Kylling i fløde og hvidvinssauce er fantastisk hverdagsmad og rigtig fin gæstemad. Måske ikke den smukkeste ret, sådan rent visuelt, men hvad den måske mangler i udseende, når kyllingen er øst op på tallerkenen og hviler på et leje af nykogte ris, har den til gengæld til fulde i velsmag. Og hånden på hjertet, så yndig var 1980’ernes gæstemads-hits – mørbradgryde med pølser og bacon og enebærgryde fra Karolines Køkken altså heller ikke.
Jeg har efterhånden lavet kylling i fløde og hvidvinssauce en del gange. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvor retten stammer fra, men måske fra jeg var lille – den har i hvert fald været der i mange år. Alligevel har den på en eller anden måde fået sneget sig udenom og har dermed undgået at komme på bloggen. Men nu går den ikke længere, for det er en ret, der passer perfekt til forår og forsommer.
Den fine smag af hvidvin er bestemt ikke overdøvende, men giver et fint og syrligt modspil til de lidt mere heavy ingredienser som bacon, fløde og ost. Kort sagt, et match made in heaven. Når jeg poster opskrifter, som indeholder vin, så bliver jeg som regel spurgt, om man kan udelade vinen eller erstatte den med noget andet. Hvis det bare drejer sig om en ganske lille smule vin, så kan man som regel erstatte med en anden form for væde og så tilsætte syre i form af citronsaft eller eddike, evt hvidvinseddike. Men hvis jeg nu skal være helt ærlig, så er det altså svært at udelade hvidvinen i en hvidvinssauce. Vil man alligevel gøre forsøget, så foreslår jeg, at man bruger lidt ekstra væde i form af mælk, fløde eller vand og så smager til med hvidvinseddike, til saucen har en let, frisk og syrlig smag.
Jeg serverer kylling i hvidvinssauce med kogte ris – herhjemme er jasminris et hit, men det bestemmer man jo selv. Derudover både pynter og smager det, hvis man også serverer en eller anden form for dampede grønsager eller en salat til retten. Det kan fx være dampet broccoli, forårsløg, grønne bønner, asparges eller ærter.
Kylling i fløde-hvidvinssauce
Ingredienser
- 450 gr kyllingebryst
- 1 spsk olie
- 100 gr bacon i tern
- 2 stk løg (hakkede)
- 2 dl hvidvin
- 5 dl madlavnings- eller piskefløde
- 100 gr revet ost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Del kyllingebrysterne i 2-3 mindre stykker og krydr godt med salt og peber.
- Opvarm olien på en pande og brun kyllingestykkerne godt. Læg dem herefter i et ildfast fad.
- Skær baconskiverne i mindre stykker og steg dem brune og sprøde på panden.
- Når baconstykkerne begynder at blive brune, tilsættes løg til panden og løgene steges til de begynder at blive gyldne.
- Tilsæt hvidvin til panden med bacon-løgblandingen og lad det koge op.
- Herefter tilsættes fløde og saucen koges ind i et par minutter. Smag til med salt og peber.
- Fordel saucen over kyllingestykkerne i fadet og drys med revet ost.
- Gratiner kyllingen i ovnen ved 200 °C (varmluft) til osten er gylden og boblende.
- Server med ris eller kartofler og dampet grønt.
Lækkert ser det ud – jeg er vild med at kombinere fløde og ost med en god dijonsennep:-))
Inge – Det er også en lækker kombination, evt som basis for en god omgang flødestuvede kartofler 🙂
Sådan laver jeg kanin, som jeg, heldige asen, kan købe på markedet i Flensborg. Dog uden bacon og ost, men med sennep. Jeg synes, det er svært at finde noget ordentlig kylling herhjemme. Derfor køber jeg “butterflied” kalkunoverlår, som er mørkt kød med god smag, og kanin i stedet. Det er mærkeligt, at man kun kan købe kalkunbryst herhjemme – det smager som at række tungen ud ad vinduet 🙁
Elsebeth – Det lyder spændende med opskriften på kanin. Jeg bruger kyllinger fra Hopballe, men det ligger jo også kun 4-5 km fra, hvor vi bor, så det er dejligt nemt. Kalkunlår købte vi nogle gange hos slagteren, da jeg var mindre, men pludselig kunne man kun få de der uappetitlige, vakuumpakkede nogen, i en eller anden sauce, som lå i supermarkederne og ikke engang skulle opbevares på køl!!!! Og dem har jeg ikke engang set de sidste par år, så du har nok ret. man kan kun få kalkunbryst 🙂