Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Madplan på budget 3 – 30 x billig aftensmad.

6 kommentarer
Inspiration, Madplan – nemme madplaner til hele familien

NOTE/UPDATE! Mine budgetmadplaner er udarbejdet i 2017. Du må derfor forvente, at priserne til de forskellige indkøb er steget grundet den almindelige inflation.

Jeg skal bestemt ikke klage over det beløb, som jeg har til rådighed til mad hver måned. Men jeg har også været på SU engang, og haft knap så mange penge til rådighed. Og jeg ved, at der er nogen, for hvem det kan være svært at få enderne til at mødes hver måned.

Madplan på budget 3.

For ca 2 måneder siden lavede jeg den her madplan på budget som indeholder 31 x aftensmad for 2 pers. for 900 kr. Måneden efter kom madplan på budget 2 med 30 x aftensmad for 925 kr. De første budgetmadplaner har været en kæmpe succes og jeg har modtaget rigtig mange søde hilsner og positive tilbagemeldinger fra Jer derude. Derfor har jeg nu lavet madplan på budget 3. Denne gang er det blevet til 30 x aftensmad for 2 personer for 930 kr, og dermed skulle der gerne være endnu flere opskrifter at vælge imellem.

Gå efter discount supermarkeder.

Jeg kan personligt godt lide at handle i Rema og Lidl. Og for at denne her madplan på budget kan overholdes, kræver det, at man handler i et discount supermarked. Jeg er dog gået efter normalpriser på discountvarerne (ikke tilbud), og har tjekket med et online supermarked, når jeg var i tvivl. Det er derfor meget muligt, at man kan gøre det endnu billigere, hvis man går målrettet efter varer på tilbud.

Se indkøbsliste under madplanen.

Under madplanen har jeg skrevet en indkøbsliste, og så kan man jo sammenligne sine egne priser med mine. Jeg har desuden lavet en liste med basisvarer, som er ting, de fleste af os har stående i køkkenet i forvejen. Disse indgår ikke i regnskabet. Der er en del krydderier, og det kan selvfølgelig koste lidt penge, hvis de først skal købes ind. Til gengæld holder de længe, når først man har dem. Da nogle af varerne på indkøbssedlen ikke kan holde sig i en hel måned, kan det være nødvendigt at handle 2-4 gange, medmindre man har god køle- og frysekapacitet.

Mit bud på en realistisk madplan.

Det har været vigtigt for mig, at lave madplanen så realistisk som muligt. Jeg har derfor taget udgangspunkt i mig selv og den mad, som jeg selv ville spise. Man skal dog være opmærksom på, at madplanen blot er vejledende, da vi alle er forskellige, og har forskellige behov og præferencer.

Jeg har tænkt en del grøntsager ind i planen, og har i det hele taget prioriteret “ordentlig” mad og rigelige mængder. For hvad hjælper det, at spare penge på aftensmaden, hvis man efterfølgende falder i pizzafælden, fordi man er sulten? Jeg er ligeledes gået ud fra priserne på de varer, som jeg selv køber. Dvs. økologisk mælk, økologiske æg (eller som minimum æg fra fritgående høns), økologisk frugt og grønt, når prisen er nogenlunde den samme som den konventionelle. Går man ikke op i den slags, så vil der være yderligere penge at spare.

Spar på kødet og spar penge.

Nogle vil måske mene, at der ikke indgår ret meget kød i planen til en hel måned. Til gengæld bruger jeg så bacon som “krydderi” og smagsgiver i en del af de billige retter, hvilket igen er med til at holde prisen nede. Og så skal man jo også lige huske, at denne her plan er lavet til en måned på lavbudget. Det er ikke meningen, man skal leve på den måde for altid.

Madplan til 2 personer.

Madplanen gælder for 2 voksne. Den er jo lavet med udgangspunkt i de opskrifter og retter, som jeg laver til Morten og mig herhjemme. Men der plejer at være rigeligt og også ofte rester, så måske er planen nærmere gældende for en familie på 2 voksne og 1 (mindre) barn. Det er jo forskelligt, hvor meget hver enkelt spiser, men som udgangspunkt vil jeg mene, at der er rigeligt mad og også rester til madpakker eller til 1 ugentlig restedag.

Det samlede budget lyder denne gang på 930 kr. Jeg foreslår som sædvanligt, at man runder op til 1000 kr eller måske lidt mere og bruger de restende penge på ekstra grønt, salat, tomater, agurk, peberfrugt mm. og laver salater som supplement til maden.

Jeg foreslår, at du gennemlæser ovenstående, inden du kaster sig ud i madplanen.

Madplan på budget 3 – 30 x aftensmad til 2 for 930 kr. 

Dag 1. Kartoffelsuppe med bacontern. En forrygende nem og lækker suppe, som altid er et hit på vores middagsbord. Da vi nu går mod efterårstide, er der i alt 4 x suppe på madplanen. Der er gær i madplanen til både hjemmebagt pizza og hjemmebagte koldhævede flutes til supperne – brug ½ pk gær til pizzaerne og ½ pk gær til en dobbelt portion flutes = 4 stk. Spis det ene til suppen og gem de andre 3 i fryseren til de næste gange der er suppe på menuen.

Dag 2. Stuvet spidskål serveret med frikadeller og kartofler. Kan der ikke skaffes spidskål, kan man i stedet bruge hvidkål. Brug halvdelen af spidskålen (eller hvidkål) i dag og gem den anden halvdel i køleskabet. Spis ligeledes halvdelen af frikadellerne i dag og gem resten til frikadelleburgere.

Dag 3. Tærte med tun, forårsløg og chili. Det er lækkert med en blandet salat til tærten, og da jeg foreslår, at man runder de 930 kr i månedens madbudget op til 1000 kr, og køber ind til ekstra salat, vil det være helt fint at servere salat til tærten.

Dag 4. Frikadelleburgere med fyld af de sidste frikadeller, rødkål, syltede agurker, remoulade eller mayonnaise. Lav evt. hjemmelavet aioli ved at knuse et fed hvidløg i ca 1 dl mayonnaise. Man kan også lave chili mayo ved at røre en smule chilipulver i mayonnaisen. Skær ca 300 gr kartofler i både, vend dem i lidt olie og bag dem gyldne i ovnen ved 200 grader. Drys med salt og server til burgerne. I indkøbslisten er der beregnet et par gulerødder og 1 hel agurk, som kan skæres i stave og serveres til burgerne.

Dag 5. Gratineret tortellini i tomatsauce. Tortellinier ligger typisk ved siden af den friske pasta i supermarkedets køledisk og man bestemmer jo selv, om det skal være med kødfyld eller vegetartortellinier.

Dag 6. Spicy oksekød med spidskål og karry. Brug 300 gr af det hakkede oksekød og den sidste halvdel af spidskålen/hvidkålen fra dag 2.

Dag 7. Dhal med kartofler, linser og blomkål. Der skal kun bruges 150 gr blomkål til en portion dhal, så resten af blomkålen laves til suppe senere på ugen. Server dhal med en klat kølig creme fraiche på toppen. Man kan evt. købe eller bage en portion naanbrød og servere ved siden af – dette er der dog ikke taget højde for i indkøbssedlen.

Dag 8+9. Kylling i kary-mango sauce med kogte ris. Det er en stor portion, så der er til 2 dage, men vil man ikke spise det samme 2 dage i træk, så kan kyllingen sagtens gemmes på køl eller kommes i fryseren. Der er beregnet en pose ærter som tilbehør – ½ ps. pr dag.

Dag 10. Blomkålssuppe på resterne af blomkålen fra forleden dag. Steg en pakke bacon i tern og server dem til suppen – evt. sammen med et koldhævet flutes fra fryseren. Man kan selvfølgelig også bare købe et flute eller ciabattabrød.

Dag 11. Sprøde tun- og torskerognsfrikadeller. Tilbehøret bliver kogte kartofler, persillesauce og gulerodsråkost lavet af 2-3 groftrevne gulerødder med marinade af lidt citronsaft og sukker. Honning kan også bruges.

Dag 12. Spaghetti bolognaise – brug 350 gr hakket oksekød og så anbefaler jeg denne her kødsauce, fordi den er med lidt ekstra grønt. Det er en stor portion, så der skulle gerne være til 2 dage.

Dag 13. Indbagte pizzaer med fyld af det sidste spaghetti bolognaise fra i går. Der er beregnet et par gulerødder og 1 agurk, som kan skæres i stave og serveres til pizzaerne.

Dag 14. Porretærte med bacon og tomat. Der er ikke beregnet salat til tærten, men det er bestemt en god ide, hvis man alligevel runder budgettet op og køber ekstra grønt.

Dag 15. Kogt hamburgerryg og flødekartofler med squash. Resterne af hamburgeryggen gemmes og skæres i fine tern. Jeg foreslår salat ved siden af – dette er dog ikke beregnet i indkøbslisten.

Dag 16. Lækker og cremet porresuppe med flødeost. Brug de sidste af de porrer, som blev indkøbt til porretærten. Server et flute fra fryseren til suppen.

Dag 17. Bagte kartofler med salat (salat i strimler, tomat og ½ ps frosne ærter) og skinkefyld med det sidste af hamburgerryggen fra forleden dag.

Dag 18+19. Paprikagryde med kylling og bacon. Det er en stor portion, så der skulle meget gerne være til 2 dage. Server med en pose blandet grønt, bønner, ærter eller lignende og kogte ris. Man kan selvfølgelig også servere kartoffelmos til paprikagryden – dette er dog ikke beregnet i indkøbslisten.

Dag 20. Rodfrugtrösti med pesto og rucola. Bryder man sig ikke om rucola, kan den udskiftes med lignende salatgrønt. Resten af rodfrugterne gemmes til i morgen.

Dag 21. Ovnbagt laks med sennep og honning. De sidste rodfrugter skæres i grove tern sammen med et par kartofler og vendes med lidt olie, salt og peber og bages møre i ovnen. Server med en krydderurtedressing lavet på creme fraiche rørt op med friskhakket dild, salt, peber og evt. et nip sukker.

Dag 22+23Pasta i flødesauce med bacon og ærter. Brug ½ ps ærter til denne ret. Det er en stor portion, så der skulle gerne være til 2 dage. Det er lækkert at servere et hvidløgsflute ved siden af – dette er dog ikke medregnet i indkøbslisten.

Dag 24. Gulerodssuppe med chili og appelsin. Der er linser i suppen, som både bidrager med mæthed og en god konsistens og samtidig bliver der brugt lidt flere linser fra den pose, som blev indkøbt til dhal med kartofler og blomkål først på måneden. Server et flute fra fryseren til suppen.

Dag 25. Fiskefileter med kartofler og persillesauce. De friske fileter vendes i lidt mel, salt og peber og steges derefter gyldne på en pande i en blanding af smør og olie. Server med en råkostsalat af 2-3 revne gulerødder og marinade af citronsaft og sukker eller honning.

Dag 26+27. Boller i karry med løse ris og dampede grønne ærter. Det er en stor portion, så der er til 2 dage. Der er beregnet ½ ps grønne ærter pr. dag.

Dag 28. Hjemmelavet tomatsuppe og det sidste flute fra fryseren. Har man alligevel en håndfuld pastaskruer liggende, så kog dem og server dem til suppen – dette er dog ikke beregnet i indkøbssedlen.

Dag 29+30. Brug de sidste 350 gr hakket oksekød og lav chili con carne med løse ris og en klat kølig creme fraiche på toppen. Køb evt. en pose saltede tortillachips og server dem ved siden af chilien. Det er en stor portion, så der skulle gerne være til månedens 2 sidste dage.

Indkøbsseddel.

Ferske fiskefilet’er, 1 pk á 4-5 stk – 25 kr
Lakefilet’er, 1 pk á 2 stk – 35 kr
Hamburgerryg, 1 helt stykke – 55 kr
Hakket svinekød, 2 x 500 gr – 48 kr
Hakket oksekød, 1 kg – 50 kr (pakkes i 3 portioner á 300 gr – 350 gr – 350 gr og fryses)
Kyllingebryst, 2 x 450 gr – 56 kr
Bacon i tern, 2 x 2 pk – 30 kr
Lufttørret skinke, 1 pk – 10 kr

I alt – 309 kr

Mælk, 2 liter – 15 kr
Creme fraiche, 1 x ½ L + 1 x 1/4 L – 17 kr
Madlavningsfløde, 3 x 1/4 L – 21 kr
Piskefløde, 1/4 L – 15 kr
Revet mozzarella 16-17 %, ca 400 gr – 24 kr
Flødeost naturel, 1 pk – 10 kr
Æg, 10 stk – 20 kr
Gær, 1 pk – 1 kr
Friske tortellini med kød eller vegetarfyld, 1 pk – 12 kr
Færdiglavet tærtedej i rulle, 2 stk – 28 kr

I alt – 163 kr

Gulerødder, 2 kg – 15 kr
Løg, 2 kg – 14 kr
Kartofler, 3 kg – 20 kr
Bagekartofler, 4 stk – 15 kr
Pastinak/persillerødder, 1 ps – 12 kr
Porrer, 1 bundt – 12 kr
Rød peber, 3 stk – 15 kr
Squash, 1 stk – 5 kr
Forårsløg, 2 bundter – 14 kr
Blomkål, 1 stk – 12 kr
Spidskål, 1 stk – 10 kr
Røde chilier, 3 stk – 10 kr
Hvidløg, 2 stk – 8 kr
Rucola, 1 bk – 10 kr
Salathoved, 1 stk – 10 kr
Agurk, 2 stk – 14 kr
Tomater, 4 stk – 9 kr
Persille, 2 potter – 14 kr
Dild, 1 potte – 7 kr
Purløg, 1 potte, 7 kr
Appelsin, 1 stk – 3 kr
Frosne ærter, 3 ps – 30 kr
Blandet grønt fra frost, 1 ps – 10 kr

I alt – 276 kr

Tun i vand eller olie, 3 dåser – 30 kr
Torskerogn, 1 ds – 10 kr
Hakkede tomater på dåse, 8 stk – 32 kr
Tomatpure, 1 lille dåse – 2 kr
Kidneybønner, 1 dåse – 10 kr
Majs, 1 dåse – 6 kr
Agurkesalat, 1 glas – 8 kr
Rødkål, 1 glas – 8 kr
Mango chutney, 1 glas 15 kr
Tomatpesto, 1 glas 15 kr
Spaghetti, 2 x 500 gr – 12 kr
Ris, 1 ps – 10 kr
Røde linser, 1 ps – 10 kr
Burgerboller, 1 pk – 10 kr

I alt – 182 kr.

Basislager.

Smør
Olie
Hvedemel
Durumhvedemel
Sukker
Rasp
Bouillonterninger
Citronsaft
Ketchup
Sennep
Mayonnaise
Remoulade
Soya
Salt og peber
Stødt muskat
Tørret basilikum
Stødt spidskommen
Tørret timian
Chilipulver
Paprika
Karry

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tove Due
5 år siden

Min søn og svigerdatter kommer lillejuleaften til aftensmad. Min søn har bestilt and med hele svineriet, og det får han så. Min svigerdatter er vegetar. Hvad kan jeg servere til hende? Måske et eller andet, der kan kombineres med tilbehøret til anden?

Tove Due
5 år siden

HJÆÆÆLP!!! Jeg har været så uforsigtig at tilbyde at lave maden til vores næste “fællesspisning” i vores lokale forsamlingshus d 5/4.
Jeg mener, at i snit plejer vi at blive omkring 30 prs. Kan du evt. hjælpe mig med lidt ideer. Det må ikke være for dyrt, og jeg skulle gerne kunne lave noget på forhånd. De plejer også at få dessert i form af købeis.
Mange venlige hilsner
Tove

Annette kantsø
3 år siden

Er det en app på din mad