Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Koldhævede durumboller – nem og lækker opskrift.

0 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg er ret glad for koldthævet brød og boller, og de her koldhævede durumboller er ingen undtagelse. De er nemme at lave. Og selvom bagetiden er lang, så kræver opskriften ikke specielt meget arbejde. Og så smager de bare virkelig skønt, og er perfekte både til morgenbordet og som madbrød eller kuvertbrød.

Se også – Koldhævede morgenmadsboller I Koldhævet franskbrød I Koldhævede kanelsnegle I Koldhævet müslibrød

Koldhævede durumboller – nem opskrift.

Dejen består ret beset kun af vand, kærnemælk, lidt gær, salt og sukker, mel og olie. Alle ingredienserne skal bare røres sammen og æltes til en blank og smidig dej. Jeg synes, det er nemmest at ælte dejen på en røremaskine. Men med lidt tålmodighed kan det selvfølgelig sagtens lade sig gøre at ælte dejen i hænderne.

Kærnemælk kan erstattes af andre syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt naturel, tykmælk og lignende. Man kan også røre creme fraiche op med lidt vand, til konsistensen er tyndere og mængden svarer til opskriften. Man kan også helt erstatte kærnemælk med vand. Men jeg synes nu, at den let syrlige smag klæder bollerne.

Endelig kan man gøre bollerne grovere ved at erstatte en del af hvedemelet eller durummelet med en grovere meltype. Fx grahamsmel, fuldkornshvede, spelt eller lignende. Man kan desuden tilsætte frø og kerner til dejen. Men jeg må indrømme, at lige når det kommer til italiensk inspireret brød, så foretrækker jeg det hvide brød med sej krumme, sprød skorpe og en saftig konsistens.

Se evt. flere tips til hævning og bagning af hhv. durumbrød, boller og flutes under opskriften.

 

 

4,25 fra 4 stemmer

Durumboller (koldhævede)

Hævetid og bagning6 timer 10 minutter
Samlet tid6 timer 40 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 2 dl koldt vand
  • 2 dl kærnemælk
  • 20 gr gær
  • 2 tsk groft salt
  • 2 tsk sukker
  • 300 gr hvedemel
  • 300 gr durummel (+ lidt ekstra til æltning)
  • 2 spsk olivenolie + olivenolie til pensling

Fremgangsmåde

  • Kom vand og kærnemælk i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt salt, sukker, hvedemel, durummel og 2 spsk olivenolie til skålen og ælt grundigt til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Vend dejen ud på et bord drysset med durummel og del den i 12 lige store stykker. Form hvert stykke dej til en bolle. Og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Sæt bagepladen i køleskabet og lad bollerne koldhæve i 5-6 timer.
  • Har man ikke et køleskab, som er stort nok til at rumme en bageplade, så kan man i stedet placere bollerne på 2 skærebrædder beklædt med bagepapir og sætte dem i køleskabet. Når hævningen er endt, trækkes bagepapiret med bollerne over på 2 bageplader.
  • Lad bollerne efterhæve på pladen ved stuetemperatur i 30 minutter. Pensl eller spray forsigtigt bollerne med olivenolie og drys evt. lidt ekstra durummel på toppen.
  • Bag bollerne midt i ovnen ved 250° (varmluft) i 10-12 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Afkøl bollerne på bageristen. De holder sig friske i 2-3 dage og kan også fryses.

Koldhævning af bollerne.

Bollerne skal koldhæves i køleskabet. Og medmindre man har et ret stort køleskab, så kan det måske være lidt svært, at få plads til en bageplade med boller. Nu står vi overfor den tid på året, hvor det er koldt udenfor, og hvis temperaturen ligger imellem 5-7 °C så kan man i stedet vælge at lade bollerne hæve tildækket udendørs.

Endelig er der den mulighed, at man kan lade bollerne hæve på et stort skærebræt beklædt med bagepapir. Som regel kan man godt få plads til et stort skærebræt i køleskabet. Så skal man bare trække bagepapiret og bollerne over på en bageplade, når hævetiden er ovre. Jeg har skrevet lidt mere om det i opskriften.

Brød, boller eller flutes.

Man bestemmer selv, om man vil bage durumbrød, boller eller flutes af dejen. Vil man lave flutes, så skal dejen deles i 2 lige store stykker, som formes til aflange flutes. Vil man hellere lave et brød, så bestemmer man jo selv formen. Men jeg foreslår, at man former dejen som et aflangt brød. Bagetiden kan selvfølgelig variere. Men som udgangspunkt skal et brød bages ved 225 °C (varmluft) i 25-30 minutter. Eller indtil det lyder hult, når man banker det under bunden. Flutes skal have samme temperatur som brødet, men formentlig ikke bages mere end 15-20 minutter. Det kommer lidt an på tykkelsen.

Vil man lave små madbrød eller kuvertbrød, så synes jeg, at man skal dele dejen i endnu mindre stykker end til bollerne. Der bliver 12 ret store boller, så man kan sagtens dele dejen i 20-24 stykker i stedet for. Kuvertbrød bliver absolut mest delikate, hvis ikke de er alt for store, men lige til at hapse i 3-4 bidder.

 

Koldhævede durumboller på en bagerist med et blåt viskestykke

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer