Lige om lidt banker efterårsferien på døren og hvad er mere hyggeligt end at gå sammen i køkkenet og fremtrylle efterårslækkert bagværk? Herhjemme har jeg taget lidt forskud på efterårshyggen, så i går eftermiddags bagte jeg en portion lækre æbleboller med kanel, som vi spiste med smør og ost til en kop te, da vi havde været ude og gå en lang tur i skoven.
Dejen er af den gode og nemme slags, som blot skal røres sammen i en skål og hæves, inden den sættes på bagepladen med en våd ske. Og så blev det oven i købet timet sådan, at dejen kunne stå til hævning, imens vi gik tur, så da vi kom hjem var det bare at sætte bollerne på pladen og bage dem og så var der lækre og lune boller. At dejen så også indeholder både revet æble og kanel, som fylder hele huset med efterårsduft, gør jo bare det hele endnu bedre.
Jeg havde en rest valnødder liggende, som var blevet til overs, fra jeg bagte denne her skønne mælkechokoladebrownie med valnødder. Dem hakkede jeg og kom i dejen, men man kan sagtens bruge andre slags nødder eller kerner fx hasselnødder, hakkede mandler eller græskarkerner. Desuden tilsatte jeg en smule groft mel i form af lidt fuldkornshvedemel – også det kan udskiftes med andre grove meltyper som fx grahamsmel eller speltmel, eller man kan lave dejen med 100 % hvedemel.
Vi smagte for øvrigt på min hjemmelavede vindruegelé til bollerne og den var forrygende lækker – ikke mindst ovenpå osten var den et hit, for ost og vindruer er jo som bekendt et super godt match. Jeg lover, at opskriften nok skal ramme bloggen en af de nærmeste dage.
Æbleboller med kanel
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
- 1 spsk sukker
- 1½ tsk groft salt
- 2 tsk stødt kanel
- 1 stort æble (groftrevet eller skåret i små tern)
- 75 gr grofthakkede nødder/mandler
- 150 gr fuldkornshvedemel (andre grove meltyper kan også bruges)
- 300 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet op i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt yoghurt naturel, sukker, salt, kanel, revet æble, hakkede nødder/mandler og fuldkornshvedemel til blandingen.
- Rør hvedemel i dejen lidt ad gangen, indtil den er som en tyk grød - måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel. Dejen må endelig ikke være for flydende, for så bliver bollerne flade. Er man i tvivl, så prøv at sætte en klat dej på en tallerken - den skal være i stand til at holde formen sådan nogenlunde.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Brug en våd spiseske og sæt dejen i 10-12 klatter/boller på en bageplade med bagepapir. Bollerne kan evt. glattes lidt med bagsiden af skeen.
- Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (ikke varmluft) i ca 20 minutter eller til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle og server dem lune, evt. med smør, ost og marmelade.
Hvad gjorde jeg forkert? De blev helt mørke og hårde 😞 men de duftede så godt, men kunne næsten slet ikke smage hverken æble eller kanel 😟 Jeg fulgte opskriften og brugte 75 gram grahamsmel og 50 gram valnødder
Anja – Æv, det var da ærgerligt, når nu man har brugt tid på at bage. Det lyder umiddelbart som om, at bollerne ikke er hævet ordentligt, hvis de er blevet hårde og mørke. Jeg ved ikke, om gæren kan have været dårlig, eller måske har væsken været for varm, da gæren blev blandet i, så gærcellerne er døde. Mht. smagen, så kan man selvfølgelig ikke sammenligne bollerne med smagen af en æblekage, men du burde nu kunne smage både sødme fra æbler og kanel, men det kan måske også hænge sammen med, at smagen ikke har fået lov at udvikle sig under bagningen, hvis der har været problemer med gæren.
Hej,
jeg vil rigtig gerne prøve at bage dine æbleboller med kanel, men jeg kan simpelthen ikke finde målene 🙂
Mvh Tina
Tina – Ja, det kan jeg da godt se. De må være smuttet, da jeg lagde opskriften over i det nye format, men jeg skal nok lige prøve at få målene fundet frem fra gemmerne, så opskriften igen kan blive komplet 🙂
Tak fordi, du gjorde mig opmærksom på det 🙂
Hej. Kunne du lægge opskriften ind igen, det er lidt svært at lave dem uden ingrediens listen🙂
Charlotte – Ingredienslisten er desværre forsvundet under en opdatering, så jeg skal lige finde tid til at bage en ny portion boller, men jeg arbejder på sagen 😀
Venter stadig spændt🙂
Kan man mon bruge mere alm. mel, istedet for fuldkornsmel?
Maja – Ja, det kan man sagtens 🙂