Der er bare noget med duften af kanel, som jeg forbinder med efterår og så er det egentlig ligemeget, om duften stammer fra en lækker æblekage, en kringle med kanel eller en pladefuld nybagte og snaskede kanelsnegle. Lige præcis kanelsnegle er et meget populært stykke bagværk her i huset, men engang imellem skal der jo lidt afveksling til og så er det lækkert, at transformere sneglene om til et hyggeligt kanelbrød, pyntet med et fint lag hvid glasur på toppen. Og kanelbrød er lige præcis hvad det blev til i dag, da jeg skulle finde på lidt lækkert til i aften, når vi skal se 3. afsnit af “Den store Bagedyst”.
Normalt følger jeg faktisk denne her opskrift på let og luftigt kanelbrød med masser af snask, men i dag fik jeg lyst til at prøve noget nyt, så i stedet for at placere hele “rouladen” af dej og kanelremonce i franskbrødsformen, skar jeg den ud til snegle, som så blev sat “i kø” på højkant i formen. Det gav en superfin overflade på brødet og desuden en lækker og nærmest karamelliseret skorpe i bunden og på siderne, idet lidt af remoncen trænger ud under bagningen. Bestemt ikke sidste gang, at jeg bager kanelbrød på den måde.
Jeg bagte brødet i ca. 35 minutter, det da var ret tykt og jeg ville være helt sikker på, at det var gennembagt og ikke klægt i midten. Det var blevet pænt lysebrunt efter ca 25 minutter, så de sidste 10 minutter dækkede jeg det til med et stykke stanniol og så var det problem løst – brødet var helt perfekt bagt i midten, da jeg skar det ud. Bruger man en lidt større franskbrødsform, så brødet ikke bliver så tykt, så kan det være, at man kan bage brødet i kortere tid, men jeg bruger en franskbrødsform på ca 1 liter og jeg var ganske enkelt ikke sikker på, at brødet var gennembagt efter de 25 minutter og så er det smart lige at bruge tricket med stanniol.
Jeg pyntede det færdige brød med hvid glasur, da det var afkølet og det var bestemt ikke let at holde fingrene fra det lune og kanelduftende brød, imens det stod på bageristen og blev koldt, skulle jeg lige hilse at sige. Et alternativ til glasuren kunne være at drysse perlesukker og hakkede nødder eller mandler over brødet, inden det sættes i ovnen og man kan også dryppe det færdigbagte brød med smeltet chokolade i fine striber.
Kombinationen af glasur på toppen og karamelliseret remonce, som er løbet ud i bunden, samt kanelfyldet i midten, synes jeg, giver et rigtig lækkert resultat, men smag og behag er jo forskellig og er man til et endnu mere snasket og fyldt kanelbrød, så anbefaler jeg, at man laver en større portion kanelremonce og således smører ekstra meget fyld på dejen, inden den rulles sammen og skæres ud i snegle.
Brødet skal som sagt spises i aften, når vi skal se “Bagedysten” og jeg er ret sikker på, at det nok skal blive en succes – lækkert og svampet og fyldt med snasket kanelremonce i midten. Og så lige med en kop varm te eller et glas iskold mælk ved siden af, så bliver det ikke meget bedre. Og så kan jeg da lige tilføje, at jeg indtil videre er vild med den nye omgang af Bagedysten – det er så dejligt, at deltagerne rent faktisk bager igen og viser nogle håndværksmæssige færdigheder, i stedet for blot at pynte lagkager og lave mousser og cremer, som jeg synes, fyldte alt for meget i sidste sæson.
Kanelsneglebrød.
1 stk.
1½ dl mælk, lillefingervarm
25 gr gær
1 tsk salt
2 spsk sukker
1 tsk stødt kanel
1 æg
40 gr smør, smeltet
300-350 gr hvedemel
100 gr blødt smør
100 gr sukker
2-3 tsk stødt kanel
evt. glasur af flormelis og vand til pynt
Opløs gær i den lune mælk og tilsæt salt, sukker, kanel og æg. Tilsæt smeltet smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens røres blødt smør, sukker og stødt kanel sammen til kanelremonce.
Rul dejen ud til et rektangel (ca 30 x 25 cm) på et meldrysset bord og fordel remoncen i et tyndt lag på dejen. Rul dejen sammen til en roulade og skær den i tykke snegle á ca 3 cm. Placer sneglene på højkant i en række i en mellemstor franskbrødsform (smurt eller foret med bagepapir) – se evt. billede ovenfor. Sneglene skal stå ret tæt, så de holder sig oprejst uden at vælte, men der må gerne være lidt plads, for de vokser. Lad sneglebrødet efterhæve i ca 30 minutter og bag det ved 180 grader (ikke varmluft) i 30-40 minutter eller til brødet er gennembagt i midten – bliver brødet for mørkt, så dæk det evt. til med et stykke stanniol. Vend brødet ud på en bagerist og lad det afkøle. Pynt evt. det afkølede brød med glasur – det kan også drysses med perlesukker og hakkede nødder/mandler inden bagning.
Note. Brødet er bedst, samme dag som det er bagt, men kan sagtens holde sig i nogle dage – især hvis det lunes lidt. Brødet kan fryses, men så er det en god idé, at vente med at komme glasur på, da det vil gå i stykker i fryseren. Vil man have et brød med ekstra snasket og kanellækker midte, så lav en større portion kanelremonce.
Det ser lækkert ud
Det ser rigtig lækkert ud!
Anne – Mange tak – jeg lover, at det smager supergodt 😀