Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Laksemousse – nem opskrift med laks.

0 kommentarer
Fisk og skaldyr, Forretter, Frokostretter, Julemad og juleopskrifter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter
Gå direkte til opskriften

I mit køkken er tunmousse bestemt ikke gået af mode. Tværtimod oplever jeg, at tunmousse er mindst lige så populært som i 1980’erne. Og det samme gælder “fætteren” til moussen med tun, nemlig min hjemmelavede laksemousse. En lækker og cremet forret bestående af varmrøget laks, creme fraiche, flødeskum og citronsaft, der “sættes” med en smule husblas og efterfølgende pyntes fint med rejer, laks, små tomater, dild og citron.

Se også – Spinatroulade med laks I Lakserilette I Lakseroulade med flødeost

Opskrift på hjemmelavet laksemousse.

Jeg laver ofte laksemousse (eller en variant med tun) som gæsteforret. Mest fordi den kan forberedes i rigtig god tid (dagen i forvejen) og blot stå klar på køl, indtil den skal pyntes og serveres. Faktisk kan man også fryse en laksemousse, hvilket gør den oplagt til såvel buffeter som julefrokoster, påskefrokoster og lignende.

Jeg kan også godt afsløre, at vi har fået laksemousse til forret nytårsaften mere end én gang. Det er jo så nemt, at lave små individuelle laksemousser i en ramekin, en muffinform af silikone eller lignende. Og så skal de blot vendes ud på en tallerken med lidt grøn salat og pyntes fint, inden de serveres med lunt flutes. Nemt og noget så lækkert.

Madplan til uge 52
4 fra 5 stemmer

Laksemousse

Hviletid3 timer
Samlet tid3 timer 20 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 300 gr varmrøget laks
  • 1 spsk mayonnaise
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 blade husblas
  • 1 dl piskefløde
  • 1 stk citron
  • salt og peber

Pynt

  • 100 gr rejer
  • 100 gr røget laks
  • 1 bdt dild
  • 100 gr små tomater

Fremgangsmåde

  • Fjern skindet fra den varmrøgede laks, pluk den i mindre stykker og kom stykkerne i en skål.
  • Findel laksen med en gaffel og rør den sammen med mayonnaise og creme fraiche.
  • Udblød husblas i koldt vand.
  • Pisk fløden til skum.
  • Halver citronen og pres saften af ½ citron. Den anden halvdel skæret ud i både og gemmes til pynt på den færdige laksemousse.
  • Knug vandet af husblassen og kom den i en skål sammen med citronsaften. Lun citronsaft og husblas i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Skålen kan også lunes over vandbad.
  • Rør én spsk laksecreme ud i den lune husblasblanding. Gentag med 3-4 spsk laksecreme indtil husblasblandingen ikke er varm længere. Vend så blandingen tilbage i den resterende laksecreme og rør godt rundt.
  • Vend flødeskum i laksecremen og smag til med citronsaft, salt og peber.
  • Fordel laksemoussen i en lille form (rund eller firkantet) foret med husholdningsfilm.
  • Sæt moussen på køl i 2-3 timer, indtil den har sat sig (lav evt. moussen dagen i forvejen). Man kan også fryse sin mousse, hvis man vil lave den i god tid. Så skal den blot vendes ud på et fad og optøs inden servering.
  • Vend den stivnede laksemousse ud på et fad med bunden øverst. Fjern husholdningsfilmen og pynt moussen med rejer, røget laks i skiver, små tomter, citron og frisk dild.
  • Server moussen med brød og evt. salat.

Laksemousse med eller uden husblas.

Når det kommer til tunmousse, så oplever jeg ofte, at folk deles i 2 lejre. Der er dem, der foretrækker varianten fra Karolines Køkken, som laves på rigeligt smør og tun. Og så er der os andre, der foretrækker den lidt mere luftige tunmousse, som laves med husblas.

Jeg kender faktisk også en del, der foretrækker den luftige udgave, men alligevel laver tunmousse med smør, fordi de er bange for husblas. Og det er selvfølgelig helt fair. Men det behøver slet ikke være så svært, at lave en mousse med husblas, hvis blot man giver sig tid og følger ovenstående opskrift. Det gælder i bund og grund blot om at få tempereret den lune husblas, så den ikke får et “chok” og trevler, når den vendes sammen med den kolde laksecreme.

Lakserilette og tunsalat.

Lige når det kommer til laksemousse, så findes der faktisk en hel del opskrifter, hvori der ikke indgår husblas. I stedet røres varmrøget laks sammen med mayonnaise og creme fraiche. Efter min bedste overbevisning, er der i så tilfælde tale om en røget lakserilette, hvilket også smager helt fantastisk. Men riletten får altså ikke helt samme luftige konsistens som en laksemousse.

Præcis som der findes opskrifter på tunmousse uden husblas (eller smør), hvor tunen blot skal røres sammen med lidt mayonnaise og creme fraiche, citronsaft, salt og peber. Superlækkert og dejlig nemt, meeeen efter min mening er der nærmere tale om en god tunsalat fremfor en mousse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer