Jeg er vild med stort set alle former for koldhævede brød og boller. Det er da genialt, at man kan røre en dej sammen på relativ kort tid, sætte den til hævning i køleskabet natten over, og så blot forme dejen og bage den dagen efter. Hjemmebag med masser af smag og et minimum af arbejde og det her skønne müslibrød er bestemt ingen undtagelse.
>> Se også min opskrift på lækre, hjemmebagte müsliboller lige her.
Müslibrødet er spækket med gode sager som mandler, valnødder, rosiner, tørrede tranebær og honning, der tilfører masser af naturlig sødme og lækkerhed til brødet. Brødet er derfor helt oplagt til en god kop kaffe eller te midt på dagen, når der skal tankes lidt ny energi, men selvfølgelig også et hit på morgenbordet eller til en brunch, hvor der som regel også indgår et lille sødt indslag. Jeg bager gerne brødet med hvedemel og supplerer så med en smule groft mel i form af fuldkornshvedemel, grahamsmel eller speltmel, men hvis man hellere vil have et helt lyst brød, så bruger man selvfølgelig bare ren hvedemel.
Som med alt andet bagværket, så er müslibrødet bedst, når det er relativt nybagt, men det kan sagtens holde sig nogenlunde friskt i 2-3 dage, hvis man sørger for at pakke det godt ind. Brødet kan desuden kommes i fryseren. Når brødet ikke længere er helt friskbagt, er det superlækkert at skære det i tykke skiver og riste dem på brødristeren. Sådan en skive ristet müslibrød smurt med koldt smør er virkelig en rigtig lækkerbisken.
Müslibrød (koldhævet)
Ingredienser
- 4 dl vand (koldt)
- 15 gr gær
- 30 gr honning
- 1,5 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 50 gr valnødder
- 50 gr mandler
- 50 gr rosiner
- 50 gr tranebær
- 50 gr havregryn
- 100 gr fuldkornshvedemel (kan erstattes af hvedemel)
- 400 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Kom vandet i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt honning, salt, valnødder, mandler, rosiner, tranebær, havregryn, fuldkornsmel og hvedemel og rør det hele sammen til en klistret dej.
- Dæk dejen til og lad den hæve på køl til dagen efter, minimum 12 timer men gerne længere.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den forsigtigt til et brød. Læg brødet på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag brødet ved 190 °C (varmluft) i ca 40 minutter, indtil brødet er gyldent og gennembagt. Det er ikke nødvendigt at efterhæve brødet på bagepladen, inden det sættes i ovnen.
- Afkøl brødet på bageristen og server det lunt eller koldt.
- Brødet holder sig friskt i 2-3 dage i en pose. Det kan også fryses.
Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.
Kan det passe at der skal 500 g hvedemel i myslibrødet?
Sanne – Du har ret, det er en skrivefejl. Der skal 500 gr mel i brødet alt i alt, men når man bruger 100 gr groft mel, så skal der selvfølgelig kun 400 gr hvedemel i opskriften. Jeg har lige rettet det til – tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 😀 😀
Fantastisk brød, jeg kan leve af det morgen, middag og aften🤩
Helle – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
spises det med smør, eller uden noget på eller hvad?
Hanni – Det bestemmer man jo helt selv, det kan spises både med smør, ost og syltetøj 🙂
Tror du man kan bage brødet i brødform? Jeg er ikke så vild med runde ender, hehe
Julie – Ja, det tænker jeg ikke er noget problem. Du skal dog være OBS på, at brødet måske skal bage i liiidt længere tid, da brødet formentlig bliver lidt højere, når dejen ikke kan flyde let ud til siderne 😀
Super godt brød 👍😊. Kom til at bruge manitoba mel i stedet for hvedemel. Brødet smager godt – så det er nok ok😊. Tak for den gode opskrift.
Rigtig god bog du har lavet – tak👍
Birgit – Tusind tak for din søde hilsen og ros til min kogebog 😀