Det kan godt være, at jeg er stor fan af nemme desserter, der kan laves på et øjeblik. Men denne her karamelmousse, slår alligevel alle rekorder. Den indeholder bare 2 ingredienser, er helt uden husblas, og kan laves på 10 minutter. Efterfølgende skal den så have lov til at sætte sig på køl som alle andre mousser. Men så kan man også se frem til den lækreste karamel mousse. En perfekt dessert til både hverdag og fest.
Se også – Karamelsauce I Saltkaramel is I Banoffee pie i glas
Karamelmousse opskrift på 2 ingredienser.
Karamelmousse laves på flødeskum og dulce de leche, som er sødet, kondenseret mælk, der er kogt ind til gyldenbrun karamel. Man kan enten købe det færdiglavet (fx fra Tørsleffs,) eller man kan selv koge en dåse kondenseret mælk til karamel. Det gøres ved at komme den lukkede dåse med kondenseret mælk i en gryde og hælde vand på til dåsen er dækket. Derefter skal gryden simre i 3-4 timer, hvor dåsen hele tiden skal være dækket af vand. Til sidst afkøles dåsen, og når den åbnes, er den kondenserede mælk indeni blevet til gyldenbrun karamel-creme. Se evt. hele opskriften på karamel-creme lige her.
Man kan ikke bruge andre former for færdigkøbt eller hjemmelavet karamelsauce til denne her opskrift. Det skal være dulce de leche, som er meget fast, og dermed giver moussen den helt rigtige konsistens. Bruger man flydende karamelsauce, så ender man formentlig blot med en skål karamel-flødeskum. Til gengæld kan man sagtens pynte den færdige karamelmousse med hjemmelavet karamelsauce.
Tip! Se også tips til karamel moussen under opskriften.
Karamelmousse
Ingredienser
- 2½ dl piskefløde
- 1 ds dulce de leche (397 gr)
Fremgangsmåde
- Kom fløden i en skål og pisk den til flødeskum.
- Tilsæt dulce de leche og vend det forsigtigt sammen til en lysebrun karamelflødeskum. Det gør ikke noget, hvis der er enkelte "lommer" af karamel tilbage i flødeskummet.
- Fordel karamelmoussen i 4 portionsglas og stil dem på køl i 3-4 timer men gerne længere. Fx natten over.
- Pynt evt karamelmousserne med bær, nødder eller chokolade inden servering.
- Karamelmousse kan holde sig på køl i 3-4 dage. Den er ikke fryseegnet.
Tips til opskriften.
- Jeg bruger kun flødeskum og dulce de leche til min karamelmousse. Men hvis man synes, kan man sagtens tilføje en lille smule salt til moussen og lave en lækker saltkaramel mousse.
- Hvis man fryser moussen ned, så bliver det til en virkelig lækker karamel is, der nemt kan kugles op og serveres i en skål. Man kan dog ikke optø isen og servere den som mousse igen, da den bliver flydende.
- Der kan ikke bruges andre former for færdigkøbte eller hjemmelavede karamelsaucer til karamelmoussen. Det skal være dulce de leche, fordi den er så fast, at den giver den færdige mousse den lækre og cremede konsistens. Dog kan man nemt lave sin dulce de leche selv ved at koge en dåse kondenseret mælk.
- Karamelmoussen kan sagtens bruges som fyld i kager, lagkager og lignende. Vær dog OBS på, at moussen ikke er helt så skærefast som mousser og fromager normalt er, da denne ikke indeholder husblas.
Genial og nem måde at lave karamelmousse på – den kunne jeg godt finde på at prøve oven på en talkage. Du har vel ikke en ide om hvor meget husblas man evt. skal tilsætte, hvis den skal være fast nok til at holde formen og bære noget pynt?
Heidi – Ja, det er virkelig nemt 🙂 Mht. husblassen, så er der jo den tommefingerregel, der siger 1 blad husblas til 1 dl væske, men det tænker jeg bliver for fast til denne her opskrift. Karamelmoussen er jo ikke ligefrem flydende. Faktisk bliver den ret fast, når den får lov til at sætte sig i køleskabet, så jeg ville måske bare gå med 1-2 blade husblas. Du kan evt lave en lille prøve portion mousse med husblas først og så se, hvor fast den bliver, når den har sat sig på køl 🙂
Er i tvivl om
dulce de leche skal koges før brug??
Eva – Nej, dulce de leche skal ikke koges før brug – det er allerede kogt. Kondenseret mælk skal derimod koges før brug, og når det er kogt, kalder man det for dulce de leche 🙂
Tak for svaret – som jeg først får set nu 🙂
Jeg forsøger mig med en lille portion, og måske med gelatine i stedet for husblas (svarende til husblasmængden). Det synes jeg er nemmere at arbejde med end husblas.
Hej.
Kan man koge dåsen et par timer til fast konsistens, lade den køle..og bruge det på den måde?
Lene – Ja, det kan man helt sikkert. Det har jeg også skrevet i teksten til opskriften, men det kan være, at jeg ikke har fået gjort det helt tydeligt. Det får jeg lige kigget på og rettet til 😀 😀
Tina – Hvor lang tid det tager at koge den kondenserede mælk ind til karamel i en gryde er lidt svært at angive præcist – det kommer blandt andet an på grydebundens tykkelse, komfurets varme osv osv. Men du skal komme den kondenserede mælk i en gryde og opvarme den under omrøring, indtil mælken bliver gyldenbrun og karamelliserer. Det tager selvfølgelig ikke 3-4 timer, ligesom når man koger selve dåsen, men det er som sagt svært at angive eksakt tid 🙂
Man kan godt bruge metoden med at hælde mælken i gryden, hvis man “bare” skal bruge karamellen til denne her karamelmousse. Vil man derimod gerne have en fast karamelcreme, som den vi kender fra kondenseret mælk kogt i dåsen, så vil jeg stadigvæk anbefale, at man bruger “dåse-metoden”, da denne giver en fastere karamel, der også kan bruges til andre ting. Fx fyld i fyldte chokolader og lign 😀
Tine – Uhhh, det lyder desværre som om, at du har fået kogt karamellen for meget ind, så den er blevet til en kæmpestor flødekaramel. Den kondenserede karamel må endelig ikke koges for længe, den skal kun skifte farve til lysebrun og begynde at tykne til en cremet karamel. Jeg må indrømme, at jeg som regel køber et glas færdiglavet dulce de leche – det koster ca 5 kr mere end en dåse kondenseret mælk i samme størrelse, som man jo alligevel skal købe, hvis man vil lave karamelmoussen. Men så slipper jeg for at skulle starte med at koge mælken ind til karamel, hvad enten man vælger at gøre det i dåsen eller direkte i en gryde.
Hejsa. Med fare for at virke dum så er jeg nødt til at spørge om karamelmassen skal være helt kold inden jeg vender flødeskummet i. Jeg har aldrig prøvet at arbejde med kondenseret mælk. Mvh Birthe
Birthe – Ja, hvis du selv koger en dåse kondenseret mælk til karamel, så skal karamellen være helt kold, inden du åbner dåsen og blander det i flødeskummet. Ellers kan du risikere, at den varme karamel smelter flødeskummet, som bliver flydende, og så får du ikke en lækker og luftig mousse 😀
Kære alle som vil forsøge at lave denne Karamelmousse. – Vil ikke anbefale at koge den kondenseret mælk i en gryde, da den let brænder på…, selv om du rører i gryden. – Sæt derimod dåsen i en gryde og dæk den med koldt vand. – Kom låg på gryden og lad vandet koge op – skru ned så vandet småkoger i ca. 3 timer. – Tjek indimellem at vandet ikke fordamper – dåsen skal være dækket med vand hele tiden, ellers kan den eksploderer.
Når tiden er gået tages dåsen op med en tang eller gaffel, og stilles til afkøling. – Må ikke åbnes under afkølingen.
NB: Hvis karamellen er blev for tyk, kan en lille smule mælk irøres karamellen, og dermed gøre konsistensen lettere at arbejde med, – når flødeskummet vendes i. – Vend flødeskummet nænsomt i karamellen, så moussen ikke skiller.
Opskriften rækker sagtens til 6 pers. – da det er en meget sød sag….! 🙂
Hvor kan man købe Dulce deleche?
Som er brugt i karamel desserten?
Majbritt – Man kan købe Dulce de Leche i de fleste, større supermarkeder – jeg køber det bl.a i Føtex. Tørsleffs laver i hvert fald både Dulce de Leche og Kondenseret mælk 😀
Kan man tilsætte husblas så den blir mere skærefast? I så fald hvor meget vil du anbefale?
Så lune fløde og msselte husblassen derind og så vende karamel i så på køl et par timer og så burde man kunne piske det op?
Louise – Ja, det tænker jeg sagtens, at du kan. Dog ville jeg nok ikke piske det hele op til sidst, men derimod røre karamelmoussen sammen og bare holde en smule fløde tilbage (måske 4-5 spsk). Opvarm fløde og husblas i mikrobølgeovnen indtil husblassen smelter. Afkøl det herefter let ved at røre 1 spsk karamelmousse ud i husblassen ad gangen, indtil husblasblandingen kun er ganske let lun. Herefter kan husblasblandingen røres ud i karamelmoussen. Moussen kan fordeles på en kagebund eller lignende og efter nogle timer skulle den gerne være skærefast 😀
Hej, dejlig opskrift! Smager super godt! Jeg hældte den kondenserende mælk over i et syltetøjsglas og kogte det så i 3,5 timer. På den måde kunne jeg holde øje med karamellens konsistens og også undgå de stoffer som en dåse afgiver, når den varmes op. Bare et tip 🙂
Da jeg ikke kan købe den i dåse herned, men i en pose så hvad gør jeg så?
Lilli – Jeg går ud fra, at dulce de leche i pose er magen til den på dåse, så du burde kunne bruge den i stedet for 😀 Der er 397 gr i dåserne, hvis du skal bruge mål til opskriften 😀