Vores franske estragon stortrives i haven og selvom jeg plukker flittigt, bliver den ved med at lave fine, lysegrønne skud. Da vi ikke kan spise bearnaisesauce eller kold bearnaisedressing hele tiden, prøver jeg at tænke lidt kreativt, så vi kan få udnyttet den skønne krydderurt med den karakteristiske smag mest muligt og det kom der forleden denne her fabelagtige mørbrad i flødesauce med estragon og sennep ud af. En fantastisk ret, som var både let og hurtig at lave og som også sagtens vil kunne bruges som nem gæstemad – og så var den lækre flødesauce med smag af sennep og estragon altså helt forrygende.
Jeg skelede lidt til en ældre opskrift fra Alletiders kogebog, som lød rigtig lækker og fik gode anmeldelser, så jeg tænkte, at den ikke kunne være helt ringe. Alligevel endte jeg med at freestyle lidt undervejs, ikke mindst da jeg kom til saucen. Ifølge originalopskriften skal panden blot koges af med piskefløde, som skal reduceres let til det tykner og efterfølgende hældes over mørbradbøfferne. Her valgte jeg i stedet at tilsætte hakket løg og desuden jævne saucen ganske let med hvedemel – præcis ligesom når jeg laver sauce til koteletter i fad. Desuden kogte jeg panden af med en sjat vand og brugte madlavningsfløde, men det står jo enhver frit for at bruge piskefløde. Smagsmæssigt synes jeg ikke, at madlavningsfløden gjorde nogen skade i dette her tilfælde.
Jeg tilsatte en smule hvidvinseddike for lige at give saucen et “løft” og et skud syre – hvidvinseddike bruger jeg altid, når jeg laver bearnaisesauce – det smager skønt sammen med estragon og passede desuden perfekt til kombinationen af fløde og sennep, men citronsaft, eller en anden slags eddike, kan også gøre det. Jeg brugte kun løg, men der kan sagtens tilsættes flere grønsager til saucen, fx porrer eller forårsløg i tynde ringe eller svampe i skiver, hvilket nok især kunne gå hen og blive et hit i løbet af de næste par måneder, når der er lækre svampe at få alle steder. Bruger man ekstra grønsager, så skal de bare svitses på panden samtidig med løget.
Jeg serverede dampede, grønne ærter og kartoffelbåde – store kartofler skåret i kvarte, vendt med lidt olie, salt og peber og bagt møre i ovnen – til mørbraden, hvilket passede perfekt fordi kartofler og mørbrad så kunne stå i ovnen samtidig. Man kan også servere ris til mørbraden og har man ikke gang i ovnen, så kan hele retten uden problemer laves færdig i stegepanden på komfuret. Så skal de brunede bøffer blot lægges tilbage i saucen på panden og steges færdige ved jævn varme i ca 10 minutter.
Mørbrad i flødesauce med estragon
Ingredienser
- 1-2 stk svinemørbrad
- 2 spsk sød sennep
- 2 spsk olie
- 1 løg (finthakket)
- 2 tsk tørret fransk estragon (2 spsk friskhakket estragon kan også bruges)
- 2 spsk hvedemel
- 2 dl vand (eller mælk)
- 2 dl madlavningsfløde
- 2 spsk sød sennep
- 2 tsk hvidvinseddike (kan erstattes af citronsaft)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Afpuds mørbraden og skær den ud i bøffer á ca 3 cm. Bank bøfferne let flade med håndroden.
- Smør et tyndt lag sød sennep på mørbradbøfferne og drys med salt og peber.
- Varm olien op i en stegepande og brun bøfferne på begge sider, læg dem herefter i et ildfast fad.
- Sauter de hakkede løg på stegepanden - der burde stadig være lidt olie tilbage på panden - og tilsæt estragon.
- Kom 1 spsk hvedemel på panden og bland det godt sammen med løg og estragon. Hæld herefter vand og fløde på den varme pande.
- Bring panden i kog under omrøring, så saucen jævnes og tykner let. Smag til med 1-2 spsk sød, fransk sennep, eddike eller citronsaft, salt og peber og hæld saucen over mørbradbøfferne i fadet.
- Sæt fadet i ovnen i ca 15 minutter ved 200 °C varmluft.
- Drys evt lidt friskhakket estragon over fadet inden servering og server med ovnristede kartofler eller ris og dampede grønne bønner eller ærter.
Super god ret. Dejlig kombination af sennep og estragon. Kan varmt anbefales både med stegte kartofler eller ris som tilbehør.
Merete – Det er nemlig en rigtig dejlig ret, som også hurtigt er blevet et af de store hits her i huset 🙂
Smagte himmelsk! Tak for en fantastisk opskrift:0)
SMT – Velbekomme – glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere 🙂
Super lækkert bruger dine opskrifter hver dag så får vist varieret aftensmad
Tove – Hvor lyder det bare godt – jeg er så glad for, at I kan bruge mine opskrifter og at jeg kan være med til at inspirere 😀
Meget velsmagende ret, og utrolig nem at tilberede.
Ikke fordi man behøver at forbedre retten og din opskrift, men retten smager utrolig godt med en pakke stegte bacontern i…, enten baconskiver skåret i tern eller lidt røget bacon, ligeledes i tern.
Michelle – Det lyder også godt – kan være, vi skal prøve det næste gang 😀
Det er efterhånden svært at finde på noget, så faldt jeg over denne skønne ret, og mørbrad på tilbud i dag, så til aften det skulle være 🙂 Jeg valgte at lave kartoffelmos og dampede broccoli til, og drengene i huset og jeg selv var vildt begejstret 🙂 Det skal vi helt sikkert have igen…
Ulla – Det lyder godt – mørbrad med estragon er også altid et hit herhjemme 😀
Hvilken lækker duft der er i vores hjem 🤗 Det smager vild godt og bestemt også gæster værdig 👍 Elsker dine opskrifter. Mange tak for alle sammen.
Birthe – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med min mad og mine opskrifter 😀
Kunne man bruge Dijon sennep i stedet for den søde sennep?
Claus – Det kan man sagtens, det kommer helt an på smag og behag. Min kæreste er lidt senneps-forskrækket, så jeg bruger gerne sød eller mild sennep 😀
Har du erfaringer mht. mel…tænker glutenfri melblanding af majs, ris, boghvede, tapioka og kartoffelmel – som et til hvedemel?
Kan man bruge det i stedet for hvedemel, kan det fungere?
Claus – Jeg har desværre ikke rigtigt erfaringer ud i brugen af glutenfrit mel. Jeg ved dog, at der findes forskellige former for glutenfrit mel som erstatning for hvedemel, blandt andet mener jeg, at Finax har lavet et produkt 🙂
Kommer sovsen til at smage som bearnaise ?
Jeg kan ikke på nogen måder li bearnaise har smagt mange forskellig sovse nu, da folk ikke kan forstå at jeg ikke kal spise bearnaise. Tror lidt at det er estragonen der gør det 🙂
kan man evt. bruge basilikum som estragonen
Kim – Jeg synes ikke, at saucen smager som en bearnaise, men det er nok en smagssag, og det gør det nok heller ikke nemmere, hvis ikke du bryder dig om bearnaise/estragon. Så jeg tænker, at du fint kan forsøge at erstatte estragon med eksempelvis basilikum 😀
Jeg lavede denne ret i går. Blev absolut en succes. Lige en spørgsmål til app` er der en søge funktion på den?
Hilsen
En flittig bruger er din site!
Sarah – Tusind tak for din hilsen og ros til min hjemmeside. Ja, der er en søgefunktion i appen – der er placeret et lille søgeikon (forstørrelsesglas) i øverste, venstre hjørne – både når du er i kategorien “madplaner” og når du er under “alle opskrifter” 😀
Lækker opskrift!!
Jeg har i mange år lavet en opskrift på mørbrad i løg/esdragon sauce fra Karolines madbøger. Bøgerne er ved en fejl blevet smidt ud ifbm en flytning, så nu laver jeg den efter hukommelse🤔.
Jeg kan huske, at man bruger langt flere løg i strimler, mere lys vineddike og Sennep end i din opskrift.
Det kan også noget, hvis man ønsker det skal mere “krudt ” i saucen. Tak for alle dine gode og inspirerende opskrifter👌🤩
Helle – Opskriften fra Karoline kender jeg ikke, men jeg har bøgerne stående, så det kan da være, jeg lige skal kigge efter opskriften. Ærgerligt at du har mistet bøgerne, men du kan jo finde alle de gamle opskrifter fra bøgerne inde på Arlas hjemmeside, hvis du pludselig mangler en særlig opskrift 😀 😀