De her koldhævede flütes bagte jeg i fredags. Og så havde jeg dem med til vores “sammenskuds Sankt Hans aften” med hele familien, som i år blev holdt i det hyggeligste lille sommerhus i Skæring lige udenfor Aarhus. En fantastisk dejlig aften med læ, takket være en overdækket og afskærmet terrasse, og med udsigt til både strand og enge, bål og Mols Bjerge. Menuen stod på kylling, koteletter, spareribs og pølser fra slagteren, blandede salater, nye kartofler med smør og så altså de her flutes og til dessert var der jordbær og is. En rigtig sommermenu.
Nedenstående opskrift på flütes er den samme, som jeg bruger til vores koldhævede morgenmadsboller i weekenden og faktisk er opskriften sådan lidt all round, for den passer også glimrende til de her koldhævede minipizzaer, som er lige til at tage med på madpakken eller komme i picnickurven. Da de her flutes som sagt skulle bruges som tilbehør til forskellige slags marineret og krydret kød fra grillen, lavede jeg bare et par helt almindelige hvedeflütes med lidt durum, men hvis man bryder sig om det, kan man sagtens tilsætte en smule groft mel eller måske lave forskellige smagsvarianter. Man kan blandt andet røre lidt revet ost eller ost i små tern i dejen, fx gul cheddar, eller man kan tilsættes friskhakkede krydderurter, soltørrede tomater eller oliven.
Dejen er koldhævet og skal derfor stå i køleskabet og hæve i minimum 10 timer, men den kan sagtens tåle at stå længere, hvis bare man husker at slå den ned, hvis den er ved at hæve ud over kanterne på skålen. Den lange hævetid er med til at give smag og desuden en rigtig god struktur, knasende skorpe og en krumme med en masse lufthuller, men har man ikke tid, kan man godt speede processen lidt op. Brug lidt mere gær – ca 1/4 pk. (15-20 gr) og lad efterfølgende dejen hæve 2-3 timer på køkkenbordet, inden den formes og bages efter anvisningen herunder.
Koldhævede flutes
Ingredienser
- 2,5 dl koldt vand
- 10 gr gær
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk sukker (eller honning)
- 250 gr hvedemel
- 50 gr durummel
Fremgangsmåde
- Hæld koldt vand i en skål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt salt og honning/sukker og rør hvedemel og durumhvede ud i vandet. Rør dejen let sammen, til den er glat og har konsistens som en tyk grød.
- Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 10 timer, fx natten over.
- Varm ovnen op til max temperatur – min ovn kan fx gå op til 300 grader.
- Fugt fingrene og tag den ene halvdel af dejen op fra skålen. Træk dejen lang som et flüte og læg det på en bageplade beklædt med bagepapir. Fugt fingrene igen og gentag med den anden halvdel af dejen.
- Er de 2 flütes meget skæve og kantede, så fugt fingrene igen og ret dem til, men de må gerne se sådan lidt rustikke ud.
- Når ovnen har nået max temperatur, sættes pladen med flütes ind og temperaturen sænkes til 225 °C. Bag de 2 flütes ved 225 °C (varmluft) i 15-20 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
- Tag flutsene ud og lad dem afkøle på bageristen.
Mums de lyder gode, dem vil jeg straks forsøge at bage til grill festen i morgen 🙂
Tak fordi du deler, jeg bruger enormt mange af dine opskrifter!
Libbie – Det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere og jeg kan love dig, at de her flütes er både nemme og virkelig lækre 🙂
Der skal mere vand i, til den mængde mel, der er skrevet. Ellers bliver det en bistand dejklump.
Inge – Så bruger man selvfølgelig bare lidt mere vand. Som jeg har skrevet i indlægget og opskriften, så er det vigtigste, at dejen ikke er for tynd, da flutesene så vil flyde ud på pladen og blive helt flade. Jeg vejer gerne væsken, da det kan være svært at se præcist på øjemål, hvornår der er 2 ½ dl vand i et decilitermål, og det plejer at passe perfekt med mængden af mel 🙂
Jo højere proteinindhold i melet, jo mere vand binder det. Jeg foretrækker gerne mel med 12-14 % protein, det giver et fantastisk brød!
Hvad vejer en dl, ????
Lasse – En dl hvad? Det varierer meget, hvad en dl vejer, men hvis du prøver at google, så kan du finde skemaer med vægt/dl for de forskellige meltyper, gryn, sukker osv osv.
Dejlige og super nemme flutes. Min ovn kan kun gå op tol 230C og det fungerer fint. Herlig sej og sprød skorpe og meget store lufthuller i krummen 🙂
Anne-Mette – Det glæder mig, at opskriften kan bruges – de flutes er også bare et kæmpe hot herhjemme og så er de så dejligt nemme at lave 🙂
De smager bare skønt!
Mari – Det glæder mig. Herhjemme er de også et hit 🙂
Er de fryseegnede? 🙂
Helene – Det er de i hvert fald. Lun dem evt. lige et par minutter ved 200 grader, når de er optøede, så bliver de som nybagte 🙂
Skal flutene ikke i ovnen med der samme når de er lagt på bagepladen? Skal man vente til temperaturen er oppe på Max?
Ruth – Jeg lader ovnen opvarme og kommer så pladen med flutes i ovnen 😀
Kan jeg bruge tørgær?
Godt nytår 🍾🎉😊
Anne-Grethe – Det burde ikke være noget problem, hvis du følger anvisningen på pakken, så det svarer til frisk gær 😀
Godt nytår til dig også 😀 😀
Skal de stå i køleskab og hæve?
Kamilla – Ja, som jeg har skrevet i opskriften, så skal dejen skal stå på køl og hæve i minimum 10 timer, fx natten over.
De formede flutes skal ikke hæves – de skal bare sættes i ovnen, når den er varm nok 😀
Hold nu op….nemt, og super lækre fluets
Bagte den i en fluets form, så de blev både på pæne og rustikke.
Der skal helt sikkert slås op til en ny omgang, så der er kan blive bagt morgen boller, til weekenden
Lene – Sikke en god ide at bruge en flute form – det skal jeg helt klart huske. Den må skrives på ønskesedlen 😀
Jeg synes dejen er meget flydende, og den hæver ikke voldsomt meget, selvom den har stået i køleskabet i snart et mere en 10 timer nok nærmere 15 timer. Skal der mel i end de 300gr der står i opskriften?
Christina – Uhhh, jeg bruger som udgangspunkt ikke mere mel, men der kan jo være afvigelser i forhold til eksempelvis forskellige decilitermål, så måske måler mit en lille bitte smule mindre end dit og dermed kan du have fået lidt mere væde i dejen end mig. Som udgangspunkt skal dejen være som en tyk grød, der næsten kan stå selv – er den tynd, så skal der røres lidt mere hvedemel i dejen, for ellers kan man risikere, at den løber ud på pladen og giver helt flade flutes.
Mht. hævningen, så kan jeg ikke forstå, at dejen næsten ikke er vokset på over timer – kan gæren være blevet for gammel eller på nogen måde være blevet overopvarmet i løbet af processen?
Hvor mange rækker to flutes til?
Caroline – Det kommer jo lidt an på, hvor store stykker, man skærer, men jeg vil mene, at du kan skære 5-6 pæne skiver af hvert 😀
Er bagetemperaturen angivet som varmluft eller alm. ovn?
Lene – Jeg bager dem gerne ved varmluft, men de kan også sagtens bages på alm. ovnvarme, hvis ikke man har en ovn med varmluftsfunktion 😀
Hej! Hvis jeg gerne vil lave en dobbeltportion, hvor meget gær skal der så i?
Sidsel – Jeg tror, at en dobbelt mængde gær vil være for meget og få dejen til at hæve for hurtigt, men prøv evt. med 15 gram i første omgang 😀
sidst jeg lavede disse flūte var til et sammenskuds gilde, jeg havde penslet med olie og hvidløg og drysset med lidt paprika. Nogle af gæsterne ville høre, hvor jeg havde købt dem, ved ikke om jeg skal være stolt eller fornærmet 😂😂😂
Lige nu har jeg dej i køleskabet til minestronen i aften og vi glæder os mere til flūte end til suppen 😋😋😋
Hassie – Så dejligt at høre, at de skønne flutes er blevet så stor en succes – de er også jævnligt på bordet herhjemme og så er de jo bare noget så nemme at lave 🙂
Hej. Når du skriver at dejen kan stå i mere end 10 timer, kan den så godt holde til at stå i omkring 24?
Glæder mig til at afprøve opskriften 😊
Cecilie – Det burde ikke være noget problem – det har jeg i hvert fald gjort flere gange. Rør evt. lidt rundt i dejen, hvis den begynder at hæve “over kanterne”, men ellers kan du bare lade den stå og passe sig selv 🙂
Advarsel! Disse flutes er stærkt vanedannende😋Efter jeg lavede dem første gang, har min mand efterspurgt dem hver gang, jeg har bagt andet brød/boller med alverdens spændende ting i. Nu laver jeg dobbeltportion hver gang (med dobbelt gær), så der altid er flutes-boller i fryseren. Tak for en rigtig god og nem opskrift.
Annette – Haha, tak for din advarsel. Dejligt at høre, at opskriften falder i god jord, og at manden efterspørger flutes, hver gang der bages 😀 😀
Er dejen egnet til, at man tilsætter kerner?, f.eks. græskarkerner og solsikkekerner?
Heidi – Det kan du sagtens 🙂 Det er jo sådan en slags “all round” dej, hvor der er “fri leg”, så længe man sørger for, at dejen er nogenlunde fast og ikke flyder for meget ud på pladen, for så bliver flutesene jo helt flade 😀 😀
hvad er det for noget at skrive, samlet tid en halv time og så skal de hæve 10 timer.
øv de så ellers virkelig lækre ud
Ole – Jeg skriver altid en samlet tid for arbejdsindsats og bagning. Men da konceptet i koldhævet bagværk som regel er lig med en lang hævetid, har jeg ikke medtaget de 10 timers hævning i tidtagningen for opskriften, da jeg mente, det virkede lidt misvisende. Det kræver jo ikke en form for arbejdsindsats, imens dejen hæver 😀
Mums, hvor ser de lækre ud!
Jeg skal bage 6 styks her i weekenden, hvor meget gær vil du tro, at jeg skal bruge? Glæder mig til at smage dem. Vil dog prøve at pensle dem med lidt olie og havsalt + timian ovenpå 👍🏻
Cecilia – Hvis du skal bage 3 x opskrift, skal du bruge ca ½ pk gær 🙂 Og det bliver superlækkert med olie og lidt krydderier på toppen – kan også anbefale at komme tern af cheddarost og finthakkede jalapeños eller grofthakkede oliven i selve dejen
Hej.. kan man bruge grahamsmel i stedet for durum?
Jeg har netop bagt de dejlige flutes ved 230 grader.
De blev fine men desværre ikke sprøde
Kirsten – Det er en italiensk-inspireret dej, som bliver seje indeni og let sprøde udenpå. De skal derfor ikke have sådan en knasende sprød skorpe, men hvis du gerne vil have lidt ekstra, så kan du evt. lune dem let i ovnen inden servering 🙂
Hej. Jeg har bagt de her flute utallige gange med og drys på toppen. Vil gerne sige tak for en supernem og meget lækker opskrift. Bager altid dobbelt portion så er der måske til fryseren. Men de er hurtigt spist. Tak
Maiken – Tusind tak for din hilsen, hvor er det bare dejligt at høre 😀
Kan man erstatte hvedemel med fuldkornsmel i stedet for?
Katrine – Det kan man godt. Dog skal du være OBS på, at hvedemel har et højt indhold af gluten, og derfor en meget god hæve- og bageevne. Og lige når det kommer til koldhævet bagværk, vil man gerne udnytte denne hæve-evne. Derfor anbefaler jeg ikke, at man erstatter mere end max 50 % af hvedemelet med fuldkornsmel 😀
Kan jeg bruge hvid hvede i stedet for alm. hvedemel?
Hvid hvede har en anden proteinsammensætning ift. alm. hvedemel.
Tak for dejlige opskrifter som vi flittigt benytter👍
Bente – Du kan sagtens erstatte en del af hvedemelet med hvid hvede. Normalt arbejder man ud fra den tommelfingerregel, at man kan erstatte op til 50 % af hvedemelet med en grovere meltype, fx spelt, fuldkorn og lignende. Men pga hvedemelets høje glutenindhold (protein) og gode bage- og hævneevne, så skal de øvrige 50 % altså helst være hvedemel, hvis man ønsker et brød, som er nogenlunde luftigt og flot hævet op. Jeg ved dog ikke, om det samme gør sig gældende, når der er tale om hvid hvede, for jeg har aldrig prøvet at erstatte hvedemel 100 % med hvid hvede.
Så nemme flutes… og så lækre. Har prøvet at lave dem mange gange… med alle mulige forskellige slags mel og kerner, og de bliver så gode hver gang.
Kiss – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Virkelig lækre og nemme flutes❤️
Ellen – Hvor er det altså bare dejligt at høre – tak for din tilbagemelding 😀
Fantastiske flutes 😊
Mariann – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Har brugt den som grundopskriften flere gange. Tilføjer gær alt efter hvor meget tid jeg har – og proppet diverse krydderier, soltørrede tomater, hvidløg mm i. Det er virkelig en god og nem opskrift – tak for den 🙂
Vivi – Velbekomme – hvor er det bare dejligt at høre, at det er en god grundopskrift 😀
Super godt flutes – tak for opskriften.
Birgit – Velbekomme – dejligt at opskriften kan bruges 😀
Skal dejen røres sammen med en grydeske eller på maskine? Og kan man bruge bagestål i ovnen? 🙂
Stine – Det bestemmer man selv. Men da dejen kun lige skal røres, til den er sammenhængende, så bruger jeg som regel en ske, så jeg ikke behøver gøre køkkenmaskinen ren 😀
Skønneste opskrift, bruger du fluteform?
Jeg synes nemlig at jeg har problemer med at få den ud af formen… så hvis nogen har et fif, vil jeg være glad 😊
Winie – Nej, jeg bruger aldrig fluteform, så her kan jeg desværre ikke hjælpe dig 😀
Lækkert flutes, som jeg ofte bager, jeg stiller vand i en bageform i bunden af ovnen, for at gør dem ekstra sprøde 👍😃
Hanne – Dejligt at høre, at opskriften kan bruges 😀
Passer det med 50 g durummel i din flutes opskrift ??
Janne – Ja, det gør det – det er kun lige for at gøre flutesene let sprøde i overfladen 😀
Hejsa. Jeg har lige lave dejen, men syntes den virker alt for tør. Jeg har tilsat 7 g bageenzym, men selvfølgelig fratrukket det i den samlede melmængde. Jeg har brugt Tippomel og durummel som beskrevet i opskriften. Hvad har jeg mon gjort forkert?
Dorte – Jeg bruger som regel almindeligt hvedemel (ikke tippomel), når jeg bager flutesene. Men der kan jo være forskel på, hvor meget væde hvedemel suger til sig, så tilsæt evt. lidt ekstra væde (eller mel), hvis dejen virker for tør eller for våd. Faktisk plejer jeg at sige, at der er nogenlunde “fri leg” med de her flutes, ift groft mel, frø og kerner osv osv. Det vigtigste er, at dejen er nogenlunde formbar, og endelig ikke så tynd, at den flyder helt ud på pladen og giver flade flutes 😀
Hvad er er blevet af morgenmadsbollerne?
Solveig – Opskriften ligger på hjemmesiden som altid. Jeg har lige sat et link ind til dig 😀 😀
https://madenimitliv.dk/koldhaevede-boller/
Tusind tak