Hjemmelavet lemoncurd er helt forrygende godt. Den skønne og syrlige citroncreme kan spises som topping på skyr eller yoghurt, som “marmelade” på friskbagte scones og boller, i pandekager, på vafler, i kager og tærter og meget mere. Anvendelsesmulighederne er virkelig mange og så er cremen altså noget af det nemmeste at lave. Det kræver bare en smule tålmodighed, da der skal røres i citroncremen, imens den tykner. Ellers risikerer man at stå tilbage med en portion scrambled eggs med citronsmag.
Se også – Citronfromage I Pandekager I Cheesecake med citron
Nem opskrift på lemoncurd.
En hjemmelavet lemoncurd består i al sin enkelthed af citroner, æg og sukker samt en lille klat smør, som røres i den lune creme. Præcis som når man monterer en sauce ved hjælp af små klatter koldt smør. Det er æggene, som får hele herligheden til at “sætte sig”. Og netop derfor er det så vigtigt, at der røres i gryden konstant, imens cremen varmes op. Det kræver som sagt lidt tålmodighed, men så er det heller ikke værre. Jeg bruger vel omkring 8-10 minutter på at røre. Og så er æggemassen tyknet til en fin og blød citroncreme, som kan hældes på glas.
Lemoncurd
Ingredienser
- 2 usprøjtede citroner
- 2 æg
- 100 gr sukker
- 20 gr smør
Fremgangsmåde
- Riv skallen af 1 citron og pres saften af begge citroner. Der skal bruges ca 1 dl citronsaft.
- Rør citronsaft sammen med æg og sukker og hæld blandingen igennem en sigte over i en gryde, så evt. strenge fra æggene og små kerner fra citronerne siges fra.
- Tilsæt den revne citronskal til gryden.
- Anbring gryden på komfuret og varm forsigtigt blandingen op ved svag/jævn varme og under konstant omrøring.
- Det er vigtigt, at varmen ikke er for kraftig, og at der røres hele tiden, så æggemassen ikke "sætter sig" i bunden af gryden og bliver til scrambled eggs. Jeg bruger en dejskraber, som jeg hele tiden skraber henover bunden af gryden for at holde den "ren".
- Når blandingen er blevet lun, tilsættes smørret og omrøringen fortsættes, imens smørret langsomt smelter.
- Når blandingen begynder at tykne til en blød creme, tages gryden af varmen. Husk at cremen tykner yderligere, når den afkøles, så konsistensen skal være som tynd vaniljecreme.
- Hæld den varme lemoncurd på et skoldet glas med låg og afkøl den.
- Opbevar lemoncurd på køl. Den kan holde sig i minimum 2 uger. Lemoncurd er ikke fryseegnet.
Husk tilsmagningen.
Lemoncurd er ret syrligt og bryder man sig ikke om alt for sure ting, så skal man måske overveje, at tilsætte en smule ekstra sukker. Selv er jeg glad for syrlige ting og jeg synes, at 100 gr sukker er ret passende til nedenstående portion. Men smag og behag er jo forskellig, så man kan prøve sig lidt frem.
Smager man sin lemoncurd til for at vurdere, hvorvidt der skal justeres på sukkermængden, så skal man dog lige huske på, at det ikke er meningen, at lemoncurd skal spises rent. Lidt af syren vil derfor helt naturligt blive nedtonet, når den færdige lemoncurd smøres på en scone eller pandekage. Og selvfølgelig også hvis den bruges i en kage.
Hej! Elsker lemoncurd….har dog aldrig lavet den selv, men det skal jeg da nu!
Bruger du pasteuriserede æg?
Mvh Annette
Annette – Jeg bruger helt almindelige æg, men du kan også sagtens bruge past. æg 🙂
Elsker lemoncurd kan pasteuriseret æg bruges.
Lu – Jeg bruger almindelige æg, men du kan sagtens bruge pasta æg 😀
Min lemoncurd er blevet for tynd, kan den varmes op igen og blive mere jævn.
Anne – Hvis den er blevet for tynd, så kan du sagtens varme den op igen. Du må selvfølgelig ikke varme den for meget op, så æggene koagulerer og lemon curden bliver grynet, så gør det evt. over vandbad, hvor du nemmere kan styre varmen 🙂
Hej😊
Det smagte super og var ret let at lave.
Tak for gode opskrifter👍🏼
Kan man si citron skallerne fra, inden det puttes glas. Uden og miste smag? (Skaphed) bryder mig ikke om, og tykke på skallen.
Bitten – Jeg forestiller mig, at det godt kan blive lidt vanskeligt, at si fintrevet citronskal fra, når curden først er tyknet og blevet cremet. Mit bud vil derfor være, at du “skræller” citronskallen i store flager, fx med en skarp kartoffelskræller, i stedet for at rive den fint. Så kan du nemt fiske de store stykker citronskal op, inden du hælder curden på glas 😀
Tak for en god og nem opskrift.
Kan sagtens laves uden citronskal – med godt resultat 🙂. Jeg undlod at putte citronskal i, da jeg ikke var sikker på, om citronen vi havde var ubehandlet. Og også fordi jeg ikke er så vild med citronskal i. Lemoncurden blev stadig rigtig lækker.
Camilla – Tusind tak for at dele fiffet med os andre 😀
Kan man lave det til en limecurd mon? Anvende lime i stedet for citron?
Kh. Julie
Julie – Ja, det er jeg helt sikker på, at du sagtens kan 😀 Faktisk kan man også lave appelsincurd 😀
Dejlig opskrift🍋 jeg kunne tænke mig, at den blev mere “tyk”…. så har tænkt at eksperimentere med det der er tilbage. Har du et godt fif?
Lene – Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvor meget tykkere, du ønsker, at cremen skal være, men der er grænser for, hvor “tyk” en lemon curd kan blive. Den vil fx aldrig kunne stå helt selv som en gelé 🙂 Jeg ved ikke, om du kan forsøge at gøre en lemon curd, som er færdiglavet, tykkere. Alternativt kan du prøve at bruge ekstra æg næste gang 🙂
Tror du, man kan bruge lemoncurd i en lavakage? Altså fryse nogle klatter ned, og så putte dem i nogle muffins fx inden de bliver bagt, så de får en flydende midte?
Anne Mette – Uhhh, det er jeg faktisk i tvivl om – lavakager består jo ofte af en kerne af rå dej, som forbliver ubagt, hvorimod jeg forestiller mig, at lemoncurd godt vil kunne smelte og nærmest “forsvinde” ned i kagen under bagningen. Det vil formentlig kun efterlade en let syrlig smag, men som sagt er det ikke noget, jeg ved 😀
Hejsa
Min lemon curd er ikke blevet tyk måske har jeg for meget citron saft i kan jeg gøre noget for at redde den? Fantastisk opskrift
Vh Margit
Margit – Uhhh, det var da træls. Mit umiddelbare bud må nok være, at du prøver at jævne den, fx med en smule maizena, ligesom når man laver kagecreme. Lemon curd er jo en form for creme med citronsmag 😀