Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kartoffelboller.

2 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrift kartoffelboller på en bagerist med et blåt viskestykke og en kniv

Kartoffelboller. Lækre hvedeboller med kartofler, som holder sig bløde, svampede og lækre i flere dage. Perfekte med smør og ost, marmelade eller pålæg. Og så er en portion boller jo bare en helt oplagt måde at få brugt en dum rest kartoffelmos på. Og har man ikke en rest mos, så kan man selvfølgelig uden problemer lave boller med kartofler alligevel. Så starter man bare med at skrælle og koge kartoflerne.

Se også – Bamseboller I Chokoladebrud I Kærnemælksboller

Nem opskrift på kartoffelboller.

Det er ret nemt at lave kartoffelboller, for ud over kartoffelmosen så er det faktisk bare en klassisk bolledej, som den vi kender fra fødselsdage og lignende. De mosede kartofler bidrager dog med en skøn struktur til bollerne, og giver i øvrigt en rigtig god smag. Og så holder bollerne sig bare bløde i lidt længere tid, fordi kartoflerne tilfører fugt.

Ønsker man at lave kartoffelboller i en lidt grovere eller måske en koldhævet variant, så har jeg skrevet meget mere og de forskellige muligheder under opskriften.

Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.

3,72 fra 21 stemmer

Kartoffelboller

Hæve- og bagetid1 time 50 minutter
Samlet tid2 timer 20 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 175 gr kartofler (eller 150 gr kartoffelmos)
  • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær (ca 25 gr)
  • tsk groft salt 1 tsk salt hvis kartoffelmosen er saltet)
  • 2 spsk sukker
  • 1 æg
  • 550 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 50 gr blødt smør

Fremgangsmåde

  • Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem møre i en gryde med vand. Hæld vandet fra kartoflerne og pisk dem til en glat kartoffelmos.
  • Bruger man en rest kartoffelmos, kan man springe direkte til næste punkt.
  • Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt kartoffelmos, salt, sukker, æg, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 12 lige store boller.
  • Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
  • Bag kartoffelbollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Afkøl bollerne på bageristen og server dem lune eller kolde.
  • Bollerne holder sig bløde i 2-3 dage i en lufttæt pose. De kan desuden fryses.

Tips til variationer.

  • Det er supernemt at lave kartoffelbollerne i en grovere version. Det er blot at erstatte 150-200 gr af hvedemelet med en grovere meltype, fx spelt, fuldkornshvedemel eller grahamsmel for nu blot at nævne nogle eksempler. Der kan også tilsættes diverse former for kerner til dejen, hvis man har lyst.
  • Som med alle mulige andre former for bolleopskrifter, så kan kartoffelboller laves i en koldhævet udgave. Det gøres ved at kun at bruge 10-15 gr gær og udrøre gæren i koldt vand. Når dejen er æltet sammen, stilles skålen på køl og hæver i 8-12 timer. Herefter formes bollerne og efterhæver ved stuetemperatur i ca 1 time inden bagning. Vær dog OBS på, at bollerne bliver lidt mindre luftige, når de koldhæves.
  • Jeg pensler ikke mine kartoffelboller, da jeg synes, at dejen er svampet og klistret nok uden at det er nødvendigt at pensle yderligere med væde. Men vil man gerne have fine, blanke boller, så kan man pensle med sammenpisket æg. Og derudover kan der også pensles med vand eller mælk.
  • Har man kartoffelmospulver stående i skabet, så kan der fint bruges pulvermos til bollerne. Der skal beregnes ca 150 gr færdiglavet kartoffelmos til bollerne. Vær OBS på at pulverkartoffelmos godt kan være mere saltet end hjemmelavet kartoffelmos.
Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
June
10 måneder siden

Super lækre boller, holder sig bløde og saftige længe – vil også prøve med kerner 🙂