Jeg har længe haft lyst til at bage en kringle med rabarber. Sådan en rigtig lækker basse med vaniljeduftende rabarber og marcipan. Inspireret af de her kærnemælkshorn med rabarber. Og med rabarber i haven og marcipan i skabet, var det jo helt oplagt, at gå i gang.
Opskrift på kringle med rabarber.
Det er relativt simpelt at bage en god kringle. Der skal laves en gærdej, lidt ligesom når man bager franskbrød eller boller, men derudover ligger det meste jo i fyldet. Jeg er vild med marcipanremonce i kringler. En smule marcipan klæder virkelig den søde remonce. Men er man mere til en klassisk remonce, lavet på lige dele smør og sukker, så bruger man selvfølgelig bare det.
For mig er kringle sådan en rigtig eftermiddagskaffe-kage, som minder mig om besøg hos mine bedsteforældre som barn. Min farmor serverede næsten altid lun kringle med remonce og perlesukker og hakkede nødder eller mandler på toppen.
Se også – Smørkage I Kanelsnurrer I Rabarberkage med marcipan
En kringle med rabarber er nok lidt mere avanceret end noget, som min farmor eller mormor ville have kastet sig ud i. Men kombinationen af syrlige rabarber og sød marcipanremonce er helt eminent. Og jeg kan kun anbefale jer at prøve en kringle med rabarber.
Tip! Se også tips til variationer af kringle med rabarber under opskriften.
Kringle med rabarber og marcipan
Ingredienser
- 0,75 dl mælk (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 30 gr sukker
- 0,5 tsk salt
- 1 æg
- 200 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
- 50 gr smør (smeltet)
Rababerfyld
- 200 gr rabarber
- 50 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 spsk maizena
Marcipan remonce
- 50 gr marcipan
- 50 gr smør (blødt)
- 50 gr sukker
Desuden
- 1 æg (til pensling)
- 20 gr mandelflager
Fremgangsmåde
- Kom mælken i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen, og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
Rabarberfyld
- Skær rabarberne i tynde skiver og kom dem i en skål.
- Tilsæt sukker, vanilje og maizena og rør det hele sammen. Stil blandingen til side.
Marcipan remonce
- Pluk marcipan i mindre stykker og kom dem i en skål med smør og sukker.
- Ælt blandingen sammen til en blød og cremet marcipanmasse (remonce).
Samling af kringlen
- Vend dejen ud på et bord og udrul den til et rektangel (ca 25 x 40 cm).
- Smør remoncen ud i en stribe på dejens lange led og placer rabarberne ovenpå.
- Fold enderne af dejen ca 2-3 cm ind over fyldet, så enderne lukkes til.
- Skær herefter siderne af dejen i ca 2 cm brede strimler uden at skære helt ind til fyldet. Fold skiftevis en dej-strimmel fra højre og fra venstre side ind over fyldet, så der kommer et flettet mønster. Præcis som når man fletter en skinkestang.
- Kniber det med at lave det flettede mønster så undlad strimlerne og nøjes med først at folde den ene side og herefter den anden side af dejen ind over fyldet.
- Løft kringlen over på en bageplade med bagepapir og lad den efterhæve i ca 30 minutter.
- Pensl herefter kringlen med sammenpisket æg og drys med mandelflager.
- Bag kringlen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20-25 minutter, til den er gylden og gennembagt.
- Lad kringlen afkøle og server den lun eller koldt.
- Kringlen er bedst, når den er nybagt. Den kan dog gemmes i 2-3 dage og lunes. Kringlen kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
Inden bagning vendes rabarberne i en blanding af sukker, vanilje og maizena. Og jeg vil ikke anbefale at udelade maizena. Der er ret meget væde i rabarber, og den væde vil trænge ud i kringlen, og gøre den blød og våd. Maizena jævner rabarberne ganske let, så fugten bliver indeni kringlen – også når den skæres i stykker og serveres.
Jeg er vild med en god, gammeldags kringle lavet på gærdej. Men man kan også lave kringlen med en rulle færdigkøbt butterdej. Det går selvfølgelig hurtigere, men derudover får kringlen også en konsistens, som minder lidt om wienerbrødsdej. Butterdej er ikke sødt, så overvej at supplere mandlerne på toppen af kringlen med perlesukker eller dryp med glasur.
Se også – Scones med rabarber I Rabarbergrød I Rabarbersaft
Kringle med rabarberkompot.
I stedet for friske rabarber i skiver, kan man bruge rabarberkompot eller rabarbermarmelade. Eller en anden form for marmelade – en jordbær-rabarber marmelade for eksempel. Bruger man marmelade, er det ikke nødvendigt at bruge maizena, da marmeladen allerede er tilsat geleringsmiddel.
Udenfor sæsonen kan kringlen laves med frosne, optøede rabarber. Rabarberne skal dog drænes for væde, hvis der har samlet sig en masse saft under optøningen, ellers bliver kringlen for våd. Spørgsmålet er derfor, om ikke det vil være bedre at koge de optøede rabarber ind til en kompot, som jævnes med en smule maizena? På den måde går saften ikke til spilde.
Godaften.😊
Hvis jeg skal bruge kagen imorgen kan jeg så lave den idag uden at komme den i ovnen og så ta den i ovnen imorgen?
Mvh. Maria
Maria – Du kan ikke lade gærdej hæve hele natten, uden at den overhæver, og falder sammen. I stedet kan du vælge at lave en koldhævet kringle, hvor du bruger mindre gær (ca. 10 gr), og lader kringlen koldhæve på køl natten over. Den mindre gærmængde gør dog, at bagværket ikke bliver helt så let og luftigt, så jeg ville nok bare bage kringlen, og så lune den i ovnen dagen derpå 😀