Pizzaboller eller mini pizzaer er et hit i madpakken. Både i skolen/på jobbet, i picnickurven og hvis man skal på langfart og have mad med. Og så er de her koldhævede pizzaboller faktisk også ret nemme at lave. Modsat almindelige pizzaer, skal de små pizzaboller nemlig hverken æltes eller udrulles, men blot sættes på bagepladen med en våd ske.
Se også – Pølsehorn I Pizzasnegle med tomat I Koldhævede boller
Nem opskrift på koldhævede pizzaboller.
Jeg bruger samme slags dej til pizzabollerne, som jeg bruger til mine koldhævede morgenmadsboller. Den er supernem at arbejde med og smager forrygende godt. Den er også koldhævet, hvilket betyder, at den skal hæve på køl natten over eller som minimum i 8-10 timer.
Har man ikke tid/lyst til det, så kan man sagtens speede hele processen lidt op. Man bruger bare lillefingervarmt vand i stedet for koldt og ½ pk gær i stedet for ¼ pakke. Desuden lader man dejen hæve et lunt sted i ca 1-2 timer i stedet for at sætte den i køleskabet. Så er den klar til at sætte på bageplader med en ske. Og derefter følger man blot opskriften ift. bagetid.
Pizzaboller (koldhævede)
Ingredienser
Pizzadej
- 5 dl vand (koldt)
- 15 gr gær
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk sukker (eller honning)
- 100 gr durummel (kan erstattes af andre meltyper)
- 550 gr hvedemel
Pizzafyld
- 3 dl tomatsauce
- 200 gr revet ost
- 100 gr pepperoni i skiver (eller anden slags fyld)
- 2 tsk tørret oregano
Fremgangsmåde
- Hæld koldt vand i en skål og udrør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker, durumhvede og hvedemel og rør det hele sammen til en glat dej.
- Vær opmærksom på, at konsistensen skal være som en fast grød. Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen, og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt mere hvedemel.
- Dæk skålen til og lad en hæve på køl i minimum 8-10 timer. Fx natten over.
Pizzadej
- Tænd ovnen og varm den op max temperatur (fx 250 °C).
- Sæt dejen i 10-12 boller på 2 bageplader beklædt med bagepapir vha af en våd spiseske.
- Fugt fingrene og pres bollerne til små, flade pizzabunde.
- Fordel tomatsauce, revet ost, pepperoni og et drys oregano på bundene.
- Sæt pladerne med pizzaboller i den varme ovn og sænk straks temperaturen til 225 °C (varmluft).
- Bag bollerne i ca. 15-20 minutter, indtil osten er smeltet og bollerne er gennembagte.
- Lad pizzabollerne køle let og spis dem varme, lune eller kolde.
- Pizzabollerne er bedst, når de er nybagte, men de kan holde sig 2-3 dage på køl, hvis de er pakket godt ind. De kan desuden fryses.
Lækre variationer af koldhævede pizzaboller.
For at gøre pizzabollerne lidt sundere, kan man erstatte durummelet i dejen med en grovere meltype, fx fuldkornshvedemel, grahammel eller spelt. Man kan også tilsætte lidt forskellige frø/kerner til dejen, hvis man bryder sig om det.
Ovenstående opskrift skal kun ses som inspiration, og der er selvfølgelig helt frit slag, når det kommer til fyldet. Måske skal pepperoni udskiftes med skinke eller stegt kylling. Jeg kan også anbefale tun eller rejer. Og selvfølgelig kan man også helt udelade kød og blot lave pizzaboller med tomat og ost. Det er også lækkert med grønt i form af løg i ringe, peberfrugt, majs, tynde skiver squash eller aubergine. Og så er ynde kartoffelskiver med revet mozzarella og rosmarin altså et hit herhjemme.
Inspiration til lækker madpakke.
Det er kun på de lange studiedage, at jeg har en decideret madpakke med i skole. Men jeg har stort set altid en pose grønt med. Det kan være gulerødder og agurk i stave, peberfrugt, radiser eller lign. Derudover også en bøtte med årstidens frugt. De sidste par dage har det således været et par blommer, nektariner og vindruer.
På de lidt længere dage har jeg selvfølgelig ekstra mad med, og der har det indimellem været en af de her pizzaboller. Jeg synes, at de mætter fint. Især når jeg bruger lidt ekstra, groft mel. Og kombineret med en bøtte grøntsager i stave, lidt frugt og evt. lidt tørret frugt og nødder/mandler til den lille sult sidst på dagen, så holder jeg mig fint mæt.
Bag en stor bradepandepizza.
I mange familier er der tradition for at spise hjemmelavede pizzaer i løbet af weekenden. Fx fredag eller søndag aften. Prøv evt. at bruge den koldhævede dej til en god, gammeldags bradepandepizza. Selve bunden bliver selvfølgelig lidt tykkere, men det er jo en del af konceptet ved bradepandepizza. Og det er noget så nemt.
Dejen skal blot røres sammen, hæves og så hældes ud i den store bradepande fra ovnen og presses flad med fugtige hænder. Husk at lægge et stykke bagepapir i bunden.
Faktisk er det så nemt at lave dejen, at man snildt kan lave dobbelt portion, når man alligevel er i gang. Så skal man bare sørge for lidt ekstra fyld, og så kan man både lave en stor bradepandepizza til aftensmaden og en portion pizzaboller til madpakkerne. Lad evt. børnene deltage i fremstillingen og lad hver enkelt fylde sine egne pizzaboller. Så er alle glade og madpakkerne bliver med garanti spist.
Hejsa..
Dejen er MEGET blød/tynd, som om den trænger til noget mere mel.. skal den være sådan??
Mvh
Aneta
Aneta – Altså den skal være ret klistret og blød, for du trykker den jo bare ud til små pizzaboller på en bageplade med fugtige fingre (så dejen ikke klistrer for meget til fingrene), men dejen skal selvfølgelig ikke være flydende som en pandekagedej. Hvis den er så tynd, så skal der lidt mere mel i 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Tak for en fantastisk opskrift.
Jeg har et par gange i sommerferien bagt dine koldhævet boller og i dag også prøvet at lave den ene plade som pizza boller – de er et hit. Er ikke sikker på at der er nogle tilbage til skolestart på mandag. 🙂
Har du erfaring om de kan fryses? For så vil jeg lave en ekstra portion næste gang
Marlena – Dejligt at høre, at pizzabollerne og de koldhævede boller er blevet sådan en kæmpe succes 😀 Du kan uden problemer fryse pizzabollerne så lav bare en kæmpe portion næste gang 😀