Morgener – både hverdags og weekendmorgener, der starter med hygge, varm te og lækker morgenmad med nybagte boller hører til blandt mine favoritter. Men selvom jeg ikke har de store problemer med at stå op om morgenen, så har jeg trods alt ikke lyst til at stå op flere timer før vækkeuret ringer for at ælte dej og sætte den til hævning. Derfor er jeg super glad for denne her opskrift på koldhævede boller, der efterhånden har fulgt mig i en del år. En klar morgenmadsfavorit her i huset.
Koldhævede boller til morgenmad.
Da jeg vågnede i nat ved at regnen trommede mod taget og slog mod ruderne, imens lynene glimtede og tordenen rumlede i baggrunden, blev jeg ekstra glad for, at jeg netop havde sat en portion bolledej til hævning i køleskabet, inden vi gik i seng. Hvad er vel mere oplagt end en hyggelig morgenmad med tændte stearinlys og nybagte boller på en regnvejrsmorgen?
Andre skønne opskrifter – Koldhævet franskbrød I Koldhævede kanelsnegle I Koldhævede grovboller
Dejen til bollerne er ualmindelig simpel og består af vand, mel, gær, salt og lidt honning eller sukker, som røres sammen. Herefter skal dejen koldhæve på køl i minimum 10 timer men gerne længere. Når dejen er færdighævet skal den blot sættes på en bageplade med en våd ske og i ovnen og bages. Nemmere kan det næsten ikke blive at servere de lækreste, hjemmebagte boller med sprød skorpe, sej krumme og store, lækre lufthuller.
Koldhævede boller
Ingredienser
- 5 dl koldt vand
- 15 gr gær
- 1,5 tsk groft salt
- 1 tsk honning (eller sukker)
- 550 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere)
- 100 gr durummel (kan erstattes af en grovere meltype)
Fremgangsmåde
- Hæld koldt vand i en stor skål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt salt, honning, durumhvede og hvedemel og rør dejen let sammen til den er glat. Vær opmærksom på, at konsistensen på dejen skal være som en fast grød. Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel.
- Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over.
- Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur – min ovn kan gå til 300 °C. Imens ovnen opvarmes, sættes bollerne på en bageplade med en våd spiseske.
- Når ovnen når max temperaturen, sættes bagepladen med bollerne i ovnen og der skrues herefter ned på 225 °C (varmluft).
- Bag bollerne i 15-20 minutter ved 225 °C (varmluft), til de er gyldne og gennembagte og det lyder hult, når de bankes under bunden.
- Afkøl bollerne på ovnristen og server.
Et hit til hverdag og weekend.
Selvom bollerne er dejlige til hverdag, så er de næsten endnu bedre i weekenden. Der er der for alvor er tid til at nyde en langsom morgenmad med alt det gode. Kaffe og te, udskåret frugt, ost og hjemmelavet marmelade, røræg og bacon, friskpresset juice og masser af hygge og snak om, hvad weekenden mon skal byde på?
Skal der være en snert af brunch over vores morgenmad, så laver jeg også nogle gange en lille portion af mine koldhævede kanelsnegle. Sneglene skal blot laves og sættes på køl aftenen før. Så er de lige til at sætte i ovnen før morgenmaden. Og så er der lune snegle til at skylle det sidste kaffe og te ned med.
Denne her portion dej giver ca. 12 ret store, pæne boller. Og vi spiser ca halvdelen lørdag morgen og den anden halvdel søndag morgen. Jeg rører derfor dejen sammen fredag aften, dækker skålen til med film og sætter den i køleskabet. Lørdag morgen bager jeg boller af halvdelen af dejen. Derefter rører jeg den resterende dej let sammen og sætter den tilbage i køleskabet.
Søndag morgen bager jeg så boller af den sidste halvdel af dejen. Dejen kan sagtens tåle at stå i 2-3 dage. Den klasker ikke sammen pga. den minimale mængde gær og den kølige hævning. Og så kan jeg nøjes med at røre én enkelt portion dej sammen i stedet for 2 mindre portioner.
Som sædvandligt 😉 altid gode ideer fra din blog. Den skal helt bestemt prøves
Yvonne – Tusind tak for din søde hilsen, jeg er glad for, at du kan bruge opskriften 😀
Kan se flere skriver at de får dejen lavet for tynd, så bollerne flyder ud. Et godt fif er, at når en grydeske kan stå i dejen sådan rimelig oprejst af sig selv, så er der tilpas mel i.
Jeg bager dem med en skål vand i bunden af ovnen, og det gør at de hæver sig mere i ovnen.
Tanja – Tak for dine tips, som hermed er givet videre. Måske jeg skal prøve at bage bollerne med en skål vand i bunden af ovnen 😀
Rigtig fin opskrift.
Har efterhånden brugt den en del gange og er begyndt at “freestyle” den lidt 😉 så ryger der lidt af hvert i dejen Havregryn, sigtemel, grahamsmel hvad jeg lige har og det bliver altid godt. Tror kun fantasien sætter grænser. 👍
Karsten – Du har helt ret, det er kun fantasien, der sætter grænser og lige når det kommer til den slags dej, som bare skal røres sammen, så kan man uden problemer freestyle 🙂 Det eneste, man skal være OBS på er, at man helst ikke skal erstatte mere end 50 % af hvedemelet med grovere meltyper. Hvedemel er dejligt glutenholdigt, så det har en god bage- og hæveevne. Og lige præcis hæveevnen er lidt vigtig, når man bager brød og boller med mindre gær og længere hævetid. Det skal jo helst bliver lækkert og luftigt bagværk og ikke nogle små hårde og tørre gnallinger 🙂
Sikke en god opskrift, de hæver vildt godt 👍🏼 Skiftede 100 gr mel ud med 100 gr frø/kerne, og havde vand i bunden af ovnen 🙂
Malene – Hvor er det bare dejligt at høre. Og man kan jo netop freestyle opskriften lige som man har lyst 🙂
Rigtig lækre boller som vi endnu en gang skal have glæden af.
Michell – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Kan de bages som hurtig boller altså 50 gr. gær og hæve med det samme
Birgitte – Ja, det kan de sagtens. Det er ikke nogen kæmpe portion dej, så jeg ville nok nøjes med 25 gr gær. Derefter skal du lave dejen hæve på køkkenbordet i 45-60 minutter og lægge bollerne på bagepladen. Og så foreslår jeg, at du lader dem efterhæve yderligere i 15-30 minutter, præcis ligesom når man ellers bager traditionelle boller 🙂
Jeg er lige kommet til at dele en portion i seks boller og bage dem ved 275 grader. Store flotte rustikke og let mørke boller, som fra en italiensk bjerglandsby 🙂
Knud – Uhhh, det lyder som et superlækkert resultat, du der har fået 😀
De ser rigtig lækre ud. Har lige lagt dejen til imorgen. Skal dejen kun røres eller æltes som gærdej plejer?
Helle – Dejen skal kun lige røres sammen og så er der ikke mere arbejde – det er derfor de er så nemme at lave 🙂
Hej.
Tak for en dejlig blog du har med gode og spændende opskrifter 😋 Jeg bruger ofte dine opskrifter og har netop lige sat dejen til koldthævede boller i køleskabet- glæder mig til vi skal smage dem i morgen.
Der er lidt forvirring mht om der er olie i dejen eller ej. 27/1-20 skriver du i en kommentar at der er olie i dejen og 19/3-20 skriver du at der ikke er olie deri? Jeg har ikke kommet olie i min dej.
Connie – Ja, det kan jeg da godt forstå, at du bliver lidt i tvivl om 😀 Der skal IKKE olie i dejen, så det er helt fint, at du bare har fulgt opskriften – ikke at der sker noget ved at tilsætte 1-2 spsk olie til dejen, det plejer jeg bare ikke at gøre. Når det så er sagt, så kan jeg godt se, at jeg har skrevet, at dejen er bagt med olie i en kommentar – det er vist bare en tastefejl 😀
Smager skønt!
Mari – Det glæder mig at høre 🙂 Vi er også ret vilde med dem herhjemme – faktisk så meget, at jeg nu er begyndt også at bage pizzaboller af dejen, så vi har til madpakkerne og jeg har planer om at eksperimentere med flutes i nærmeste fremtid 😀
Hej ☺️
Jeg vil gerne lave dine boller men vil blot vide om man kan bruge tørgær? Hvis ja, hvor meget skal jeg så bruge til den portion du har skrevet.
Louise – Jeg mener, at der plejer at stå på en pakke tørgær, hvor meget der skal bruges, for at det svarer til frisk gær. Står der ikke noget på din pakke? Ellers må jeg desværre blive dig svar skyldig, for jeg har vist kun bagt med tørgær én gang i mit liv og jeg kan slet ikke huske andet, end at der stod på pakken, hvad jeg skulle gøre.
Jeg har en svag erindring om, at tørgær svarer til frisk gær i måleforholdet 1:1, men om det stadig passer, aner jeg ikke. Hvis ikke det holder stik, så kan du måske prøve at søge lidt på nettet 🙂
Her har du ramt plet, Anne! De vil glæde Jens Peter, for dem honningen kan ikke løbe igennem! Jeg synes, de er helt i top. Andendagsholdet, som jeg lagde i fryseren, synes jeg dog, er de bedste, fordi den der ‘våde fornemmelse’, der kan være ved vand-og mel-boller/brød, var helt væk, da jeg tøede en op i morges og gav 6 min. ved
220°. Jeg brugte 125 g hvid hvede, 475 g almindelig mel og 2 pæne tsk. Meldonsalt.
Elsebeth – Vi er også superglade for bollerne – de er helt perfekte som morgenmad i weekenden. Skal måske prøve med hvid hvede ligesom dig, det har jeg ikke fået afprøvet endnu 😀
Har i dag prøvet dine boller. Det var en noget bastant bolle, der kom ud af det. Ikke den du har på billedet. Vil nok i fremtiden tage mine egne gode boller fra fryseren. Der er vi sikre på et let bagværk. Vh Else
Else – Da bollerne er lavet med durumhvede og olie, vil resultatet selvfølgelig aldrig kunne sammenlignes med en luftig bolle bagt med smør, æg og hvedemel. Det bliver en italiensk, “sej” bolle med svampet krumme og sprød skorpe. Når det så er sagt, så har jeg aldrig oplevet, at de koldhævede boller ikke fik fine lufthuller efter en nat på køl. De koldhævede boller er desuden superpopulære på bloggen, men det kan du selvfølgelig ikke rigtigt bruge til noget 🙂 Det eneste bud på de bastante boller, som jeg lige umiddelbart kan komme med, er at der måske har været noget i vejen med din gær.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej Made n i mit liv
Hvor længe kan man bruge dejen. Mere end en dag.
Tak for skønne opskrifter
Susanne – Du kan sagtens lade dejen stå og hæve på køl i 2-3 dage.
Rør den evt. igennem, hvis den begynder at hæve så meget, at den vokser på til kanterne på skålen 😀
Der står ikke noget med olie i selv opskriften, skal der olie i eller ej?
Karina – Nej, der står ikke noget om olie i opskriften, for der skal ikke olie i bollerne.
Jeg har lige gennemgået hele opskriften og jeg kan simpelthen ikke se nogen steder, hvor jeg er kommet til at nævne olie? 🙂
Fantastisk blog med gode opskrifter ☺️ Faldt over denne opskrift og vil lige høre om du bager dem med varmluft eller i alm. ovn?
Rigtig god 2. påskedag herfra ?
Angelina – Tak for din søde kommentar – jeg bager bollerne ved varmluft 😀
Og rigtig god 2. påskedag til dig også 😀
Jeg har lige prøvet dem for første gang og vi er vilde med dem og det er bestemt ikke sidste gang. Men de bliver noget flade og falder sammen. Har jeg for lidt mel i mon?
Hejsa 😊
Så har vi fået dine lækre boller til morgenmad idag og det bliver bestemt ikke sidste gang de skal bages😋 Tak for denne gode opskrift samt mange andre fra din blog👏🏻
Mvh Susanne
Susanne – Hvor lyder det bare godt – dejligt at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter 😀
Hej Angelina Lykke. De boller du har på billedet er vildt flot runde, hvordan gør du det? Har du nogle tips og tricks. Mange hilsner Ann
Ann – Uhhhh egentlig har jeg ikke så mange tips og tricks i forhold til udformningen – jeg bruger en våd spiseske og glatter måske efterfølgende bollerne med let våde fingre, hvis de er meget uformelige, men ellers gør jeg vist ikke rigtigt noget 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine.
Jeg har bagt efter din opskrift mange gange nu. De bliver lige lækre hver gang! de er også gode med tørrede tranebær, som vi holder meget af. Børnebørnene synes at mormors boller er de bedste i verden! SÅ TAK for det.
Annelise – Tusind tak for din søde hilsen. Hvor er det bare dejligt at høre – og selvfølgelig er mormors boller de bedste i hele verden. Det er jo næsten en lov 😉
Super god blog, har brugt mange af dine opskrifter. Har prøvet at komme revet gulerod og 5 kornsblanding i bolledejen, blev super gode 🙂
Pia – Det glæder mig, at du kan bruge mine opskrifter – din variation over morgenmadsbollerne lyder superlækker – det skal jeg huske 🙂
Hej,
Super god og nem opskrift.
Jeg har brug for 16 boller, hvad skal jeg gange op med?
Trine – Eftersom opskriften giver ca 12 boller, kan du lave halvanden portion af opskriften, så du får ca 18 boller. Du kan også lave dobbelt portion, hvilket giver 24 boller, men så kan du jo bare lave dem ekstra store og så lave lidt færre 😀
Hvis man gerne vil bruge sukker, hvor meget skal man så bruge?
Maja – Du skal bare bruge samme mængde som honning 😀
Er lige nu ved og bage dine boller, glæder mig til og smage.
Jeg skal have morgenbrød med på ferie, kan dine boller bages og fryses og derefter varmes op igen. ??
Jytte – Jeg må indrømme, at jeg ikke har prøvet at fryse bollerne og så genopvarme dem, men omvendt så kan jeg heller ikke forestille mig, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre. Det meste gærdej kan jo sagtens fryses og genopvarmes 🙂
Rigtig god ferie 😀
Vi har nu haft lavet de her boller lørdag og søndag morgen…..mums de er rigtig gode. Hele familien er vilde med dem ?. Har lige spist én til frokost, den var stadig god på trods af et par timer i en pose ?. Helt klart vores nye favorit af morgenboller ?
Camilla – Uhhhh hvor er det bare dejligt at høre, at bollerne er faldet i god jord. Her har vi også nydt hjemmebag både lørdag og søndag morgen – der er altså bare noget helt særligt ved at hive sådan en pladefuld nybagte boller ud af ovnen (og med et minimum af arbejde) 🙂
Nu har jeg prøvet at lave dem to gange og de smager fantastisk! Men de blev begge gange helt flade, dog stadig luftige med huller, men flade så de var helt svære at skære over ? Hvad gør jeg forkert? ?
Simone – Jeg tror, at du putter en smule for lidt mel i dejen, så den bliver for flydende. Det kan jo være svært at måle 1 dl helt præcist af – nogle gange får man måske hældt lidt mere vand i målebægeret end andre gange, men som udgangspunkt så skal dejen kunne “stå selv”. Det betyder, at den skal være som en meget tyk grød, når du rører den sammen i skålen og hvis den flyder for meget ud, så skal der lidt mere mel eller anden form for stivelse, fx havregryn eller lign. i. Hvis dejen er for flydende i skålen, så vil den også flyde ud på bagepladen og så vil bollerne blive flade. Kom lidt mere mel i skålen, til du synes, at den stadig er klistret, men også kan holde sig selv oppe 😀
Formidable boller – hver weekend – vi har (heldigvis) helt droppet bagerens hvide brød 🙂
Doris – Det glæder mig, at de koldhævede boller er blevet en succes hjemme hos Jer – her hos os er de også et kæmpe hit og på bordet næsten hver weekend 😀
Hejsa!
Er det meningen at dejen er super elastisk dagen efter?
Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, og dejen er virkeligt helt elastisk.
Vh
Malene
Malene – Altså nu bliver jeg lidt i tvivl om, hvad du mener med elastisk, men det er rigtigt, at dejen kan trækkes sådan lidt lang a la smeltet ost. Hvedemel indeholder gluten og det er gluten, der danner “de lange tråde” i dejen – det betyder, at dejen er god og er hævet godt 🙂
Hej 🙂
Hvis jeg vil lave dobbelt portion af disse lækre boller – skal mængden af gær så fordobles?
Mvh.
Mie
Mie – Jeg ville nok ikke bruge dobbelt portion gær, da hævetiden er meget lang, men måske 1½ portion 🙂
Hej Anne-Kathrine.
Jeg må simpelthen rose dig til skyerne for denne opskrift. Den har gennem noget tid været opskriften jeg foretrækker at bage til morgenbordet. Hele familien er vild med den – der er lidt bid i og grovhed som de voksne gerne vil have men ikke med kærner (som ellers kan skræmme ungerne 😉🙈).
Mange tak.
Mange hilsner fra Christina
Christina – Tusind tak for din søde hilsen – så dejligt, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter, og at I har fundet en opskrift, som passer perfekt til både store og små 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Virkelige lækre boller og nem opskrift. Jeg lavede dem med fuldkorns durum 👏🏻
Anja – Velbekomme og dejligt at høre, at det blev en succes 😀
Hej.
Ser rigtig godt ud. Nu er jeg en novice i bagning og leder stadig efter gode opskrifter, men bruger meget akaciehonning i madlavningen. Kan jeg bruge det her eller skal jeg ud og have fat i alm bihonning?
På forhånd tak
Heidi 🙂
Heidi – Du kan sagtens bruge akaciehonning i denne her opskrift – og ellers kan du erstatte honning med sukker 🙂
Super lækker opskrift. Tænker om man kan lave 2 store brød ud af den også…ville du så dele dejen i to former så ikke den flyder for meget ud? Og havd med bagetid? Tak for alt inspirationen
Katharina – Jeg har ikke selv prøvet at lave brød af opskriften, men jeg har brugt den til flutes og det har fungeret helt fint. Du skal måske tilsætte en smule mere mel til dejen, så brødene ikke flyder for meget ud og bliver flade, men jeg tror ikke, at jeg ville komme dem i en form, hvis jeg var dig.
Mht. bagetiden, så er det jo lidt svært at angive præcise tider, men de fleste franskbrød bages i 25-30 minutter og så kan du jo holde lidt øje med dem, når tiden nærmer sig 🙂
Hej Anne! Jeg har ligesom Simone fået en tynd dej. Er det muligt at komme mere mel i, selvom dejen allerede har hævet?
Emilie – Det burde ikke være noget problem. Kom lidt ekstra mel i dejen, indtil konsistensen er som tyk grød og dejen kan “holde sig selv”. Hvis du har tid, så lad evt. skålen med dej stå og efterhæve lidt på køkkenbordet, men ellers så bare i ovnen med dem. Smagen skal nok være god alligevel 🙂
Tak for svaret Anne😊 Fandt ud af, at jeg havde glemt de hundrede gram durummel, som jeg ikke havde😂 Men nu er der jo en løsning til næste gang jeg glemmer det (for det gør jeg helt sikkert!) Og mange tak for din flotte blog. Er rigtig glad for dit design og din hjemmeside også er især glad for din madpakke-snack serie. Jeg er nemlig en skolepige, der er træt af de klassiske rugbrødsmadpakker, så jeg prøver at bage så mange forskellig sjove sager om søndagen, så jeg har til resten af ugen. Så mange tak igen😊
Emilie – Tusind tak for din tilbagemelding. Dejligt at høre og godt, at vi fik løst problemet 🙂
De bedste koldhævede boller jeg nogensinde har bagt- tak 🙂
Mette – Så dejligt at høre – tusind tak for din tilbagemelding 🙂
Hej! Jeg prøvede din opskrift som det første i min nye røremaskine og serverede nybagte boller for manden her til morgen! Jeg brugte lige dele hvedemel, fuldkornshvedemel og rugmel, og bollerne blev slet ikke så flotte og luftige som på dit billede. 😬 Dejen var ellers fin om morgenen, havde dog ikke hævet så meget som jeg tidligere har prøvet at en koldhævet dej har gjort.. har du nogen forslag til, hvor det kan være gået galt mon?
Merete – Jeg tror helt ærligt, at du har brugt for meget groft mel. Jeg har jo udelukkende lavet mine boller på hvedemel og selvfølgelig kan man tilsætte en grovere meltype, men i dit tilfælde har du brugt 2/3 fuldkornshvedemel og rugmel. “Reglen” siger, at man helst skal holde sig til en fordeling der hedder 50/50 (hvedemel og groft mel), når man bager. Dette skyldes, at hvedemel har et højt glutenindhold og dermed en høj bageevne, der gør bagværket luftigt og får det til at hæve fint op. Hvedemelets bageevne svækkes, når man blander det med groft mel, så bagværket bliver lidt tungere og knap så luftigt. Og når man bager med mere groft mel end hvedemel, så kan hvedemelet ikke længere følge med – desværre 🙂
Bedre held næste gang 😀
Tusind tak for dit svar, det giver god mening! Fagre nye verden, jeg må til at sætte mig godt ind i tips og tricks til bagning, så jeg får mest muligt ud af min nye maskine!
Kan man bare flere plader på samme tid?
Lene – Det kan du sagtens. Du bager jo på varmluftsfunktion, så det burde ikke være noget problem 😀
Kan jeg bruge tørgær i stedet ?
Marianne – Det burde ikke være noget problem. Jeg har dog ikke den store erfaring i brugen af tørgær, men mig bekendt fungerer det på nogenlunde samme måde som frisk gær og må derfor også kunne bruges til koldhævet brød og boller 😀
Skal de ikke pensles med æg eller andet?
Nanna – Jeg pensler aldrig bollerne, for det er jo italiensk inspirerede boller med sej krumme og sprød skorpe og ikke klassiske fødselsdagsboller 🙂
Tak for svar – det giver mening og de blev også rigtig gode mine boller i morges uden pensling 🙂
Vildt lækre boller! Mums 🙂
Jeg er blot lidt i tvivl om, hvor længe man kan gemme dejen i køleskabet? Vi er nemlig kun 2, så jeg laver ikke alle 12 på samme tid…
Line Marie – Dejligt at høre 😀 Jeg har uden problemer haft dejen stående i køleskabet fra fredag aften til søndag aften – vi er jo også kun 2 herhjemme. Og kniber det alligevel med at få dejen brugt, så fugter du bare fingrene med vand og former den resterende dej til et langt flute til aftensmaden 😀
Skønt, det var da en god idé – tak for tippet! 😀
God opskrift 🙂 jeg brugte mindre mel og brugte lidt havregryn i stedet for.
Lene – Uhh ja, det er også lækkert. Man kan også tilføje lidt groft mel til dejen 😀
Skønne boller der er kommet for at blive! Vi brugte havegryn i stedet for durum og bollerne blev megalækre
Vagn – Hvor lyder det bare dejligt 🙂
Og opskriften er jo kun ment som en grundopskrift, så man kan sagtens bruge alle mulige andre former for meltyper og frø/kerner, hvis man har lyst 😀
Hejsa 🙂
Tusind tak for en lækker opskrift på koldhævede boller. Endelig er det lykkedes mig og lave noget lækkert hjemmelavet bagværk 👏
Jeg er SÅ glad. Super lækker og nem opskrift 😛🥳
Både kæreste og søn er vilde med dem.
Vi har snakket om at prøve og bruge opskriften til pizza på grillen, det glæder jeg mig til 🥰
God weekend 😉
Kærlig hilsen Gitte
Gitte – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂 Og bunden kan sagtens bruges til pizzabund – du skal bare smøre den helt tyndt ud på et stykke bagepapir. Faktisk kan du også bruge den til flutes – du skal bare forme dejen til flutes i stedet for boller og du kan evt. komme forskelligt fyld i dejen til flutes, fx cheddarost i tern, hakkede oliven, finthakket chili eller lign 🙂
Hejsa
Vil lige rose denne opskrift til skyerne!!!! Min søster og jeg køber slet ikke boller fra supermarkedet mere, da de her boller slår alt! De er så sprøde og lidt “seje” på den dér super lækre måde… og med masser af lufthuller. Det er ren win-win at man bare sætter dejen i køleskabet, og så nemt kan forme dem næste morgen med en ske og lidt vand…. TAK! 😃
Camilla – Hvor er det bare dejligt at høre, at bollerne er en succes – herhjemme hører de også til blandt vores weekendfavoritter 😀
Kan man bage bollerne på stenplade.?
Morten – Det kan man godt, men jeg vil anbefale, at man stadig sætter bollerne på et stykke bagepapir og så trækker det hele over på stenpladen. Ellers er jeg ikke 100 % sikker på, at du kan få bollerne fri fra pladen, når de er færdigbagte 😀
Hej😊
Hvis man laver pizza af dejen, skal fyldet så direkte på den “våde” dej, eller skal den forbages?
Og hvor lang tid skal den have i ovnen?
Vh. Mette
Mette – Du kan sagtens komme fyldet direkte ovenpå den våde dej uden at forbage først 🙂 Jeg har lige linket til en opskrift, hvor jeg har brugt dejen til pizzaer 😀
https://madenimitliv.dk/koldhaevede-pizzaboller/
Vil manitoba mel gøre noget godt for disse boller eller er alm hvedemel bedst? 🙂
Louise – Du kan sagtens udskifte noget af hvedemelet med andre slags mel. Men jeg vil anbefale, at du ikke helt dropper hvedemelet, men eksempelvis holder dig til en fordeling på 50/50 🙂 Dog er Manitobamel jo også hvedemel, så her kan jeg ikke se nogen problemer i helt at erstatte hvedemel med manitobahvedemel 🙂
Fantastisk opskrift! Lette, luftige boller, herhjemme også tilsat gulerødder.
Det har du virkelig gjort godt!
Jeg har bagt rigtig mange koldhævede boller, men denne er altid den jeg vender tilbage til som basisopskrift. Jeg skifter mellem durum og havregryn eller fuldkornshvedemel. Kommer lidt ekstra hvedemel i (ca 25g), så dejen ikke er for tynd og bollerne bliver altid runde og flotte.
Signe – Hvor er det bare dejligt at høre. Og opskriften kan jo varieres i det uendelige, så bollerne bliver helt som man vil have dem 😀
Tak for en skøn opskrift🙏🏼😊.
Er det muligt at
bage bollerne af Tipo 00 hvedemel og havregryn?
På forhånd tak☺️
Pernille – Ja, det kan du sagtens. Der er (næsten) fri leg, når bare du holder dig nogenlunde til målene for væske og mel 😀
Super god opskrift. Virker hver gang 👍🏻😁
Betina – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Det er en super lækker opskrift – en kollega – som er tidligere bager – anbefalede din opskrift til mig !
Da vi i vores familie er glade for brød med kerner, rører jeg 2 gode håndfulde kerner i (jeg blander græskarkerner, hirsefrø og soksikkekerner).
Som regel rører jeg dejen sammen fredag aften og så passer mængden med at jeg bager halvdelen lørdag morgen og resten søndag morgen.
Jeg har også brugt opskriften til at bage flütes. Det var også en stor succes.
Så tusind tak for en rigtig fantastisk opskrift.
Janni – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at I kan bruge opskriften, og at bollerne er blevet sådan en stor succes 😀
Kan man mon bruge ølandshvede i stedet for durum? 😃
Lillian – Ja, det kan du sagtens. Du kan udskifte durummel eller lidt af hvedemelet med alle mulige andre former for mel, også de grovere typer 🙂
Hejsa😊
Seriøst de bedste morgenmadsboller. Da jeg var hjemsendt i foråret bagte jeg dem her hver dag. Pigerne og manden var vilde med dem. Holdt så lidt pause efter sommerferien men gør det nu jævnligt igen. Jeg siger dig DE VIL IKKE HA’ ANDRE SLAGS
TUSIND TAK
og glædelig jul
Pernille – Uhh, hvor er det bare dejligt at høre, at bollerne er blevet sådan en stor succes 🙂
Og glædelig jul til jer også 😀
Jeg har lige haft debut med de her lækre boller. Og så er det ovenikøbet til yngstebarnets fødselsdag. Hold nu helt op hvor er de fantastiske. Vi er alle kæmpe fans, og næste portion dej er sat på køl. Tusind tak for en skøn opskrift❤️
Anne – Hvor er det bare dejligt at høre. Herhjemme er koldhævede boller altså også bare et kæmpe hit og vi bliver aldrig trætte af denne her opskrift, som er fuld af muligheder. Der kan bl.a. tilsættes lidt groft mel, kerner, revet gulerod/squash mm til dejen. Og derudover kan den bruges til flutes, og som bund i hjemmelavede pizzaboller med tomatsauce, ost og evt. skinke eller pepperoni på toppen 🙂
Er de egnet til at bage på et bagestål?
Sussi – Ja, det vil jeg mene. Jeg har dog ikke selv prøvet det, da jeg først lige har fået bestilt et bagestål forleden dag 😀
Har prøvet at bage boller igen efter mange års “køkkenpause”.
Egentlig med et godt resulate, men de blev dog lidt vel hårde. Måske skulle jeg prøve 200 grader m/eller u varmluft?
Per
Per – Dejligt at høre, at du er kommet godt i gang efter køkkenpausen 🙂 Du skal dog være opmærksom på, at de koldhævede boller er italiensk inspirerede, og de skal derfor være sprøde udenpå og let seje indeni. Du kan selvfølgelig sænke ovntemperaturen, som du selv er inde på, men du kan også erstatte durumhvedemelet i dejen med alm. hvedemel. Så bliver bollerne lidt blødere 😀
Har prøvet bollerne her til morgen, og de faldt i rigtig god jord ved familien. Jeg brugte fuldkorns speltmel i stedet for durum, og selv om jeg tilføjede 30 g ekstra hvedemel til dejen skal jeg lige have den anelse tykkere næste gang for at bollerne hæver lidt bedre. Men første forsøg blev klart godkendt af familien 🙂
Kim – Dejligt at høre – det er fantastisk, når der er en i familien, der gider lave boller til morgenmad, så man kan stå op til lune boller 😀
Hold nu op, nogle dejlige boller, jeg fik bagt af denne opskrift! Den er hermed godt gemt i mit arkiv, så jeg altid kan vende tilbage 🙂 tusind tak for nogle fantastiske opskrifter i det hele taget 🙂
Linda – Hvor er det bare dejligt at høre – og velbekomme 😀
Elsker denne opskrift! Jeg er begyndt at lave den fast hver tredje aften, så jeg altid har til morgenmaden. Snart vil jeg prøve mig frem med lidt grovere meltyper for ekstra smag og fibre. Jeg bruger altid tørgær, da det bare er nemmere altid at have liggende – selvom pakken siger at forholdet er 1:1 har jeg størst succes med at komme lidt ekstra gær i.
Emilie – Hvor er det bare dejligt at høre. Og du kan roligt begive dig ud i at eksperimentere med grovere meltyper, kerner og frø. Det er en skøn “all round” dej, som passer til det meste. Herhjemme bruger jeg den også til flutes og pizzaboller med ost, tomatsauce og skinke eller pepperoni 😀
Super gode boller. Bagt dem 2 dage i træk. Putter lige lidt havregryn i. Det med vand i bunden bliver de bare bedre af. Tak for en god side med mange fantastiske opskrifter. Vh Marianne
Marianne – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min mad og mine opskrifter 😀
Rigtig lækre boller som nu er blevet en tradition at lave i sommerhuset
Anne – Hvor lyder det bare dejligt 😀
Jeg prøvede dine langtidshævede med gulerødder igår, pg hold fast de var gode.
Igår satte jeg så denne opskrift over, som der jo er dobbelt vand i, så var bange for det ikke kunne være i skålen til morgen, men de hævede ikke engsng til dobbelt størrelse, og har kun fået 9 i stedet for 12. De er i ovnen nu og glæder mig til at smage 😃
Lotte – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Vi laver gerne dejen fredag aften, hjemme hos os.
Så laver vi en halv portion lørdag og en halv søndag, altså dejen får lov bare at passe sig selv i køleskabet. Det er ikke surdej men smagen kan fornemmes lidt. Jeg kan kun forestille mig at dejen vil blive endnu bedre ved at lave en ny dej oveni “resten fra weekenden” hvis man er til boller hele ugen. Jeg vil prøve 👏 derudover bager jeg dem i dampoven, som giver samme resultat som en skål vand i bunden. Virkelig lækre boller!
Sabrina – Det er nemlig det geniale ved dejen, at den bare kan få lov til at stå og nærmest bare bliver bedre og bedre. Jeg har endnu ikke en dampovn, men det skal helt klart prøves, når jeg en dag får sådan en 😀
Virkelig nem og god opskrift. De smager fantastisk! Jeg satte også vand i bunden af ovnen og fik de flotteste sprøde boller med et sejt indre og masser af huller. De smagte godt, men… Efter et par timer blev de mega bløde og seje. Kan de ikke holde sprødheden på skorpen eller skal de spises med det samme? Eller gør jeg noget forkert?
Lisbeth – Nej, de holder ikke den sprøde overflade så længe, idet brødet absorberer fugt fra luften – dog synes jeg, at der plejer at gå lidt længere end et par timer. Hvis bollerne er blevet bløde, kan du med fordel lune dem på brødristeren eller sætte dem i ovnen i et par minutter, så bliver de sprøde igen 🙂
hvad sætter man ovnen til når man har gasovn ingen varmluft?
Pedersen – Jeg må indrømme, at jeg aldrig har prøvet at bage noget i en gasovn. Men hvis den fungerer lidt som en almindelig, gammeldags ovn (uden varmluftdfunktion), så skruer du bare ovnen op på max temperatur under opvarmningen, præcis som jeg har angivet i opskriften.
Derefter sætter du bollerne ind og indstiller temp. til 225 °C og bager bollerne ved alm. ovnfunktion i stedet for varmluft. Bollerne skal måske have et par minutter ekstra – de skal være gyldne og gennembagte, når du tager dem ud 🙂
Jeg prøvede dine koldhævede boller, for første gang her til morgen. de blev luftige og smagen var god. Men der manglede en del på højden. De var dog blev noget flade. Jeg har før bagt brød i en jern gryde under låg, som altid var perfekt afbagt ved 250 grader. Der vendte jeg den bløde dej ud på bordet og æltede lidt mere mel i ved at vende dejen med en spartel ( stadig blød men kunne hånteres) lidt efterhævning inden jeg dumpede det i den brændvarme gryde.
Kunne man med dine bolle opskrift, tilføje lidt mel efter hævning og forme dem med let hånd i stedet for med ske?
Anton – Hvis du synes, at bollerne bliver lidt for flade, så kan du altid tilsætte en smule mere mel til dejen. Dejen skal være som en tyk grød, der kan stå nogenlunde selv på bagepladen. Hvis dejen er for flydende, vil den også flyde ud på bagepladen og så vil bollerne desværre blive lidt flade i det. Forskellen på at bage brød i gryde og boller er, at gryden “holder på dejen” så den ikke flyder for meget ud under bagningen. Men som sagt – du kan sagtens tilsætte ekstra mel til dejen, indtil den er “fast” nok til at holde faconen 😀
Hvordan bliver den med tipo 00 i stedet for alm hvedemel ?
Super god opskrift 👏
Mette – Jeg har ikke selv prøvet at erstatte al hvedemelet med Tipo 00, men jeg kan bestemt ikke forestille mig, at det gør nogen skade 😀