Mørbradbøffer med bløde løg og flødesauce, eller blot mørbrad a la creme, er jo en frokostklassiker. Såvel på julefrokostbordet som til påskefrokosten. Og så selvfølgelig til alle mulige andre lækre frokoster indimellem, samt til aftensmad med hvide kartofler og agurkesalat. En rigtig dansk klassiker, som vækker lykke hos de fleste og som heldigvis er dejlig nem at lave.
Se også – Tunmousse med rejer I Svampe a la creme I Hjemmelavet karrysalat
Nem opskrift på mørbradbøffer med løg.
Rent bortset fra, at man skal skære hhv. løg og svinemørbrad i skiver, så er der ikke meget arbejde i at lave mørbradbøffer med bløde løg. Kød og løg skal blot steges og afslutningsvist skal der laves en sauce. Men det hele foregår på én og samme pande. Faktisk plejer jeg også at servere bøfferne i panden. Man kan dog sagtens anrette bøffer og bløde løg på et fad, og servere saucen ved siden af, hvis man er mere til det.
Skal mørbradbøfferne serveres som frokostret, så vil jeg mene, at saucemængden i nedenstående opskrift er passende. Saucemængden må gerne må være lidt beskeden til en frokostanretning. Vil man derimod servere mørbradbøffer til aftensmad, så kan man roligt lave en dobbelt portion sauce. Så er der ikke kun sauce til bøfferne men også lidt at dyppe kartoflerne i. Og så er en skålfuld hjemmelavet agurkesalat jo et hit som tilbehør til mørbradbøffer med bløde løg. Både til frokost og til aftensmad.
Tip! Se mine bedste tips til skønne variationer under opskriften.
Mørbradbøffer med løg
Ingredienser
- 2 spsk smør
- 3 løg (skrællede og skåret i tynde ringe)
- 1 stor svinemørbrad (afpudset)
Flødesauce
- 2 dl okse- eller hønsebouillon (evt. vand + ½ bouillonterning)
- 1½ dl madlavnings- eller piskefløde
- 3 tsk maizena (der kan også bruges saucejævner)
- evt. saucekulør
- 1 nip sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm 1 spsk smør op på en stor stegepande. Steg løgene i smørret ved jævn varme, indtil de er bløde og lysebrune.
- Tag løgene af panden og dæk dem til med et stykke folie, så de holdes varme.
- Skær mørbraden i ca 12 bøffer og bank bøfferne let flade med håndroden. Krydr med salt og peber.
- Smelt resten af smørret på panden og steg bøfferne i 3-4 minutter, indtil de er lysebrune og lige netop gennemstegte.
- Tag bøfferne af panden og hold dem varme sammen med løgene.
Flødesauce
- Sæt panden tilbage på kogepladen, hæld bouillon og fløde på og lade det komme i kog.
- Opløs maizena i en lille smule vand og hæld det på panden under omrøring. Bring saucen i kog og lad den koge i ca 1 minut, så den tykner let, og maizenasmagen forsvinder. Ønskes en tykkere sauce, så tilsæt mere maizena udrørt i vand.
- Juster farven på saucen med lidt saucekulør og smag til med sukker, salt og peber.
- Har man kun en lille stegepande, så kan man koge bouillon og fløde af i panden og derefter hælde blandingen over i en gryde, og lave resten af saucen i gryden.
- Placer mørbradbøfferne i den varme sauce og pynt med bløde løg og evt. et drys persille på toppen. Man kan også anrette bøfferne i et fad og servere saucen ved siden af.
- Server mørbradbøfferne med rugbrød til frokost eller kartofler til aftensmad. Skal bøfferne serveres til aftensmad, kan man med fordel lave en dobbelt portion sauce.
- Mørbradbøffer, løg og flødesauce kan gemmes i 2-3 dage på køl og desuden fryses.
Skønne variationer.
Ovenstående er en helt simpel opskrift på mørbradbøffer med bløde løg. Den kan faktisk gøres endnu mere simpel, hvis man ikke spiser brun sauce, for så kan man blot springe opskriften på saucen over. Jeg vil dog anbefale, at man laver en eller anden form for sauce, hvis bøfferne skal serveres til aftensmad med kartofler eller ris til. Men skal bøfferne bruges som frokostret på rugbrød, så kan man godt droppe saucen.
Desuden kan man supplere løgene med friske champignons skåret i skiver eller i kvarte. Det gælder både mørbradbøffer med og uden sauce. Og bryder man sig ikke om løg, så kan man helt udelade løg og i stedet lave mørbradbøffer med champignonssauce. I sæsonen er det også superlækkert at bruge andre former for svampe (eller en blanding), fx kantareller eller Karl Johan svampe.