Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lammekølle – nem opskrift på langtidsstegt lam.

11 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Lam, Opskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Simremad
Gå direkte til opskriften

Lam hører påsken til. Også selvom ca halvdelen af den danske befolkning er vilde med lammekød, imens den anden halvdel så vidt muligt undgår det. Men hvis man kan lide lammekød, så kan jeg kun anbefale, at man tilbereder en lækker lammekølle til påskemiddagen. En lammekølle ser måske umiddelbart ud til at være et stort og lidt uhåndterbart stykke kød, men det er i virkeligheden noget så nemt at lave. Og så passer det stort set sig selv i ovnen.

Se også – Lammekrone I Rosastegt lammeculotte I Flødekartofler I Rødvinssauce 

Nem opskrift på lammekølle.

Jeg synes, at man opnår det bedste resultat, hvis man langtidssteger lammekøllen ved lav temperatur. Dvs. ved 100 °C i 4-5 timer. Stegetiden afhænger lidt af størrelsen og hvorvidt køllen er med ben. Hvis der er tale om en udbenet lammekølle er tilberedningstiden lidt kortere. Af samme grund kan det være en fordel, hvis man allierer sig med et stegetermometer, for tilberedningstiden på sådan en kølle kan altså variere. 

Til gengæld er det virkelig nemt at lave en lækker lammekølle. Den passer stort set sig selv i ovnen, og skal blot overhældes med lidt stegesky engang imellem, så kødet bliver ekstra saftigt. Og selvom der er et væld af muligheder, så foretrækker jeg som regel, at gå helt klassisk til værks. Det betyder, at min lammekølle smager af hvidløg og friske krydderurter som rosmarin og timian. 

Tip! Se tips til tilbehør samt tilberedning af lammekølle på hhv. grill og i ovn under opskriften. 

3,80 fra 5 stemmer

Lammekølle

Hvile- og stegetid7 timer
Samlet tid7 timer 15 minutter
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 1 lammekølle (ca. 2 kg)
  • 4 fed hvidløg

Marinade

  • 3 tsk tørret rosmarin
  • 2 tsk tørret timian
  • 2 fed hvidløg (presset)
  • 0,5 usprøjtet citron (revet skal)
  • 3 spsk olivenolie
  • 3 dl vand
  • 2 dl rødvin
  • 1 løg (skrællet og skåret i kvarte)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Afpuds lammekøllen og fjern evt. overflødigt fedt.
  • Skræl hvidløgsfeddene og skær dem i kvarte.
  • Stik huller (jævnt fordelt) i lammekøllen med en spids kniv og stik kvarte hvidløgsstykker i hullerne.
  • Bland rosmarin, timian, hvidløg, revet citronskal, olivenolie, salt og peber.
  • Fordel marinaden på lammekøllen og lad den herefter hvile på køl i minimum 2 timer men gerne længere.
  • Placer lammekøllen i en store bradepande. Hæld vand, rødvin og kvarte løg i bradepanden.
  • Opvarm ovnen til 100 °C (alm. ovnfunktion) og steg lammekøllen i 4-5 timer. Overhæld kødet med et par skefulde af stegeskyen fra bradepanden ca 1 gang i timen og vær OBS på, at bradepanden ikke koger tør. Tilsæt evt. mere vand om nødvendigt.
  • Den samlede stegetid afhænger lidt af størrelsen på lammekøllen, så brug gerne et stegetermometer. 63-65 °C = rosa. 65-68 °C = medium. 68-72 °C = gennemstegt.
  • Oplever man, at kernetemperaturen stiger hurtigere end forventet, så kødet bliver færdigtilberedt før tid, så kan man uden problemer sænke ovntemperaturen til 70-80 °C.
  • Lad lammekøllen hvile i 10-15 minutter inden udskæring. Vær OBS på, at kernetemperaturen ikke stiger væsentligt under hviletiden, når kødet kun er stegt ved 100 °C.
  • Skær lammekøllen i tynde skiver og server med salat og flødekartofler eller ristede kartofler og sauce lavet på skyen fra bradepanden.

Afkort tilberedningstiden.

Har man nu ikke så god tid, eller ønsker man bare ikke at langtidsstege sin lammekølle, så kan man sagtens peppe processen lidt op og afkorte stegetiden. Det gøres ved, at man først bruner den marinerede lammekølle i ovnen ved 225 °C (varmluft) i 20 minutter. Derefter skruer man ned til 150-175 °C (varmluft) og lader lammekøllen stege videre i ca 1½-2 timer, eller indtil den ønskede kernetemperatur er opnået, (husk at kernetemperaturen stiger yderligere et par grader under hviletiden). På den måde halveres tilberedningstiden, når man sammenligner med langtidsstegningen. Og har man lyst, kan man også uden problemer tilberede køllen på grillen. 

Tilberedning af lammekølle på grill.

Det er superlækkert, at tilberede lammekøllen på grillen. Og er vi så heldige, at have en lun og solrig påske, så er det jo bare endnu mere oplagt at rykke madlavningen udenfor. Den marinerede lammekølle skal grilles ved indirekte varme, dvs. at kullene fordeles i grillens sider, og med låget (kuglen) på.

Lammekøllen lægges direkte på risten (medmindre man bruger rotisseri) og stegetiden er ca 1½ time, eller indtil kernetemperaturen er som ønsket. Husk at lade kødet hvile i ca 15-20 minutter, inden det skæres ud i tynde skiver.

Lammekøllen kan selvfølgelig også tilberedes i en gasgrill, hvor det alt andet lige er noget nemmere at styre temperaturen. Indstil temperaturen til 190 °C og grill køllen i 1½-2 timer (afhængig af størrelsen), indtil kernetemperaturen er som ønsket.

Lækkert tilbehør.

Der er ingen tvivl om, at flødekartofler og en lækker, grøn salat er det helt klassiske tilbehør til lammekølle. Men der findes jo massevis af andre, lækre muligheder, så det gælder bare om at slå sig løs. Eksempelvis kan jeg anbefale de her feta kartofler eller en græsk kartoffelsalat med peberfrugter, hvis ikke det skal være helt traditionelt. Og de her knuste kartofler med timian og parmesan er også altid et hit.

Salaten kan selvfølgelig sagtens være en klassisk, grøn salat. Men man kan jo også lave en bønnesalat med rødløg eller en lækker salat med spidskål og avocado. Og skal det være en lidt mere fyldig salat, fordi man eksempelvis dropper kartoflerne, så er en tabouleh med persille virkelig lækker til lam. Og så er der jo bare et eller andet med lammekød og hjemmelavet tzatziki.

Subscribe
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
13 år siden

Malou – Det blev bare sååååå godt. Jeg tror snart vi skal have os sådan en basse igen:-)

Malou Klidmoster
13 år siden

Mums 🙂 Jeg langtidsstegte også mit påskelam i år a'la Claus Meyer – det bliver godt nok mørt og lækkert.

LaTascha
13 år siden

Miss A – Det var så godt. Elsker kødet fra vores slagter som virkelig er noget af det bedste man kan få. Og så ved vi hvor han får kødet fra, så vi kan køre ud og kigge på dyrene på markerne, hvis vi har lyst:-)

Miss A
13 år siden

Hej Anne 🙂

Sikke en påskemiddag – hold nu op, hvor ser det lækkert ud 😀

De bedste hilsner fra
Anita
PS. Giveaway på min blog – Klik her

LaTascha
13 år siden

Haha….de må ha misset din invitation hos Post Danmark – det er flere uger siden jeg sendte den;-)

Det langtidsstegte lam var bare så skønt, mørt og saftigt – det skal afgjort prøves.

Kærlig hilsen

Anne.

Newyorkerbyheart
13 år siden

Jeg tror ikke jeg fik invitationen 😉

Hvor ser det godt ud, jeg må klart prøve at langtidsstege lamsebenet næste gang det står på menuen – og god måde at variere tzatziki på…..

KH
Birthe

Lars Bredgaard
2 år siden

Jeg savner nogle forslag til hvad jeg kan gøre med rester fra lammekøllen vi er kun 2 i husholdningen og spiser ikke en hel kølle
På forhånd tak for alle forslag

Inge Lise
9 måneder siden

Kan jeg marinere lammekøllen dagen før og langtidsstege den i nogle timer, lægge den i køleskab og færdigstege den næste dag? Skal bruges til frokost, hvorfor der ikke er timer nok til at langtidsstege den på samme dag?

Lars Bredgaard
2 år siden

Tror du at man kan skifte rødvin ud med øl ?