Kyllingefrikadeller smager helt vildt godt. De er ligesom mere saftige end de traditionelle frikadeller, som laves på svinekød. Og så er kyllingekød jo både lækkert og fedtfattigt. Så selvom man bestemt ikke skal foragte en god, gammeldags frikadelle, så laver jeg med jævne mellemrum frikadeller af kylling. Og herhjemme er det faktisk en stor succes hver eneste gang.
Se også – Tun- og torskerognsfrikadeller I Boller i karry I Kylling med cashew
Kyllingefrikadeller med masser af smag.
Jeg laver frikadellerne på rimelig klassisk vis og bruger æg, mælk, løg og hvedemel. Indimellem bruger jeg også rugmel, havregryn eller rasp i stedet for hvedemel i kyllingefrikadellerne. Det kommer lidt an på, hvad jeg har i skabe og skuffer. Og mælken kan snildt erstattes af vand eller danskvand for en laktosefri udgave.
Jeg tilføjer også gerne presset hvidløg til kyllingefarsen og måske lidt finthakket, frisk chili, hvis der skal lidt ekstra smag til. Hvidløget kan selvfølgelig udelades, hvis man vil så tæt på en autentisk frikadelle som muligt. Men herhjemme er vi enige om, at det er lækkert med lidt ekstra smag.
Tip! Se tips til variationer og tilbehør til kyllingefrikadeller under opskriften.
Kyllingefrikadeller
Ingredienser
- 400 gr hakket kyllingekød
- 1 stk løg (revet)
- 1 stk æg
- 0,5 dl mælk
- 3 spsk hvedemel
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 stk frisk, rød chili (kan udelades)
- 3 spsk olie (til stegning)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom kyllingekød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, hvidløg, chili, salt og peber i en skål og rør det sammen til en lind fars.
- Lad farsen trække ca 10 minutter.
- Opvarm olie eller en blanding af olie og smør på en stegepande.
- Form frikadellerne med en spiseske og steg dem brune og lækre på panden.
- Server kyllingefrikadellerne med kartofler, salat eller pasta.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. De kan desuden fryses.
Tips til variationer.
Skal der “sparkes” lidt til smagen i kyllingefrikadellerne, så kan man fx komme finthakket, frisk chili, revet ingefær, lidt soja eller limesaft og koriander eller persille i farsen. Det giver en skøn smag til frikadellerne, som kommer til at minde lidt om asiatiske kyllingekødboller. Og så kan man jo passende servere sine kyllingefrikadeller med en lækker nudelsalat eller rissalat til.
Derudover kan man også tilsætte hakket peberfrugt, feta (salatost), oliven og lidt oregano eller lignende krydderier til kyllingefarsen og lave græskinspirerede kyllingefrikadeller. Helt perfekt med en stor portion græsk salat og et godt brød til. Alternativt måske en græsk kartoffelsalat.
Skal frikadellerne være ekstra saftige, så prøv at komme revet gulerod, squash eller lignende rodfrugter i farsen. Rødbede kan faktisk også bruges, men det giver unægteligt en lidt sjov “prinsessefarve” til frikadellerne, som måske ikke er så appetitlig. Faktisk kan man også komme både hakket grønkål og spinat (gerne optøet fra frost) i frikadeller. Både i kyllingefrikadeller og klassiske frikadeller. Det gælder bare om at bruge sin fantasi og det som man nu kan lide.
Tilbehør til frikadeller med kylling
Laver jeg kyllingefrikadeller af den traditionelle slags, så får vi ofte en eller anden form for kartofler, gerne små ovnristede kartofler, og en hjemmelavet creme fraiche dressing til. Men kogte kartofler og sauce, fx hjemmelavet persillesauce, er selvfølgelig også lækkert. Og så er jeg helt vild med råkostsalat.
Endelig er en skive rugbrød med smør og måske lidt surt i form af rødkål, rødbeder, asier eller syltede agurker jo altid et hit til frikadeller. Og de kan selvfølgelig også bruges til en god, gammeldags frikadelleburger.
Sikke nogle dejlige frikadeller, de får helt sikkert genvalg. Fulgte opskriften til punkt og prikke (tilsatte dog frisk oregano) og de blev som lovet virkelig saftige. Tusind tak for opskriften.
Helle – Det glæder mig, at du også fik lækre og saftige frikadeller ud af opskriften – og supergod ide med lidt frisk oregano 😀
Bryder mig ikke om hvidløg i frikadeller , foretrækker alm. Mvh irene
Irene – Men det kan man jo også gøre helt som man lyster. Herhjemme er vi ret glade for hvidløg i kyllingefrikadeller og græske frikadeller, men jeg foretrækker klassiske frikadeller uden 🙂
Hvad er fedtprocenten i hakket kylling? Det kalv og flæsk jeg køber er 8-12 pct. Jeg tilføjer altid svampe for saftighed ummami og sundhed
Jenny – Uhhhh jeg tror fedtprocenten i kylling ligger på 5-9 % – sidst vi var ude og handle, lagde jeg mærke til, at der var 2 slags hakket kylling – en med 5 % og en med 7-9 %, så der er frit valg 😀
Jeg har lavet frikadeller som disse i årevis, dog tilsætter jeg altid fetaost i tern, og i ny og næ også ristede græskarkerner. Det smager fantastisk i kyllingedeller. 😍
Christina – Tusind tak for tippet – det skal jeg huske 😀
Jeg undlod mel og æg og kom frisk chili i. De er helt perfekte. Tak for fod inspiration.
Kristina – Uhhh ja, kyllingefrikadeller med chili er også altid et hit 😀
Hvorfor bruge rugmel, når ingen kan smage det, bare et spørgsmål.
Hvis det er pga. det er mere sundt,så spis dog noget mere rugbrød og flere grønsager.😄😉
Merete – Måske er det en “brist” eftersom jeg er uddannet diætist, men jeg kan godt lide at “snige” lidt sundhed ind, hvor jeg kan komme til det. For mig spiller det ingen forskel, om jeg bruger hvedemel eller rugmel, så længe jeg ikke kan smage forskel. For jeg vil aldrig gå på kompromis med smagen – så vil jeg hellere undvære eller spise lidt mindre. Der skal være balance i det hele. Og min blog er jo også fyldt med opskrifter på kager, desserter og slik fyldt med smør, sukker og hvedemel, så mere frelst er jeg jo ikke 😀 Men når jeg ikke kan smage forskel, så tænker jeg – hvorfor ikke bruge et lidt sundere alternativ? Og bare rolig, jeg får så rigeligt spist både rugbrød og grøntsager nok ved siden af 😉
Merete der ee nogle mennesker/ børn der er småt spisende og ikke spiser grønsager og måske kun lyst rugbrød. Så hvorfor hvedemel eller rasp, når rugmel er sundere og ingen kan smage forskel😃🤗
Jeg laver ofte kyllinge frikadeller og jeg har erstattet melen med havregryn. Det gør jeg også med de traditionelle frikadeller
Karen – Ja, det kan man sagtens gøre – jeg har også haft held med at bruge havregryn i farsen til forloren hare 😀
Jeg laver ofte kyllingefrikadeller. Bruger hverken mel eller havregryn, men ekstra æg samt peberfrugt i tern og forårsløg. Krydrer med salt og peber.
En rigtig saftig og let frikadelle
Inge Marie – Det lyder lækkert. Dog vil jeg helst have en smule mel, havregryn eller lignende stivelse i mine frikadeller, da jeg ellers synes, at konsistensen bliver lidt for “løs” 😀
Altså som jeg ser det er det deller i fad, men ik den der popper frem!
Hvad har jeg misforstået??
Connie – Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår din kommentar. Hvis du tænker på billedet, så viser det kyllingefrikadeller i en stegepande – ikke i et fad. Men jeg kan da godt se, at det måske kan forveksles lidt med et ildfast fad 😀
Du har brugt billedet fra kartofler i fad, var det jeg ik ku finde ud af. Men det er jo med i opskriften. Sådan går det nogen gange når man ik er vågen. Kartoflerne ska prøves, lyder lækkert
Connie – Ahhhh, på den måde. Jeg havde ikke lige luret, at du hentydede til en ret i ugens madplan, fordi kommentaren var lagt under opskriften på kyllingefrikadellerne 😀 Man ja, du har helt ret – der er kyllingefrikadeller og et cremet kartoffelfad på ugens madplan, men da der kun er plads til ét billede i madplanen, så var jeg nødt til at vælge, og denne gang blev det så kartoffelfadet 🙂 Godt at vi fandt ud af det og dejligt at høre, at kartoflerne skal prøves – de kan varmt anbefales 😀 😀
Ups fandt ud af det
Kan de laves i ovnen eller Airfryer? Og hvor længe skal de steges på panden?
Tanja – Jeg har aldrig prøvet at bruge en airfryer, så der må jeg blive dig svar skyldig. Til gengæld kan du sagtens lave dellerne i ovnen. Brun dem evt af på panden først, og læg dem herefter på en bageplade og steg dem i ovnen ved 200 °C, indtil de er gennemstegte (dvs at kernetemperaturen skal være 80 °C). Det er lidt svært at angive en eksakt stegetid på panden, for det kommer helt an på størrelsen, din stegepande og hvor meget dit komfur varmer. Men frikadellerne skal selvfølgelig være fine og lysebrune, og så skal de helst føles lidt faste (ikke bløde), hvis du trykker på dem med en finger.
Vi er et fitness par og jeg er altid på jagt efter en sund ret, som stadig minder lidt om “det gode”
Jeg må bare sige, at disse frikadeller bestemt bliver et genvalg. Jeg lavede det med havregryn, og det fungerede super fint.
Tak for nogle lækre frikadeller – kæresten var også begejstret 🙂
Jeg skal vidst se, hvad du ellers har af lækre retter!
Tak for opskrift.
Amanda – Hvor er det bare dejligt at høre, at I kan bruge opskriften på kyllingefrikadellerne 😀 😀
Kan man mon putte gærflager i for umami smag? Og hvor mange ?
Helle
Hihi mig og tålmodighed.
Det kan man, smagte fortrinligt sammen med ristede løg, citronsaft og kapers, og så italienske krydderier.
På rugbrød med chilisauce
Helle – Normalt bruger man jo gærflager for umami smag, når man ikke bruger kød, så lige i en opskrift på kyllingefrikadeller vil jeg nok mene, at det er lidt overflødigt 😀 Men jeg tænker, at du bare kan prøve dig lidt frem – jeg har aldrig arbejdet med gærflager, så jeg kan desværre ikke rigtigt vejlede dig her 😀