Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Kylling med timian og citron i stegeso.

33 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Annonce, Billig aftensmad - mad på budget., Fjerkræ, Hovedretter, Opskrifter, Weekendmad

Annonce. Indlægget er lavet i samarbejde med Kitchen One. 

Forleden fik vi igen mad i stegesoen. Denne gang var der tale om noget i retning af den bedste kylling i stegeso, som jeg nogensinde har lavet og da den var fyldt med citron og frisk timian, smagte den både af forår og friske krydderurter fra haven. Åhh hvor jeg glæder mig til, at vi igen kan klippe krydderurter i massevis fra krukkerne i haven.

En stegeso er absolut ikke kun til tilberedning af efterårs- og vintermad og jeg er kommet ind i en periode, hvor jeg er blevet fuldstændig bidt af at fylde stegesoen – eller römertopf’en, det varierer lidt – med alle mulige lækre ting. I bund og grund handler det jo blot om at fylde grønsager, ris, bulgur eller kartofler, lækkert kød eller fisk og masser af krydderier eller friske krydderurter i fadet og så bare lade det hele simre sig mørt og saftigt ved lav temperatur i ovnen i timevis. Og imens maden tilberedes, så kan vi gå rundt og lave alt muligt andet og nyde de dejlige dufte, som breder sig i hele huset og glæde os til aftensmaden.

Mad i römertopf eller stegeso er et rigtigt weekendprojekt, for maden skal ganske enkelt blot sættes i ovnen ved middagstid, eller lidt over middag måske, og så kan man fx tage i svømmehallen, gå en tur eller hvad man nu kunne finde på, imens maden tilberedes. Mad i stegeso er også oplagt, hvis man har en lang dags arbejde foran sig og ikke vil risikere at falde i “take away” fælden, når man nærmer sig spisetid. En hel dags havearbejde, nu hvor haven skal klargøres ovenpå vinteren, er fx ikke noget problem – når man kommer ind dufter hele huset dufter af aftensmad og alt hvad det kræver er sådan ca 15 minutters forberedelse, inden man går i haven.

Men hvilken stegeso skal man så vælge? Det spørgsmål forsøger jeg at afklare i dette her indlæg, som er lavet i samarbejde med Kitchenone, for vi virkeligheden findes der ikke nogen stegeso, som er rigtig eller forkert. Det drejer sig bare om at finde den, som passer til ens eget behov og temperament og der findes faktisk en del at vælge imellem – se evt. et udvalg her på Kitchenone’s hjemmeside.

Den klassiske stegeso i rødt ler – også kaldet römertopf’en – skal stå i blød i 15-30 minutter inden brug og altid sættes i en kold ovn. Man kan godt springe vandbadet over, men leret suger vandet til sig og afgiver det under tilberedningen, så resultatet bliver super lækker og saftig mad. Desuden er vandet medvirkende til at lette rengøringen af römertopf’en og eftersom den er lavet af uglaseret ler, kan det være en god ide ikke at springe dette over. En römertopf vil dog altid blive mærket af tidens tand, hvis den ofte er i brug, men til gengæld hører den også til blandt de billigste på markedet og kan typisk fås for mellem 200-300 kr. Rigtig god til begyndere, hvis man er i tvivl om, hvor meget man får den brugt.

I den anden ene af skalalen kan man finde en glaseret stegeso. Det er blandt andet sådan en, jeg har brugt til denne her kylling og den har den store fordel, at den ikke skal stå i blød i vand inden brug, ligesom det ikke er vigtigt, at den sættes i en kold ovn. Da den er glaseret, er den også noget nemmere at rengøre end römertopf’en. Til gengæld er en glaseret stegeso ofte et lidt dyrere bekendtskab og så kan den ikke suge vand, som efterfølgende afgives til maden under tilberedningen. Maden bliver dog stadig lækker og saftig og så kan den glaserede stegeso bruges til bagning af de berømte grydebrød. Desuden er der ofte garanti på en glaseret stegeso – i hvert fald de dyrere af slagsen, så hvis uheldet er ude, så kan man få en ny.

Endelig kan man købe en stegeso af glas – ligesom römertopf’en er den ikke specielt dyr og så er glasset gennemsigtigt, så man kan holde øje med maden, imens den tilberedes i ovnen. Måske sjovest for madnørder, men jeg synes nu det er meget hyggeligt og ligesom den glaserede stegeso, så skal denne ikke stå i blød. Der er derfor tale om en stegeso, som kan bruges her og nu, men noget billigere end de glaserede, som ofte ligger i den dyre ende.

Jeg er den lykkelige ejer af både en römertopf og en glaseret stegeso og jeg må indrømme, at jeg bruger dem begge flittigt, så med denne lille forelæsning i emnet “stegeso”, så vil jeg da lige slutte af med en opfordring til at anskaffe sig et eksemplar og gå i gang hjemme i køkkenet. Man kan evt. låne sig til en hos familie eller venner i starten, men jeg advarer, man bliver virkelig bidt af det, når først man kommer i gang og så går der sport i at udtænke lækre retter, som skal afprøves i stegesoen.

Selv novicer indenfor madlavningen kan have glæde af en stegeso – jeg må være ærlig og indrømme, at Morten ikke er nogen ørn i et køkken, men skal han blot hælde grønsager og kartofler i stegesoen, krydre lidt med salt og peber og placere et stykke kød på toppen, fx en mørbrad med bacon eller en kylling og smække det hele i ovnen, så kan det bare ikke gå galt og dermed er kokken garanteret en succesoplevelse.

4,70 fra 10 stemmer

Kylling med citron og timian i stegeso

Stegetid3 timer 30 minutter
Samlet tid3 timer 40 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 hel kylling
 • 1 usprøjtet citron
 • 2 tsk tørret timian
 • 800 gr små kartofler
 • 200 gr gulerødder (skrællede og skåret i grove stykker)
 • 2 løg (skrællede og skåret i kvarte)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skyl evt. kyllingen, hvis der sidder blod, fjerrester eller lignende og dup den tør med køkkenrulle. Drys kyllingen godt med salt og peber indvendigt og udvendigt. 
 • Skær citronen i grove stykker og læg dem ind i kyllingen sammen med timian. 
 • Læg kartofler, gulerødder og løg i stegesoen og drys med salt og peber. Læg kyllingen øverst. Læg låget på stegesoen, sæt den i en kold ovn og tænd på 150 °C (varmluft). 
 • Lad kyllingen stege i ovnen i ca. 3½ time – den sidste halve time kan låget fjernes fra stegesoen og man kan skrue op for varmen og tænde for ovnens grillfunktion, hvis man ønsker at kyllingen skal have lidt farve.
 • Server den møre kylling med de lækre langtidstilberedte grønsager og lidt af den kraftige sky, der ligger i bunden af stegesoen. Server evt. også lidt brød til, som kan suge stegeskyen.
Ønsker man brun sauce til kyllingen, så kan man sagtens si skyen fra bunden af fadet over i en gryde og bruge den til saucen. 
Subscribe
Notify of
33 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Sanne Hansen
7 år siden

Hejsa
Måske et tosset spørgsmål, men kan man bruge en stegegryde til formålet? Har en dejlig en fra le creuset, så ville da lige hører. Tak for dejlige opskrifter?

Maden i mit liv.
7 år siden

Sanne – Altså umiddelbart tænker jeg sagtens, at du kan bruge en stegegryde – så vidt jeg husker, findes der også stegesøer, som er lavet af jern, så jeg ville da bare give det forsøget, hvis jeg var dig 😀

Jørgen Jørgensen
3 år siden

Mht. til stegeso, brugte jeg i dag Le Cruiset stegeso og kyllingen blev super super. Fyldte lige 6 store fed hvidløg i også.
Kyllingen blev så mør, den faldt fra benene bare man kiggede på den.
En god flaske hvidvin fra Laumann i Østrig fuldendte måltidet 😍
Tak for gode opskrifter

Elsebeth
7 år siden

Man kan bruge lige det, man har – bare underdelen er ildfast, og den kan
dækkes med et tætsluttende låg af en slags, så væsken ikke fordamper. Mangler man et låg, kan man bruge en omvendt stegepande med håndtag, der må komme i ovnen, et andet fad, et stort grydelåg eller f.eks. en mindre bageplade. Jeg har et stort, dejligt keramikfad uden låg; to lag kraftig stanniol godt krammet ned over kanten – så er der låg på, og dampen slipper ikke ud. Har man lidt med opbevaringsplads, gælder det om at bruge det, man allerede har og ikke få samlet for meget sammen.

Helle
7 år siden

Jeg er i tvivl om der ikke skal lidt væde ved kyllingen og grøntsagerne. Jeg var så meget i tvivl at jeg kom lidt bullion ved. Min stegeso var for lille, så jeg bruger ligesom Sanne en le creuset stegegryde. Den er bare god til formålet.

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Helle

Helle – Du kan sagtens hælde lidt væde – vand, bouillon, hvidvin eller lignende ved kyllingen, men kylling og grønsager afgiver også en del væde under tilberedningen og da jeg gerne ville have den “ufortyndet”, valgte jeg ikke at tilsætte yderligere. Lyder ellers som en lækker middag, der venter 😀

Karina
6 år siden

Sidder lige og kigger opskrifter til ny inspiration da jeg falder over denne skønne ret i en stegeso… Tænkte straks på min søde kæreste der ikke vidste hvilken julegave han skulle vælge fra firmaet.. Pegede på en fin glaseret stegeso og sagde synes det var et super valg.. …og jo han hørte efter så nu står den til på osso buko i stegesoen.. /hans nye livret)
Den er desværre ikke høj nok til en hel kylling men så er det jo heldig jeg har dem i flere størrelser..
Tak for en rigtig lækker side, laver meget ud fra dine opskrifter

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Karina

Karina – Uhhhh… ja man skal aldrig undervurdere en stegeso – de er guld værd. Vores stegeso er pt gemt væk i kælderen sammen med den store stegegryde – vi spiser bare ikke simreretter i løbet af sommeren og da de fylder godt i skabet, er det nemmere lige at hente gryde eller stegeso op fra kælderen, hvis vi skal bruge dem, i stedet for hele tiden at flytte rundt med dem i skabet. Men om nogle måneder kommer de op igen og så skal der for alvor eksperimenteres med stegesoen 🙂

Elise
6 år siden

Jeg tænker på at købe en stegeso – er størrelse 2,5 kg for lille til denne ret tror du?

Tak for en god blog som jeg er glad for at følge ?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Elise

Elise – Tak for din søde hilsen 🙂
Størrelsen kommer nok lidt an på, hvad du har planer om at lave i stegesoen, hvor ofte du regner med at bruge den og til hvor mange personer, du skal lave mad. Jeg har en lille stegeso i rødt ler, som jeg bruger en hel del, når vi kun er Morten og mig. Det er rart, at man ikke skal bruge 5 kg. kartofler og gulerødder bare for at fylde bunden af stegesoen, når man kun er 2 personer til at spise det og den lille kan også nemt tage en kylling, kalkunlår, et helt kalkunbryst mm. Hvis vi er flere, så har jeg en større stegeso fra Le Creuset, som kan tage pænt store kyllinger og rigtig meget tilbehør, men da vi kun er 2 herhjemme, er det oftest den lille, som er i brug 🙂

Elise
6 år siden

Tak for dit hurtige svar ?? vi er også to herhjemme så vil da forsøge mig med den lille, har fundet en til billige penge ?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Elise

Elise – Ja, så er det bare med at slå til. Er sikker på, at I nok skal blive glade for den 🙂

Nete Kristensen
6 år siden

Skal kyllingen ligge med brystet opad eller nedad?

Maden i mit liv.
6 år siden

Nete – Den skal ligge med brystet opad – præcis som man du steger en kylling i et fad i ovnen 🙂

Conny Jørgensen
6 år siden

Bliver kartofler og gulerødder ikke helt smattede når de steger så længe?

Maden i mit liv.
6 år siden

Conny – Nej, det synes jeg ikke. Altså gulerødderne har jo ikke ligefrem “bid”, men den lange tilberedning inde i stegesoen giver dem en rigtig fin smag og det er bestemt ikke sådan, at kartofler og gulerødder ligefrem smatter ud til mos 🙂

Birthe Kostrup
6 år siden

Hej
Jeg skal lave din kyllingeret til to og vil høre hvor stor en god stor kylling er?
Hvor ser det dog lækkert ud, alt det du har lavet – glæder mig til at lave kyllingen.
Vil helt klart prøve flere af dine retter – og så er mange af dem nemme – super tak for denne flotte side!
Venlig hilsen
Birthe

Maden i mit liv.
6 år siden

Birthe – Mange tak for dine søde hilsen – det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 🙂 Med en god, stor kylling mener jeg en kylling, som vejer lidt mere end de små, billige kyllinger, som man med jævne mellemrum nærmest får smidt i nakken i supermarkedet. Jeg synes, at en kylling som minimum skal veje 1400 gr og gerne lidt mere – også selvom det kun er til 2 pers. Så hellere have lækre kyllingerester til dagen efter 😀

Mange hilsner fra
Anne-Kathrine

Birthe Kostrup
6 år siden

Hej Anne-Kathrine,
Tak for dit søde og uddybende svar – jeg har købt nogle kyllinger fra HOPBALLE MØLLE på 1800-2000 gram og de kommer i næste uge. Har aldrig fået så sund en kylling før, så det bliver spændende. Jeg har også kigget på skovkyllinger fra Gothenborg. De koster 255 kr – så jeg starter med en fra Hopballe Mølle til 152 kroner.
Jeg er begyndt at blive mere og mere bevidst omkring dyrevelfærd.
Det er godt nok på tide, men priserne har holdt mig tilbage – har dog købt økologiske æg i lang tid.
Jeg har også købt økologisk kød på nettet og kyllingebryst. Jeg glæder mig meget til at lave nogle af dine lækre retter. God weekend Birthe

Maden i mit liv.
6 år siden

Birthe – Uhhh Hopballe kyllinger er sååå gode – du kan godt begynde at glæde dig 😀 Vi bor ca 5 km fra Hopballe Mølle, så vi køber gerne kyllinger derude. Kommer du engang på de kanter, så er deres skønne gårdbutik virkelig et besøg værd – de har så mange lækre produkter og spændende delikatesser 😀

Mange hilsner og god weekend fra
Anne-Kathrine.

Birthe Kostrup
6 år siden

Hej igen Anne-Kathrine,
Det lyder vel nok godt at kyllingerne er super! Sjovt at I bor så tæt på Hopballe. Jeg købte noget Kylling Salt fra gårdbutikken – har du prøvet det og kan du lide det?
Mange hilsner Birthe

Maden i mit liv.
6 år siden

Birthe – Hej igen.
Jeg har ikke prøvet deres kyllingesalt, så det kan jeg desværre ikke udtale mig om, men mon ikke det er lækkert – tingene fra Hopballe plejer at være ret gode og lige præcis kyllinger er jo deres specialitet 🙂

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Conny Stentoft Pedersen
5 år siden

Jeg har lige fulgt din helt fantastiske opskrift. Jeg tilsatte dog også lidt selleri. Det giver en hel utrolig dyb smag.

Luise
4 år siden

Hej, jeg har lige set din opskrift den ser SÅÅ lækker ud. Vil lige høre, om det også er muligt at stege kyllingen og grøntsagerne ved f.eks. 200 grader i en time – hvis man ikke lige har tid til at langtidsstege. Tror du også det bliver godt alligevel? Og hvor lang tid tænker du det skal have?? Det er i en glasstegeso.
Mvh Luise

Ruth Toft
2 år siden

Jeg har kyllingebryst fra Hopballe i fryseren. Kan jeg evt lave det, i stedet for en hel kylling; eller bliver det mon for tørt?

Sara
1 år siden

Synes ikke den er tiden værd, smagen er okay, men det kan laves bedre når jeg ikke laver den i en stegeso.
Især når man tænker på el priserne som de er nu er den ikke det værd.

Margret
5 måneder siden

Jeg har lige købt en økologisk kylling fra Rema. Den er 1200 gram. Tror du den skal have 3½ time i ovnen eller kortere?