Let, luftig og fløjlsblød kyllingelevermousse er en af mine livretter. Gerne serveret på en skive ristet flute eller rugbrød og pyntet med cornichoner og et drys flagesalt på toppen. En simpel og virkelig lækker “hapser”, som også kan laves på andelevere, hvis man hellere vil have det. En fantastisk start på en skøn middag, fx til nytårsaften, og et rigtig godt bud på en forret, der ikke indeholder fisk. Og den slags kan jo indimellem være svære at finde på.
Se også – Hjemmelavet leverpostej I Lakesmousse I Tunmousse I Spinatroulade med laks
Nem opskrift på kyllingelevermousse.
Den cremede mousse – som vel ret beset også kan betegnes som en slags kyllingeleverpostej, er supernem at lave. Og så minder den en smule om en fois gras terrine, men er selvfølgelig helt uden de famøse gåselev
Jeg smager kyllingelevermoussen til med portvin, som afrunder smagen på fineste vis. Cognac kan også bruges, hvis man foretrækker det, og hverken cognac eller portvin kan som sådan smages i moussen. Det er blot med til at give en skøn, afbalanceret smag. Dog kan man udelade alkohol, hvis man foretrækker det. Man kan også servere en portvinssky til kyllingelevermoussen. Det har jeg beskrevet nærmere under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips under opskriften.
Kyllingelevermousse
Ingredienser
- 1 spsk smør
- 1 løg (hakket)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 tsk timian
- 450 gr kyllingelever (andelever kan også bruges)
- ½ dl portvin (eller 2-3 spsk cognac)
- 100 gr blødt smør
- ½ dl piskefløde
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Smelt 1 spsk smør på en pande og sauter løg, hvidløg og timian heri, indtil løgene bliver klare.
- Fjern evt. urenheder fra leverne, dup dem tørre med køkkenrulle og kom stykkerne på panden.
- Steg leverstykkerne i 2-3 minutter, indtil de er møre men stadig rosa i midten.
- Hæld pandens indhold i en food processor eller blender. Tilsæt portvin og blødt smør og blend til en helt glat masse.
- Tilsæt piskefløde og blend igen til en cremet kyllingelevermousse.
- Smag moussen til med salt og peber og hæld den i en skål. Sæt skålen på køl i minumum 2 timer, så moussen kan stivne.
- Server kyllingelevermoussen med skiver af ristet flute eller rugbrød, cornichoner og flagesalt.
- Kyllingelevermousse kan holde sig i 3-4 dage på køl. Den kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- I stedet for at smøre kyllingelevermoussen på ristet brød, kan man anrette moussen på en bund af bitre salater og/eller brøndkarse og servere ristet brød samt cornichoner, kapers (små kapers eller store kapersbær) eller portvinssky til.
- Bryder man sig ikke om cornichoner, så kan man i stedet lave en portvinssky til kyllingelevermoussen. Opvarm 1½ dl portvin og kom 3 blade husblas (udblødt i vand) i den varme portvin. Rør rundt så husblassen smelter og hæld herefter portvinen i en firkantet form. Lad portvinsskyen stivne og skær den herefter ud i små tern, der serveres til kyllingelevermoussen. Præcis ligesom sky til leverpostej.
- Kyllingelevermousse kan uden problemer fryses. Så vil man gerne være ude i god tid, og have styr på forretten, så kan man sagtens lave sin mousse flere uger i forvejen og komme den i fryseren. Moussen skal optø 1-2 timer på køkkenbordet, og er så klar til servering.
Hej Anne-Katrine.
dejlige opskrifter du laver. denne her kunne jeg godt tænke mig at lave i portionsglas, mener jeg engang har fået det serveret, men hvad skal jeg så serverer til ? kan ikke huske hvad der var til dengang.
mvh. Anni 🙂
Anni – Det lyder da lækkert. Umiddelbart ville jeg nok bare servere sprødt ristet brød og skal der være lidt mere, så måske en grøn salat lavet med lidt bitre salater. Måske også tørrede tranebær og ristede pinjekerner i salaten. Og så er cornichoner jo næsten et must 😀
Hej Anne-katrine
Din mad ser lækker ud.
Jeg tænker at lave bla kyllingelevermoussen, da jeg skal lave lidt retter til frokost
gæster. Kunne jeg evt. komme lidt Cubarom i, da det er det jeg har, og Rom og
Cognac er tæt på hinanden. 🙄
Lis – Det burde bestemt ikke være noget problem at bruge en smule rom i stedet for cognac. Selv har jeg også haft succes med at komme lidt portvin i kyllingelevermoussen, så jeg tænker, at du sagtens kan slå dig løs og eksperimentere lidt 😀
Kan man bruge anden spiritus end portvin .. F eks rødvin-gin- Martini eller likør
Aase – Jeg har kun prøvet med portvin, men jeg mener, at jeg også har set opskrifter med cognac. Dog foretrækker jeg en form for alkohol, som er lidt sød-syrlig, for at give en smule modspil til de fede kyllingelevermousse, men det behøver jo ikke nødvendigvis være portvin. En god madeira eller kirsebærvin (der smager af frugt og ikke for meget af kirsebærsten/marcipan) kunne også være en mulighed 🙂