Mørbradgryde, pramdragergryde, krogryde eller sorte gryde. Kært barn har mange navne. Og selvom typen af kød, som man anvender, kan variere fra ret til ret og fra opskrift til opskrift, så dækker de mange “gryde-navne” over stort set det samme. Nemlig en lækker, sammenkogt ret med kød i mundrette tern, bacon, løg, tomater, paprika, fløde og måske cocktailpølser. En rigtig efterårs- og vinterret, som er i særlig høj kurs herhjemme i disse dage, hvor de grå skyer fylder himlen og regnen slår mod ruden.
Se også – Paprikagryde med bacon I Pramdragergryde I Indbagt mørbrad I Mørbrad i fad
Mørbradgryde med bacon – en klassiker.
Det er ikke specielt svært at lave en mørbradgryde. Faktisk er den virkelig nem at lave. Og selvom den muligvis kan betegnes som et “levn” fra 70’erne og 80’erne, så holder den stadig 100 %. Klassisk mormor-mad når det er allerbedst og perfekt til weekendhygge eller en uformel gæstemiddag.
Jeg har i hvert fald ikke problemer med at sætte et fad boblende, varm mørbradgryde på bordet, hvis vi får gæster. Gerne pyntet ekstra fint på toppen med sprød bacon, en håndfuld ristede cocktailpølser og måske et drys friskhakket persille, så der er lidt grønt til øjnene. Og så med en ordentlig skålfuld kogte ris eller en stor portion lækker, blød kartoffelmos ved siden af. Og måske ovnbagte rodfrugter eller dampet broccoli, hvis man også synes, at der skal lidt grønt tilbehør til.
Tip! Se evt. mine bedste tips til variationer af mørbradgryden under opskriften.
Mørbradgryde med bacon
Ingredienser
- 2 pk bacon i tern
- 1 pk gode cocktailpølser (ca 200 gr)
- 2 løg (hakkede)
- 1 stor svinemørbrad (afpudset og skåret i mundrette tern)
- 3 spsk paprika
- 1 rød peberfrugt (skåret i tern)
- 250 gr champignons (skåret i skiver)
- 2 spsk hvedemel
- 2 ds hakkede tomater
- 2½ dl fløde
- 2 dl mælk
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Steg bacontern sprøde og gyldne i en stor gryde.
- Når baconstykkerne næsten er færdige, tilsættes cocktailpølser. Steg et par minutter, så pølserne lige netop bliver lysebrune og får stegeskorpe.
- Hæld bacon og pølser over på en tallerken og stil dem til side.
- Sauter løget i det tiloversblevne baconfedt i gryden. Er der ikke fedtstof nok, kan der tilsættes lidt olie.
- Når løgene er klare, tilsættes mørbrad i tern og stykkerne brunes godt af.
- Tilsæt peberfrugt og champignons og sauter i et par minutter.
- Hæld paprika og hvedemel i gryden og rør godt rundt. Tilsæt hakkede tomater, fløde og mælk, læg låg på gryden og bring den i kog.
- Lad retten simre i ca. 20 minutter, til den tykner let og mørbradstykkerne er møre.
- Tilsæt stegt bacon og pølser til gryden. Gem evt. lidt bacontern og pølser til pynt på den færdige ret. Smag til med salt og peber.
- Server mørbradgryden med kogte ris, ovnristede kartofler eller kartoffelmos.
- Bliver der rester, så kan mørbradgryden nemt holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.
Mad til mange.
Jeg bruger kun én enkelt, afpudset mørbrad, når jeg laver mørbradgryde. Dog ikke verdens mindste mørbrad, selvfølgelig – ret skal være ret. Men selvom jeg kun bruger én mørbrad, så vil jeg stadig vove den påstand, at der er mad til 5-6 personer i ovenstående opskrift. Der kommer jo yderligere kød i form af bacon og cocktailpølser i gryden. Og tilbehøret mætter jo også godt. Især hvis man vælger at lave kartoffelmos.
Der er med andre ord mad til en hel del mennesker i sådan en god gryderet. Og selvfølgelig kan man sagtens bruge 2 mindre (eller 2 store) svinemørbrader, hvis en er for lidt. Det afhænger lidt af appetit og hvor kødglad en familie man er. Og man kan jo også bare lave en ekstra stor portion, når man alligevel er i gang. På de travle dage er det jo rart at vide, at der venter en gang aftensmad i køleskabet eller måske i fryseren. For selvfølgelig kan man også fryse resterne af mørbradgryden ned.
Skønne variationer.
Selvom min opskrift på mørbradgryde er ret nem, så kan den faktisk gøres endnu nemmere med ganske få midler. For eksempel foretrækker jeg, at cocktailpølserne får lidt stegeskorpe. Derfor steger jeg dem ganske kort sammen med baconternene på panden. Men hvis man synes, kan man sagtens nøjes med at komme pølserne i gryden et par minutter inden servering. De skal bare lige kunne nå at blive varmet igennem. Ligeså bruger jeg også friske champignons, som jeg skærer i skiver og sauterer i gryden. Men skivede champignons fra glas kan sagtens bruges.
Man kan desuden kommes andre – eller endnu flere – slags grøntsager i mørbradgryden. Bryder man sig ikke om champignons, kan man i stedet bruge mere peberfrugt. Og man kan med fordel bruge forårsløg i tynde skiver i stedet for løg. Eller i kombination med løgene. Små tern af gulerod er også lækkert og majs giver både en fin smag og et fint farvespil. Så det er næsten kun fantasien – og indholdet i grøntsagsskuffen – der sætter grænser.
Mums ser lækkert ud. Skal da hvis prøves. Godt nok uden løg. 🙂
Anna-sofie – Med eller uden løg er jo en smagssag – jeg kan anbefale at udskifte dem med forårsløg i tynde ringe eller helt at udelade dem, hvis man ikke bryder sig om smagen 😀
Det er en velsmagen ret må jeg sige har lavet den her til aften uden løg men brugt forårs løg og himmelsk smag så 1000 tak .for en god opskrift
Finn – Velbekomme og tusind tak for din tilbagemelding – glæder mig, at du kunne bruge opskriften 😀
Hold nu kæf… det smager vidunderligt. Har lige her til aften lavet retten. Alle i husstanden var vilde med det 😀
Maria – Tak for din søde hilsen – så dejligt, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Må jeg spørge, hvilke coktailpølser du bruger, og hvor de er købt? Jeg har virkelig svært ved at finde nogle der er super gode.
Mia – Jeg må indrømme, at jeg ikke er den store pølsespiser og derfor går jeg benhårdt efter nogle af en ordentligt kvalitet og med et højt kødindhold. Jeg synes, det er blevet nemmere at finde gode pølser i supermarkedet og jeg køber ofte små brunchpølser i stedet for cocktailpølser – de er nogle gange af en væsentlig bedre kvalitet. Og ellers køber jeg cocktailpølser hos vores lokale slagter 😀
Den vil jeg. Lave på lørdag til mine gæster
Bente – Det lyder som en super god idé – perfekt gæstemad der altid bringer lykke 😀 😀
Håber I får en skøn aften 😀
Kan retten fryses?
Karina – Hehe, jeg har faktisk aldrig prøvet det, men har lige rådført mig med min far, som sidder her overfor mig og vi mener begge, at det burde kunne lade sig gøre 😀
???????
Vitta 😀 😀 😀
Oj, hvor ser den god ud. Kan altid regne med brugbare ideer, naar jeg kigger ind her! Pigerne skal paa udflugt imorgen og det vil vaere en rigtig god gryde at komme hjem til. Haaber du faar en rigtig dejlig dag imorgen. Tilykke!!!
Rikke
Rikke – Tusind tak for din søde (fødselsdags)hilsen – håber pigerne nyder paprikagryden, når de kommer hjem fra udflugt 😀 😀
Jeg ville komme tomat pure i, i stedet for ketchup…
– Det giver en syre/sødme balance som jeg finder HELT unik i en paprika sauce 🙂
Jeg har en familie opskrift jeg gerne vil dele, som er min favorit ret!
Koteletter & Djævle Sauce:
Brun Karry i en gryde.
Tilsæt derefter fedtstof & et hakket løg, og lad det simre et minuts tid.
Tilsæt 1/2 liter madlavnings fløde, en grøntsagsbouillon terning, en dåse tomat pure og 3 spsk sød paprika, og kog saucen op (smag til med salt & peber)
Server med koteletter, Jasmin ris eller ovnstegte kartofler… Jeg anbefaler ovnstegte kartofler.
Prøv det, i vil ikke fortryde det! 😉
Ronnie – Tak for din lækre opskrift, som hermed er givet videre. Mht. tomatpuré kan jeg desværre ikke tilslutte mig helt – jeg synes ikke rigtigt, at tomatpuré giver helt det samme resultat, som jeg ønsker, men bruger til gengæld glad og gerne tomatpure i andre sammenhænge 😀
Ronnie…. Hvor meget karry kommer du i djævlesaucen ? 🙂
Der er da ikke ketchup i opskriften???
Wouw det smager himmelsk !! Knægten som ellers er kræsen, spiste to store potioner ??
Nu må jeg vist kigge mig om på din blok ??????
Mette – Haha, hvis min blog er løsningen på kræsne børn, så har jeg vist mulighed for at blive meget rig en dag 😉 😉 😉
Og tak for din søde hilsen 😀
Smager mere af tomat end at paprika, så noget skuffende., selvom jeg fulgte opskriften til punkt og prikke,.. så meget skuffet, det var ikke en tomat sovs jeg ønskede mig.
Anita – Jeg beklager, at opskriften ikke faldt i din smag. Smag og behag kan jo ikke diskuteres, men man kan jo altid tilføje ekstra paprika, når maden til sidst smages til. Personligt bryder jeg mig ikke om tomatsauce og det har jeg aldrig gjort, men jeg elsker denne her paprikagryde, som jeg synes, smager helt anderledes end tomatsauce, men som sagt er smag og behag jo forskelligt 😀
Tak for en lækker opskrift 🙂 vi prøvede den her til aften og det smagte rigtigt godt
Tina – Vebekomme 😀 Det glæder mig, at paprikagryden faldt i Jeres smag – det er også en af vinterfavoritterne herhjemme hos os 😉
Smager SKØNT ??
Mette Marie – Det glæder mig at opskriften faldt i Jeres smag 😀 😀
Smager vildt godt, syntes dog den smagte meget af tomat ved tilsmagning så kom ikke ketchup dog lidt rødvin og det blev den slet ikke dårligere af. Super nem at lave???
Brita – Jeg bruger ikke ketchup for at få ekstra tomatsmag, men jeg synes, at ketchup tilføjer lidt sødme og syre (fra eddike), hvilket er grunden til, at jeg bruger det i rigtig mange gryderetter, hvor der i forvejen indgår tomater. Man kan selvfølgelig også bare erstatte med lidt sukker 😀
Jeg vil lave denne ret til mig og min søde kæreste som fylder mig med kærlighed hver dag 😄👍
Efter en lang ferie uden madplaner, ja så skal jeg i gang igen… 🙂 De sidste måneder har jeg brugt rigtig mange af dine opskrifter i mine madplaner, og denne ret er med i næste uge for 3. eller 4. gang, for den er sååå lækker 🙂 – og så har vi til to dage (måske :-).
Min madplan i næste uge indeholder stort set kun dine opskrifter:
mandag: Fyldt kalkunbryst m. pikantost og dertil bearnaisekartofler (og mine egne bønnefritter 🙂
tirsdag: Pasta m. flødeost, bacon ærter og kylling
onsdag: Brøddag + evt. rester fra mandag og tirsdag (tror dog ikke der bliver rester der)
torsdag: Spidskålslasagne (det er ikke din opskrift, men som jeg skrev til dig engang, så prøv det 🙂
fredag: Spicy oksekød m. spidskål og karry (to dage med spidskål, mums 🙂
lørdag: Ingen planer endnu, da børnene ofte ikke er hjemme lørdag.
søndag: Paprikagryde m. mørbrad, bacon og pøler (laver så der er til mandag 🙂
Håber du har haft en dejlig sommer, trods regn i større mængder, og så ser jeg frem til at kigge på alle de nye opskrifter du har lagt op, mens jeg har holdt pause fra madplaner 🙂
Ulla – Tusind tak for din søde sommerhilsen og et lille kig på din madplan for den kommende uge. Altid dejligt at få lov til at kigge lidt med “bagved” hos Jer læsere og jeg er sikker på, at der også nok skal sidde et par stykker derude, som kan få lidt inspiration ved at kigge på din plan 🙂
Vi har – indtil videre – haft en dejlig sommer – heldigvis kan jeg godt lide regn, for det har jeg virkelig måttet sætte pris på i år og nu ser vi frem mod 10 dages sommerferie i vores elskede New York her midt i august.
Rigtig dejlig dag til dig – jeg håber, at du kan finde masser af ny inspiration i de madplaner, som jeg har fået lagt op, imens du har holdt sommerpause.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Ser godt nok lækkert ud!
Den må prøves en dag. Din blog er bare fyldt med lækre retter og er en fornøjelse at bladre igennem.
Stine – Tak for din søde hilsen – det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere 😀
Denne opskrift vender jeg tilbage til tit. Den er SÅ lækker.
I stedet for svinemørbrad køber jeg nogen gange svinekød i tern hos slagteren, som skal simre 1 1/2 time. Kødet bliver lækkert mørt, og sovsen smager endnu bedre.
For at give smag til kødet vender jeg også svinekødet i paprika, salt og peber inden bruning.
Jeg fryser tit portioner ned, så jeg har til travle dage?
Tusind tak for den lækre opskrift?
Ingrid – Tusind tak for din søde hilsen og dine gode tips til paprikagryden – det skal jeg bestemt huske til næste gang 🙂
Er det en “fin” nok hovedret til en 50 års fødselsdag??
Anette – Det kommer jo lidt an på temaet, omgivelserne, festen og deltagerne – jeg ville nok ikke servere mørbradgryde og samtidig skrive galla og smoking på invitationen, men ellers synes jeg sagtens, at man kan servere paprikagryde med mørbrad, bacon og pølser til en rund fødselsdag 🙂
Har du et forslag til en salat der kan serveres sammen med denne superlækre gryde ? (jeg tænker ris og en salat) da det er til rund fødselsdag 🙂
Edny – Uhhh, det var da et godt spørgsmål. Sæsonen taget i betragtning tænker jeg, at det skal være en form for kålsalat, fx med spidskål eller rødkål. En broccolisalat er også oplagt – drop evt. bacon i salaten, da der også er bacon i gryden. Og ellers så synes jeg, at det er superlækkert med ovnbagte rodfrugter på denne her tid af året. Godt nok ikke en salat, men stadig superlækkert grøntsagstilbehør 😀
Super lækker opskrift på en simreret. Let forståelig og utrolig nem at tilberede. Hele familien er tossede med din mørbradgryde😋😋😋😋
Randi – Hvor er det bare dejligt at høre, at mørbradgryden faldt i god jord hos hele familien 😀