Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kærnemælksfranskbrød…

27 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg er rigtig kommet i gang med at bage franskbrød her i løbet af den sidste måneds tid. Det er noget, der kommer over mig i perioder, hvor jeg synes, det er noget så hyggeligt, at kunne hive små, hjemmebagte, buttede og lysebrune franskbrød ud af ovnen. Efterfølgende serveres brødene i tykke skiver med koldt smør, ost eller marmelade til en kop te.

Nogle gange bliver det grove franskbrød, fx dette her lækre gulerodsfranskbrød med solsikkefrø. Andre gange falder valget på et grydebrød – eller verdens nemmeste brød, som det også kaldes – med knasende sprød og mørkebrun skorpe og en sej krumme. Idag blev det dog til franskbrød af den gammeldags slags, nemlig et kærnemælksfranskbrød.

>> Se også min opskrift på koldhævet kærnemælksfranskbrød lige her.

Et kærnemælksfranskbrød er et rigtigt “varm kakao og franskbrød med smør” brød, hvis det giver mening? Det er et gammeldags franskbrød, som er hvidt, lækkert og luftigt og med et fint strejf af syre fra kærnemælken, uden at brødet på nogen måde bliver surt, selvfølgelig. Det er sådan et brød, som både kan bruges til marmelade og ost, men sandelig også til varm leverpostej, pålæg eller måske en lækker rejemad. Og så er det dejligt simpelt at lave, i hvert fald hvis man er den heldige ejer af en røremaskine.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre at bage brødet, hvis ikke man har en røremaskine, men en røremaskine gør projektet en hel del nemmere. Dejen skal nemlig æltes temmelig længe og være ret blød og elastisk, for at brødet kan få den helt rigtige lette og luftige konsistens. Se evt. billedet herunder af den færdigæltede dej. Der må desuden ikke tilsættes alt for meget mel, så brødet bliver tørt i stedet for svampet, så det kræver lidt tålmodighed, hvis man vælger at ælte brødet i hånden. Til gengæld kan jeg garantere, at man kommer til at stå med hænderne i den lækreste, bløde gærdej og det er jo heller ikke at foragte.

Brødet kom ud af ovnen for lidt over ½ time siden. Jeg har netop spist endeskorpen med lidt smør på til en kop te og hold nu op, hvor var den lækker. Let og luftig og slet ikke så kompakt, som hjemmebagtefranskbrød godt engang imellem kan have tendens til.

Resten af brødet gemmer jeg, til Morten kommer fra arbejde. Han kan sikkert godt spise en skive eller to og så kan vi bare spise til aften lidt senere. Jeg overvejer, om jeg også skal lave en kop varm kakao til os, men det må vi se til den tid. Fordelen ved at have hjemmelavet instant kakaopulver på lager er jo, at man kan have varm kakao klar på et øjeblik, når lysten melder sig.

4,24 fra 13 stemmer

Kærnemælksfranskbrød

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hæve- og bagetid2 timer
Samlet tid2 timer 25 minutter
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • 3 dl kærnemælk
 • ½ pk gær
 • 2 tsk groft salt
 • 2 tsk sukker
 • 1 æg
 • 40 gr blødt smør
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Gær udrøres i kærnemælken.
 • Salt, sukker, æg, smør og hvedemel tilsættes og der æltes i ca 10 minutter til en blød og elastisk dej.
 • Bruges der en køkkenmaskine, så samles alle ingredienserne i skålen og dejen æltes i ca 10 minutter med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1½ time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et brød, som lægges i en letsmurt brødform. Lad brødet efterhæve i ca 30 minutter.
 • Pensl brødet med mælk eller vand, rids det og bag det i ca 30 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion) til det er gyldenbrunt og gennembagt.
 • Vend brødet ud på bageristen og afkøl det.
I stedet for kærnemælk kan man bruge andre former for syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt naturel, skyr, creme fraiche, ymer, A38 eller lignende. Spæd med lidt vand eller mælk indtil konsistensen bliver flydende og mængden passer med opskriften. 

 

Subscribe
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Ellen
7 år siden

Bruger du nogensinde bagemaskine?

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Ellen

Ellen – Jeg må indrømme, at det er meget sjældent, at jeg bruger en bagemaskine, men jeg er sikker på, at man godt kan lave brødet i en bagemaskine 🙂

Sonja Månson
6 år siden

Skal kærnemælken lunes, inden man røre gæren ud?

Maden i mit liv.
6 år siden

Sonja – Det plejer jeg ikke at gøre – jeg smider bare det hele i skålen og sætter maskinen igang med at røre. Det forlænger selvfølgelig hævetiden en lille smule, men det smager fantastisk 😀

Hanne
4 år siden

Hvorfor ikke varmluft . Jeg bruger ikke andet

Christian
4 år siden

Tusinde tak for en super god opskrift. Jeg har ikke tidligere brugt kærnemælk til bagning, men efter at have prøvet din opskrift er det bestemt ikke sidste gang. Brødet er bare lækkert og holder sig rigtigt godt efterfølgende.
Et lille fif, i stedet for at ælte smørret i i fast form plejer jeg at smelte det og køle det ned med en del af kærnemælken. Det synes jeg gør æltningen lettere hvis man ikke bruger røremaskine. Det gør ingen anden forskel end at det er lettere:)

Lene christiansen
3 år siden

2 stars
Lød lækkert og duftede herligt da det blev bagt – så hvor blev jeg skuffet ved den første bid – alt for salt – og jeg er normalt ikke saltforskrækket- så øv

Lene christiansen
3 år siden

Tak for dit svar 😊
Prøver igen – denne gang med mindre salt.
Ha’ en gid dag.
Hilsen lene 🙂

Marit
3 år siden

5 stars
Det er suverænt, vores favoritbrød

Sofie
3 år siden

Hvilken form passer brødet til? Hvor mange L?

Laila Truelsen
2 år siden

Kan mand bruge havremel i stedet for hvedemel hvis man skal have glutenfri

Mille
2 år siden

Hvordan smager brødet dagen efter, er det tørt? 😊

Lea
2 år siden

Hvad vil du skyde på de skal ha i ovnen hvis jeg laver boller ud af dejen istedet..?

Kim Ryom
2 år siden

5 stars
Så bager jeg lige dette lækre brød igen, helt klart vores favorit, tak for en dejlig opskrift 👍

Anna
2 år siden

Kan man erstatte noget hvedemel med fuldkornsmel eller durummel? – hvor meget?

Lisbeth Petersen
1 år siden

5 stars
Har bagt brødet den anden dag og nøj det er bare godt. Lad det bare køre længe i røremaskinen 10 -12 min, som du skriver, det bliver lækkert blødt og smidigt. Godt i flere dage.