Medaljer er bestemt ikke noget, som jeg laver med jævne mellemrum. Faktisk kan der gå år imellem, at jeg bager medaljer og flødeskumskager i det hele taget. Men indimellem så er det nu meget hyggeligt, at stå og pynte og pusle om sådan en rigtig fin lille kage. Og så hører medaljer med flødeskum faktisk til blandt de mere nemme konditorkager – når det nu skal være.
Se også – Napoleonshatte med marcipan I Valnøddelagkage I Makronsnitter med hindbær
Medaljer med flødecreme – nem opskrift.
En klassisk medalje består som regel af 2 runde mørdejskager, som er samlet omkring en midte af marmelade, flødecreme og flødeskum. Men jeg må indrømme, at jeg ikke er sååå pjattet med smagen af ren flødeskum. Derfor nøjes jeg som regel bare med at bruge marmelade og flødecreme til mine medaljer.
Vil man gerne have helt klassiske medaljer, så skal man piske en portion flødeskum, som sprøjtes i en krans rundt i kanten af den nederste mørdejskage (bunden). Herefter fordeler man lidt marmelade i “hullet” i midten og fylder op med flødecreme. Og ellers så følger man bare min opskrift herunder.
Medaljer med flødecreme
Ingredienser
- 100 gr hvedemel (+ ekstra til udrulning)
- 50 gr flormelis
- 1 tsk vaniljesukker
- 60 gr koldt smør
- 1 æggeblomme
Flødecreme
- ½ brev vaniljecremepulver (eller ca 2½-3 dl hjemmelavet vaniljecreme)
- 2½ dl mælk
- 2 dl piskefløde
- 1 dl hindbærmarmelade
- 100 gr flormelis
- 1 spsk kakaopulver (kan udelades)
- evt. friske jordbær til pynt
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, flormelis og vaniljesukker i en skål og smuldr smørret heri.
- Saml dejen med æggeblommen til en glat og fast dej. Pak den i husholdningfilm og lad den hvile på køl i ca 30 minutter.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Udrul den afkølede mørdej til en tykkelse på ca. 2 mm på et meldrysset køkkenbord.
- Udstik 12 runde kager med en udstikker eller et glas på ca 8 cm i diameter og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag kagerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil de er let gyldne. Lad dem herefter afkøle på ovnristen.
- Pisk kagecremepulver sammen med mælk efter anvisning på pakken. Man kan selvfølgelig også lave en portion hjemmelavet vaniljekagecreme.
- Pisk fløden til skum og vend den sammen med kagecremen til en flødecreme. Hæld cremen i en sprøjte- eller frysepose, gerne påsat en stjernetylle.
- Saml medaljerne ved at sprøjte en krans af flødecreme ud på 6 stk af mørdejskagerne. Kom herefter 2-3 tsk hindbærmarmelade i "hullet" i kransen.
- Rør flormelis og evt. kakaopulver sammen med en ganske lille smule vand til en tyk glasur. Pynt de resterende 6 mørdejskager med glasur og læg dem ovenpå flødecremen som "låg".
- Pynt medaljerne med en lille "dut" flødecreme på toppen og evt. et kvart jordbær eller andre friske bær. Man kan også drysse med lidt hakkede nødder, chokolade eller krymmel.
- Lad medaljerne hvile på køl indtil servering.
Opbevaring og skønne variationer.
Nedenstående er ikke nogen kæmpe portion. Den rækker til ca 6 middelstore medaljer og jeg beregner som regel én medalje pr. person. Medaljer har ikke godt af at stå for længe, for så bliver mørdejsbundene bløde. Af samme grund skal medaljer helst spises samme dag som de er lavet. Man kan altså ikke lave kagerne dagen i forvejen. Men man kan sagtens bage mørdejsbundene i god tid og opbevare dem i en lufttæt kagedåse. Og selvfølgelig kan de færdiglavede medaljer sagtens tåle at stå et par timer i køleskabet og vente. Hurtigere går det jo heller ikke.
Er man alligevel nervøs for, at der skal trænge fugt ud i kagerne, så kan man “isolere” ved at pensle mørdejsbundene med smeltet, mørk chokolade. Chokoladelaget skal så vendes ind mod fyldet, når kagerne samles. Chokoladen er ikke bare en effektiv barriere mod fugt, men det smager også virkelig godt. Og så får man de skønneste luksusmedaljer.
Jeg bruger gerne hindbærmarmelade til mine medaljer. Jeg synes, at den sød-syrlige smag af hindbær fungerer virkelig godt sammen med flødecremen. Og så har jeg stort set altid hindbærmarmelade i køleskabet, så det er dejlig nemt. Men selvfølgelig kan man bruge alle mulige andre former for marmelade, ligesom man også kan variere cremen. Jeg har eksempelvis set virkelig mange fantasifulde former for medaljer i “Den store Bagedyst”. Og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
Vil begive mig ud i at lave medaljer for første gang i morgen. Synes din opskrift er meget overskuelig. – men kan samle ingredienser til mørdejen dagen før? Så planen i morgen er at tage dejen ud og rulle og starte derfra? ☺️
Nanna – Du kan sagtens lave mørdejen i forvejen og bare lade den hvile på køl. Faktisk kan den snildt ligge 3-5 dage i køleskabet 😀
Nu prøvede jeg at lave dejen. Men der var lige til at jeg kunne lave 6 udstikker med dia på 8cm. Så måtte lave 2x dej 🙄
Nanna – Hmmm…. det lyder da lidt underligt, at du kun lige fik halvdelen af min portion. Det har selvfølgelig noget at sige, hvor tykt eller tyndt man ruller mørdejen ud, men jeg synes, at min dej havde en fin tykkelse, som var til at arbejde med, og jeg kunne lave 12 bunde helt uden problemer. Tykkelsen på dejen må dog være mit bedste bud på, hvorfor vi ikke har fået lige mange 🙂
Jeg fik dej til 10 bunde. Da dejen ellers blev for tynd og varmunder bearbejdningen til at blive pæn. 10 bunde 5 medaljer.
Avianna – Jeg får normalt 6 medaljer, når jeg følger denne her opskrift, men det har selvfølgelig også lidt at sige, hvor store ringe man udstikker 😀
Jeg håber, at de smagte rigtig godt 😀
Let at lave, skøn sprød bund, lavede enanden cream med lemon i.
Michelle – Uhhh, det lyder også lækkert med lemon curd 😀
Jeg har lige taget dem ud af ovnen, men 12 stk. på en dia. på 8 cm, så er de alt for tynde. Men glæder mig til at smage dem
Pia – Hmmm, jeg indrømmer gerne, at AL dejen er brugt, når jeg har udstukket 12 cirkler til medaljer, men jeg synes nu ikke, at de er sådan bemærkelsesværdigt tynde. Du kan næsten se tykkelsen på billedet 😀 Håber trods alt, at de smagte dejligt 😀 😀
Kan man bage selve bundene og gemme dem i en kagedåse til senere brug .”?..
Lis – Ja, det kan man sagtens. Og har uheldet været ude, så bundene er blevet bløde, så kan du sagtens give dem 2 minutter i en 200 °C varm ovn – så bliver de sprøde igen 😀
Kan jeg bruge KAGEhvedemel i stedet for alm hvedemel? Har en del stående som ellers ikke bliver brugt 😊
Christel – Jeg må indrømme, at jeg aldrig selv har prøvet at bage med kagemel, så jeg kender ikke rigtigt til det. Men som udgangspunkt skal hvedemel til kager og mørdej/medaljer ikke have et alt for højt protein-indhold, fordi man gerne vil have et sprødt “knæk” på mørdejen, hvorimod hvedemel til brød gerne må have så højt et proteinindhold som muligt, fordi det giver en god konsistens til brødet. Og jeg kunne da forestille mig, at kagemel er mel med et lavere protein-indhold 😀
Hejsa .. da jeg bagte mine medaljebunde blev de total sorte .. tror det er for længe og for mange grader 😓
Charlotte – Øv, det er jeg da ked af at høre. Der er jo forskel på, hvor meget (eller lidt) ovne varmer, og der er meget sjældent 2 ovne, der varmer helt ens. Derfor er jeg også altid meget OBS på at skrive ca. bagetid, fordi det netop kan variere.
Jeg bager altid mine medaljer i ca 10 minutter ved 200 °C (ikke varmluft – alm. ovnfunktion), som angivet i opskriften. Og det passer helt perfekt i min ovn, så jeg vil meget nødigt rette i opskriften. Men jeg må så også indrømme, at det lyder som om at du har en ovn med en meget kraftig varmefunktion, hvis medaljerne kan blive totalt sorte på bare 10 minutter?