Lækre hvidvinsdampede blåmuslinger, serveret i en skøn hvidvins-flødesauce med sprøde pommes frites og lækker hvidløgsmayo til at dyppe i. Er man, som vi er det herhjemme, vild med muslinger, så er der ingen tvivl om, at det er en menu, som for alvor kan bringe smilene frem og her i huset står der jævnligt moules frites på menuen. Faktisk er blåmuslinger næsten en form for festmad for os – der er i hvert fald tale om mad, som vi spiser, når vi har god tid og rigtigt vil hygge os, fx i weekenderne, og når først duften af hvidvin og hvidløg breder sig i hele huset, så løber tankerne altså hurtigt tilbage til skønne sommerferier i Frankrig.
Se også – Hjemmelavede pommes frites
På restauranter – og i Frankrig – får man som regel serveret moules frites med sprøde og gyldne fritter direkte fra frituren, men herhjemme laver jeg stort set altid pommes frites i ovnen, og jeg synes faktisk, at de bliver lige så gode. Ikke mindst fordi der er masser af kartoffelsmag i en ovnstegt kartoffel. En hvidløgsmayo kan man købe færdig, men det er næsten lige så nemt at lave sin egen ved at presse 1-2 fed hvidløg i 2 dl mayonnaise – jeg laver gerne hjemmelavet mayonnaise efter denne her opskrift, som jeg vil vove at påstå, er verdens nemmest, men man kan også bruge mayonnaise fra supermarkedet – jeg anbefaler dog, at man køber en god mayonnaise, for der kan godt være stor smagsforskel.
Er man ikke i humør til pommes frites, så kan man for øvrigt sagtens nøjes med at servere lækkert brød til muslingerne – evt. stadig med hvidløgsmayo, som man kan dyppe brødet i, men det smager også skønt at bruge brødet til at suge den gode hvidvins-flødesauce op med. Og når man nu er i gang med at koge muslinger, så kan man lige så godt bruge sin største gryde og lave en rigtig stor portion. Der er nemlig en virkelig lækkerbisken i vente – i form af disse her gratinerede blåmuslinger med hvidløg, hvis man skulle være så heldig at stå med rester dagen efter.
Moules frites
Ingredienser
- 2 kg blåmuslinger
- 1 kg bagekartofler
- olie til stegning
- 1 løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 3 gulerødder (hakkede)
- 1 porre (skåret i tynde ringe)
- evt. friske timiankviste (kan udelades)
- 5 dl hvidvin (ikke for sød)
- 2½ dl piskefløde
- salt og peber
- friskhakket persille
Fremgangsmåde
- Skyl muslingerne godt under rindende vand og gå hver enkelt musling efter. Fjern evt. “skæg” og kontroller, at muslingerne er lukkede. Er muslingen ikke lukket, så bank den ned i bordpladen. Er den stadig ikke lukket i efter 1 minuts tid, så er muslingen død og skal kasseres.
- Skrub kartoflerne og skær dem i tykke både. Kom dem i en frysepose, hæld lidt olie og salt ved og ryst posen godt, så olie og salt fordeles på kartoflerne.
- Bred kartoflerne ud i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 20-30 minutter, til de er gyldne og sprøde. Drys evt. med lidt ekstra salt ved servering.
- Imens fritterne bages tilberedes muslingerne.
- Varm lidt olie op i en stor gryde og sauter løg, hvidløg, gulerødder, porre og evt. timian i et par minutter.
- Tilsæt muslingerne, hæld hvidvin ved, rør rundt og læg låg på gryden. Lad muslingerne dampe i 4-5 minutter, til de har åbnet sig.
- Tag muslingerne op med en hulske og læg dem i en skål. Kassér timiankvistene.
- Hæld fløde i fonden og lad den koge igennem et par minutter, til den tykner let. Smag til med salt og peber og hæld saucen over muslingerne i skålen.
- Drys med rigeligt, friskhakket persille og server med ovnfritter, aioli og måske lidt brød til at suge den gode sauce op med.
Hej! Jeg vil gerne prøve din lækre opskrift på Moules Frites, da min kæreste ikke har prøvet det før. Hvor køber du muslinger?
Mia – Du kan købe muslinger mange steder : selvfølgelig hos fiskehandleren men i større supermarkeder har de dem også ofte liggende i køleren sammen med fisken. Du kan også selv “plukke” dem i havet, hvis du bor tæt på et sted, hvor der findes muslinger. Vi henter nogle gange blåmuslinger i Vejle fjord. Det er dog noget nemmere at købe muslingerne i butikkerne, da de ikke skal rengøres for tang, alger mm 🙂
hej
Muslingerne smagte fantastisk, men jeg har meget suppe tilbage, hvad gør jeg med det?
Kærligst Birgit Thøgersen
Birgit – Dejligt at høre 🙂 Nu ved jeg jo ikke, hvor meget suppe, du har tilbage, men jeg serverer som regel suppen sammen med muslingerne, som en slags muslingesuppe, hvor vi så også kan dyppe brødet i. Du kan evt. fryse det ned og bruge det til næste gang, du skal lave muslinger, eller også kan du supplere med muslinger, og måske spæde med lidt fløde/vin/bouillon og grønt og lave muslingesuppe 😀