Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavet mayonnaise på 1 minut.

32 kommentarer
Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften
Opskrift mayonnaise i en blå skål på et bord, pyntet med saltflager og et beigefarvet viskestykke

Herhjemme i vi ret glade for hjemmelavet mayonnaise. Både til æg og rejer eller ovenpå makrel i tomat, men sandelig også som sandwichspread og som udgangspunkt for en hjemmelavet italiensk salat. Eller hvad med en lækker aioli, basilikum mayo eller chili mayo? Mulighederne er virkelig mange. 

Hjemmelavet mayonnaise opskrift. 

Det tager virkelig ikke meget mere end 2 minutter at lave en portion hjemmelavet mayonnaise, hvis man følger nedenstående opskrift. Og som en ekstra bonus, bliver der ingen æggehvider til overs, som man efterfølgende skal forsøge at få brugt.

Desuden skal alle ingredienserne hældes i glasset på én gang og derefter have en tur med stavblenderen. Man skal derfor ikke stå og fedte med olieflasken i den ene hånd og hælde olien ned i æggeblommerne i en tynd stråle, imens der piskes på livet løs med den anden hånd. 

4,73 fra 11 stemmer

Mayonnaise (hjemmelavet)

Samlet tid2 minutter
Antal: 250 gr

Ingredienser

  • 1 æg
  • ½ tsk groft salt
  • 2 dl smagsneutral olie (fx vindruekerneolie eller solsikkeolie)
  • 2 tsk citronsaft eller hvidvinseddike (eller efter smag)
  • 1 tsk sennep, fx dijonsennep (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Kom æg, salt, olie og citronsaft i et højt, smalt glas eller lignende smal beholder.
  • Sæt en stavblender i glasset, så den rører bunden. Tænd stavblenderen og hold den stille. Efter få sekunder tykner mayonnaisen. Kør herefter stavblenderen op og ned i glasset og blend til en cremet mayonnaise.
  • Smag til med sennep og evt. ekstra citronsaft og salt.
  • Opbevar mayonnaisen på køl. Holdbarheden er min. 1 uge. Den er ikke frysesegnet.

Tips til lækre variationer.

Den færdige mayonnaise kan smages til med forskellige lækre sager. Hvis man tilsætter 1-2 fed friskpressede hvidløg, så får man en skøn aioli (hvisløgsmayonnaise). Lidt basilikumpesto giver en smuk, grøn basilikummayo. Og lidt chilipulver eller chilipasta og sød chilisauce, giver en fin, orange-rød chilimayo, som er et hit til fritter og grøntsagsstave.

En hjemmelavet mayonnaise kan sagtens holde sig en uges tid på køl, hvis den opbevares i en beholder med låg, men så lang tid går der nu sjældent herhjemme hos os.

Hvorfor skiller min mayonnaise?

Selvom jeg endnu aldrig har oplevet, at min mayonnaise skilte, når jeg brugte ovenstående opskrift, så hører jeg indimellem fra nogle, hvor uheldet har været ude, og mayonnaisen er blev tynd og skilt. Og hvad er der så gået galt?

Ofte er man kommet til at bruge en skål i stedet for et højt, smalt glas, fx et blenderglas. Når æg og olie piskes rundt i en skål, så er risikoen for at det hele skiller desværre meget større. Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre at lave mayonnaise med en stavblender i en skål, men det er lidt vanskeligere.

Har ingredienserne samme temperatur?

Derudover kan det være en god idé at sikre sig, at ingredienserne til den hjemmelavede mayonnaise har nogenlunde samme temperatur. Jeg opbevarer som regel både æg og olie i køleskabet, og jeg har aldrig haft problemer med en skilt mayonnaise. Men er æggene køleskabskolde og har olien stuetemperatur, så kan man være så uheldig, at mayonnaisen ikke vil samles.

Subscribe
Notify of
32 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Hendrika
7 år siden

Meget god opskrift!! Helt enkelt at tilberede. Tusind tak Anne-Kathrine!!

Helle
7 år siden

Det lyder nemt. Må jeg spørge hvorfor du bruger hele æg i stedet for kun blommer? Og er det pasteuriseret du bruger.

På forhånd tak ☺
Mvh Helle

Helle
7 år siden

Jeg er egentlig heller ikke gange for salmonella. Men synes ofte at de pasteuriserede er lidt nemmere til disse ting (også cremer, is osv), pga konsistensen. Måske er jeg lidt sær hvad det angår ?

Kan godt forestille mig at æggehviden gør en forskel. Du har ikke prøvet samme metode med blommer så?

Er smagen den samme?

Tak for svar.
Mvh Helle

Merete Hougaard
7 år siden

Nu er det slut med at købe færdi Mayo – denne opskrift er da bare for nem. Vupti så står man med ca 250 gr lækker Mayo 🙂

Anette Hegermann Sørensen
2 år siden

Jeg pisker og pisker men det er noget tyndt sjask 😭

Stine
7 år siden

Hold da op den er nem og hurtig at lave, super opskrift!

Mia
7 år siden

Jeg har lige lavet din mayo med hvidløg i – muuuums? Dog brugte jeg en olie med smag i, og det gav en knap så god bismag.
Hvilken slags olie vil du anbefale?

Mia
7 år siden

Tak for svar – rapsolie er købt 🙂
Jeg tror i virkeligheden ikke, det var fordi der var smag i olien (det var solsikkeolie), men måske fordi den var ved at være for gammel ??

Christina
4 år siden

Min MAYO blev helt vandtynd. Hvad har jeg mon gjort forkert?

Christina
4 år siden

Det samme skete for mig. Pjasktynd!

Cathleen
2 år siden

Det samme skete for mig 3 gange. Så opgav jeg, efter at havde spildt så meget olie.

Tina
1 år siden

5 stars
Jeg har brugt denne opskrift to gange, og den er simpelthen genial! Jeg har endnu ikke haft et mislykket forsøg. Det er en god grundopskrift, som jeg ofte bruger til hvidløgsmayo eller chilimayo.
Tak for den 😄

Pernille
1 år siden

5 stars
Wauw, det var nemt! Og det smager mega godt! Slut med at købe mayonnaise herhjemme 🙏🏼😃

Anette Asbjørn
1 år siden

5 stars
Hejsa. Jeg har lige lavet din opskrift på mayonnaise her i Egypten, hvor vi er lige nu.
Den er super og så let at lave.
Tak for det.😄

Birgit
1 år siden

5 stars
Jeg tror jeg har svaret på, hvor mayonnaisen bliver tynd (skilt), det sker såfremt man ikke lader blenderhovedet bliv ned i bunden, men trækker den hurtigt op af massen før mayo’en er blev til mayonnaise. Jeg har prøvet et par gange, men nu hvor jeg ladet blenderen bliv i, sker det ikke 😀.

Allan
1 år siden

Når jeg laver mayo sker det
Ind imellem at den ikke samler sig
Selv om at jeg bruger samme fremgangsmåde hver gang
Kender du til hva der kan være fejlen