Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kirsebærfromage med brændte mandler.

6 kommentarer
Desserter, Julemad og juleopskrifter, Mortens aften opskrifter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Denne her kirsebærfromage, som jeg lavede forleden aften, skal på ingen måde ses som en konkurrent til julemiddagens ukronede dessertkonge, nemlig den hjemmelavede risalamande med kirsebærsauce. Der er udelukkende tale om en idé, der poppede op i hovedet på mig, fordi jeg er vild med kirsebær og fordi en god citronfromage hører til blandt mine favoritdesserter. Men kirsebærfromagen endte altså med at blive fantastisk lækker og en temmelig juleinspireret dessert. Ikke mindst da jeg pyntede den med flødeskum og et drys grofthakkede, hjemmelavede brændte mandler.

>> Se min nemme trin-for-trin opskrift på brændte mandler der lykkes hver gang lige her. 

Jeg lavede kirsebærfromagen på kirsebærsauce, der som bekendt er ret “tyktflydende” og desuden indeholder hele kirsebær. Bryder man sig ikke om hele bær i sin fromage, så kan man evt. sigte bærrene fra og hakke dem groft, inden de kommes i fromagen. Man kan også give saucen en forsigtig tur med stavblenderen, indtil bærrene er helt findelte. Og endelig kan man ganske enkelt udelade bærrene og nøjes med at bruge saucen. Et alternativ kunne være at bruge en god, ufortyndet kirsebærsaft eller lage fra syltede kirsebær, men så skal man måske lige overveje at tilføje 1-2 ark husblas ekstra, for at få fromagen til at “sætte sig”. Jeg har dog ikke selv prøvet at lave fromagen på andre måder end nedenstående.

Da kirsebærsauce er ret sødt i forvejen, har jeg ikke brugt ret meget sukker til fromagen. Og for ligesom at bryde sødmen en smule, tilsatte jeg også en smule citronsaft. Det er ikke noget, man kan smage i den færdige fromage, men sødme har godt af lidt “syre”, på samme måde som man bruger et nip salt for at fremhæve sødmen i en kage. Man kan også droppe citronsaften og tilsætte en smule kirsebærvin efter smag og behag, men det havde jeg ikke lige på lager. Jeg kan dog kun forestille mig, at det vil være lækkert og nøjes man med 2-4 spsk, bør det ikke påvirke mængden af husblas.

Mit eneste “problem” med desserten er, at den ikke blev helt så fin pink, kirsebærfarvet og julerød, som jeg ellers havde forestillet mig. Men det har en helt naturlig og lidt “hyggelig” årsag, for det skyldes nemlig æggene, som kommer fra glade og fritgående høns, der vimser rundt i en æbleplantage ved Munkebjerg lidt udenfor Vejle og har det dejligt. Æggene er kæmpestore og har fine, solskinsgule blommer, men når sådan en gul æggeblomme møder en rubinrød kirsebærsauce, så kan det gule altså godt smitte lidt af. Resultatet blev derfor en lidt mere gammelrosa nuance – sådan nærmest rose gold. Jeg kunne selvfølgelig have brugt lidt rød frugtfarve, men jeg lod det være, som det var og endte faktisk med at være rigtig godt tilfreds med resultatet og det helt naturlige farvespil.

Og for nu at slutte, hvor jeg startede, så er det på ingen måde min mening, at erstatte den traditionsrige risalamande med kirsebærfromage. Selvom det må man selvfølgelig selv bestemme og bryder man sig alligevel ikke om risalamande, så var det måske en ide at prøve denne her i stedet for? Jeg ville i hvert fald ikke tøve med at servere kirsebærfromage til dessert i løbet af julemåneden. Om ikke på selve juleaften, så måske ovenpå en god middag eller til en julefrokost.

>> Se også min opskrift på en skøn risalamandekage med kirsebær.

4,29 fra 7 stemmer

Kirsebærfromage

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hviletid3 timer
Samlet tid3 timer 30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker)
  • 60 gr sukker
  • 3 æg (brug evt. past. æg)
  • 4 blade husblas
  • 3 dl kirsebærsauce
  • 2 spsk citronsaft (kan udelades)
  • 2 dl piskefløde

Pynt

  • 75 gr brændte mandler (hakkede)
  • 1 dl piskefløde

Fremgangsmåde

  • Halver vaniljestangen på langs, skrab kornene ud med en lille kniv og mas kornene ud i lidt af sukkeret på et skærebræt, så de skilles ad.
  • Kom vaniljesukkeret og resten af sukkeret i en skål sammen med æggene og pisk til en luftig æggesnaps.
  • Udblød husblas i koldt vand.
  • Ønsker man ikke store stykker kirsebær i sin fromage, så kan man sigte bærrene fra kirsebærsaucen og hakke dem groft. Man kan også blende saucen ganske forsigtigt med stavblenderen.
  • Vrid husblassen fri for vand og kom den i en skål sammen med kirsebærsauce og citronsaft. Sæt skålen i mikrobølgeovnen i ca 10-15 sekunder, indtil husblassen er helt smeltet i kirsebærsaucen. Har man ikke en mikrobølgeovn, så kan man sætte skålen med husblas og kirsebærsauce over et vandbad, indtil husblassen er smeltet.
  • Rør en spsk æggesnaps ud i den lune kirsebær-husblasblanding. Tilsæt yderligere 5-7 spsk æggesnaps én skefuld ad gangen, indtil kirsebærsaucen ikke længere er varm men næsten afkølet. Vend herefter blandingen over i den resterende æggesnaps under omrøring.
  • Følger man ovenstående fremgangsmåde, har de to væsker nogenlunde samme temperatur, når de blandes sammen og så slipper man for "trevler" af husblas i sin fromage. Trevlerne dannes nemlig, når den varme husblas møder den "kolde" æggesnaps og får et "chok" og stivner.
  • Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i kirsebær-æggesnapsblandingen.
  • Fordel fromagen i en fin skål eller 4 portionsglas, dæk dem til og stil dem på køl i 2-3 timer, indtil fromagen har sat sig.
  • Ved servering piskes 1 dl piskefløde til skum og hver portion pyntes med en klat flødeskum og grofthakkede, brændte mandler.
I stedet for brændte mandler kan man pynte desserten med grofthakkede, ristede mandler. Et friskt kirsebær eller lidt grofthakket, mørk chokolade vil også se fint ud. 
Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
anita wedel
4 år siden

hvor ser det lækkert ud 🙂 jeg bryder mig ikke om risalamande så den her skal helt sikkert prøves, så kan de andre have deres risalamande for dem selv 😉 nu glæder jeg mig til desserten juleaften. Tusind tak Venlig hilsen og Glædelig jul. anita wedel

Conny K
4 år siden

Det ser lækkert ud, men da bestemt også en opskrift til Stop madspild.

Per Larsen
2 år siden

Skal man ikke bruge æggehviderne og piske dem stive?