Her i huset spiser vi flæskesteg hele året rundt. Der er ikke noget, som en skive saftig og mør, langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær på toppen. Alligevel er det som om, at vi spiser det lidt oftere i løbet af efterårs- og vintermånederne. Og om vinteren er det jo oplagt at langtidstilberede stegen i ovnen og blot lade den passe sig selv i timevis.
Se også – Langtidsstegt andesteg I Brunede kartofler i ovn I Hjemmelavet rødkål I Risalamande
Min bedste opskrift på langtidsstegt flæskesteg.
Jeg er fuldt ud klar over, at der findes lige så mange tips til saftig flæskesteg med sprøde svær, som der findes kokke og husmødre i Danmark. Næsten da! Alligevel skal I ikke snydes for denne her opskrift på flæskesteg med sprøde svær, for den virker altså hver gang. I det mindste herhjemme hos os.
Der er ikke den store hemmelighed bag de sprøde svær. Det kræver, som altid, en ordentligt ridset svær og masser af salt. Derudover så kræver det også, at man ikke er bange for at fyre op for ovntemperaturen, når sværene skal have det sidste knald. Langtidstilberedning og lave temperaturer er vældig fine til tilberedning af kødet. Men når det sidste slag for de sprøde svær skal slås, så snakker vi 225-250 °C.
Tip! Se mine bedste tips til knasende sprøde flæskesvær under opskriften.
Flæskesteg (langtidsstegt)
Ingredienser
- 1 stk ridset svinekam uden ben (ca 2-2½ kg))
- 5 dl kogende vand
- salt
- laurbærblade (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Start med at gå sværen efter. Svær- og fedtlag skal være ridset helt igennem – også i siderne af stegen. Er der ikke ridset dybt nok, så skær selv efter med en kniv, men sørg for kun at ridse ned til kødet, ikke i selve kødet.
- Læg stegen på en rist i en bradepande eller et ildfast fad. Sørg for, at overfladen er jævn, så sværen bliver jævnt tilberedt. Hvis stegen ligger skævt, så kan den rettes op ved at kramme lidt stanniol sammen til en kugle og lægge under stegen.
- Hæld 4-5 dl kogende vand forsigtigt udover sværen og ned i bradepanden. Det kogende vand får sværene til at adskille sig, så det bliver nemmere, at få salt gnedet ned imellem sværene.
- Drys salt udover sværen og sørg for, at få salt ned imellem hvert stykke svær. Det er vigtigt, at der er rigeligt med salt imellem sværene, hvis de skal blive helt sprøde. Man kan desuden stikke et par laurbærblade ned imellem sværene.
- Sæt stegen i en kold ovn, tænd på 125 °C (varmluft) og lad stegen stege i 2 timer.
- Efter 2 timer skrues temperaturen op til 200 °C (varmluft) og flæskestegen steges i yderligere 30 minutter. Hold desuden øje med, at bradepanden ikke koger tør for vand. Er den ved at koge tør, så tilsæt ekstra vand.
- Til sidst skrues ovnen op på 230-250 °C (varmluft) og der steges videre i ca 10 minutter, indtil sværen er helt gylden og boblende sprød.
- Jeg bruger sjældent stegetermometer, men bruger man det, så stik det ind i siden af stegen på det tykkeste sted – aldrig fra enden, så får halvdelen af skiverne et lille hul. Kernetemperaturen skal ligge på ca 65-70 °C. Så er kødet gennemtilberedt men stadig dejligt saftigt.
- Lad stegen hvile utildækket i 10-15 minutter og skær den i skiver. Fonden som har samlet sig i bunden af bradepanden bruges til brun flæskestegssauce.
- Server flæskestegen med rødkål, brun sauce, hvide og brunede kartofler.
De bedste, sprøde flæskesvær.
Man kan bruge almindelig salt eller kryddersalt til sin flæskesteg. Jeg bruger gerne almindelig, groft køkkensalt, når jeg salter sværene. Man behøver ikke være bange for, at stegen skal blive alt for saltet, selvom man bruger rigeligt. Det meste af saltet løber af sammen med fedtet under tilberedningen. Desuden må sådan et stykke flæskesvær altså gerne være lidt saltet, efter min mening.
For at gøre det nemmere at gnide saltet ned imellem sværene, bruger jeg et trick, som jeg engang har lært af en gammel slagtermester. Jeg koger nemlig lidt vand i elkedlen, som jeg hælder ud over sværene. Det kogende vand får sværene til at skille sig ganske let fra hinanden. Dermed bliver det nemmere at gnide salt godt ned imellem hver svær. Og da der under alle omstændigheder skal hældes vand i bunden af fadet, inden det sættes i ovnen, så rager det jo ikke vidt lige at koge vandet i elkedlen først.
Jeg ved, at der er nogle, som starter med at vende stegen nedad i bradepanden, så sværene bliver “kogt” i vandet. Jeg bruger selv teknikken engang imellem. Men jeg må indrømme, at jeg synes, det er nemmere at overhælde stegen med kogende vand. Og sværene bliver altså knasende sprøde hver eneste gang.
Lækkert tilbehør.
Vi spiser som regel flæskestegen i burgerboller som en klassisk flæskestegssandwich. Med en god sennepsdressing, rødkål og syltede agurker til. I november og december kan det dog også hænde, at det bliver til en gammeldags omgang flæskesteg med hele tilbehøret. Brun sauce, hvide og brunede kartofler, rødkål og franske kartofler. Og også gerne en lækker og frisk rødkålssalat.
Endelig er en portion rodfrugter med timian, honning og sennep absolut ikke at foragte. Især i det tidlige efterår, og lige efter jul, hvor man måske ikke lige har behov for mere julemad, men stadig gerne vil have en lækker og saftig flæskesteg.
Hej Anne-Kathrine,
Sikke en flot blog du har! Jeg er big time FAN!
Jeg surfede rundt på bloggen og har et spørgsmål til layouten, og jeg håber virkelig meget at du vil være sød til at hjælpe mig :o) Hvad hedder pluginet, som du organiserer og viser oversigtskolonner i den øverste bjælke på din opskriftsarkiv side? Det er en supergod måde at vise kategorier frem!
https://madenimitliv.dk/opskriftsarkiv
Mvh Diana <3
Diana – Først og fremmest tak for ros til bloggen. Jeg ville sådan ønske, at jeg kunne hjælpe dig, men sagen er den, at jeg ikke har noget som helst forstand på teknikken bag bloggen. Faktisk kan jeg kun finde ud af at skrive og lave mad, så jeg betaler et webbureau for at tage sig af den tekniske del af bloggen, sørge for back up osv og da jeg sidste gang fik lavet en “make over” på bloggen, bad jeg bare om at få lave de der “folde ud” kategorier og så lavede de dem til mig 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Kære Anne-Kathrine,
Tusinde tak for dit svar alligevel <3
Hvor er du heldig at have mulighed for at lade nogle andre klare det "kedelige arbejde". Du er også rigtig god til det – både det visuelle og selve opskrifterne. Elsker din mørbrad paprikagryde med bacon – uhmm!!!
Her har jeg så brugt hele dagen på at bygge min opskriftsside op, og efter kun 8,5 time lykkedes det!
Hvis du skulle have lyst, kan du se det herunder:
http://bydianawi.com/Alle%20opskrifter/opskriftsindeks/
De varmeste hilsner
Diana
Diana – Haha, held og held, det koster jo lidt penge hver eneste måned, men jeg måtte bare indse, at bloggen efterhånden var blevet så stor, at jeg ikke selv turde stå med ansvaret, for det er jeg slet ikke teknisk nok til og tænk nu, hvis der en dag skete bloggen noget – så ville jeg stå uden arbejde – gys!! Det var noget nemmere i starten, for der var der måske nok en masse ting, som jeg godt kunne tænke mig på bloggen, men jeg prøvede mig bare frem og skete der noget, så var der jo ikke specielt mange mennsker, som opdagede det 😀 Jeg synes, du har fået strikket en rigtig fin blog sammen, som jeg bestemt skal ind og lure lidt mere på 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hvor er du sød <3
Tuuusinde tak for det 🙂
Ja, alt koster i dag, og jeg kan godt forstå du lader et firma klare det tekniske, når bloggen er din fuldtidsbeskæftigelse. Og du kan tro jeg har fået respekt for madbloggere! Det er stort arbejde at planlægge, at lave maden, at tage de rigtige billeder, at redigere og skære, at skrive og udgive! Og jeg har garanteret glemt at nævne det hele!
Jeg jeg kan godt forstå din blog er vokset så stor :o) Du gør det virkelig godt, og så er den jo snart 7 år gammel ?! 🙂
Jeg elsker at læse med herinde. Her er rart og hyggeligt, og meget inspirerende!
Keep the good work!
De bedste hilsner
Diana
Diana – Haha, ja det er nemlig et ret stort arbejde at være madblogger, men jeg elsker det. Det har været min hobby i så mange år nu, at jeg stadig er helt høj over, at jeg rent faktisk kan leve af det. Jeg føler stadig lidt, at jeg overspringshandler, når jeg sætter mig til computeren om morgenen og logger ind på bloggen, for det har jo været min overspringshandling i så mange år, men nu er det jo rent faktisk mit job 😀
Jeg ved ikke, om du kender til den facebookgruppe, som hedder Madbloggernes himmel? Det er en lukket gruppe, som kun er for madbloggere, hvor man kan søge om optagelse og der kan man spørge om alt mellem himmel og jord – også det tekniske. Der er et par skønne fyre derinde, som udover at være madbloggere også driver webbureauer og bare helt generelt er ret skarpe på blogteknik – måske de ville kunne svare på dine spørgsmål 😀
Tak for det gode tip, Anne-Kathrine,
Jeg smutter lige over på FB og joiner mig gruppen med det samme :o)
Kh Diana
Når du skriver flæskesteg, er det så nakke eller kam?
Jette – Jeg har brugt både nakke og kam til denne her opskrift, men bruger som regel kam 😀
Elsker din blog og benytter hele tiden dine opskrifter.
Står i et dilemma juleaften. Vi har et par hunde, som skal blive hjemme og vi skal selv ca halvanden time væk hjemmefra.
Kan man “forstege” med denne opskrift – tage ud og transportere i halvanden time og så stege færdig??
Eller bliver det noget rod.
Jeg skal levere flæskesteg og vil samtidig gerne sikre så få alene timer for hundene. Derfor denne lidt underlige forespørgsel.
På forhånd tsk for hjælpen og rigtig glædelig jul 🎅🏻
Mai-Britt – Kære Mai-Britt. Nu har jeg vendt dit dilemma med kompetente kræfter og vi er nået frem til følgende: du følger anvisningen på stegningen; men du skal undlade de sidste 10-15 minutter, altså der hvor stegen får grill. Tag i stedet stegen ud af ovnen og pak bunden ind i 3-4 lag staniol, så den holder sig lun under transporten. Sværen må IKKE dækkes.
Når du ankommer, tænder du ovnen på fulde drøn og grill. Når ovnen er varm sætter du stegen ind – med staniol på. Sæt ovnlågen på klem og sæt dig selv foran ovnen. Stegen skal have til sværen bobler op og er sprød. Det tager ikke længe; så bare nyd at se dine svær vokse 😀 Kødet holder sig således varmt/lunt under transporten og det bør ikke blive tørt, når det kun får relativt kort tid i ovnen ☺️☺️ God aften og god jul 🎄🎄
Hvis nu stegen vejer 3-3,5 kg forlænger du så stegetiden med en time på 125 grader?
DBH/Bianca
Biana – I første omgang vil jeg skynde mig at sige, at jeg har haft stor succes med at følge fremgangsmånden i denne her opskrift næsten uanset hvilken størrelse flæskestegen har haft og det har altid passet i sidste ende 🙂
Men en steg på 3½ kg er jo et stort stykke kød, og det vil være ærgerligt, hvis det går galt, så hvis jeg var dig, ville jeg måske overveje også at bruge et stegetermometer og så gå ud fra de temperaturer, som jeg har angivet i indlægget. I første omgang ville jeg følge opskriften og hvis temperaturen ikke passer til sidst, inden ovnen skrues op så sværen kan blive sprød, så ville jeg give den lidt ekstra tid 😀
Skøøøøn opskrift på sprøde svær! Tak for det! 🙂
Velbekomme 🙂
Kan man lave bedre svær, hvis man køber dyrt kød? Har du gjort nogle erfaringer i den retning?
Aase – Jeg køber som regel kød af frilandsgris, men det har som sådan ikke noget at sige ift sværen. For at få en sprød svær, skal man sikre sig, at sværen er ridset godt igennem, men ikke helt ned i kødet, at sværen ligger nogenlunde lige i ovnen og at den er saltet godt. Så er man i hvert fald nået langt. Og så kan jeg godt lide, at min flæskesteg ikke er aaaaalt for fed, men det har heller ikke noget at sige ift, om sværene bliver sprøde 😀
Købte din app og brugte din opskrift på langtidsstegt flæskesteg og den blev meget tør øv øv, brugte også opskriften langtidsstegt and den blev god.
Betina – Dejligt at høre, at anden blev god, men det var da ærgerligt med flæskestegen.
Det kan jo så være lidt svært at gætte på, hvad der kan være sket. Umiddelbart kan det have noget med kødet at gøre, der findes jo en del forskellige udskæringer på en flæskesteg. Lige fra de helt magre udskæringer, som nærmest er uden fedt, til nakkestykkerne, hvor kødet er lidt mere mørkt og adskilt af bindevæv og fedt. Det er klart, at jo mere bindevæv og fedt, des saftigere kød – også selvom man overholder kernetemperaturen. Personligt går jeg dog altid efter den “magre ende”, da jeg ellers ender med at skære alt for meget fra (jeg er lidt kødforskrækket), og så lever jeg med, at kødet bliver en smule mere tørt.
Derudover er der også forskel på, om kødet kommer fra en slagter, eller fra supermarkedet. Nogle gange pumpes der vand ind i kødet på de store slagterier (det der tidligere hed neutral-marinering). Det er selvfølgelig til dels for at kunne producere billigere kød, men mange mennesker synes også, at kødet er saftigere, når det har fået lidt saltvand. Men den teknik bruger slagteren jo ikke, så derfor kan kødet opleves mere “tørt
Suuuuper sprøde lækre svær 😛 meeeen selvom den steg jeg havde igår vejede 2,2 kg blev den virkelig tør. Bortset fra at jeg brugte mere vand ved stegen end angivet. Temperaturer var på det angivne og jeg var hele tiden meget nøje med også at overholde tiderne… så hvad kan jeg have gjort galt?
Randi – Fedt med de sprøde svær 🙂 Det kan jo så være lidt svært at gætte på, hvad der ellers kan være sket. Umiddelbart tænker jeg, at det kan have noget med kødet at gøre, der findes jo en del forskellige udskæringer på en flæskesteg. Lige fra de helt magre udskæringer, som nærmest er uden fedt, til nakkestykkerne, hvor kødet er lidt mere mørkt og adskilt af bindevæv og fedt. Det er klart, at jo mere bindevæv og fedt, des saftigere kød – også selvom man overholder kernetemperaturen. Personligt går jeg dog altid efter den “magre ende”, da jeg ellers ender med at skære alt for meget fra (jeg er lidt kødforskrækket), og så lever jeg med, at kødet bliver en smule mere tørt.
Derudover er der også forskel på, om kødet kommer fra en slagter, eller fra supermarkedet. Nogle gange pumpes der vand ind i kødet på de store slagterier (det der tidligere hed neutral-marinering). Det er selvfølgelig til dels for at kunne producere billigere kød, men mange mennesker synes også, at kødet er saftigere, når det har fået lidt saltvand. Men den teknik bruger slagteren jo ikke, så derfor kan kødet opleves mere “tørt” 🙂
Hej med dig
jeg ser du anbefaler at servere brune kartofler til di langtidsstegte flæskeste jeg har uden held været i en del butikker for at få brune kartofler. jeg har fundet røde, blå og så har jeg hørt om grønne kartofler (som man vist ikke skal spise…). Jeg tænkte på om du i virkelighed mener brunede kartofler …?
Martin – Jo, du har helt ret. Der har lige sneget sig en lille stavefejl ind der – sådan kan det jo indimellem gå, når man skriver hurtigt 🙂 Jeg har lige tjekket andre steder og kan se, at det vist heldigvis drejer sig om en “enlig svale” 🙂
Kan man lave flæskestegen dagen før?
Da man kan ved andesteg.
Anita – Medmindre du vil servere stegen kold, så vil jeg ikke anbefale dig at lave stegen dagen før. Sværene kan skæres af kødet og lunes på en tallerken med køkkenrulle i mikrobølgeovnen – så bliver de sprøde igen. Men kødet bliver meget nemt tørt, når det genopvarmes.
Hej, Hej, jeg er mega stor fan af alle dine skønne opskrifter. Vi er kun 2 her i huset, men elsker at lave flæskesteg, har et stk svinekam på Ca 1,6 kg, vil du tidsmæssigt
stege den ligesom din i opskrif??? (Langtidsstegt) Er lidt i tvivl da vi ikke gider en tør steg. Mange hilsner. Jytte
Jytte – Først og fremmest tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere 😀
Faktisk benytter jeg stort set altid den samme opskrift, uanset om jeg laver en større eller mindre steg. Sagen er jo den, at en flæskesteg næsten altid har nogenlunde samme størrelse i omkreds, hvis det giver mening 🙂 Og det er jo omkredsen/tykkelsen, der er afgørende for, hvornår kødet er tilberedt. Og så kan den jo, groft sagt, være alt fra 20 cm til 50 cm – det er næsten ligemeget 😀
Hej,
Jeg er stor fan af langtidsstegt kød. Stege altid and på 139 grader i 6 timer. Vil prøve flæskesteg med din opskrift. Kan man stege alm., ikke varmluft? Og hvor langtid en flæskesteg på 2.5 kilo? På forhånd tak!🤗
Radosna – Du kan sagtens stege flæskestegen uden varmluft – så skal der bare skrues lidt op for varmen. Ca 135 °C i 2 timer i stedet for 125 °C.
Stegetiden for en flæskesteg på 2½ kg er ca den samme – en flæskesteg er jo nogenlunde lige tyk, uanset om den vejer 1 kg eller 4 kg. Kødstykket er bare længere. Så det tager nogenlunde samme tid at få den stegt 😀 😀
Jeg er nødt til lige at sige TAK for den her udførlige guide til perfekt flæskesteg. Det er vist første gang, jeg har lavet så vellykket en steg med helt og aldeles perfekte svær!! Nu kan det være, vi for eftertiden gider have steg lidt oftere, når nu vi har fundet ud af, at det kan lykkes så fint. Tak. Og glædelig jul.
Marlene – Tusind tak for din tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre, at flæskestegen blev sådan en succes, og at I har lyst til at kaste jer ud i at lave sådan en lidt oftere 😀 😀 Og glædelig jul til dig også 🙂
Min steg har ben, skal den så bare have længere tid eller skal jeg skære dem af.
Min flæskestegserfaring er meget lille.
Marie – Stegetiden er som regel den samme. Kødet er jo lige tykt, uanset om der sidder en række ben for neden, eller de er skåret af, og det tager således nogenlunde lige lang tid at få kødet gennemtilberedt 🙂
Hej Anne-Kathrine, vil lige give et lille bidrag, til brun kartofler. Når sukkeret er smeltet, bruger jeg piskefløde istedet for smør, de bliver altid så flotte. bruger aspargeskartofler, perle glaskartofler, kan også bruges,¨ .Håber ikke du tager det som indblanding i det du gør. Glæder mig altid hver lørdag til dine opskrifter Min søn i Spanien har også tilmeldt sig. Mange hilsener Ann
Ann – Tusind tak for tippet 😀
Jeg bruger selv piskefløde, udover smør og sukker, men jeg har aldrig prøvet at udelade smørret. Det kan være, at det skal testet på et tidspunkt 😀
Og dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Hej Anne -Kathrine.
Jeg vil prøve at lave steg efter din opskrift i år. Jeg undrer mig dog lidt over at stegen ikke skal overhældes med vand fra bradepanden undervejs (det har jeg altid lært, måske også derfor sværen bliver lidt gummiagtige)☺️
Og tusind tak for dine altid skønne og lækre opskrifter 👍😋
Christel – Jeg har aldrig overhældt sværene med vand undervejs – det gælder jo netop om at få sværene “udtørret”, så de kan blive rigtig gode og knasende sprøde. Salt imellem sværene hjælper også med til at få væden til at fordampe fra sværene, så de bliver sprøde. Men det hjælper jo ikke noget, hvis man skyller saltet af og bliver ved med at tilføre dem fugt ved at overhælde stegen med væde 😉
Bedste flæskesteg. Selv jeg kan få sprøde svær. Men det kræver man er omhyggelig med snitning af sværen
Bodil – Ja, det er altid en god ide, at være grundig, når man tjekker om sværene er skåret ordentligt, men så får man også de lækreste, sprøde flæskesvær 😀