Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Koldhævede gulerodsbrud – nem opskrift på boller.

53 kommentarer
Annonce, Brød og boller, Brunch - opskrifter., Nemlig opskrifter, Opskrifter

Jeg er SÅ glad for koldhævede brød og boller. Det er nemt og det er lækkert, og så er koldhævede boller jo bare et hit på morgenbordet. Hidtil har jeg dog mest holdt mig til de mere rustikke og italiensk inspirerede boller med sprød skorpe og sej krumme, men det er slut nu. På det seneste har jeg nemlig eksperimenteret med mere bløde og familievenlige, koldhævede boller. Blandt andet de klassiske gulerodsbrud, som er et kæmpe hit – både hjemme hos os og på bloggen. Og det er der nu kommet de her lækre, bløde og svampede, koldhævede gulerodsbrud ud af.

Se også – Svampede gulerodsbrud I Chokoladebrud I Koldhævede morgenboller

Nem opskrift på koldhævede gulerodsbrud.

Selvom koldhævet bagværk tager tid, så er det ofte meget nemmere at lave end det traditionelle bagværk, der typisk skal både æltes og formes. Og det samme gælder selvfølgelig de her koldhævede gulerodsbrud. Dejen skal nemlig bare røres sammen til en klistret grød, dækkes til og koldhæves i minimum 8 timer, fx natten over. Derefter sættes dejen i klatter på en bageplade med en våd ske, og så er bollerne klar til at komme i ovnen. Nemmere kan det næsten ikke blive, at servere friskbagte gulerodsbrud.

Og som en lille bonus til jer, der er vant til at bage de “traditionelle” gulerodsbrud, må jeg lige tilføje. Her skal dejen hverken skæres eller klippes sammen med revet gulerod, solsikkekerner og æg. Det hele skal blot røres sammen i skålen og så er den potte ude.

Køb ingredienserne hos Nemlig.

Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af bollerne i teksten under opskriften.

4,42 fra 63 stemmer

Gulerodsbrud (koldhævede)

Hævetid- og bagtid10 timer
Samlet tid10 timer 15 minutter
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 2,5 dl koldt vand
  • 15 gr gær
  • 1,5 tsk groft salt
  • 35 gr sukker
  • 1 æg
  • 75 gr solsikkekerner
  • 100 gr gulerødder (revne)
  • 25 gr olie (eller smeltet smør)
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 1 æg (sammenpisket)

Fremgangsmåde

  • Hæld vandet i en stor skål og udrør gæren heri.
  • Tilsæt salt, sukker, æg, solsikkekerner, revet gulerod, olie og hvedemel og rør det hele sammen til en klistret dej.
  • Konsistensen skal være som tyk grød. Er dejen for tynd, skal der tilsættes lidt mere mel. Ellers vil bollerne flyde ud på bagepladen og blive helt flade.
  • Dæk skålen til, sæt den på køl og lad den koldhæve i minimum 8 timer, men gerne længere. Jeg har haft dej på køl i 24 timer uden problemer.
  • Med en våd ske sættes dejen i store klatter på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve, imens ovnen opvarmes.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne afkøle på bageristen og spis dem lune eller kolde.
  • Bollerne holder sig svampede i 2-3 dage, hvis de er pakket godt ind. De kan desuden fryses.

Læg alle varer i kurv på Nemlig

    Lækre variationer.

    Herhjemme er gulerodsbrud med solsikkekerner en klar favorit. Men der er ingen tvivl om, at der også findes massevis af andre, skønne variationer. Eksempelvis kan revet gulerod erstattes eller suppleres af revet squash eller rødbeder. Og man kan også lave bollerne med 1-2 håndfulde hakket spinat. Bruger man frossen, optøet spinat, så sørg for at presse den fri for overskydende væde, så bollerne ikke bliver våde og klæge.

    Udover solsikke kan der tilsættes andre frø og kerner til dejen. En del af hvedemelet kan desuden erstattes af grovere meltyper som fx grahamsmel, fuldkornshvedemel og spelt. Man skal blot sørge for aldrig at erstatte mere end max 50 % af hvedemelet med en grovere meltype. Hvedemel har en rigtig god bage- og hæveevne pga. det høje indhold af gluten. Og når man bager koldhævede boller, som er lavet med et minimum af gær, er det nødvendigt at udnytte den bageevne.

    Til morgenmad, madpakker og hygge.

    Der er faktisk ikke den store forskel på traditionelle gulerodsbrud og så den koldhævede variant. I hvert fald ikke hvad smag og udseendet angår, for selvfølgelig er der forskelle i selve tilberedningen. Og man kan bruge de koldhævede gulerodsbrud på præcis samme måde som de traditionelle.

    De koldhævede boller er virkelig gode på morgenbordet. Og jeg er sikker på, at koldhævede gulerodsbrud også vil være et hit, hvis der er tradition for at tage morgenmad med til kollegaerne på fødselsdage og lign. Desuden er de store, bløde boller oplagte til en lille hyggestund med varm te. Gerne smurt med smør, ost eller en god marmelade.

    Bollerne er ligeledes oplagte i madpakken. De har en let, sødlig smag og minder en smule om burgerboller. Så man kan sagtens smøre en lækker sandwich med salatgrønt og pålæg og tage den med i skole eller på arbejde.

    Subscribe
    Notify of
    53 Kommentarer
    Ældste
    Nyeste
    Inline Feedbacks
    Se alle kommentarer
    Jette Marianne Julie Jørgensen
    3 år siden

    Hej Anne Kathrine. Tak for opskriften på dine koldt hævede Gulerods Rud. Jeg vil lave dejen i formiddag og glæder mig til at smage dem.
    Fortsat god dag tak for alle dine lækre
    Opskrifter. 😅Jette

    Johanne Harløv Guttesen
    2 år siden

    Jeg vil gerne tilføje squash til opskriften. Hvor meget skal der tilføjes og skal der ændres i mængden af gulerødder?

    Kim Frandsen
    1 år siden

    5 stars
    Tænker du også den vil blive våd og tung med æble. Jeg har tænkt på det nogle gange når jeg juicer om æble kødet ville kunne bruges.

    Jette Marianne Julie Jørgensen
    3 år siden

    5 stars
    Undskyld gulerodsbrud😇😇😇💞

    Tove Svendsen
    3 år siden

    5 stars
    Gode opskrifter.

    Grethe Rasmussen
    3 år siden

    Tror du bollerne kan bages på andet mel da jeg er glutenallergiker?
    Hilsen Grethe

    Annette Petersen
    3 år siden

    5 stars
    Hvorfor kan jeg ikke gemme den på min mobil øv

    Mie
    3 år siden

    Har netop bagt og spist de super lækre gulerodsbrud😋

    Kan man anvende tørgær i stedet for almindelig gær?

    Fortsat god dag – og tak for opskriften👍

    Anni Lund
    3 år siden

    Jeg har ledt længe efter nogle gode koldhævede boller – her er de jo 😉. De er nemme at lave og bliver lækre, så dette vil blive en opskrift jeg vil gemme og bruge ofte. Tak for den.

    Karna Kongslev
    3 år siden

    De er meget dejlige. Denne gang hævede de ikke så meget, blev lidt flade

    Maria
    3 år siden

    Bruger du røremaskine, eller rører du bare dejen med en grydeske?

    Naima
    3 år siden

    Jeg er stor fan af koldthævede boller og bager dem tit til pigerne og mig selv. Ser frem til at smage disse i morgen tidlig, har bare et spørgsmål . Vil det gøre noget Ved dejen, hvis jeg tilsætter havregryn ??

    Jeanett Enevoldsen
    3 år siden

    Jeg bliver simpelthen nødt til at sige at disse boller er et hit herhjemme. Min kæreste og hans søn var noget skeptiske da de så at der var gulerødder og solsikkekerner i, men de er helt vilde med dem.
    Jeg bliver bare nødt til at høre om jeg gør noget galt. Når jeg bager dem skal de have betydeligt længere i ovnen end der står i opskriften. Er dejen for våd eller er de for store dem jeg laver eller hvad kan det ellers være?

    Karina
    3 år siden

    Tak for en lækker opskrift! 🙂
    Kan man erstatte vand med mælk? 🙂

    Jonna
    3 år siden

    5 stars
    Virkelig skønne og lækre boller. Meget nemme at lave😋😊

    Pernille Bøgehave
    2 år siden

    5 stars
    Elsker den her opskrift! Og får altid ros for de her boller af gæster.

    Man kan snildt også bytte gulerod og solsikke kerner ud med revet squash og græskar kerner 😊

    Julie
    2 år siden

    4 stars
    De er altså gode. Dem skal vi helt sikkert prøve igen!
    Elsker når det er nemt og tilmed bliver en succes. Tak for opskriften 😀👍

    Stine
    2 år siden

    Jeg skal prøve denne opskrift for første gang her i næste weekend.
    Jeg har ingen “erfaring” med koldthævede boller, så er meget i tvivl om hvor meget dejen hæver, i den tid det er på køl?
    Kan du give et løst estimat på det?
    Mere så dejen ikke eksploderer ud over hele mit køleskab, hvis jeg bruger en for lille skål 😂
    På forhånd tak for svar – og for denne super simple opskrift!

    Annitta
    2 år siden

    Hej.
    Min have sprænges i squash, så jeg brugte dem istedet for gulerødder.
    Efter en tur i køleren en nat tog jeg en mindre ske og satte 5-6 klatter sammen og vupti, så lignede de bagerens gulerodsbrud – hjemmebagte skår dog bagerens😊

    Inge
    1 år siden

    Man kan vel godt erstatte lidt af melet med hvid hvede

    Bente
    1 år siden

    Hej!
    Kan man undlade at komme æg i bollerne?

    Kathrine
    1 år siden

    Bruger tit din opskrift og variere mellem solsikkekerner og græskarkerner

    Jane
    1 år siden

    Tørgær er set en mulighed i denne opskrift – har ikke prøvet det til koldhævning

    Victoria Engelrud
    5 måneder siden

    5 stars
    Tak for opskriften!! Det er min go-to, og de bliver lige gode hver gang. Plejer erstatte halvdelen af melet med groft mel af en art, og bruge tørgær (ca. 4g fungerer perfekt til dem)

    Tine
    4 måneder siden

    Hejsa

    Jeg vil prøve at bage de her boller på torsdag men kan jeg undlade solsikkekernerne – Evt uden kerner eller med chiafrø? Og skal der så justeres i opskriften 🤔

    Vh Tine

    Laila Ladiges
    1 måned siden

    Hvor mange boller bliver der af denne portion?
    Vil nemlig prøve din opskrift og se om jeg kan få den til at lykkes. Er nemlig ikke så gode venner med gær og æltning. 😉

    Helle
    21 dage siden

    Kan dejen godt hæve på køkkenbordet natten over, i stedet for i køleskabet?