Jeg er vild med kransekage og især de helt klassiske kransekagestykker eller en kransekagetop er et must til nytår. Men indimellem er det jo også sjovt at eksperimentere lidt i køkkenet. Derfor har jeg i dag lavet kransekage med lakrids. En saftig variation over den klassiske marcipan-basse med hele 3 slags lakrids i form af lakridssirup, lakridspulver og lakridsgranulat. Og nøj hvor er lakridskransekage bare helt igennem lækkert.
Se også – Kransekagestykker I Kransekage med 8 ringe I Kransekagekonfekt
Opskrift på kransekage med lakrids.
Når man laver kransekagestykker, så skal kransekagemassen helst være nogenlunde fast og “modeller-bar”. Er den alt for klistret, så er det meget svært både at udrulle og forme massen til fine stykker. Af samme grund kan man ikke bare vende bunden i vejret på flasken med lakridssirup, for så bliver massen simpelthen for våd og uhåndterbar.
Jeg har derfor brugt en kombination af lakridssirup og lakridspulver til lakridskransekagerne. Og for lige at få ekstra smæk på lakridssmagen, så drysser jeg dem også med lakridsgranulat på toppen.
Jeg kunne egentlig også forestille mig, at det ville smage fantastisk at komme lidt lakridssirup i glasuren. Men man bestemmer jo helt selv, hvor meget eller lidt lakridssmag, man ønsker i sin kransekage. Og måske synes man, det er rigeligt, blot at lave helt klassiske kransekagestykker med et drys lakridsgranulat på toppen. Evt. i kombination med et drys frysetørrede hindbær, som bidrager med en skøn sød-syrlig smag til såvel kransekage som lakrids.
Kransekage med lakrids
Ingredienser
- 150 gr ren marcipan
- 50 gr flormelis (+ lidt til udrulning)
- 1 spsk æggehvide (evt. past. æggehvide)
- 2 spsk lakridssirup
- 2 tsk lakridspulver
Glasur
- 50 gr flormelis
- 2 spsk æggehvide (evt. past. æggehvide
- lakridsgranulat til pynt
Fremgangsmåde
- Pluk marcipanen i mindre stykker og kom den i en skål sammen med flormelis, æggehvide, lakridssirup og lakridspulver.
- Ælt sammen til en formbar masse med konsistens som modellervoks. Er kransekagemassen for klistret, så tilsæt lidt mere flormelis.
- Vend kransekagemassen ud på et bord drysset med flormelis.
- Tril massen til en pølse med en diameter på 1½-2 cm. Skær den herefter ud i 8-10 stykker.
- Tryk hvert stykke let sammen i toppen med fingerspidserne, så det bliver til små kransekagestykker. Læg stykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag kransekagestykkerne i 10-12 minutter ved 200 °C (alm ovnfunktion), indtil de er let gyldne. Lad dem herefter afkøle på bageristen.
- Rør en tyk glasur sammen af flormelis og lidt æggehvide. Det er vigtigt, at glasuren er så fast, at den ikke løber, når den skal sprøjtes på kransekagen. Måske skal al æggehviden ikke bruges.
- Kom glasuren i en sprøjte- eller frysepose og klip et lillebitte hul. Hullet kan altid laves større, hvis det er for småt.
- Sprøjt glasuren ud over kransekagerne i et fint zigzag mønster. Drys lidt lakridsgranulat oveni den våde glasur.
- Lad glasuren tørre og opbevar herefter kransekagerne i en pose eller lufttæt dåse. De kan desuden fryses.
uhhmm det ser altså lækkert ud!
hvad er det for noget lakridsgranulat, som du bruger??
venlig hilsen Majbrit
Majbrit – Jeg bruger egentlig ikke rigtigt noget specielt mærke – bare det som jeg nu engang falder over i butikkerne. Lige pt har jeg et glas granulat stående af mærket “sweet addicted” 🙂