Tidligere kaldte man efterårsferien for “kartoffelferie” og den “ferie” kunne skolebørnene rundt omkring på gårdene så passende bruge på at hjælpe med kartoffelhøsten. Nu har vi ikke lige nogen kartofler, som vi skal have gravet op, men selvom det ikke er bevist, så har vi faktisk allerede fået spist en hel del flere kartofler, end vi plejer, i løbet af denne her uge. Måske fordi jeg pludselig er kommet i tanker om så mange, lækre efterårs- og vinterretter med kartofler, fx en kartoffelgratin,
Den skønne kartoffelgratin med bacon, løg og ost er en ret, som jeg lavede meget for nogle år siden, men som efterfølgende forsvandt ud i glemslen. Sådan går det jo engang imellem med nogle madretter, når der er så mange ting, som man gerne vil prøve af i køkkenet og på det sidste er det nok især det her cremede kartoffelfad med forårsløg og ost og så selvfølgelig de sprøde knuste kartofler med rosmarin, som har ligget øverst på hitlisten.
Der er mange meninger om, hvordan en kartoffelgratin skal være og for de fleste opskrifter gælder det, at kartoflerne skal skrælles og skæres i tynde skiver, inden de placeres i et fad – med eller uden løg og bacon – overhældes med mælk eller fløde og bages møre i ovnen. Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg synes, den version minder lidt for meget om de traditionelle flødestuvede/flødebagte kartofler og derfor foretrækker jeg denne her version, hvor kartofler og løg rives groft, inden de kommes i et fad og overhældes med mælk og fløde.
Muligvis minder resultatet så i stedet om en stor kartoffelrösti, men kartoffelgratinen smager altså helt fantastisk og bliver lækker og sprød på toppen. Jeg lavede en blandet salat og så havde vi et par frikadeller liggende i køleskabet, som vi spiste sammen med kartoffelgratinen, men man kan også sagtens servere kartoffelgratinen som selvstændig hovedret med salat til og helt droppe yderligere kødtilbehør.
Der er ingen tvivl om, det kan være hårdt arbejde at rive 800 gr kartofler på et rivejern. Det kan selvfølgelig lade sig gøre, men jeg vil alligevel til hver en tid foreslå, at man bruger en food processor eller lignende køkkenmaskine. Vær desuden opmærksom på, at kartofler bliver brune, når de får ilt. Præcis ligesom æbler og bananstykker bliver brune, hvis ikke de dryppes med lidt citronsaft. Man skal derfor ikke vente alt for længe med at få tingene blandet sammen og sat i ovnen, når først kartofler og løg er blevet revet.
Kartoffelgratin
Ingredienser
- 100 gr bacon i tern
- 1000 gr kartofler
- 2 stk løg (revne)
- 100 gr revet ost
- 0,5 tsk stødt muskat (kan erstattes af paprika eller chili)
- 1 dl mælk
- 0,5 dl madlavnings- eller piskefløde
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Brun baconternene godt på en pande og stil dem til side.
- Skræl kartoflerne og riv dem groft – eksempelvis på en foodprocessor.
- Kom de revne kartofler i en sigte og overhæld dem med koldt vand til stivelsen er skyllet ud og vandet bliver klart. Lad kartoflerne afdryppe.
- Bland de revne kartofler og løg med 2/3 af osten, stegt bacon, muskat, salt og peber. Fordel blandingen i et ildfast fad.
- Rør mælk og fløde sammen og hæld blandingen over kartoflerne i fadet. Drys det sidste ost på toppen af fadet.
- Bag kartoffelgratinen ved 175 °C (varmluft) i ca 30 minutter, indtil toppen er gylden og sprød.
- Server kartoffelgratin som hovedret med salat eller som tilbehør.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Gratinen kan desuden fryses.
Det smagte rigtigt godt.
Gurli – Det glæder mig 😀