Kirsebærsaft er faktisk kun noget, man bør lave, hvis man har et stort og fyldt kirsebærtræ i haven, eller på anden vis har adgang til kirsebær i massevis. Der går nemlig en del bær til hjemmelavet kirsebærsaft. Man har man et kirsebærtræ, så kan man glæde sig til den lækreste, rubinrøde kirsebærsaft, som er spækket med smagen af sommer og solmodne bær.
Nem opskrift på kirsebærsaft.
Saften laves, som man laver alt mulig anden frugtsaft. Kirsebærrene kommes i en gryde med vand, og koges til de brister og afgiver saft og smag. Herefter måles saften, og der tilsættes sukker, inden saften igen koges op, hældes på flasker og afkøles. Det er faktisk det hele. Jeg tilsætter dog lidt friskpresset citronsaft sammen med sukkeret, da kirsebær er ret søde. Så de har godt af lidt syrligt modspil.
Kirsebærsaften fortyndes med vand, og nydes med masser af isterninger. Man kan også fortynde med danskvand, eler tilsætte rom eller vodka og lave en skøn kirsebærcocktail. Gerne pyntet med citronskiver og et par friske kirsebær i glasset.
Tip! Se også mine bedste tips til kirsebærsaft under opskriften.
Kirsebærsaft
Ingredienser
- 1 kg kirsebær
- 2 dl vand
- 300 gr sukker (pr liter saft)
- 1 citron
Fremgangsmåde
- Kom kirsebær og vand i en gryde.
- Bring gryden i kog under låg og lad kirsebærrene koge ved svag varme i ca. 20-25 minutter, indtil de brister og afgiver saften. Mas evt. bærrene let med bagsiden af en grydeske, så al saften kommer med.
- Hæld bærrene igennem en finmasket sigte, så saften sies fra. Kassér de udkogte kirsebær.
- Mål saften og og afvej 300 gr sukker pr. liter saft (dvs. 30 gr sukker pr. dl saft)
- Kom kirsebærsaft, sukker og citronsaft i en gryde. Bring gryden i kog og lad saften koge i et par minutter, indtil sukkeret er opløst.
- Hæld saften på skoldede og evt. atamonskyllede flasker og lad den afkøle.
- Ved servering fortyndes saften med vand eller danskvand efter smag.
- Holdbarheden er min. 2-3 mdr, hvis flaskerne har været grundigt rengjorte. Saften kan desuden fryses. Opbevar saften på køl, når flasken er åbnet.
Noter til opskriften.
Skal saften drikkes i løbet af kort tid, er det ikke nødvendigt at skolde og skylde flaskerne med atamon eller alkohol. Så hældes kirsebærsaften bare i en lille kande eller lignende, og opbevares på køl. Holdbarheden er 1-2 uger.Tips til opskriften.
Man kan sagtens lave kirsebærsaft af frosne kirsebær. Så har du en posefuld i fryseren, så er det oplagt at lave saft. Vær dog opmærksom på, at saften måske kræver lidt ekstra sukker, da en smule af bærrenes sødme nedbrydes ved frysning. Smag derfor på saften, og tilsæt sukker efter smag og behag.
Kirsebærsaft kan holde sig i lang tid, da den relativt store sukkermængde virker konserverende. Alligevel anbefaler jeg, at hælde flasken på skoldede flasker, der er skyllet med atamon eller alkohol, hvis saften skal holde sig i mere end 1-2 uger. Mindre portioner, der skal drikkes i løbet af kort tid, kan bare hældes i en kande eller flaske, og opbevares på køl. Saften kan desuden fryses, hvis det er nemmere at gemme saften i fryseren.
Hey.. Næsten overfor jeres hotel, ligger Wittenberg platz (v. stationen) og der er nogle gange marked med oste, kager, grøntsager, sandwich osv osv.. Et lille bitte marked, men med gode oste og nogle gode bagte kartofler med fyld :-).
God tur 🙂
Pia – Uhhh, det lyder godt – elsker bagte kartofler med fyld. Mon ikke de holder marked, når vi skal være der torsdag, fredag, lørdag og søndag? Sådan noget plejer jo at ligge i weekenden, synes jeg 🙂
Og mange tak 😀
Hej.
Tak for en god og flot madblog.
I skal helt klart prøve at få bord på unsicht-bar(dunkelrestauant http://www.unsicht-bar-berlin.de) Det er en kæmpe stor oplevelse og god mad til prisen. Ca 50 € for en 3 retters menu som næsten spises med fingerene. Ligger tæt på U-bahn Weinmeisterstr. Linie U8
Steffen – Mange tak 🙂 Jeg har godt hørt om den der dunkelrestaurant, men jeg ved ikke, om jeg kan få kæresten overtalt til at sidde og spise i mørke. Jeg kunne forestille mig, at det er en rimelig surrealistisk oplevelse, at man kun har smagssanserne, som så fordobles, men det må være en fantastisk smagsoplevelse, så måske jeg skal undersøge, om vi overhovedet kan få bord 🙂
Nøjs det lyder ellers godt. Selvom jeg har været på rov hos min mors nabo vil jeg dog nok nyde bærrene på anden vis, for som du skriver så skal der jo en del til. 😉
Lyder rigtig dejligt med en tur til Berlin. Manden og jeg havde også snakket om det, men så kom vi til at tage på familietur til Kos istedet. 😉
Glæder mig til at læse om jeres tur. Mon ikke der kommer masser af inspiration som kan bruges når vi kommer afsted en dag 🙂
Håber ellers I nyder sommeren!
Knus
Bianca – Jeg lover jeg skal nok skrive en udførlig dagbog om Berlin, når vi kommer hjem igen – men det lyder nu heller ikke dårligt, med en solferie til Kos. Måske er det også lidt vanskeligt, at have så små børn med på storbyferie – men jeg ved det ikke, for jeg har jo bare kæresten af tage vare på 😉
Lækkert med kirsebær, men du har ret, der går en hel del til saft, så jeg ville også bare nyde dem på anden vis, hvis jeg var dig 🙂
Knus.
Uhhhhh – skal vi snart lave fordej til honningkager? 😉
JAH! Så skal jeg bare have din blog med mig når vi en dag smutter afsted 😉 Hehe. Ej ville være skønt med en god inspiration 🙂 Elsker at læse dine ferieeventyr. Du fortæller så fint.
Jeg har allerede guffet godt i kirsebær og nydt solen. Mums 🙂 Så må jeg se om ikke resten skal bruges til en god dessert en dag. De kommer nok i fryseren.
Fordej til honningkager – jamen det skal vi da! Det havde jeg da helt glemt. Går i sving lige så snart jeg kan. Skal nok give besked. Hvad med dig? Har du fået din igang?
Bianca – Mange tak, bliver jo helt flov 😉 Jeg har ikke fået gang i honningkagedejen endnu, for vi er lige kommet hjem fra Berlin, men jeg satser at få det gjort her i løbet af ugen, hvor jeg har ferie. Jeg regner med at bruge flydende honning ligesom sidste år – så vidt jeg husker, læste jeg lidt om, at dejen blev meget meget hård, hvis man bruger almindelig stift honning og det gider jeg ikke bruge kræfter på. Der stod godt nok også noget om, at man kunne komme dejen i microovnen og varme den forsigtigt op, så ville den blive lidt blødere at arbejde med, men alligevel. Man kan jo lige så godt gøre det lidt nemt for sig selv fra starten 😀 Sidste år fandt jeg desuden en kæmpe krukke flydende honning i Tiger til ingen penge – det kan jo være jeg er heldig igen 😀
Selvom jeg ikke lige får skrevet til dine rejseindlæg bliver der helt sikkert læst med. Læser dog på mobilen og er ikke så hurtig til at få svaret på det lille bitte tastatur, så vupti er der nogle små hænder, der lige skal se hvad mor laver og så når jeg det bare ikke.
Nyder din fine beretning om Berlin. Er SÅ klar på at tage afsted. Så det er nok meget godt at hverdagen holder mig travlt beskæftiget 😉
Har du fået startet honningdejen op? Jeg brugte hård honning sidste år og det bliver hårdt at ælte, men smager super godt. Er ikke kommet igang endnu, men det er kommet på listen af gøremål 😉
Bianca – Det er helt i orden, du. Jeg kender det der med at sidde og læse indlæg på mobilen – det er vældig smart, men man magter ligesom ikke at kaste sig ud i det store skrive cirkus 🙂 Jeg må med skam meddele, at jeg stadig ikke har fået den der honningkagedej i gang, men det skal være i denne her uge, har jeg besluttet mig for. Mangler stadig at købe honning, for ellers er det jo ikke den store kunst at fikse dejen 😀
hej – jeg har adgang til masser af sorte/sure kirsebær, så din opskrift på saft skal da prøves her i aften.
Har lige været fem dage i Berlin, og kan da anbefale værtshuset Klo i en sidegade til Ku’dam. Der er ret underholdende, hvis man ikke er for sart;)
Lone – Sart er jeg ikke, men jeg mindes ikke at være stødt på dit interessante værtshus – det må jeg da kigge efter, hvis vi kommer til Berlin en anden gang 🙂 Og så håber jeg, at din kirsebærsaft blev god 🙂
Hej,
Vi er i vinter flyttet i eget hus og har et lille kirsebærtræ i haven. Har i dag plukket den første høst af kirsebær, ca 1200g. Tusind tak for denne opskrift. Den er hermed afprøvet og gav ca. en halv liter. Det var jo vanvittigt nemt! Jeg har allerede masser af ideer til variationer, selv om vi ikke engang har smagt den endnu. Den er lige blevet færdig og står og køler. 🙂
Jeg tænkte om du havde overvejet ved frysning at bruge isterningposer istedet for flasker?
Angrboda – Det er nemlig rigtig nemt og det smager fantastisk – jeg ville ønske, vi havde et kirsebærtræ i haven, men pt. er hele vores have ved at blive omlagt, så det kan jo være vi får købt et lille træ på et tidspunkt. Jeg har ikke prøvet med isterningposer, men det har nok mest noget at gøre med, at jeg har virkelig dårlig erfaring med at lave almindelige isterninger i den slags poser. Jeg har ofte oplevet, at poserne ikke var helt tætte, så der dryppede vand ud i bunden af fryseren og det tør jeg simpelthen ikke risikere med kirsebærsaft, som er fyldt med sukker. Hvis du har bedre erfaring med poserne end mig, kan jeg ikke se nogen grund til, at det ikke skulle kunne lade sig gøre, at fryse saften i isterningposer 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Googlede mig frem til din side, da jeg har været til “pluk selv” arrangement på Frederiksdal Kirsebærvin og har en masse bær (og man kan jo ikke lave kirsebærvin af dem alle).
Saften er en god ide og især det med at fryse det i plastflasker.
Tak for ideen.
Kh Ulla
Ulla – Velbekomme 🙂
Det lyder sååå lækkert med uanede mængder af kirsebær, som absolut hører til blandt mine sommerfavoritter 😀