Herhjemme i vi ret glade for hjemmelavet mayonnaise. Både til æg og rejer eller ovenpå makrel i tomat, men sandelig også som sandwichspread og som udgangspunkt for en hjemmelavet italiensk salat. Eller hvad med en lækker aioli, basilikum mayo eller chili mayo? Mulighederne er virkelig mange.
Hjemmelavet mayonnaise opskrift.
Det tager virkelig ikke meget mere end 1 minut at lave en portion hjemmelavet mayonnaise, hvis du følger nedenstående opskrift. Der er dog ikke tale om en såkaldt “ægte mayonnaise”, da denne kun laves på æggeblommer. Her har jeg brugt hele ægget, både blomme og æggehvide, hvilket giver en lækker og cremet mayonnaise. Og som en ekstra bonus, bliver der ingen æggehvider til overs, som man efterfølgende skal forsøge at få brugt.
Desuden skal alle ingredienserne hældes i glasset på én gang og derefter have en tur med stavblenderen. Man skal derfor ikke stå og fedte med olieflasken i den ene hånd og hælde olien ned i æggeblommerne i en tynd stråle, imens der piskes på livet løs med den anden hånd.
Mayonnaise
Ingredienser
- 1 stk æg
- 0,5 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 2 tsk hvidvinseddike (eller citronsaft)
- 1 tsk sennep (kan udelades)
- 1,5 dl smagsneutral olie (fx vindruekerneolie eller solsikkeolie)
Fremgangsmåde
- Kom æg, salt, eddike/citronsaft, sennep og olie i et højt, smalt glas.
- Sæt en stavblender i glasset, så den rører bunden. Tænd stavblenderen og hold den stille. Efter få sekunder tykner mayonnaisen. Kør herefter stavblenderen op og ned i glasset og blend til en cremet mayonnaise.
- Smag mayonnaisen til med salt og eddike/citronsaft.
- Mayonnaise kan gemmes på køl i ca. 1 uge. Den er ikke frysesegnet.
Video
Tips til lækre variationer.
Den færdige mayonnaise kan smages til med forskellige lækre sager. Hvis man tilsætter 1-2 fed friskpressede hvidløg, så får man en skøn aioli (hvisløgsmayonnaise). Lidt basilikumpesto giver en smuk, grøn basilikummayo. Og lidt chilipulver eller chilipasta og sød chilisauce, giver en fin, orange-rød chilimayo, som er et hit til fritter og grøntsagsstave.
En hjemmelavet mayonnaise kan sagtens holde sig en uges tid på køl, hvis den opbevares i en beholder med låg, men så lang tid går der nu sjældent herhjemme hos os.
Hvorfor skiller min mayonnaise?
Selvom jeg endnu aldrig har oplevet, at min mayonnaise skilte, når jeg brugte ovenstående opskrift, så hører jeg indimellem fra nogle, hvor uheldet har været ude, og mayonnaisen er blev tynd og skilt. Og hvad er der så gået galt?
Ofte er man kommet til at bruge en skål i stedet for et højt, smalt glas, fx et blenderglas. Når æg og olie piskes rundt i en skål, så er risikoen for at det hele skiller desværre meget større. Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre at lave mayonnaise med en stavblender i en skål, men det er lidt vanskeligere.
Har ingredienserne samme temperatur?
Derudover kan det være en god idé at sikre sig, at ingredienserne til den hjemmelavede mayonnaise har nogenlunde samme temperatur. Jeg opbevarer som regel både æg og olie i køleskabet, og jeg har aldrig haft problemer med en skilt mayonnaise. Men er æggene køleskabskolde og har olien stuetemperatur, så kan man være så uheldig, at mayonnaisen ikke vil samles.
Meget god opskrift!! Helt enkelt at tilberede. Tusind tak Anne-Kathrine!!
Hendrika – Velbekomme – det glæder mig, at du kunne bruge opskriften 😀
Det lyder nemt. Må jeg spørge hvorfor du bruger hele æg i stedet for kun blommer? Og er det pasteuriseret du bruger.
På forhånd tak ☺
Mvh Helle
Helle – Det er nemlig super nemt. Jeg bruger ikke past. æg efter at salmonellafaren herhjemme er afblæst for en del år siden efterhånden, men hvis man føler for det, kan man bare bruge past æg. Jeg tror, at det hele er æg grunden til, at det er så nemt og hurtigt at lave mayonnaisen – jeg kunne forestille mig, at hviden hjælper til med at samle herlighederne, uden at jeg dog kan love det hundrede procent – jeg fulgte bare et råd jeg fik om super nem mayonnaise 😀
Jeg er egentlig heller ikke gange for salmonella. Men synes ofte at de pasteuriserede er lidt nemmere til disse ting (også cremer, is osv), pga konsistensen. Måske er jeg lidt sær hvad det angår ?
Kan godt forestille mig at æggehviden gør en forskel. Du har ikke prøvet samme metode med blommer så?
Er smagen den samme?
Tak for svar.
Mvh Helle
Helle – Nej, jeg har kun prøvet fremgangsmåden med æggehvider (på friske ikke, ikke past.) og så selvfølgelig at lave mayonnaise på den gammeldags facon med æggeblommer og olie og masser af piskning 😀
Jeg synes, at smagen er den samme – nogle af mine læsere, som har prøvet denne fremgangsmåde tidligere, har været inde på, at konsistensen bliver en anelse tyndere, især når mayonnaisen har stået, men det har jeg altså ikke oplevet. Jeg har haft en rest stående på køl i flere dage og konsistensen er nøjagtig den samme, som da jeg lavede den 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Nu er det slut med at købe færdi Mayo – denne opskrift er da bare for nem. Vupti så står man med ca 250 gr lækker Mayo 🙂
Merete – Det gør man nemlig. Og så ved man, hvad der er i 😉
Jeg pisker og pisker men det er noget tyndt sjask 😭
Anette – Æv, det lyder som om du har været uheldig, og din mayonnaise er skilt. Dog studser jeg lidt over, at du skriver, at du pisker. Bruger du ikke en stavblender, som angivet i opskriften? Det er pga den kraft, som der er i en stavblender, at det kan lykkes at lave mayonnaise på denne her måde. Hvis du pisker på traditionel vis, så skal du bruge den traditionelle opskrift med æggeblommer, hvor olie blot tilsættes i en tynd stråle under piskning. Ellers vil din mayonnaise skille og blive tynd.
Hold da op den er nem og hurtig at lave, super opskrift!
Stina – Det er nemlig en super nem opskrift – den eneste jeg bruger herhjemme nu 😀
Jeg har lige lavet din mayo med hvidløg i – muuuums? Dog brugte jeg en olie med smag i, og det gav en knap så god bismag.
Hvilken slags olie vil du anbefale?
Mia – Æv, det var da træls – jeg bruger for det meste en raps eller vindruekerneolie, når jeg laver mayonnaise 😀
Tak for svar – rapsolie er købt 🙂
Jeg tror i virkeligheden ikke, det var fordi der var smag i olien (det var solsikkeolie), men måske fordi den var ved at være for gammel ??
Mia – Ahhhh ja, det kan være – jeg synes ikke, at solsikkeolie plejer at smage af noget 😀
Min MAYO blev helt vandtynd. Hvad har jeg mon gjort forkert?
Christina – Det lyder helt ærligt som om, at den er skilt, hvilket jeg aldrig har oplevet med en mayo lavet på denne måde, men en gang skal jo være den første. Nu ved jeg jo i sagens natur ikke, hvordan du har lavet din mayo, men det kan også være fordi, du har pisket for længe med stavblenderen. Og så sagde man “i gamle dage”, at ingredienserne helst skulle have nogenlunde samme temperatur, men det var jo efter den “gamle” metode, hvor mayoen havde lidt nemmere ved at skille. Det burde ikke være en faktor i denne her opskrift, men jeg kan selvfølgelig ikke love 100 %, at det ikke kan spille ind 😀 Jeg foreslår at du prøver igen og så skal det nok lykkes 😀
Det samme skete for mig. Pjasktynd!
Christina – Æv, det lyder som om din mayonnaise er godt og grundigt skilt! Jeg har aldrig prøvet, at det er sket for mig, men jeg har læst, at man med fordel kan komme æg og salt i glasset først, da saltet gør ægget mere “stabilt”. Og derefter citronsaft og olie og så blende. Jeg må dog indrømme, at jeg altid bare kommer ingredienserne i glasset og blender løs, og det er endnu ikke mislykkedes, så måske har du bare været uheldig.
Det samme skete for mig 3 gange. Så opgav jeg, efter at havde spildt så meget olie.
Cathleen – Æv, det var da træls at høre. Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt hat noget bud på, hvor det kan være gået galt – det er vanskeligt, når man ikke har set processen.
Jeg har brugt denne opskrift to gange, og den er simpelthen genial! Jeg har endnu ikke haft et mislykket forsøg. Det er en god grundopskrift, som jeg ofte bruger til hvidløgsmayo eller chilimayo.
Tak for den 😄
Tina – Hvor er det altså bare dejligt at høre. Jeg synes også, at det er verdens nemmeste, hjemmelavede mayonnaise 😀
Wauw, det var nemt! Og det smager mega godt! Slut med at købe mayonnaise herhjemme 🙏🏼😃
Pernille – Hvor er det bare dejligt at høre – tusind tak for din hilsen 😀
Hejsa. Jeg har lige lavet din opskrift på mayonnaise her i Egypten, hvor vi er lige nu.
Den er super og så let at lave.
Tak for det.😄
Anette – Velbekomme – dejligt at du kunne bruge opskriften 😀 😀
Jeg tror jeg har svaret på, hvor mayonnaisen bliver tynd (skilt), det sker såfremt man ikke lader blenderhovedet bliv ned i bunden, men trækker den hurtigt op af massen før mayo’en er blev til mayonnaise. Jeg har prøvet et par gange, men nu hvor jeg ladet blenderen bliv i, sker det ikke 😀.
Birgit – Det kan sagtens skyldes. Jeg har også hørt fra flere, at de har brugt en skål til at blende mayonnaisen i i stedet for et højt smalt glas, og det dur ikke. Så kan den også skille 😀
Når jeg laver mayo sker det
Ind imellem at den ikke samler sig
Selv om at jeg bruger samme fremgangsmåde hver gang
Kender du til hva der kan være fejlen
Allan – Øv da. Der er flere ting, som kan påvirke den hjemmelavede mayonnaise, men ofte er fejlen, at man prøver at lave mayonnaisen i en skål i stedet for at højt, slankt glas. Mayonnaisen har mere tendens til at skille, når den “kastes” rundt i en skål. Derudover er der også nogle, der mener, at ingredienserne skal have nogenlunde samme temperatur. Som regel opbevarer jeg både æg og olie på køl, så jeg har aldrig tænkt over temperaturen, men jeg må også indrømme, at min mayo aldrig er skilt, så måske det alligevel betyder noget 😀
Waw!!! Det vil jeg prøve.
Lene – Det lyder godt. Jeg håber, at det bliver en kæmpe succes 😀 😀