Min facebookside er næsten blevet oversvømmet i dag. Massevis af billeder af stolte, glade og lidt generte skolebørn og deres lige så stolte forældre, som selvfølgelig også er med på første skoledag. Fine, nye skoletasker, nye penalhuse med blyanter og ikke mindst splinternye madkasser, som fra nu af skal fyldes med lækker frokost og mellemmåltider sådan ca. 200 dage om året. Jeg ved ikke, om I forældre kan følge, hvor jeg er på vej hen?
For snart et par år siden lavede jeg dette her indlæg, som er fyldt med inspiration, tips og ideer til madpakken, men nu er det jo ikke altid, at det er ideerne der mangler. Tiden kan også nogle gange være en afgørende faktor og så er det smart, at man kan bage en masse lækkerier til madpakken og have det hele liggende klar i fryseren.
Fælles for nedenstående opskrifter er, at de alle kan laves i større eller mindre portioner, når der er tid, lyst og lejlighed, fx i weekenden. Efterfølgende skal boller, brød og lign. blot tøes op i madpakken eller på køkkenbordet og måske skal der suppleres med lidt frugt og grønt, men så er madpakken også klar.
De lækre saltkringler – også kaldet pretzels – som man kan købe rundt omkring, kan man sagtens lave selv. Og skal det være ekstra nemt, så er der jo ingen der siger, at de SKAL formes som kringler. Man kan sagtens nøjes med at trille stænger eller som her pretzel bites.
Ved skoleårets start tager vi så småt fat på æblesæsonen og en hjemmebagt æblebolle med kanel er superlækker i madpakken.
Skal det ikke være æbler, så skal det måske i stedet være bananboller med nødder og chokolade. Chokoladen kan selvfølgelig udelades eller erstattes af rosiner, hvis chokolade ikke hører hjemme i madpakken.
Men hvis nu chokolade en sjælden gang imellem alligevel hører til i madpakken, så skal man altså unde sig selv en lækker og luftig, hjemmebagt chokoladebolle.
Pizzasnurrer med tomat og ost. Normalt er snurrer søde og fyldt med kanelremonce eller måske nutella, men disse her snurrer smager lidt som pizza og passer perfekt i madpakken.
Noget andet, der smager ret meget som pizza, er de her pizzaruller med skinke og ost – næsten som en fransk hotdog med en pizza indeni. Dejen er lavet med lidt fuldkornshvedemel og man kan tilsætte mere eller mindre groft mel efter smag og behag.
Frøsnappere med pikantost. Det er altså lækkert med sådan en basse engang imellem.
Vi kan jo næsten ikke komme udenom, at pølsehorn er en klassiker i madpakken. Min bedste opskrift på lette og luftige pølsehorn ligger lige her – og de holder sig faktisk bløde og svampede i flere dage, også selvom de ikke fryses. Opskriften på lidt grovere pølsehorn ligger her.
Skal det ikke være pølsehorn, så er de her horn med skinke og ost et lækkert alternativ.
Stenalderboller med frø og gulerødder – en bolle som er lækker med lidt pålæg eller bare til at bide af og så er den bagt helt uden gluten.
Man kan næsten ikke komme med ideer til madpakken uden at inkludere en opskrift på pizzasnegle og min favorit er de her gulerodspizzasnegle med tomat og ost. Sneglene er lavet på gulerodsbolle-dej og den revne gulerod holder sneglene bløde og lækre i flere dage. Man kan virkelig ikke smage guleroden, men vil man hellere have mere traditionelle pizzasnegle, så kan jeg anbefale denne her opskrift.
Mini snobrød som ikke bare er sjove at spise, men faktisk også lidt sjove at lave og ungerne vil med garanti gerne hjælpe til med at sno dejen omkring de små spyd. Næsten som at lave klassiske snobrød på bål.
De her minipizzaer er koldhævede og lavet på verdens nemmeste dej, som jeg også bruger til focaccia. Dejen bare skal røres sammen og lægges på en bageplade med fugtige hænder og så skal pizzaerne selvfølgelig pyntes med yndlingsfyldet. Også gode som nem aftensmad.
Skal det ikke være mini pizzaer, så er det supernemt at lave mini focaccia af dejen i stedet for – de bliver ekstra fine med masser af lækker topping som fx små tomater, oliven og rosmarin og havsalt.
Pirogger med fyld af krydret oksekød og grønt. En skøn lille “haps”, som kan fyldes med alt imellem himmel og jord – her en rest fra aftensmaden.
Og endnu en omgang pirogger med fyld af en rest fra aftensmaden – pirogger med spaghetti bolognaise.
Hjemmebagte müsliboller. Et lille sødt indslag i madpakken, som faktisk slet ikke er tilsat sukker men derimod en lille smule honning og lidt tørret frugt. En skøøøn bolle, som jeg selv er ret så forfalden til.
Og endnu en lille sød haps at slutte af på. Hjemmebagte chokorug med hasselnødder og chokolade, som minder lidt om dem, man kan købe i Lagkagehuset. Chokoladen kan selvfølgelig udelades eller udskiftes med tranebær eller rosiner.