Jeg elsker at tage en gængs bagerkage, og så trylle kagen frem hjemme i mit eget køkken. Jeg har tidligere bl.a eksperimenteret med romkugler, træstammer, studenterbrød og hindbærsnitter, og i dag har jeg lavet kakaosnitter. En kage, som efterhånden er et sjældent syn i bagerbutikkerne, men de smager nu stadig godt.
Opskrift på kakaosnitter.
Kakaosnitter består af en mørdej med et lag hindbærmarmelade, som efterfølgende dækkes med kokos-kakaomasse. Når kagen er færdigbagt og afkølet, skæres den ud i passende snitter og afslutningsvis dyppes kanterne i smeltet chokolade. Det er kraftig kost, så man skal passe på med at skære snitterne for store. Men de hjemmelavede kakaosnitter smager virkelig godt, og er meget langt fra de halvtørre og særdeles kedelige kakaosnitter, som kan købes i butikkerne. Så man skal næsten unde sig selv at prøve den hjemmelavede udgave.
Tip! Se også tips til variationer og nedfrysning af kagerne under opskriften.
Kakaosnitter med kokos
Ingredienser
- 150 gr hvedemel
- 75 gr flormelis
- 75 gr smør
- 1 æg
- 1 dl hindbærmarmelade
Kokosfyld.
- 250 gr kokosmel
- 325 gr sukker
- 4 æggehvider
- 50 gr kakaopulver
- ½ tsk hjortetaksalt
- ½ dl vand
Desuden
- 250 gr mørk chokolade (måske lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Kom mel og flormelis i en skål og smuldr smørret ud i blandingen.
- Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter.
- Rul dejen ud til et rektangel (ca 25 x 30 cm á 2-3 mm's tykkelse) på et meldrysset bord. Placer herefter dejen i bunden af et ildfast fad (ca 25 x 30 cm) foret med bagepapir. Jeg bruger det store ildfaste fad fra Le Creuset.
- Bag bunden ved 200 °C (varmluft) i ca 10 minutter, indtil den er gylden.
- Lad bunden afkøle let og fordel herefter hindbærmarmeladen på bunden.
Kokosmasse.
- Kom kokosmel, sukker, æggehvider, kakao, hjortetakssalt og vand i en gryde og rør det sammen til en grød under svag varme.
- Smør herefter den klistrede kokosbund ud ovenpå hindbærmarmeladen.
- Sæt fadet i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca. 25 minutter.
- Lad kagen afkøle let i formen, inden den løftes op vha. bagepapiret og afkøles.
- Smelt chokoladen i mikrobølgeovnen eller over vandbad.
- Skær kagen ud i 12-15 firkantede snitter.
- Dyp kanterne på hver snitte i smeltet chokolade. Stryg evt. overskydende chokolade af med en kniv, så bliver chokoladelaget ikke alt for tykt.
- Placer kakaosnitterne på et stykke bagepapir og lad chokoladen tørre.
- Opbevar kakaosnitterne i en bøtte med låg. Holdbarheden er 3-5 dage. Kagerne kan desuden fryses.
Tips til variationer.
I stedet for hindbærmarmelade kan man bruge en anden marmelade. Fx solbær, appelsin, rabarber eller lignende. Dog anbefaler jeg, at man bruger en let syrlig marmelade, som kan give noget modspil til den søde kakao-kokosmasse.
Det smager virkelig godt og ser noget så fint ud, hvis man dypper kanterne på kakaosnitterne i smeltet chokolade. Men man kan selvfølgelig vælge at springe dette over. Vær dog OBS på, at kanterne godt kan blive lidt tørre (efter 3-5 dage), hvis ikke de har været dyppede i chokolade.
Lav en stor portion og frys ned.
Kakaosnitter kan uden problemer fryses. Og faktisk er der ofte tale om frosne, optøede kager, hvis man finder kakaosnitter på eksempelvis tankstationer og lign. Det er derfor oplagt at lave en stor portion – selvom den her opskrift faktisk er rimelig stor – og derefter fryse kagerne ned. Når der så kommer uventede gæster, eller trangen til hygge og søde sager opstår, så skal kagerne blot optøs på køkkenbordet i 30 minutter eller deromkring. Og så er de klar til servering.
Jeg kan dog anbefale, at man får frosset sine kakaosnitter ned relativt hurtigt, efter at de er færdige. Herhjemme har den ene kage det i hvert fald med at tage den anden. Og pludselig er der ikke flere tilbage, som kan kommes i fryseren.
Jeg har lavet en variant med chokolade i kokosmassen for mange år siden. Den blev virkelig legendarisk på min arbejdsplads. Nyansatte kom og spurgte til opskriften. Det var længe før min mand lavede opskriftsamleren.dk Sjovt med de minder en kage kan bringe. Det er en nem måde, at få chokoladen i kagen, så man ikke behøver overtrække den bagefter.
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Uhhh også en god idé. Det skal jeg prøve på et tidspunkt…..meeeeeeen, det er nu også ret godt at bide i sådan en lækker kant fyldt med sprød chokolade 😉
Jeg vil give dig ret. Det er netop for at få chokoladen i sin rene form at tygge i, at man dypper kanten. Ellers får man slat ikke samme fornemmelse af snagen. 🙂
Johnny – Netop – det er den knasende skal af chokolade, som vi er ude efter 😀
Mener du seriøst, at den angivne mængde mel giver dej nok til en form på 20×30 cm.?
Jeg opgav projektet, da jeg så, hvor tynde en skal, der blev ud af det. 🙁
Tage – Altså med angivne mængde mel går jeg ud fra, at du snakker om mørdejen? 🙂 Men ja, jeg beklædte en form på 20 x 30 cm med mørdejen, som blev lavet ud fra de angivne mængder – 150 gr hvedemel, 75 gr flormelis, 75 gr smør og et æg.
Mørdejen blev rullet ud på et meldrysset bord og derefter løftet over i formen og presset i facon og der var rigeligt med dej. Mørdejen skal jo kun udgøre bunden i kagen, resten overlades til kokos-kakaomassen, og skal derfor ikke være meget tykkere end bunden i en hindbærsnitte, men det var da lidt ærgerligt, at du var nødt til at opgive projektet.
Mange hilsner fra
Anne.
Siger jer bare 😉 de er sindsyge gode og vanedannende. 🙂
Yvonne – Hehe, ja det vanedannende er næsten det værste 😉
Har her til aften lige prøvet at bage efter din opskrift, da jeg synes dine snitter så SÅ fine ud! Men jeg må desværre sige at have haft lidt samme problem som Tage: Min bund er simpelthen så tynd, og selv med marmelade og kokosfyld ovenpå har de en maks tykkelse på 1 cm – super ærgerligt men kæmpe respekt til dig for at få så flotte snitter ud af så lidt dej 🙂
Jeg tænker umiddelbart at man skal fordoble (hvis ikke triple) mørdejen hvis man skal få en ordentlig tykkelse på bunden.
Smagen er dog ikke til at tage fejl af – de smager som rigtige kakaosnitter!
Julie – Jeg kan simpelthen ikke forstå, at dejen ikke fylder mere hos Jer. Jeg har oven i købet lige målt mit fad for at være helt sikker og det er faktisk en lille smule større end de angivne 20 x 30 cm (jeg bruger det største ildfaste fad fra Le Creuset). Når man kigger på målene – 150 gr mel, 75 gr smør, 75 gr flormelis og et æg, så vil jeg mene, at dejen må veje i omegnen af 350 gr, hvilket burde være rigeligt til at fylde formen – bunden skal jo være ganske tynd og sprød, præcis som en tærtebund eller hindbærsnitter. Det der skal give højde på snitterne er jo kokosfyldet ovenpå, så de færdige snitter får en højde på 2-2½ centimeter – også selvom marmeladen ikke fylder alverden. Jeg må desværre blive dig svar skyldig, for jeg forstår ganske enkelt ikke, at Jeres bund ikke kan fylde fadet ud. Det glæder mig dog, at smagen var som den skulle være 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Skal der hjortetakssalt i eller kan det udelades/erstattes..? Har alt andet og bruger aldrig hjortetakssalt ellers.. 😅
Tak for gode opskrifter forøvrigt 😁
Mathias – Hjortetaksalt giver en let sprød overflade på kokoslaget og så fungerer det jo i øvrigt som hævemiddel. Normalt er det svært at erstatte/udelade hjortetaksalt, fx i en småkage, men denne her kage jo ikke skal være småkagesprød på toppen, tror jeg godt, du kan vove pelsen og bare udelade det 😀
Den er super lækker, jeg rullede ikke dejen til bunden ud, jeg smuldrede selvfølgelig koldt smør i, og hældte derefter den smuldrede dej i formen og trykkede den så sammen deri, meget nemmere og det blev godt.
Lone – Ja, sådan kan man også gøre – det er dejlig nemt, hvis man gerne vil slippe for kagerullen 😀
Hello! Child of a Dane here! I used to eat these all the time when I was a kid visiting family and miss them so much! I am trying to make these in the US but I am struggling with the consistency of the cocoa-coconut mixture. Do you have pictures of what it should look like in the pot right before spreading it over the base & jam?
Jessi – I’m sorry – I don’t have a picture 🙈🙈 But the texture of the coconut mixture in the pot is like a thick oatmeal 🙂
That’s really helpful!! Thank you ♥️🇩🇰
Jessi – You’re welcome 😁🌼