Jeg skal love for, at der er gået brød-, bolle- og kagebagning i den her i det nedlukkede Danmark. I bager på livet løs og det gør jeg faktisk også selv. For nybagt brød og kager er jo ikke bare lækkert at spise. Det kan også være ren terapi at bage. I weekenden blev det for mit vedkommende til en stor portion snaskede kanelsnurrer med kanelremonce. Svenskernes svar på kanelsneglen, som jeg er en lille smule forelsket i. Ikke mindst fordi de er noget så fine at se på. Og så smager de altså også bare helt eminent godt.
Se også – Kanelsnegle I Kanelsneglemuffins I Kanelkage
Min bedste opskrift på kanelsnurrer.
Selvfølgelig har de også både kanelsnegle og kanelgifler i Sverige. Der er altså et eller andet med svenskere og bagværk med kanel. Men det er især kanelsnurrerne, som jeg forbinder med det svenske. Og så selvfølgelig en rigtig god kop kaffe til på en hyggelig kaffebar. Faktisk kan man også efterhånden købe lækre snurrer på størstedelen af kaffebarerne her i Danmark. Men de hjemmebagte kanelsnurrer er altså i en liga for sig selv og herunder finder I min bedste opskrift på de skønne basser.
Tip! Se mine bedste tips til skønne variationer og opbevaring/frysning af kanelsnurrer under opskriften.
Kanelsnurrer
Ingredienser
- 2½ dl mælk (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 3 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
- 1 æg
- 500 gr hvedemel (+ lidt til udrulning)
- 75 gr blødt smør
Kanel remonce
- 125 gr blødt smør
- 125 gr sukker
- 2 spsk hvedemel
- 3 tsk stødt kanel
- sammenpisket æg og evt. perlesukker til pynt
Fremgangsmåde
- Kom mælken i en skål og udrør gæren heri
- Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg, hvedemel og smør og ælt dejen til den er blank og smidig.
- Man kan også lave dejen på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
- Rør blødt smør, sukker, hvedemel og kanel sammen til en blød kanelremonce.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel (ca 20 x 30 cm)
- Smør remonce på dejen i et jævnt lag og fold dejen sammen på langs på midten. Rul herefter dejen ud igen, så rektanglet igen bliver ca 20 x 30 cm men nu med remonce i midten.
- Skær dejen i 10 strimler á 3 cm’s bredde. Sno hver dejstrimmel et par gange og vikl den så rundt om pege- og langfinger. Slut med at trække enden på dejstrimlen ned igennem det hul i midten af snurren, som pege- og langefinger har lavet, så snurren "låses" og ikke springer op.
- Læg snurrerne med lukningen nedad på 2 bageplader med bagepapir. De vokser ret meget i ovnen, så jeg lægger kun 5 stk på hver bageplade.
- Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. Pensl herefter med sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker.
- Bag snurrerne ved 190 °C (varmluft) i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad snurrerne afkøle på bageristen og spis dem lune eller kolde. De er bedst, når de er nybagte, men de kan sagtens fryses og lunes let i ovnen inden servering.
Sådan former man kanelsnurrer.
Det er næsten lige så let at bage kanelsnurrer som at bage kanelsnegle. Og dejen er stort set den samme. Så hvis man nu ligger inde med opskriften på verdens bedste kanelsnegle, så kan man sagtens bruge den. Og så bare forme dejen til snurrer i stedet for snegle, selvfølgelig.
Når jeg skriver, at det er NÆSTEN lige så let, at bage snurrer, så er det fordi, at de der snurrer skal formes, så de får den karakteristiske snoede facon. Det er ret nemt i praksis, men faktisk lidt svært at forklare, hvordan det egentlig skal gøres. I hvert fald på skrift.
Jeg har forsøgt at forklare mig i opskriften herover. Men giver det slet ikke nogen mening, så ligger der ret mange videoer med fine forklaringer på internettet. Ikke mindst på youtube. Faktisk har jeg også købt diverse udstyr, så jeg på et tidspunkt selv kan komme i gang med at lave fine videoer. Indtil videre har tiden dog ikke rigtigt været til det. Men jeg må se, om jeg ikke snart kan finde en time i kalenderen, og lave en video hvor jeg udruller, folder og snor en portion kanelsnurrer eller kardemommesnurrer.
Lækre variationer.
Kanelsnurrer kan sagtens fyldes med alle mulige andre former for lækkert fyld. Der findes et væld af lækre muligheder, og det behøver jo ikke være kanelremonce.
Jeg kan fx anbefale, at man prøver at lave nutella snurrer. Det er ret nemt, for man skal egentlig bare erstatte kanelremonce med nutella direkte fra glasset og så ellers følge opskriften. Og det smager virkelig godt. Derudover kan man lave de berømte kardemommesnurrer eller marcipansnurrer med marcipanremonce eller pistaciemasse. Og marcipanremoncen kan selvfølgelig også tilsættes revet appelsin- eller citronskal efter smag og behag.
Derudover kan man selvfølgelig også lave salte udgaver af snurrerne. De behøver jo ikke nødvendigvis at være søde for snurrer passer også fint ind i det salte køkken og er skønne som madbrød eller i madpakken. Det er eksempelvis superlækkert med ostesnurrer, hvor dejen smøres med en lækker flødeost, fx pikantost eller chiliost. Jeg har også tidligere haft stor succes med de her pizzasnurrer med tomat og ost. Desuden har jeg set eksempler på snurrer med flødeost, røget laks og dild, så der er ret mange muligheder.
Opbevaring og frysning.
Kanelsnurrer, og en hvilken som helst anden form for snurrer, kan sagtens gemmes et par dage, hvis de pakkes godt ind. Men som med de fleste andre former for gærdej, så er de selvfølgelig allerbedst, samme dag som de er bagt. Bliver kanelsnurrerne lidt kedelige efter et par dage, så kan de med fordel lunes let i ovnen eller på en brødrister.
Man kan også vælge at fryse sine kanelsnurrer. Så skal de blot tø på køkkenbordet og evt. lunes let i ovnen eller på brødristeren inden servering. Har man fået lavet for mange snurrer, så kan man sagtens fryse dem ned senere. Men laver man en stor portion med vilje, netop for at have lidt ekstra til fryseren, så anbefaler jeg, at man fryser dem ned i passende portioner umiddelbart efter at de er afkølede. Evt. imens de stadig er ganske let lune. Det giver langt det bedste resultat sidenhen, når snurrerne optøs og spises.
Tips til at holde på kanelremoncen under bagning.
Jeg hører jævnligt om både kanelsnegle og kanelsnurrer, som var fulde af lækker kanelremonce, inden de blev bagt. Men desværre er hele herligheden løbet ud under bagningen, og ligger nu i et tykt lag på bagepladen. Æv altså! Og selvom man aldrig helt kan forhindre, at der løber en smule fyld ud under bagningen, så er der bestemt muligheder for at begrænse skaden.
Det er selvfølgelig klart, at man skal sørge for, ikke at tilsætte alt for meget mel til dejen under æltningen. En tør dej vil “åbne” sig og give slip på fyldet. Desuden kan det være en rigtig god idé, hvis man sørger for lige at stikke “enden” på sneglen eller kanelsnurren ind under selve kagen, så den ikke så nemt går op under bagningen. Har man tendens til at lave snegle som er “gået op” og har givet slip på alt fyldet, så er det ofte en (eller begge) af ovenstående, der er årsagen.
Men, det er klart, at det kræver sin snegl eller snurrer, at holde på en portion fyld, der hovedsageligt består af smør og sukker. Det er jo dømt til at blive til en stor, flydende masse, lige så snart der kommer godt med varme på. Derfor hjælper jeg altid remoncen lidt på vej ved lige at tilsætte en smule hvedemel til fyldet. Ikke meget, men bare lige et par skefulde. Fyldet bliver selvfølgelig stadig flydende i den varme ovn, men hvedemelet bidrager med en lille smule stabilitet. Og det giver altså en mærkbar forskel, når der skal holdes på fyldet.
Enormt lækker opskrift. Jeg kan personligt godt lide kardemomme, så jeg kom det dobbelte i dejen end hvad opskriften angav. 😛 – De hævede flot op
Silas – Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften Silas 🙂