Yoghurt med hjemmelavet granola, nybagte, koldhævede grovboller, ost, marmelade, blødkogte æg, frisk frugt og en god kande kaffe og te. Det er sådan nogenlunde opskriften på vores foretrukne morgenbord i weekenderne. Og morgenmaden i weekenderne er virkelig noget, som vi prioriterer højt. Faktisk sidder vi som oftest ved morgenbordet og hygger i et par timer.
Se også – Koldhævet franskbrød I Koldhævede flutes I Koldhævede morgenmadsboller.
Koldhævede grovboller til morgenmad.
Som regel rører jeg dej til koldhævede boller sammen fredag aften. Det hænder selvfølgelig også, at jeg ikke får lavet dejen, og så kører Morten i stedet til bageren. Men for det meste får vi nu nybagte boller.
Da jeg som regel har andre sjove ting at foretage mig fredag aften, har det fra starten været et must, at dejen skulle kunne klargøres på ganske få minutter. Det samme gør sig i øvrigt gældende lørdag og søndag morgen, hvor jeg aldrig kunne drømme om at stille vækkeuret for at gå i køkkenet og ælte, forme og hæve dej til nybagte boller. Dejen skal stå klar i køleskabet og kunne sættes på pladen med en våd spiseske. Og så kan vi passende bruge de 15-20 minutters bagetid på at dække morgenbord, koge æg, skære frugt og lave kaffe og te.
På det seneste har jeg eksperimenteret med at tilsætte fuldkornsmel til dejen. Dermed får vi en lidt grovere variant af de koldhævede morgenmadsboller, som jeg ellers plejer at bage. Og det er bollerne bestemt ikke blevet ringere af.
Tip! Se også tips til variationer og opbevaring/holdbar af dejen under opskriften.
Koldhævede grovboller
Ingredienser
- 3 dl koldt vand
- 1/4 pk gær
- 1-1½ tsk groft salt
- 1 tsk honning (eller sukker)
- 150 gr fuldkornshvedemel (andre grove meltyper kan også bruges)
- 50 gr durummel (kan erstattes af alm. hvedemel)
- 175 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og rør gæren ud heri.
- Tilsæt salt, honning og mel og rør dejen sammen med en ske til den er glat men stadig klistret. Dejen skal være som tyk grød – er den for flydende, så skal der bruges lidt mere mel, ellers vil dejen flyde ud på bagepladen og give helt flade boller.
- Dæk skålen til med film og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over.
- Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur. Imens sættes bollerne på en bageplade med en våd ske. De skal ikke efterhæve.
- Når ovnen er nået max temperatur, sættes bagepladen med bollerne i ovnen og der skrues herefter ned på 225 °C (varmluft).
- Bag bollerne i 15-20 minutter til de er gyldne og gennembagte.
- Afkøl bollerne let på ovnristen og server.
Tips til variationer.
Jeg bruger gerne en blanding af hvedemel og groft mel. Det er bedst, hvis man lige sikrer sig, at minimum 50 % af melet er hvedemel. Hvedemel har et højt glutenindhold, hvilket er afgørende for brødets hæve- og bageevne. Så hvis man bruger for meget groft mel, kan man risikere at stå med nogle små flade og tørre boller. Men derudover er der nærmest “fri leg”, når det kommer til meltyper. Jeg gør ofte det, at jeg hælder vand i skålen og tilsætter gær, salt og honning. Og herefter bruger jeg bare de meltyper, som jeg har lyst til, indtil dejen har konsistens som en tyk, klistret grød.
Det er vigtigt, at dejen ikke er alt for flydende. Så kan den flyde ud på bagepladen og give nogle ret flade boller. Er dejen for tynd, skal der bruges mere mel. Men ellers er det bare at tilsætte mel og gryn efter smag og behag. Man kan også komme frø og kerner i dejen. Jeg vælger dog oftest at drysse dem på toppen af bollerne i stedet. Så har jeg bedre styr på, at dejen ikke bliver for “tung”.
Lav dejen i god tid.
Den koldhævede dej kan sagtens holde sig i flere dage i køleskabet. Jeg har haft en dej stående i 4 dage og hvis blot den “slås ned” en gang om dagen, så den ikke hæver over skålens kanter, så er der ingen problemer. Af samme grund laver jeg som regel kun én stor portion dej til weekenden. Og så bager jeg boller over 2 omgange. Altså lørdag morgen og søndag morgen. Dejen bliver som regel bare endnu mere luftig af at stå, fordi den minimale mængde gær får endnu bedre arbejdstid.
Dejen er desuden oplagt at bruge til andre ting end bare boller. Jeg har eksempelvis haft stor succes med disse her koldhævede minipizzaer, som er oplagte i madpakkerne. Supernemme at lave, fordi dejen hverken skal æltes eller udrulles. Og siden jeg første gang prøvede disse her koldhævede flutes, har jeg heller ikke bagt hjemmmelavede flutes på andre måder. Evt pynt i form af salt, krydderier, ost eller lignende kan drysses over de rå flutes, lige inden de sættes i ovnen. Et hit til suppe.
Jeg er kommet til at lave en portion med dobbelt op på gær. Kan det gå alligevel eller er det forfra? 🙂
Mette – Jeg synes, du skal prøve at sætte skålen til hævning og se hvad der sker. Alternativt så kan du lige slå dejen ned 1-2 gange under hævningen, hvis den truer med at hæve over kanten på skålen 😀
Skal det være med eller uden bagepair
Benedikte – Jeg bruger som regel bagepapir 🙂
Hvad skal ovnen stå op ved alm ovn?
Julie – Umiddelbart vil jeg sige det samme, men du skal være opmærksom på, at bollerne måske lige skal have et par minutter mere, inden de er helt gyldne og gennembagte. Ikke 2 ovne bager helt ens, så det varierer lidt fra ovn til ovn 🙂
Kan jeg erstatte gæren med surdej?
Vivi – Det kan du formentlig sagtens, men jeg har desværre ikke den store erfaring ud i at bage med surdej, så jeg kan ikke rigtigt rådgive dig ift. hævning af dejen 🙂
Hej, kan jeg bruge Ølandshvedemel i denne opskrift? 🙂
Daisy – Ja, det burde ikke være noget problem 😀
Må jeg spørge. Hvad er standard max temperatur for ovne. Min kan komme op på 260 grader C – synes det er meget? Erindre ikke at gamle ovne med drejeknapper, kunne komme så højt op.
Bare nysgerrig – naboskabet bliver utrolig varmt 🙂
Hov, der skulle have stået 270 grader C
Heidi – Uhhhh…. det er et godt spørgsmål. Jeg har en Siemens ovn, som er 7-8 år gammel og den kan gå op til 300 °C. Jeg oplever til gengæld ikke, at naboskabet bliver varmt, så der er nok sket noget med isoleringen af de “nyere” ovne 🙂
Oki – tak for svaret 🙂
/Heidi
Hej Anne-Kathrine. Først tak for super gode opskrifter. Har aldrig bagt så meget, som efter jeg opdagede dine bolle- og flüte opskrifter 🙂 Kunne godt tænke mig at gøre disse helt fantastiske boller en lille bitte smule sundere. Kan jeg uden at ændre/justere på andet tilsætte f.eks. en revet gulerod? Og hvad hvis jeg også godt kunne tænke mig at tilsætte lidt kerner (solsikke el. græskar)? Bliver det for meget eller? for vil heller ikke risikere, at de bliver dårligere.
Tina – Tusind tak for ros til opskriften 🙂 Du burde sagtens kunne tilsætte diverse former for frø og kerner til bollerne, uden at det skulle påvirke smagen. Mht. revet gulerod, rødbede, squash og lignende, så skal du være opmærksom på, at de revne grønsager indeholder væde, så måske skal der bruges lidt mere mel, så dejen ikke bliver for tynd og flyder ud på pladen til flade pandekager 😀
Jeg er lige begyndt at bage disse skønne boller, men jeg har problemer med at “sætte” dem på pladen. Selvom jeg gør skeen våd, så er jeg nødt til at klippe dejen over, da den er meget elastisk og ikke frivilligt slipper resten af dejen?
Jeg har bagt dem 2 gange og de smager fantastisk.
Skal dejen mon være mere våd?
Endelig en opskrift på koldhævede boller, der holder 🙂 Den har jeg taget til mig og den vil blive brugt jævnligt. Tak for den 🙂
Camilla – Hvor er det bare dejligt at høre, at min opskrift på koldhævede boller er blevet “the one” hjemme hos jer 😀
Så lækker en opskrift, men vores mindste er ikke så glad for skorper og det er jo lidt svært når det er boller – har du prøvet at lave samme opskrift men så bare hælde det ud som et brød og kan det lade sig gøre (og hvor længe skal det så have)? 🙈🤷🏼♀️
Vh Lisette
Lisette – Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har prøvet at lave franskbrød af opskriften, men det kan selvfølgelig sagtens lade sig gøre. Dog skal der nok lige tilsættes lidt ekstra mel, så dejen ikke flyder ud på bagepladen og bliver flad. Det kan gå med boller, da de er mindre, men et stort brød er tungere, og vil derfor have tendens til at flyde lidt mere ud. Ift bagetiden så er det svært at sige 100 % nøjagtigt, men jeg bager som regel franskbrød i 30-40 minutter ved 200 °C (alm ovnfunktion).
Kan jeg bruge hamp frø i dejen?
Mvh Anja
Anja – Ja, det burde ikke være noget problem. Jeg har brugt flere forskellige slags frø og kerner i dejen med stor succes 😀
Hejsa, jeg er blevet meget glad for denne opskrift men kunne rigtig godt tænke mig at vide ca hvor mange kalorier en bolle indeholder?
Lærke – Jeg må indrømme, at jeg ikke aner, hvor mange kcal en bolle indeholder. Men du kan evt. prøve at indtaste ingredienserne i en af de mange, gratis apps til kalorieberegning. Jeg kan bl.a. anbefale MyFitnessPal og Lifesum 😀😀
Jeg har en pose mel der er en blanding af ølands hvede og hampe mel, Tror du det kan erstatte grov melet😀
Linda – Ja, det tror jeg fint, at du kan eksperimentere med. Det vigtigste er næsten konsistensen på dejen – den må ikke være for flydende/tynd, for så flyder bollerne ud på bagepladen og bliver flade. Så tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis din ølandshvede/hampemel ikke suger helt så meget væde som fuldkornsmel 😀 😀