Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Mørbradgryde – opskrift på klassisk gryderet med mørbrad.

43 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Svinekød, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Mørbradgryde, pramdragergryde, krogryde eller sorte gryde. Kært barn har mange navne. Og selvom typen af kød, som man anvender, kan variere fra ret til ret og fra opskrift til opskrift, så dækker de mange “gryde-navne” over stort set det samme. Nemlig en lækker, sammenkogt ret med kød i mundrette tern, bacon, løg, tomater, paprika, fløde og måske cocktailpølser. En rigtig efterårs- og vinterret, som er i særlig høj kurs herhjemme i disse dage, hvor de grå skyer fylder himlen og regnen slår mod ruden.

Se også – Paprikagryde med baconPramdragergryde I Indbagt mørbrad I Mørbrad i fad

Mørbradgryde med bacon – en klassiker.

Det er ikke specielt svært at lave en mørbradgryde. Faktisk er den virkelig nem at lave. Og selvom den muligvis kan betegnes som et “levn” fra 70’erne og 80’erne, så holder den stadig 100 %. Klassisk mormor-mad når det er allerbedst og perfekt til weekendhygge eller en uformel gæstemiddag.

Jeg har i hvert fald ikke problemer med at sætte et fad boblende, varm mørbradgryde på bordet, hvis vi får gæster. Gerne pyntet  ekstra fint på toppen med sprød bacon, en håndfuld ristede cocktailpølser og måske et drys friskhakket persille, så der er lidt grønt til øjnene. Og så med en ordentlig skålfuld kogte ris eller en stor portion lækker, blød kartoffelmos ved siden af. Og måske ovnbagte rodfrugter eller dampet broccoli, hvis man også synes, at der skal lidt grønt tilbehør til. 

Tip! Se evt. mine bedste tips til variationer af mørbradgryden under opskriften. 

4,65 fra 45 stemmer

Mørbradgryde med bacon

Samlet tid40 minutter
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 2 pk bacon i tern
  • 1 pk gode cocktailpølser (ca 200 gr)
  • 2 løg (hakkede)
  • 1 stor svinemørbrad (afpudset og skåret i mundrette tern)
  • 3 spsk paprika
  • 1 rød peberfrugt (skåret i tern)
  • 250 gr champignons (skåret i skiver)
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 ds hakkede tomater
  • dl fløde
  • 2 dl mælk
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Steg bacontern sprøde og gyldne i en stor gryde.
  • Når baconstykkerne næsten er færdige, tilsættes cocktailpølser. Steg et par minutter, så pølserne lige netop bliver lysebrune og får stegeskorpe.
  • Hæld bacon og pølser over på en tallerken og stil dem til side.
  • Sauter løget i det tiloversblevne baconfedt i gryden. Er der ikke fedtstof nok, kan der tilsættes lidt olie.
  • Når løgene er klare, tilsættes mørbrad i tern og stykkerne brunes godt af.
  • Tilsæt peberfrugt og champignons og sauter i et par minutter.
  • Hæld paprika og hvedemel i gryden og rør godt rundt. Tilsæt hakkede tomater, fløde og mælk, læg låg på gryden og bring den i kog. 
  • Lad retten simre i ca. 20 minutter, til den tykner let og mørbradstykkerne er møre.
  • Tilsæt stegt bacon og pølser til gryden. Gem evt. lidt bacontern og pølser til pynt på den færdige ret. Smag til med salt og peber.
  • Server mørbradgryden med kogte ris, ovnristede kartofler eller kartoffelmos.
  • Bliver der rester, så kan mørbradgryden nemt holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.

Mad til mange. 

Jeg bruger kun én enkelt, afpudset mørbrad, når jeg laver mørbradgryde. Dog ikke verdens mindste mørbrad, selvfølgelig – ret skal være ret. Men selvom jeg kun bruger én mørbrad, så vil jeg stadig vove den påstand, at der er mad til 5-6 personer i ovenstående opskrift. Der kommer jo yderligere kød i form af bacon og cocktailpølser i gryden. Og tilbehøret mætter jo også godt. Især hvis man vælger at lave kartoffelmos.

Der er med andre ord mad til en hel del mennesker i sådan en god gryderet. Og selvfølgelig kan man sagtens bruge 2 mindre (eller 2 store) svinemørbrader, hvis en er for lidt. Det afhænger lidt af appetit og hvor kødglad en familie man er. Og man kan jo også bare lave en ekstra stor portion, når man alligevel er i gang. På de travle dage er det jo rart at vide, at der venter en gang aftensmad i køleskabet eller måske i fryseren. For selvfølgelig kan man også fryse resterne af mørbradgryden ned. 

Skønne variationer. 

Selvom min opskrift på mørbradgryde er ret nem, så kan den faktisk gøres endnu nemmere med ganske få midler. For eksempel foretrækker jeg, at cocktailpølserne får lidt stegeskorpe. Derfor steger jeg dem ganske kort sammen med baconternene på panden. Men hvis man synes, kan man sagtens nøjes med at komme pølserne i gryden et par minutter inden servering. De skal bare lige kunne nå at blive varmet igennem. Ligeså bruger jeg også friske champignons, som jeg skærer i skiver og sauterer i gryden. Men skivede champignons fra glas kan sagtens bruges.

Man kan desuden kommes andre – eller endnu flere – slags grøntsager i mørbradgryden. Bryder man sig ikke om champignons, kan man i stedet bruge mere peberfrugt. Og man kan med fordel bruge forårsløg i tynde skiver i stedet for løg. Eller i kombination med løgene. Små tern af gulerod er også lækkert og majs giver både en fin smag og et fint farvespil. Så det er næsten kun fantasien – og indholdet i grøntsagsskuffen – der sætter grænser.

Subscribe
Notify of
43 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anna-sofie
7 år siden

Mums ser lækkert ud. Skal da hvis prøves. Godt nok uden løg. 🙂

Finn ø
7 år siden

Det er en velsmagen ret må jeg sige har lavet den her til aften uden løg men brugt forårs løg og himmelsk smag så 1000 tak .for en god opskrift

Maria
5 år siden

Hold nu kæf… det smager vidunderligt. Har lige her til aften lavet retten. Alle i husstanden var vilde med det 😀

Mia Lykke
4 år siden
Svar  Maria

Må jeg spørge, hvilke coktailpølser du bruger, og hvor de er købt? Jeg har virkelig svært ved at finde nogle der er super gode.

Bente Thor
7 år siden

Den vil jeg. Lave på lørdag til mine gæster

Karina
7 år siden

Kan retten fryses?

Vitta
7 år siden

???????

Polichronis
7 år siden

Oj, hvor ser den god ud. Kan altid regne med brugbare ideer, naar jeg kigger ind her! Pigerne skal paa udflugt imorgen og det vil vaere en rigtig god gryde at komme hjem til. Haaber du faar en rigtig dejlig dag imorgen. Tilykke!!!
Rikke

Ronnie
7 år siden

Jeg ville komme tomat pure i, i stedet for ketchup…
– Det giver en syre/sødme balance som jeg finder HELT unik i en paprika sauce 🙂

Jeg har en familie opskrift jeg gerne vil dele, som er min favorit ret!

Koteletter & Djævle Sauce:
Brun Karry i en gryde.
Tilsæt derefter fedtstof & et hakket løg, og lad det simre et minuts tid.
Tilsæt 1/2 liter madlavnings fløde, en grøntsagsbouillon terning, en dåse tomat pure og 3 spsk sød paprika, og kog saucen op (smag til med salt & peber)

Server med koteletter, Jasmin ris eller ovnstegte kartofler… Jeg anbefaler ovnstegte kartofler.

Prøv det, i vil ikke fortryde det! 😉

Linda
7 år siden
Svar  Ronnie

Ronnie…. Hvor meget karry kommer du i djævlesaucen ? 🙂

Marianne
1 år siden
Svar  Ronnie

Der er da ikke ketchup i opskriften???

Mette Poulsgaard
7 år siden

Wouw det smager himmelsk !! Knægten som ellers er kræsen, spiste to store potioner ??
Nu må jeg vist kigge mig om på din blok ??????

Anita
7 år siden

Smager mere af tomat end at paprika, så noget skuffende., selvom jeg fulgte opskriften til punkt og prikke,.. så meget skuffet, det var ikke en tomat sovs jeg ønskede mig.

Tina
7 år siden

Tak for en lækker opskrift 🙂 vi prøvede den her til aften og det smagte rigtigt godt

Mette Marie
7 år siden

Smager SKØNT ??

Brita Emilie larsen
7 år siden

Smager vildt godt, syntes dog den smagte meget af tomat ved tilsmagning så kom ikke ketchup dog lidt rødvin og det blev den slet ikke dårligere af. Super nem at lave???

Ole
5 år siden

Jeg vil lave denne ret til mig og min søde kæreste som fylder mig med kærlighed hver dag 😄👍

Ulla
7 år siden

Efter en lang ferie uden madplaner, ja så skal jeg i gang igen… 🙂 De sidste måneder har jeg brugt rigtig mange af dine opskrifter i mine madplaner, og denne ret er med i næste uge for 3. eller 4. gang, for den er sååå lækker 🙂 – og så har vi til to dage (måske :-).
Min madplan i næste uge indeholder stort set kun dine opskrifter:
mandag: Fyldt kalkunbryst m. pikantost og dertil bearnaisekartofler (og mine egne bønnefritter 🙂
tirsdag: Pasta m. flødeost, bacon ærter og kylling
onsdag: Brøddag + evt. rester fra mandag og tirsdag (tror dog ikke der bliver rester der)
torsdag: Spidskålslasagne (det er ikke din opskrift, men som jeg skrev til dig engang, så prøv det 🙂
fredag: Spicy oksekød m. spidskål og karry (to dage med spidskål, mums 🙂
lørdag: Ingen planer endnu, da børnene ofte ikke er hjemme lørdag.
søndag: Paprikagryde m. mørbrad, bacon og pøler (laver så der er til mandag 🙂

Håber du har haft en dejlig sommer, trods regn i større mængder, og så ser jeg frem til at kigge på alle de nye opskrifter du har lagt op, mens jeg har holdt pause fra madplaner 🙂

Stine
6 år siden

Ser godt nok lækkert ud!
Den må prøves en dag. Din blog er bare fyldt med lækre retter og er en fornøjelse at bladre igennem.

Ingrid
6 år siden

Denne opskrift vender jeg tilbage til tit. Den er SÅ lækker.
I stedet for svinemørbrad køber jeg nogen gange svinekød i tern hos slagteren, som skal simre 1 1/2 time. Kødet bliver lækkert mørt, og sovsen smager endnu bedre.
For at give smag til kødet vender jeg også svinekødet i paprika, salt og peber inden bruning.
Jeg fryser tit portioner ned, så jeg har til travle dage?
Tusind tak for den lækre opskrift?

Anette
4 år siden

Er det en “fin” nok hovedret til en 50 års fødselsdag??

Edny
3 år siden

Har du et forslag til en salat der kan serveres sammen med denne superlækre gryde ? (jeg tænker ris og en salat) da det er til rund fødselsdag 🙂

Randi Brødbæk Jensen
3 år siden

5 stars
Super lækker opskrift på en simreret. Let forståelig og utrolig nem at tilberede. Hele familien er tossede med din mørbradgryde😋😋😋😋