Sommermorgenmad på terrassen bestående af friskbrygget kaffe og te, blødkogte æg, yoghurt med müsli, frisk frugt og lune skiver nybagt, koldhævet franskbrød med en god ost. Det er da bare det bedste. Og sådan en omgang var faktisk lige præcis hvad vi nød i weekenden. Jeg har nemlig eksperimenteret lidt med koldhævet franskbrød på det seneste og resultatet blev så godt, at jeg vil skynde mig at dele opskriften med Jer her på madenimitliv.
Normalt er det faktisk de her skønne, koldhævede morgenmadsboller, som er at finde på vores weekendmorgenbord, men engang imellem skal der jo lidt nyt til. Og selvom det ikke tager specielt lang tid at lave et hjemmelavet franskbrød, så skal det trods alt både æltes, hæves og bages. Noget som jeg absolut ikke står op klokken 5 søndag morgen for at kaste mig ud i.
Derfor er jeg begyndt at lave koldhævet franskbrød. Jeg samler ganske enkelt dejen på min køkkenmaskine om aftenen og fordeler den i 2 franskbrødsforme. Efterfølgende får hele herligheden lov til at hæve på køl natten over og dagen efter er det så bare at sætte brødene i ovnen. Så er der nybagt franskbrød på 30 minutter eller deromkring. Og et ekstra franskbrød til fryseren eller søndagsfrokosten som en lille bonus.
Nedenstående opskrift er helt plain og lavet ud fra min egen opskrift på lækkert og svampet kærnemælksfranskbrød. Syrnede mælkeprodukter gør noget godt for bagværket – præcis ligesom surdej – men kærnemælk kan sagtens erstattes af mælk eller vand. Man kan også bruge creme fraiche, yoghurt naturel, ymer, A38 eller lignende, hvis man har den slags stående i køleskabet. Der skal blot spædes med vand eller mælk, indtil konsistensen bliver flydende og mængden passer med opskriften.
Man kan sagtens tilsætte både frø, kerner og grovere meltyper til dejen, hvis man ikke vil have et helt lyst brød. Frø og kerner kan tilsættes nogenlunde efter smag og behag, men tilsætter man groft mel, så skal man selvfølgelig skære lidt i mængden af hvedemel.
Vær dog opmærksom på, at groft mel har en ringere hæve- og bageevne end hvedemel, så pas på med at erstatte for meget hvedemel. Især fordi at dejen koldhæves og gæren får således ikke hverken fugt og varme til at udvikle sig i. Jeg vil mene, at man kan erstatte ca 150-200 gr hvedemel med fuldkornsmel. I hvert fald hvis man stadig vil være helt sikker på at få et brød, som er nogenlunde lækkert og luftigt og ikke alt for tungt.
Koldhævet franskbrød
Ingredienser
- 4 ½ dl kærnemælk (kan erstattes af mælk eller vand)
- 20 gr gær
- 2½ tsk groft salt
- 3 tsk sukker
- 2 æg
- 40 gr blødt smør
- 700 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld kærnemælken i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt salt, sukker, æg, smør og hvedemel og ælt grundigt til en blød og elastisk dej.
- Bruges der en køkkenmaskine, så samles alle ingredienserne i røreskålen og dejen æltes sammen med dejkrogen. Lad gerne dejen ælte i 10-15 minutter.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 lige store stykker. Form hvert dejstykke til et brød og læg dem i 2 smurte franskbrødsforme. Jeg bruger franskbrødsforme i str. medium.
- Stil brødformene i køleskabet og dæk dem til med et rent viskestykke. Lad franskbrødene hæve på køl i 8-12 timer.
- Ved bagning tages franskbrødene ud af køleskabet og stilles på køkkenbordet, imens ovnen opvarmes. De behøver ikke efterhæve yderligere.
- Pensl brødene med vand og bag dem ved 200 °C (alm. ovnvarme) i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Vend de nybagte brød ud af formene og lad dem afkøle på bageristen.
Det er da lig med sommermorgenmad så det vil noget – elsker sådan et lyst luftigt franskbrød!
Jeg skal klart give din opskrift et go,
Tak for den.
Gode sommermorgener til dig,
La Cucina NADA
La Cucina NADA – Det er nemlig rigtig sommermorgenmad og efterhånden får man alt får sjældent helt lyst og kridhvidt brød serveret.
Håber opskriften bliver en kæmpe succes 🙂
Vil prøve det brød da det lyder spændende. Jeg kan godt lide at prøve nye brød.
Vermund – Det lyder godt. Jeg håber, at det bliver en stor succes 🙂
Tak for opskrift.
Ikke sidste gang jeg bager dem 🙂
Tænkte, om jeg kan lave dobbelt portion – og bage i rugbrøds forme???
Hilsen Else
Else – Dejligt at høre. Jeg tænker ikke, at der er problemer i at lave en dobbelt portion – så længe du er opmærksom på, at bagetiden måske forlænges en smule 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Skal dejen have normal gærdej konsistens. Eller skal den være mere som tyk grød?
Karin – Dejen skal have almindelig gærdej konsistens – ellers får du svært ved at ælte den godt igennem på køkkenbordet 🙂
Kan man evt bage dem i rugbrødsform?🤔 og kan de fryses og så opvarmes?🙈 Mvh Mette
Mette – Du kan sagtens bage dem i rugbrødsforme, men vær opmærksom på, at bagetiden kan variere, når man bruger større og mindre forme. Og som med alt andet gærbrød kan du sagtens fryse brødene og lune dem lidt, når de er optøede 😀
Hejsa
Hvor stor er en Medium form sådan cirka? 😀
Casper – Jeg tror, at der kan være 1,35 liter i mine forme, men en smule fra eller til spiller jo ingen rolle 😀
Kan jeg bruge mælkfri smør ?
Ja, det burde ikke være noget problem. Du kan også udskifte smør med margarine eller olie 😀
Taler vi over/under varme eller varmeluft? 🙂
Line – Helt almindelig ovnfunktion (ikke varmluft). Min ovn har ikke over/undervarme 😀 😀
fryser du brødet ned når det er lunt eller HELT KOLDT……og hvordan gør du når du tager det op…. kommer du det i ovnen direkte fra frost eller optøet, og hvor lang tid og på hvor mange grader?…..
Hanne – Jeg har både frosset brødet, når det har været lunt og når det har været helt koldt og for at være ærlig, så kan jeg ikke smage den store forskel. Hvis du vil lune brødet, efter det er tøet op, så vil jeg nok lade det tø helt op først og så lune de 3-5 minutter ved 200 grader (varmluft). Det er jo bare lige for at få skorpen lækker sprød igen 😀
Skal det i en form kan de ik lavet bare på bradepande
Karin – Du behøver ikke bruge en franskbrødsform, men det er klart, at der er lidt mere “styr” på brødets facon og højde, når det laves i en form i stedet for på en bageplade 😀
Tak for din opskrift. Det var først gang jeg laver franskbrød med succes. Det er luftig og bare perfekt. Tusind tak for god opskrift fra en som ikke har bage talent eller erfaring.
Puk – Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Hej,
Tænker du, at sukker kan udelades, eller vil det have en stor betydning for hævningen? 😊
Charlotte – Sukker har, som du selv er inde på, betydning for hævningen. Og eftersom koldhævet bagværk som regel hæver en smuuuule mindre end traditionelt hævet bagværk, men til gengæld udvikler masser af lækker smag, så ville jeg nok være lidt forsigtigt med helt at fjerne sukkeret. Dog kan du nok godt skære ned i det, og du kan selvfølgelig også erstatte med honning, hvis det er en mulighed 😀
Jeg har ikke prøver opskriften endnu men skal hel sikkert det kan da kun give lækkert morgenbrød i en fart.
Jette – Det lyder godt – de koldhævede brød er meget populære herhjemme os det er supernemt 😀
Kan man lave dejen og fryse den? Så man har et “brød” klar til bagning, bare tager det ud af fryseren og lader det tø op i nogle timer?
Vivan – Du kan sagtens lave dejen og fryse den, så du har et brød klar til bagning. Dog ville jeg nok bruge en almindelig mængde gær i dejen (50 gr) og ikke nøjes med de 20 gr, som er brugt i denne her koldhævede opskrift. Når man laver koldhævet brød, bruger man mindre gær og lader dejen hæve lææææænge på køl, så gæren får tid til at arbejde. Men når du fryser dejen, stopper du hæveprocessen og så skal der lidt mere gær til for at få den igang igen. Dog ville jeg nok til enhver tid bage brødene helt færdige og så fryse dem ned 😀
Spændende opskrift, men irriterende at man ikke kan læse det hele pga reklamerne.
Jannie – Reklamerne burde være installeret sådan, at de ikke overdækker opskrifterne. Jeg vil lige bede mit reklamebureau om at kontrollere deres reklamer og undersøge, at der ikke er noget, der genererer for synligheden af det egentlige indhold på bloggen. Oplever du det igen, så prøv evt. lige at genindlæse siden – det kan være en fejl, som forsvinder ved genindlæsning 😀
Hejsa Anne- Kathrine.
Jeg har fundet din opskrift i dag. Jeg kender godt det der med at pludselig få lyst at lave noget andet.
Vi havde 1/2 A38 skal ville have ud af køleskabet, så den har jeg brugt til at lave dit franskbrød af. Jeg har brugt forskelligt hvedemel samt lidt udblødte 5 kerne blanding ( havde den i forvejen)😉 + lidt havreklid. Gllder mig til st smager der i morgen.😃❤
Anette – Ja, det gælder jo bare om at bruge sin fantasi, og så det man har i skabe, skuffer og køleskab i forvejen. Jeg håber, at brødet blev rigtig godt 😀
Kan noget af melet erstattes med noget groft mel, havregryn eller lign ??
Mette – Ja, det kan det sagtens. Jeg har skrevet lidt mere om det i teksten sammen med opskriften 🙂
Kan man bruge A38, tykmælk eller noget lignende i stedet for kærnemælk?
Elise – Ja, det kan man sagtens. Du kan evt. røre en smule mælk eller vand i tykmælk/A38, så konsistensen bliver lidt tyndere og mere flydende 😀
Skal kærnemælken lunes.
Margit – Nej, det skal den ikke, for brødet skal koldhæves, så den skal bare være kold fra køleskabet 😀
Hej
Kan man bruge surdej i sted for gær ?
Louise
Louise – Det kan du formentlig godt. Jeg har dog ikke selv prøvet det endnu 😀
Skal man bage begge brød sammen dag – eller kan man vente med at bage det ene til dagen efter?
Pernille – Jeg har tidligere haft koldhævet dej stående på køl i ca 48 timer, så det burde kunne lade sig gøre. Jeg har dog ikke selv prøvet med denne her opskrift 😀
Mon man kan lave dem i god tid, smide dem i fryseren, tage dem ud i god tid, stille dem i køleskabet , så er man jo fri for at klaske et brød sammen inden man går i seng og har overnatten gæster?
Dorthe – Det vil jeg umiddelbart mene, at du sagtens kan. Du kan også tage dem direkte fra fryseren og lade dem optø/hæve på køkkenbordet – så går det noget hurtigere end køleskabet 🙂
Dette brød er skønt, nemt at lave og herhjemme laves det rigtig tit. Tak for gode og dejlige opskrifter🍁🍂
Anne – Tusind tak – dejligt at høre 😀 😀
Genial opskrift. Mums, mine kollegaer bliver glade i dag.
Jeg udskiftede kærnemælk med ymer og græsk yoghurt og det gav det lækreste svampede/luftige indre sammen med knasende sprødt ydre.
Tak!
Nanna – Åhhh, det lyder som om, at dine kollegaer bliver superglade for dig. Tak for din søde hilsen 😀
Jeg har, så sent som i går, bagt et lækkert kærnemælksfranskbrød på din opskrift. Et enkelt, med 450 g hvedemel. Hvis jeg gerne vil nøjes med at lave et enkelt brød til koldthævning, hvor meget gær vil du så anbefale at jeg bruger? 5-10 g?
Tak for dine skønne opskrifter, der er til kæmpestor glæde for hele familien 🙂
Ida – Jeg ville nok gå med 10 gr gær til en halv portion. Der skal trods alt lidt gær til at “løfte” en portion dej, så selvom du halverer alt det andet, så tænker jeg, at du skal bruge ca. 10 gr gær 😀
Snitter du brødene med en kniv inden bagning eller inden hævning
Karin – Jeg giver som regel brødene et snit inden hævning 😀
Hvis jeg gerne vil bage et enkelt koldhævet franskbrød og dermed halvere dejen, hvor meget gær skal jeg så bruge ? Og hvor meget mel når jeg tilsætter 1 dl solsikkefrø og 100 gram havregryn ?
Marianne – Du skal bruge den samme mængde gær, selvom du halverer dejen. Det er nødvendigt med en vis mængde gær, hvis dejen skal have en chance for at hæve på køl 😉 Det har ikke noget at sige på mængden af mel, at du tilsætter solsikkefrø, men havregrynene spiller selvfølgelig ind. Det er dog svært at sige præcist, hvor meget mel, der skal fjernes, så der skal du vist prøve dig frem. Havregrynene suger jo også væske over tid.
Jeg ville nok starte med at tilsætte 75 gr havregryn til dejen, og så udelade 150 gr hvedemel. Du kan jo altid tilsætte mere mel, hvis dejen bliver for klistret. Det er vigtigt, at du ikke fjerner alt for meget hvedemel, når du laver koldhævet dej, da det er hvedemelets høje glutenindhold, der giver en god hæve- og bageevne og dermed lækkert og luftigt brød. Og den slags er vigtigt, når man bruger så lille en mængde gær 🙂