Makronsnitter har fyldt en del i mit liv. Både fordi jeg har elsket smagen af makroner, siden min mormor introducerede mig til dem som barn. Og så fordi makronsnitter hører til blandt min fars yndlingskager. Som tidligere bagerekspedient har jeg desuden langet et utal af makronsnitter over disken. Men det er først for nylig, at jeg har fået øjnene op for at lave dem selv.
Se også – Makronmuffins med chokolade I Makronkage med hindbær I Kokosmakroner
Hjemmebagte makronsnitter med marcipan.
Præcis som med træstammer, studenterbrød, kakaosnitter og hvad de mange klassiske bagerkager ellers hedder, så er makronsnitter uhyre simple at lave. Og så smager de hjemmelavede snitter bare meget bedre end de købte. Ikke mindst de her, hvor der er tilføjet både marcipan, vanilje og masser af kærlighed.
Bunden består af en butterdej og den må jeg indrømme, at jeg køber færdiglavet. Hvilket naturligvis forenkler processen en hel del. Foretrækker man en hjemmelavet butterdej, så står det jo enhver frit for. Butterdejen skal deles i 2 lange stænger, som skal forbages. Derefter skal der smøres en god hindbærmarmelade på butterdejen og makronmasse på toppen og så skal det hele bages endnu engang. Men så er der også makronsnitter. Jeg er i den grad fan.
Makronsnitter med hindbær
Ingredienser
- 1 rulle fersk butterdej
- 5 spsk god hindbærmarmelade
- 200 gr marcipan (groftrevet)
- 200 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1/4 tsk hjortetaksalt (kan udelades)
- 3 æggehvider
- evt. mandelflager til pynt
Fremgangsmåde
- Butterdejen deles på langs i 2 lige store stykker. Skær herefter 2 strimler dej á ca. 1 cm’s tykkelse af hvert af de to store stykker butterdej (4 strimler i alt).
- Fugt kanten af de 2 store stykker butterdej ganske let med lidt vand og læg så en dejstrimmel på kanten af hver langside, så dejen får en lille forhøjning i hver side. Vandet får det til at klistre sammen.
- Prik butterdejsstykkerne (prik ikke på strimlerne) med en gaffel og forbag dem på midterste ovnrille ved 175 °C (varmluft) i 20-25 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Efter bagningen skulle man gerne have 2 bagte butterdejsstænger med let forhøjede kanter på begge sider. Hvis butterdejen er hævet op i midten under bagningen, så kan dejen blot presses let ned igen.
- Rør revet marcipan, sukker, vaniljesukker, hjortetaksalt og æggehvider sammen til en makronmasse.
- Hver butterdejsstang smøres med et tyndt lag hindbærmarmelade og ovenpå fordeles makronmassen i et jævnt lag – butterdejskanten holder på fyldet. Drys evt. med mandelflager.
- Bag stængerne på midterste ovnrille ved 175 °C (varmluft) i ca. 15 minutter til makronmassen er fint lysebrun. Lad stængerne afkøle på ovnristen og skær de lune stænger ud i fine makronsnitter med en skarp kniv – der bliver ca. 6 snitter af hver stang.
- Makronsnitterna kan holde sig 4-5 dage, hvis de er pakket godt ind. Kagerne kan desuden fryses og skal blot optøs og evt. lunes let inden servering.
Lækre variationer.
Jeg synes, at makronsnitterne smager skønt med hindbærmarmelade, men den kan selvfølgelig udskiftes med alle mulige andre former for marmelade. Orangemarmelade giver eksempelvis en helt anden smag og derudover så fungerer helt almindelig æblemos også virkelig godt. Mandelflagerne ser fine ud på de færdige kager, men de er absolut ikke et must og kan sagtens erstattes af nøddeflager eller udelades.
Jeg forærede mine forældre halvdelen af snitterne. Som sagt er min far stor fan og han var meget tilfreds med denne her portion. Kan man ikke spise 12 snitter på én gang, så kan de fryses. Læg dem i en beholder, evt. med lidt bagepapir imellem, hvis de lægges i flere lag og kom dem i fryseren. Så er det blot at tage det ønskede antal op og lade dem tø inden servering.
Skal det gå lidt hurtigt med optøningen, så kan jeg anbefale at varme en bageplade godt op i ovnen. Tag den herefter ud og placer snitterne på den varme plade. Så er de optøede på ingen tid og desuden lune og lækre. På samme måde kan man lune en kringle eller lignende kager med glasur, som har det med at blive ødelagt, hvis de kommer i ovnen.
Nøj det lyder godt – hjemmebagte makronsnitter – det skal prøves ? Mon det er ligeså nemt, at lave dag og nat snitter? Sådan en har jeg nemlig ikke smagt i mange år. Kh Bente
Bente – Uhhhh Dag og Nat, det er dem med creme og lys og mørk glasur, ikke? Umiddelbart vil jeg tro, at fremgangsmåden er lidt den samme – bag bunden, fordel marmelade og gul kagecreme, bag igen, køl af og pynt med glasur 😀
Det lyder ellers meget godt – god ide 😉
Hej igen ? det lyder rigtigt – det er jeg næsten nødt til også, at prøve, da jeg kan huske, at det var en af yndlings kagerne som barn.
Kh Bente og fortsat god tur i det engelske ?
Bente – Tak for det, så kan du jo gå i gang med snitterne derhjemme imens 😀 😀
Når i er vilde med makronsnitter vil jeg også anbefale disse https://lonelandmand.wordpress.com/2011/06/23/makronsnitter-opskrift/
Lidt anderledes.end de klassiske – men super gode. Og nemme ?☺
Helle – Tak for dit gode fif, som hermed også er givet videre til bloggens læsere 😀
Ja dem er jeg da også nødt til, at prøve – uh ha der skal bages kage ?
Hvis man ikke har bagt dem før: Det er kun den midterste del, der skal prikkes med en gaffel – endelig ikke de to dobbelte strimler yderst.
Elsebeth – Det er nemlig rigtigt 😀
Hvordan laver man dem med æbler, det var min fars og min yndlingskage da jeg var barn??
Monica – Jeg kender desværre ikke til makronsnitter med æble, men mon ikke du bare kan udskifte hindbærmarmeladen med en god æblemos?
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hvilken marcipan bruger du ?
Pia – Det jeg nu har liggende. For det meste Odense eller Anthon Berg 🙂
Hej. Vil lige høre om nogle ting. Er det på det grove eller fine rivejern med marcipan? Når massen røres sammen er det med mixer eller ske?
Gitte – Jeg bruger det grove rivejern til marcipanen og det fungerer helt fint. Jeg rører desuden massen sammen med en ske, men du kan også bruger en elmixer – det er lige meget bare det hele bliver blandet 🙂
Jeg brugte det fine. Syntes det klumper lidt. Massen er meget flydende skal jeg måske kun bruge 2 æggehvider? De dufter godt og står lige nu til afkøling ?
Massen er meget flydende. Skal jeg måske kun bruge 2 æggehvider?
Gitte – Det kan selvfølgelig have lidt at sige, hvorvidt der bruges store æg eller små æg, da hviden så også kan være større. Jeg bruger gerne 2 bægre past æggehvide, da det er nemmere, og de indeholder hver især 1,5 æggehvide. Min makronmasse plejer at være flydende, så den nemt kan bredes ud, men den er selvfølgelig ikke tynd som vand.
Jeg brugte det fine. Syntes at det klumper lidt. Massen er meget flydende skal der måske kun bruges 2 æggehvider? De dufter godt og står lige nu til afkøling ?
Gitte – Der sker ikke noget ved, at massen klumper lidt. Den revne marcipan kan jo ikke som sådan opløses, så det er helt fint med lidt klumper 🙂
Sad lige og tænkte på at jeg snart skulle bage hindbærsnitter, men jeg skal da SÅ meget bage dine makronsnitter istedet- eller begge dele ?
Pia – Jeg ville nok bage begge dele, hvis jeg var dig – hvorfor nøjes 😉
Det store hit her i huset. Jeg har måtte give gæsterne opskriften med hjem hver gang.
Ulla – Uhhh det lyder godt – her i huset er de også blevet noget af en favorit og rigtig mange tror, at de er meget svære at lave 😀
Endelig lykkedes det mig at bage makronsnitter, som ikke engang bageren kan lave bedre. Og de er jo utrolig nemme og hurtige at lave. Så tak for opskriften🥧🎂🍩
Bodil – Tusind tak for din søde hilsen – så dejligt at høre, og som du selv skriver, så er det jo nemt 😀
Nogen tricks til at rive marcipan?
Jesper – Tjaaa, jeg plejer egentlig bare at tage “klumpen” og rive den på et rivejern. Det tager vel ca 1 minut, så jeg har aldrig tænkt på at opfinde nemmere måder. Men jeg kan forestille mig, at det måske kan gøres endnu hurtigere, hvis marcipanen er frossen 😀
Det er simpelthen verdens bedste makronsnitter. Bageren laver dem ikke bedre.
Vh Ellen
Ellen – Hvor er det bare dejligt at høre. Det er altså også alt for længe siden, at jeg sidst har fået bagt makronsnitter 😀
Skal hviderne piskes?
Nej, du skal bare røres æggehviderne sammen med de øvrige ingredienser som beskrevet i opskriften 😀
Virkelig lækker kage – næsten bedre end fra bageren – og tillige super nem at lave
Jette – Hvor er det bare dejligt at høre – de hører også til favoritterne herhjemme 😀
Kan de fryses?
Anita – Ja, det burde ikke være noget problem. Omend kagerne nok ikke længere er heeeelt så sprøde efter en tur i fryseren 😀