På sådan en halvgrå vinterdag med regnbyger kan man nok få brug for en skål suppe at varme sig på. Og det er lige hvad jeg har fået. Jeg har nemlig lave en grydefuld af verdens nemmeste kartoffelsuppe til aftensmad, men har taget forskud på glæderne og allerede spist en portion til frokost. Dejligt, når man kommer våd og kold hjem efter en lang gåtur med Villy.
Se også – Kartoffel-porre suppe I Peberfrugtsuppe I Tomatsuppe I Croutoner
Opskrift på nem kartoffelsuppe.
Jeg må indrømme, at jeg er mere end almindeligt glad for kartoffelsuppe. Derfor har jeg også udviklet denne her meget nemme og simple kartoffelsuppe opskrift, som laves på ganske kort tid og ikke kræver specielt mange ingredienser. På den måde kan jeg altid fremtrylle en portion lækker og cremet kartoffelsuppe, når lysten melder sig.
Faktisk indeholder suppen blot løg, hvidløg, kartofler, bouillon, smør/olie og en sjat mælk eller fløde. Og så skal der selvfølgelig lige smages til med salt og peber. Det er det hele. Derudover er det jo altid lækkert med topping af sprødstegt bacon eller lufttørret skinke, lidt grillet kylling, en håndfuld rodfrugtchips, sprøde rugbrødscroutoner eller lignende. Men suppen er bestemt også lækker uden.
Tip! Se også mine bedste tips til topping og tilbehør til suppen under opskriften.
Kartoffelsuppe
Ingredienser
- 100 gr bacon i tern
- 15 gr smør (eller 2 spsk olie)
- 2 fed hvidløg (grofthakkede)
- 2 løg (grofthakkede)
- 1 kg kartofler (skrællede og skåret i grove tern)
- 1 liter hønsebouillon (evt. vand + 2 bouillonterninger)
- 2,5 dl madlavnings- eller piskefløde (der kan også bruges mælk)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Steg bacontern brune og sprøde på en varm pande. Lad herefter baconstykkerne afdryppe på et stykke køkkenrulle og stil dem til side.
- Varm smør i en gryde og sauter hvidløg og løg heri til de bliver klare.
- Tilsæt kartofler og hæld bouillon på til det lige netop dækker. Ca 1 liter.
- Bring gryden i kog under låg, og lad den koge i 15-20 minutter, til kartoflerne er helt møre.
- Tag gryden af varmen og blend suppen glat og med en stavblender.
- Sæt gryden tilbage på varmen, tilsæt fløde og smag til med salt og peber.
- Varm suppen igennem og server med sprøde bacontern på toppen.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 2-3 dage. Den kan desuden fryses.
Ofte stillede spørgsmål.
Ja. Man kan uden problemer fryse kartoffelsuppe, så lav gerne en stor portion og frys noget af det ned. Så er der nem aftensmad til en anden god gang. Opbevar suppen i en bøtte med låg eller i en frysepose.
Lækker og cremet suppe.
Det er vigtigt, at man ikke tilsætter mere væde end højst nødvendigt til gryden. Den er jo ikke fyldt med smagsgivere i form af en masse grøntsager og krydderurter. Det er de få råvarer, som skal smage igennem. Det betyder, at man ikke må drukne grøntsagerne i alt for meget bouillon/vand. Der skal kun lige hældes væde på, til det dækker.
Omvendt skal suppen selvfølgelig heller ikke være tyk som kartoffelmos. Grøntsagssupper med en konsistens, der mest af alt minder om puré er ikke lige mig. Men er suppen for tyk, kan den altid justeres med lidt ekstra bouillon, fløde eller mælk, efter den er blendet glat. Det er derimod meget svært at gøre en suppe tykkere, hvis man er kommet til at tilsætte for meget væde fra starten.
Når suppen er blendet glat, smages den til med fløde eller mælk og lidt salt og peber. Jeg vil dog opfordre til at bruge fløde. Fløden giver en lækker fylde til suppen, som mælken ikke helt kan. Og selvom piskefløde smager fantastisk, så kan man også godt få et virkelig lækkert resultat med madlavningsfløde.
Lækre toppings og tilbehør.
Jeg laver gerne kartoffelsuppe på råkolde dage, hvor vi trænger til noget varmt. Eller når jeg er fuldstændig tom for ideer til aftensmad klokken “lidt i spisetid”. Og med denne her simple opskrift, gør det ikke noget, at kartoffelsuppe opstår som en spontan idé. For de fleste af os har vist som regel løg, kartofler og mælk/fløde derhjemme. Ellers er det i hvert fald noget, som hurtigt kan skaffes i det nærmeste supermarked.
>> Se min kategori med masser af ideer til aftensmad lige her.
Spis suppen som den er – gerne med lækkert brød ved siden af. Eller med massevis af lækre toppings. Fx sprødstegt bacon eller lufttørret skinke og en håndfuld friskhakket persille eller purløg. Det samme gælder sprøde croutoner eller rodfrugtchips.
I sæsonen er det også superlækkert med creme fraiche og en klat stenbiderrogn. Det samme gælder ristede kammuslinger eller et stykke dampet torsk. Og hører man til dem, som mener, at de ikke kan blive mætte af suppe, så lav en toast med lidt ost, skinke eller kylling og en klat pesto eller sennep. Server de varme toasts til suppen. Så skal alle nok blive mætte.