Er jeg mon den eneste, der synes, at krydderboller er hyggelige? De kridhvide og let søde boller med en skøn smag af kardemomme er måske i virkeligheden blot en undskyldning for, at spise varme hveder hele året. Men sådan en ristet krydderbolle med smør til en god kop te eller varm kakao er da bare noget så lækkert. Og faktisk behøver bollerne jo ikke engang at blive ristede, for når de er helt nybagte, smager de som de skønneste fødselsdagsboller.
Se også – Yoghurtboller I Chokoladebrud I Rosinboller
Opskrift på krydderboller.
Min opskrift på krydderboller udspringer faktisk af en helt anden form for bagværk. Nemlig denne her fynske brunsviger, som jeg bagte i anledning af “brunsvigerens dag” i efteråret. Der blev dog en lille smule dej til overs. Og i stedet for at smide den ud, formede jeg den til en bolle, som jeg bagte sammen med kagen og efterfølgende spiste til min te. Og den bolle smagte altså så godt, at jeg på stedet besluttede mig for, at jeg var nødt til at bruge den til en portion hjemmebagte krydderboller på et senere tidspunkt.
Det senere tidspunkt blev så i går, hvor det blæste og var rigtig koldt og gråt udenfor. En oplagt dag til at bage. Og bollerne blev altså superlækre. Helt lette og luftige, som man kender det fra de klassiske krydderboller fra bageren eller supermarkedet.
Jeg spiste en lun bolle direkte fra ovnen til min te i går. Og her til eftermiddag har jeg så ristet en bolle og den er mindst lige så god. Sprød og gylden og med koldt smør på toppen. En perfekt haps.
Tip! Se mine bedste tips til opbevaring af krydderboller under opskriften.
Krydderboller
Ingredienser
- 3 dl mælk (lillefingervarm)
- 1 pk gær
- 1½ tsk groft salt
- 50 gr sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 50 gr blødt smør
- 550 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt salt, sukker, kardemomme, mel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 10-12 boller. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. De skal ikke pensles.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde. De kan evt. ristes og serveres med smør.
- Bollerne holder sig friske i 2-3 dage, hvis de kommes i en frysepose eller lignende. De kan også fryses.
Opbevaring af krydderbollerne.
Bollerne holder sig bløde og saftige i et par dage, hvis de pakkes godt ind i en lufttæt frysepose eller lignende. De er jo oprindeligt beregnet til at riste, så det gør ikke så meget, hvis ikke de smager som nybagte på 3. dagen. Det skal de nok komme til igen, efter en tur på den varme brødrister.
Alternativt kan krydderbollerne sagtens fryses. Lav derfor gerne en dobbelt portion og pak dem i mindre poser og kom dem i fryseren. Så er der nem og lækker brød til morgenmaden i weekenderne eller en lille hyggestund.
i don’t live in Denmark anymore, would you please tell me the weight of the yeast, and what kind you refer to?
Nikki – It fresh yeast and the weight is 50 gr. I’m always using fresh yeast, but you can use dry yeast as well 😀
kunne man evt putte mindre gær i og så hæve netten over?
Mia – Det kan man i teorien godt. Man skal dog være opmærksom på, at koldhævet bagværk aldrig bliver lige så let og luftigt som brød og boller, der er hævet på traditionel vis. Derfor koldhæver jeg som regel primært de lidt mere rustikke boller med sprød skorpe, sej krumme og store lufthuller, hvorimod de klassiske teboller, fødselsdagsboller, krydderboller mm, som gerne skal være store, lette og luftige, bliver hævet på traditionel vis 😀
Kan det passe der ikke skal æg i
Birte – Ja, det passer. Jeg har aldrig brugt æg til denne her opskrift 😀
Vi har diabetes, og så vil jeg spørge om du ikke har en opskrift på hvor meget hvedemel jeg kan skifte ud til lidt grovere mel, for jeg ved du har rigtig mange gode opskrifter.
Jytte – Man kan erstatte op til 50 % af hvedemelet med en grovere meltype (dog ikke rugmel, da det så bliver til rugbrød). Hvedemel har et højt indhold af gluten, som har en god hæve- og bageevne. Så jo mere hvedemel man fjerner, des sværere har bagværket ved at hæve op blive luftigt. Derfor må man helst ikke fjerne mere end 50 % af hvedemelet, hvis man vil have let og luftigt brød og boller 🙂
Tak for deling af overskriften. Overskriften er overordnet set ok. Når det er sagt så må det være en frygtelig fejl at der skal 2 tsk groft salt i. Det er 18 g salt pr 550 g mel. Dvs næsten 33 g salt/1000 g mel. Kan du ikke lige rette det? Din opskrift dukker som nummer 1 på Google.
Kevin – Jeg bruger altid 1 tsk groft salt pr. ca 250 gr hvedemel – dvs. 2 tsk salt til 550 gr hvedemel. Et trick som jeg lærte af en af mine tidligere bagermestre for år tilbage. Hvordan er du kommet frem til, at 2 tsk groft salt = 18 gr? Jeg regner 1 tsk groft salt for 4-6 gr, hvilket jeg kan se, at jeg ikke er ene om, hvis jeg foretager en hurtig Google søgning. Arla siger eksempelvis det samme. Så det er 8-12 gr groft salt pr. 550 gr hvedemel og så kommer der selvfølgelig alle de andre ingredienser oveni 🙂
Jeg prøvede at veje 1 tsk groft salt (med top) og vægten endte på 8,8 g. Jeg kunne ikke finde den grove salt da jeg skulle bage krydderbollerne så jeg endte med fint salt og der kom i alt 12,6 g salt. Jeg fandt senere et tsk mål og der endte vægten for 1 tsk på 4,6 g. Desværre blev bollerne så salte at jeg blev nødt til at smide dem alle sammen væk. De var uspiselige. Jeg har dog ikke mistet modet. Kunne være dejligt hvis du kunne skrive antal g for salten så der ikke er andre der laver samme fejl som mig. Jeg er meget overasket over salt tricket fra din bagermester. Det er op mod 1 g salt pr bolle. Spiser et barn på 1-2 år en af krydderbollerne så har barnet nået 50% af salt indholdet for 1 dag.
Kevin – Æv, det var da ærgerligt, at du var nødt til at smide bollerne ud. Selv synes jeg, at de har en perfekt balance imellem salt og sukker, men jeg kan generelt også godt lide det brød, som man køber i bagerbutikkerne, og synes ofte, at hjemmebagt brød kan have tendens til at være en smule undersaltet og have en ret “flad” og trist smag – så jeg vil nu fortsat holde mig til tricket fra min bagermester 🙂 Dog vil jeg lige skynde mig at påpege, at jeg ikke bruger 1 tsk groft salt med top – det er en helt almindelig tsk groft salt. Havde det været en strøget teskefuld eller en teskefuld med top, som jeg havde brugt, så havde jeg nævnt det i opskriften. Jeg vil skyde på, at jeg bruger 8-10 gr groft salt til opskriften, men jeg vejer nu aldrig saltet, så jeg ved det selvfølgelig ikke 100 % 🙂
Mht. salt, så er alt brød på Ca. 2% salt. Inklusiv denne opskrift. Og ja, en tsk er 4-6 g, groft salt, strøget mål. Og den korrekte mængde er 11g i denne… Til gengæld er jeg lidt forundret over de 10% sukker. Så er det vel en kage? 😛 Det må jeg lige afprøve.
Morten – Haha, ligefrem at kalde krydderboller for kage, er nok lidt af en tilsnigelse 🙈😂😂 Men krydderboller er som bekendt ret søde i det, både de købte fra butikkerne og de ristede boller fra bageren 😋😋 Og det er den smag, som jeg er gået efter at ramme i den her opskrift 😀