Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lækker cremet chilihummus…

6 kommentarer
Sauce/dip/dressing, Snacks, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Jeg er vild med hjemmelavet, klassisk hummus og jeg laver gerne enorme portioner især i løbet af sommeren. Hummus med grønsager i stave og evt. lune pitabrød eller nybagte pandebrød er en perfekt sommersnack til lune dage på terrassen, når vi venter på kødet på grillen og sulten så småt begynder at rumle i maven. På det seneste har jeg dog eksperimenteret en hel del med varianter over hummus – varianter er jo godt og særligt chilihummus, som jeg har fået til salater på diverse caféer, er gået hen og blevet et hit. Det lille chili kick og varmen der breder sig i munden er virkelig lækkert, synes jeg, og så har chilihummus altså bare den smukkeste farve – især når den lyser op i en skål omringet af en masse grønne, gule og røde grønsagsstave.

Normalt er både spidskommen og tahin (sesampasta) faste ingredienser i hummus – jeg må nu indrømme, at jeg også godt kan finde på at lave klassisk hummus uden tahin, men for nogle udgør tahin nærmest sjælen i hummusen. I denne her udgave har jeg dog fjernet både tahin og spidskommen, da jeg gerne ville have chilien til at spille hovedrollen – især spidskommen kan have en ret gennemtrængende smag – og så har jeg i stedet brugt lidt sød paprika og selvfølgelig citronsaft og hvidløg. Ingen hummus uden hvidløg.

Jeg bruger selvfølgelig olivenolie, når jeg laver hummus, men kun lige nok til at binde ingredienserne sammen og få den gode smag frem. Derudover bruger jeg creme fraiche, skyr, fromage frais eller hvad vi nu lige har stående i køleskabet af syrnede mælkeprodukter. Det har jeg faktisk gjort i mange år efterhånden og jeg synes, at det fungerer ganske upåklageligt. Hummusen bliver lækker og cremet, uden at jeg er nødt til at bruge 2-3 dl olie, men vil man hellere bruge ren olie, så gør man selvfølgelig bare det. Man kan også bare bruge vand, hvis hummusen skal have ekstra væde, imens den blendes, men lad være med at bruge lagen fra dåsen med kikærter – den smager virkelig ikke særlig godt.

Af samme grund skal man altid huske at skylle kikærterne godt, hvis man bruger kikærter fra dåse. Man kan selvfølgelig også bruge tørrede, udblødte kikærter og jeg kan faktisk vældig godt lide at udbløde mine kikærter selv, men da den slags tager et lille døgns tid, så har jeg altid et par dåser liggende klar i skabet som reserve. Det er jo ikke til at vide, hvornår man får lyst til en portion hummus – med eller uden chili.

Chilismagen er for øvrigt ikke vanvittig dominerende, hvis man nøjes med at bruge den friske, røde chili (som i øvrigt bliver mildere af at blive bagt) i opskriften. Jeg vil i hvert fald mene, at børn sagtens vil kunne spise med. Da jeg gerne vil have lidt ekstra spark på chiliensmagen, tilsætter jeg derfor lidt chilipulver til sidst, men det kan man jo gøre, som man lyster. Man kan også dele hummusen i 2 portioner, når den er blendet og så lave en plain børneskål og en voksenskål med lidt ekstra chilipulver i. Drys evt. med sød paprika på toppen af børneskålen og sød chilipulver på voksenskålen og husk så lige hvad der er hvad. Bare for en sikkerheds skyld 🙂

Chilihummus.

ca 4 dl

1 frisk, rød chili, halveret og uden kerner

1 rød peberfrugt, halveret og uden kerner

1 ds (400 gr) kikærter,

1-2 fed hvidløg, skrællede og delt i kvarte

1-2 spsk creme fraiche, skyr, fromage frais eller lign.

2-3 spsk citronsaft

ca ½ dl olivenolie

2 tsk stødt paprika

salt

evt. et nip chilipulver

Læg  chili- og peberfrugtstykkerne på en bageplade med skindsiden opad og bag dem ved 200 grader varmluft i ca 10-12 minutter til de er let bløde, men uden at skindet tager for meget farve. Skyl kikærterne godt og dræn dem for væde. Kom bagt chili og peberfrugt, kikærter, hvidløg, creme fraiche, citronsaft og olivenolie i en food processor eller blender og kør til en cremet hummus – hvor grov eller fin den skal være er op til den enkelte. Tilsæt evt. lidt mere creme fraiche eller olie, hvis det kniber med at få hummusen samlet. Smag til med paprika og salt og tilsæt evt. chilipulver efter smag, hvis hummusen skal bide lidt fra sig. Hæld hummusen i en bøtte med låg og opbevar på køl – den kan holde sig i 8-10 dage. Dryp evt. lidt ekstra olie på overfladen, det forhindrer den i at tørre ud.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Troels
5 år siden

Årh suk nu gjorde jeg det igen, hurtigt og uden at tænke nok…
Ved ellers godt nettet er overfyldt med piger der uden viden udbreder madopskrifter.
Kikærter skal jo koges før de anvendes

Louise
5 år siden

Virkelig lækker humus:-)

Bjarne
3 år siden

Smager fantastisk, men hvordan får jeg den mere fast?
Den er lige lovlig Lind.