan bruges til marmelade og ost, men sandelig også til varm leverpostej, pålæg eller måske en lækker rejemad. Og så er det dejligt simpelt at lave, i hvert fald hvis man er den heldige ejer af en røremaskine.
Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre at bage brødet, hvis ikke man har en røremaskine, men en røremaskine gør projektet en hel del nemmere. Dejen skal nemlig æltes temmelig længe og være ret blød og elastisk, for at brødet kan få den helt rigtige lette og luftige konsistens. Se evt. billedet herunder af den færdigæltede dej. Der må desuden ikke tilsættes alt for meget mel, så brødet bliver tørt i stedet for svampet, så det kræver lidt tålmodighed, hvis man vælger at ælte brødet i hånden. Til gengæld kan jeg garantere, at man kommer til at stå med hænderne i den lækreste, bløde gærdej og det er jo heller ikke at foragte.
Brødet kom ud af ovnen for lidt over ½ time siden. Jeg har netop spist endeskorpen med lidt smør på til en kop te og hold nu op, hvor var den lækker. Let og luftig og slet ikke så kompakt, som hjemmebagtefranskbrød godt engang imellem kan have tendens til.
Resten af brødet gemmer jeg, til Morten kommer fra arbejde. Han kan sikkert godt spise en skive eller to og så kan vi bare spise til aften lidt senere. Jeg overvejer, om jeg også skal lave en kop varm kakao til os, men det må vi se til den tid. Fordelen ved at have hjemmelavet instant kakaopulver på lager er jo, at man kan have varm kakao klar på et øjeblik, når lysten melder sig.
Kærnemælksfranskbrød
Ingredienser
- 3 dl kærnemælk
- ½ pk gær
- 2 tsk groft salt
- 2 tsk sukker
- 1 æg
- 40 gr blødt smør
- 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Gær udrøres i kærnemælken.
- Salt, sukker, æg, smør og hvedemel tilsættes og der æltes i ca 10 minutter til en blød og elastisk dej.
- Bruges der en køkkenmaskine, så samles alle ingredienserne i skålen og dejen æltes i ca 10 minutter med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1½ time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et brød, som lægges i en letsmurt brødform. Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter.
- Pensl brødet med mælk eller vand, rids det og bag det i ca 30 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion) til det er gyldenbrunt og gennembagt.
- Vend brødet ud på bageristen og afkøl det.
Bruger du nogensinde bagemaskine?
Ellen – Jeg må indrømme, at det er meget sjældent, at jeg bruger en bagemaskine, men jeg er sikker på, at man godt kan lave brødet i en bagemaskine 🙂
Skal kærnemælken lunes, inden man røre gæren ud?
Sonja – Det plejer jeg ikke at gøre – jeg smider bare det hele i skålen og sætter maskinen igang med at røre. Det forlænger selvfølgelig hævetiden en lille smule, men det smager fantastisk 😀
Hvorfor ikke varmluft . Jeg bruger ikke andet
Hanne – Det bestemmer man selvfølgelig også selv og der er jo ikke to ovne, der bager ens, men jeg oplever ofte, at brød og boller bliver mere jævnt bagt, hvis jeg bruger almindelig ovnfunktion. Desuden synes jeg, at den varme luft som suser rundt i ovnen, nogle gange kan have tendens til at udtørre brødet ganske let, i stedet for at gøre det saftigt og svampet 🙂
Tusinde tak for en super god opskrift. Jeg har ikke tidligere brugt kærnemælk til bagning, men efter at have prøvet din opskrift er det bestemt ikke sidste gang. Brødet er bare lækkert og holder sig rigtigt godt efterfølgende.
Et lille fif, i stedet for at ælte smørret i i fast form plejer jeg at smelte det og køle det ned med en del af kærnemælken. Det synes jeg gør æltningen lettere hvis man ikke bruger røremaskine. Det gør ingen anden forskel end at det er lettere:)
Christian – Ja, kærnemælk er perfekt til bagning 😀
Lød lækkert og duftede herligt da det blev bagt – så hvor blev jeg skuffet ved den første bid – alt for salt – og jeg er normalt ikke saltforskrækket- så øv
Lene – Æv, det var da træls. Som du måske har set i opskriften, så bruger jeg groft salt, og der er selvfølgelig forskel på groft salt og fint salt, så hvis du har brugt fint salt, kan jeg godt forstå, hvis brødet er blevet alt for salt.
I min tid i forskellige bagerier lærte jeg, at man doserer ca 1 tsk groft salt til ca 250 gr hvedemel. Og den kombi passer noget så godt til mine smagsløg, så den har jeg holdt ved i stort set alt mit bagværk lige siden. Dog kan smag og behag jo ikke diskuteres, så jeg foreslår, at man smager sig frem og finder ud af, hvor meget salt der går til 250 gr mel for at det smager helt perfekt. Det kan fx være, at du foretrækker ca ½ tsk salt pr. 250 gr mel. Hvis blot man husker på de tal, som man kommer frem til, så kan man langt hen ad vejen (næsten) ignorere målene på salt i opskrifterne på brød og boller – og så vil bagværket altid passe perfekt til egens egen smag 🙂
Tak for dit svar 😊
Prøver igen – denne gang med mindre salt.
Ha’ en gid dag.
Hilsen lene 🙂
Det er suverænt, vores favoritbrød
Marit – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hvilken form passer brødet til? Hvor mange L?
Sofie – Jeg kender ikke lige litermålet på min franskbrødsform, men jeg bruger en mellemstor form 😀 Dejen skal udfylde ca. halvdelen af formen (i højden), når du lægger det i 😀
Kan mand bruge havremel i stedet for hvedemel hvis man skal have glutenfri
Laila – Jeg har ikke den store erfaring i af bage glutenfrit, så her må jeg blive dig svar skyldig. Jeg ved, at der findes en del glutenfrie meltyper, der kan bruges i stedet for hvedemel, bl.a. har Finax lavet en variant. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt du kan bruge havremel, eller du bare ender med et meget tørt og bastant brød – det er jo pga. hvedemelets gode hæve- og bageegenskaber, at brød og boller bliver luftigt og let, så hvis jeg var dig, ville jeg gå efter en glutenfri erstatning for hvedemel 🙂
Hvordan smager brødet dagen efter, er det tørt? 😊
Mille – Jeg synes, at kærnemælken er medvirkende til at holde brødet svampet og blødt i flere dage. Men det skal selvfølgelig pakkes godt ind 😀
Hvad vil du skyde på de skal ha i ovnen hvis jeg laver boller ud af dejen istedet..?
Lea – Uhhh nogenlunde samme tid som andre slags boller/fødselsdagsboller – ca 12-20 minutter afhængig af størrelse 😀
Så bager jeg lige dette lækre brød igen, helt klart vores favorit, tak for en dejlig opskrift 👍
Kim – Tusind tak for din hilsen – det er så dejligt at høre 😀
Kan man erstatte noget hvedemel med fuldkornsmel eller durummel? – hvor meget?
Anna – Ja, det kan man sagtens. Som tommelfingerregel siger man, at man kan erstatte op til 50 % hvedemel med en grovere meltype. Pga hvedemelets gode bage- og hæveevne, anbefales det ikke at erstatte mere end max 50 %, hvis man stadig ønsker luftigt og lækkert brød, der er hævet flot op og ikke er for tungt 😀
Har bagt brødet den anden dag og nøj det er bare godt. Lad det bare køre længe i røremaskinen 10 -12 min, som du skriver, det bliver lækkert blødt og smidigt. Godt i flere dage.
Lisbeth – Hvor er det bare dejligt at høre, at brødet er blevet en succes. Herhjemme er det også et evigt HIT 😀