Jeg er SÅ glad for koldhævede brød og boller. Det er nemt og det er lækkert, og så er koldhævede boller jo bare et hit på morgenbordet. Hidtil har jeg dog mest holdt mig til de mere rustikke og italiensk inspirerede boller med sprød skorpe og sej krumme, men det er slut nu. På det seneste har jeg nemlig eksperimenteret med mere bløde og familievenlige, koldhævede boller. Blandt andet de klassiske gulerodsbrud, som er et kæmpe hit – både hjemme hos os og på bloggen. Og det er der nu kommet de her lækre, bløde og svampede, koldhævede gulerodsbrud ud af.
Se også – Svampede gulerodsbrud I Chokoladebrud I Koldhævede morgenboller
Nem opskrift på koldhævede gulerodsbrud.
Selvom koldhævet bagværk tager tid, så er det ofte meget nemmere at lave end det traditionelle bagværk, der typisk skal både æltes og formes. Og det samme gælder selvfølgelig de her koldhævede gulerodsbrud. Dejen skal nemlig bare røres sammen til en klistret grød, dækkes til og koldhæves i minimum 8 timer, fx natten over. Derefter sættes dejen i klatter på en bageplade med en våd ske, og så er bollerne klar til at komme i ovnen. Nemmere kan det næsten ikke blive, at servere friskbagte gulerodsbrud.
Og som en lille bonus til jer, der er vant til at bage de “traditionelle” gulerodsbrud, må jeg lige tilføje. Her skal dejen hverken skæres eller klippes sammen med revet gulerod, solsikkekerner og æg. Det hele skal blot røres sammen i skålen og så er den potte ude.
Køb ingredienserne hos Nemlig.
Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.
Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af bollerne i teksten under opskriften.
Gulerodsbrud (koldhævede)
Ingredienser
- 2,5 dl koldt vand
- 15 gr gær
- 1,5 tsk groft salt
- 35 gr sukker
- 1 æg
- 75 gr solsikkekerner
- 100 gr gulerødder (revne)
- 25 gr olie (eller smeltet smør)
- 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
- 1 æg (sammenpisket)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en stor skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt salt, sukker, æg, solsikkekerner, revet gulerod, olie og hvedemel og rør det hele sammen til en klistret dej.
- Konsistensen skal være som tyk grød. Er dejen for tynd, skal der tilsættes lidt mere mel. Ellers vil bollerne flyde ud på bagepladen og blive helt flade.
- Dæk skålen til, sæt den på køl og lad den koldhæve i minimum 8 timer, men gerne længere. Jeg har haft dej på køl i 24 timer uden problemer.
- Med en våd ske sættes dejen i store klatter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve, imens ovnen opvarmes.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen og spis dem lune eller kolde.
- Bollerne holder sig svampede i 2-3 dage, hvis de er pakket godt ind. De kan desuden fryses.
Lækre variationer.
Herhjemme er gulerodsbrud med solsikkekerner en klar favorit. Men der er ingen tvivl om, at der også findes massevis af andre, skønne variationer. Eksempelvis kan revet gulerod erstattes eller suppleres af revet squash eller rødbeder. Og man kan også lave bollerne med 1-2 håndfulde hakket spinat. Bruger man frossen, optøet spinat, så sørg for at presse den fri for overskydende væde, så bollerne ikke bliver våde og klæge.
Udover solsikke kan der tilsættes andre frø og kerner til dejen. En del af hvedemelet kan desuden erstattes af grovere meltyper som fx grahamsmel, fuldkornshvedemel og spelt. Man skal blot sørge for aldrig at erstatte mere end max 50 % af hvedemelet med en grovere meltype. Hvedemel har en rigtig god bage- og hæveevne pga. det høje indhold af gluten. Og når man bager koldhævede boller, som er lavet med et minimum af gær, er det nødvendigt at udnytte den bageevne.
Til morgenmad, madpakker og hygge.
Der er faktisk ikke den store forskel på traditionelle gulerodsbrud og så den koldhævede variant. I hvert fald ikke hvad smag og udseendet angår, for selvfølgelig er der forskelle i selve tilberedningen. Og man kan bruge de koldhævede gulerodsbrud på præcis samme måde som de traditionelle.
De koldhævede boller er virkelig gode på morgenbordet. Og jeg er sikker på, at koldhævede gulerodsbrud også vil være et hit, hvis der er tradition for at tage morgenmad med til kollegaerne på fødselsdage og lign. Desuden er de store, bløde boller oplagte til en lille hyggestund med varm te. Gerne smurt med smør, ost eller en god marmelade.
Bollerne er ligeledes oplagte i madpakken. De har en let, sødlig smag og minder en smule om burgerboller. Så man kan sagtens smøre en lækker sandwich med salatgrønt og pålæg og tage den med i skole eller på arbejde.
Hej Anne Kathrine. Tak for opskriften på dine koldt hævede Gulerods Rud. Jeg vil lave dejen i formiddag og glæder mig til at smage dem.
Fortsat god dag tak for alle dine lækre
Opskrifter. 😅Jette
Jette – Haha, det er helt i orden. Jeg vidste, hvad du mente 😀 Tusind tak for din søde hilsen, og så håber jeg selvfølgelig at gulerodsbollerne blev helt perfekte 😀
Jeg vil gerne tilføje squash til opskriften. Hvor meget skal der tilføjes og skal der ændres i mængden af gulerødder?
Johanne – Jeg vil anbefale, at du bare erstatter gulerødder med squash i stedet for at bruge begge dele. Så er jeg bange for, at dejen bliver for våd og tung, så bollerne bliver klæge.
Tænker du også den vil blive våd og tung med æble. Jeg har tænkt på det nogle gange når jeg juicer om æble kødet ville kunne bruges.
Kim – Jeg tænker sagtens, at du kan bruge revet æble i dejen i stedet for gulerødder. Eller måske en kombi. Bruger du friskrevet æble, så overvej lige at vrid det imellem hænderne, inden du kommer det i dejen, hvis det er meget saftigt. Ellers risikerer du, at dejen bliver for våd, så du skal bruge meget mere mel. Jeg tænker ikke, at der er særlig meget saft tilbage i pulpen fra en juicer, så det kan du bare bruge 😀
Undskyld gulerodsbrud😇😇😇💞
Gode opskrifter.
Tove – Hvor er det bare dejligt at høre – tak 😀
Tror du bollerne kan bages på andet mel da jeg er glutenallergiker?
Hilsen Grethe
Grethe – Ja, det burde vel nok kunne lade sig gøre 🙂 Dog har jeg ikke den store erfaring med at bage glutenfrit, men jeg ved, at blandt andet Finax har lavet en glutenfri mel, der minder om hvedemel 🙂
Hvorfor kan jeg ikke gemme den på min mobil øv
Annette – Nu ved jeg jo ikke lige, hvad det er for en mobil du har, men generelt kan man ikke gemme opskrifter direkte fra en hjemmeside på en mobil. I hvert fald ikke så vidt jeg ved. Så skal du i stedet overveje at tage et screenshot 🙂 I min app er der en funktion, hvor man kan gemme sine foretrukne opskrifter under “favoritter”, men det er en funktion, der findes i selve appen og ikke i mobilen 😀
Har netop bagt og spist de super lækre gulerodsbrud😋
Kan man anvende tørgær i stedet for almindelig gær?
Fortsat god dag – og tak for opskriften👍
Mie – Dejligt at høre 😀
Jeg er helt sikker på, at du kan bruge tørgær i stedet. Mener, at der står på pakken, hvad du skal omregne med, men er det ikke noget med, at 1 pk tørgær svarer til en pk frisk gær? 🙂
Jeg har ledt længe efter nogle gode koldhævede boller – her er de jo 😉. De er nemme at lave og bliver lækre, så dette vil blive en opskrift jeg vil gemme og bruge ofte. Tak for den.
Anni – Velbekomme. Dejligt at høre, at du kan bruge opskriften 😀
De er meget dejlige. Denne gang hævede de ikke så meget, blev lidt flade
Karna – Der er så meget, der kan påvirke dejen – lidt saftigere gulerødder, lidt større æg, en smule unøjagtighed ved afmåling af væske eller mel, men virkelig dejligt at høre, at de stadig smager godt 😀
Bruger du røremaskine, eller rører du bare dejen med en grydeske?
Maria – Denne her dej rører jeg bare sammen med en ske, men man kan selvfølgelig også bruges røremaskine. Jeg synes bare ikke, at det rigtigt kan betale dig, da dejen bare skal røres sammen til en tyk grød 😀
Jeg er stor fan af koldthævede boller og bager dem tit til pigerne og mig selv. Ser frem til at smage disse i morgen tidlig, har bare et spørgsmål . Vil det gøre noget Ved dejen, hvis jeg tilsætter havregryn ??
Naima – Du kan sagtens erstatte lidt af hvedemelet med havregryn – det burde ikke gøre noget. Dejen skal bare være som en tyk grød, når du rører den sammen 😀
Jeg bliver simpelthen nødt til at sige at disse boller er et hit herhjemme. Min kæreste og hans søn var noget skeptiske da de så at der var gulerødder og solsikkekerner i, men de er helt vilde med dem.
Jeg bliver bare nødt til at høre om jeg gør noget galt. Når jeg bager dem skal de have betydeligt længere i ovnen end der står i opskriften. Er dejen for våd eller er de for store dem jeg laver eller hvad kan det ellers være?
Jeanett – Haha, det er sjovt som folk af hankøn bliver små-skeptiske, liges så snart de opdager, at der indgår gulerødder og solsikkekerner i en dej. Det smager jo helt fantastisk. Mht. bagetiden, så kan det være, at du laver bollerne en smule større end mig. Men der er jo også det med ovnene, for der er sjældent 2 ovne, der bager ens. Derfor er bagetider også altid kun vejledende. Fx har mine forældre verdens “ondeste” ovn, og når jeg bager i den, så skal jeg altid forkorte bagetiden med ca 10 % 😀
Tak for en lækker opskrift! 🙂
Kan man erstatte vand med mælk? 🙂
Karina – Det kan du sagtens. Du skal dog være OBS på, at det er italiensk inspirerede boller med sprød skorpe og sej krumme, og der bruger man som regel vand 🙂
Virkelig skønne og lækre boller. Meget nemme at lave😋😊
Jonna – Tusind tak – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Elsker den her opskrift! Og får altid ros for de her boller af gæster.
Man kan snildt også bytte gulerod og solsikke kerner ud med revet squash og græskar kerner 😊
Pernille – Hvor er det bare dejligt at høre. Og du har helt ret – bollerne kan virkelig varieres i det uendelige (næsten) 😀
De er altså gode. Dem skal vi helt sikkert prøve igen!
Elsker når det er nemt og tilmed bliver en succes. Tak for opskriften 😀👍
Julie – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at bollerne blev en succes 😀
Jeg skal prøve denne opskrift for første gang her i næste weekend.
Jeg har ingen “erfaring” med koldthævede boller, så er meget i tvivl om hvor meget dejen hæver, i den tid det er på køl?
Kan du give et løst estimat på det?
Mere så dejen ikke eksploderer ud over hele mit køleskab, hvis jeg bruger en for lille skål 😂
På forhånd tak for svar – og for denne super simple opskrift!
Stine – Dejen hæver maximum til dobbelt størrelse. Generelt hæver koldhævet dej ikke helt så meget, som vi kender det fra dej, som er hæver på traditionel vis på køkkenbordet. Derfor er koldhævede boller en smule mere “kompakte”, end vi kender det fra eksempelvis fødselsdagsboller. Men under hævningen udvikler den koldhævede dej masser af smag, og koldhævning er perfekt til italiensk inspirerede boller og brød, som gerne må være lidt rustikke 😀
Hej.
Min have sprænges i squash, så jeg brugte dem istedet for gulerødder.
Efter en tur i køleren en nat tog jeg en mindre ske og satte 5-6 klatter sammen og vupti, så lignede de bagerens gulerodsbrud – hjemmebagte skår dog bagerens😊
Annita – Ja, squash kan bestemt sagtens erstatte gulerødder i de her skønne og luftige boller. Belært af tidligere erfaring, har jeg valgt ikke at have squash i haven i år – vi druknede nemlig også. Så nu nøjes jeg med at få squash forærende, og heldigvis er der altid rigtig mange, der gerne vil af med et par stykker 😀 😀
Man kan vel godt erstatte lidt af melet med hvid hvede
Inge – Ja, det kan du sagtens 😀
Hej!
Kan man undlade at komme æg i bollerne?
Bente – Æggene giver en god, blød og svampet konsistens, men de kan godt erstattes af lidt ekstra vand eller mælk. Så bliver konsistensen på bollerne en smule mere “sej” 😀
Bruger tit din opskrift og variere mellem solsikkekerner og græskarkerner
Kathrine – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Tørgær er set en mulighed i denne opskrift – har ikke prøvet det til koldhævning
Jane – Jeg har ikke selv brugt tørgær, men jeg ved, at det ikke burde være noget problem at bruge tørgær 😀
Tak for opskriften!! Det er min go-to, og de bliver lige gode hver gang. Plejer erstatte halvdelen af melet med groft mel af en art, og bruge tørgær (ca. 4g fungerer perfekt til dem)
Victoria – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hejsa
Jeg vil prøve at bage de her boller på torsdag men kan jeg undlade solsikkekernerne – Evt uden kerner eller med chiafrø? Og skal der så justeres i opskriften 🤔
Vh Tine
Tine – Du kan sagtens udelade solsikkekernerne – det er mest en smagssag, og du behøver ikke justere i opskriften i stedet for. Hvis du bruger chiafrø skal der måske bruges lidt mere væde, da de suger rigtig meget til sig. Men det er svært at sige på forhånd 🙂
Hvor mange boller bliver der af denne portion?
Vil nemlig prøve din opskrift og se om jeg kan få den til at lykkes. Er nemlig ikke så gode venner med gær og æltning. 😉
Laila – Der bliver 8-10 stk af portionen, afhængigt af hvor store boller du laver 😀
Kan dejen godt hæve på køkkenbordet natten over, i stedet for i køleskabet?
Helle – Den skal helst ikke hæve ved mere end max 10 °C, da konceptet i koldhævet dej netop er laaaaaang hævetid. Og hvis der er for varmt i rummet, så vil hævningen gå hurtigere, og så kan du risikere, at dejen overhæver, så gæren til sidst ikke kan strækkes længere, og så falder den sammen 😉