Moussaka med krydret oksekød, aubergine og en lækker, cremet bechamelsauce på toppen er grækernes svar på den italienske lasagne. Græsk mad når det er allerbedst. Og selvom min moussaka måske ikke helt kan måle sig med den moussaka, som man får serveret på en skøn lille taverna i Grækenland, så er den bestemt et værdigt alternativ. Især når man sidder i vinterkolde Danmark og længes efter sommer og sydligere himmelstrøg.
Se også – Græsk tzatziki I Græsk kartoffelsalat I Græsk salat
Moussaka opskrift med kartofler og aubergine.
Jeg bruger stort set altid en kombination af aubergine og kartofler, når jeg laver moussaka. Dels smager det godt, men jeg synes også, at kartoflerne giver en fin fylde og et lækkert “bid”. Og så bidrager de jo med masser af mæthed.
En original moussaka er dog ofte udelukkende lavet med aubergineskiver, som lægges i lag med masser af krydret oksekød og toppes med bechamelsauce. Så hvis man synes, kan man sagtens lave sin moussaka uden kartofler. Omvendt kan man også udelade aubergineskiverne, hvis ikke man bryder sig om dem. Men så vil jeg nok vove den påstand, at der nærmere er tale om en kartoffellasagne end en græsk moussaka.
Tip! Se evt. mine bedste tips til lækkert tilbehør til moussaka under opskriften.
Moussaka
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 1 stk løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 450 gr hakket oksekød
- 2 spsk hvedemel (kan udelades)
- 1 ds hakkede tomater
- 1 dl vand
- 1 tsk paprika
- 2 tsk timian (oregano kan også bruges)
- 0,5 tsk kanel (eller efter smag)
- 1 tsk sukker
- 1 stk aubergine
- 150 gr kartofler (skrællede og skåret i tynde skiver)
- salt og peber
Bechamelsauce
- 30 gr smør
- 3 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 0,5 tsk muskatnød (revet)
- 50 gr revet ost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
- Tilsæt hakket oksekød og brun det godt af.
- Rør herefter hvedemel ud i kødet og tilsæt de hakkede tomater, vand og krydderier.
- Hvedemel kan udelades, men det jævner kødsaucen, så den tykner ganske let. Det gør den færdige moussaka mindre “flydende” og gør det nemmere at skære den i pæne stykker.
- Lad saucen simre i 10-15 minutter og smag til med sukker, salt og peber.
- Skær auberginen i skiver á ca. 1/2 cm tykkelse og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys skiverne med lidt salt.
- Bag aubergineskiverne møre i ovnen ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 10 minutter.
- Fordel lidt kødsauce i bunden af et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) og læg aubergineskiver ovenpå. Fortsæt med et lag kødsauce, så kartoffelskiver, kødsauce og så aubergine igen. Fortsæt til alle aubergine- og kartoffelskiverne er brugt og slut med et lag kødsauce.
Bechamelsauce
- Smelt smørret til bechamelsaucen i en gryde og rør melet ud i smørret til en opbagning.
- Tilsæt mælk og pisk godt, så saucen ikke klumper. Bring saucen i kog og lad den koge i et par minutter, til den tykner og melsmagen forsvinder. Smag til med revet muskat, salt og peber.
- Fordel bechamelsaucen i et jævnt lag ovenpå ovenpå moussakaen. Drys med revet ost øverst.
- Bag moussakaen ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 40 min, indtil osten er gylden og kartoflerne møre.
- Server med salat, tzatziki og måske lidt godt brød.
Tilberedning af aubergine.
Inden man kan samle sin moussaka, skal auberginerne tilberedes kort. Auberginer indeholder nemlig en del vand, og det er bedst, hvis det får lov til at fordampe.
Groft sagt er der to muligheder, når det kommer til tilberedningen af aubergineskiverne. Man kan enten stege dem i olie på en pande. Dette er den originale fremgangsmetode og jeg kan godt love, at sådan nogle auberginer kan suge noget olie til sig. Eller også kan man gøre som mig og lægge skiverne på en bageplade med bagepapir og bage dem møre i ovnen.
Jeg skal ikke kunne sige, om en græsk husmor ville ryste på hovedet af min metode. Men ikke desto mindre så er det dejligt nemt og aubergineskiverne passer sig selv i ovnen. Imens kan jeg gøre kødsaucen klar og skrælle kartofler og skære dem i skiver. Og når aubergineskiverne er færdigbagte, så er ovnen desuden opvarmet og klar til at bage moussaka.
Lækkert tilbehør.
En moussaka kan selvfølgelig serveres lige som den er uden nogle former for tilbehør. Men jeg kan godt lide, at der er en form for grønt ved siden af, så jeg laver gerne en lækker græsk salat til. Derudover kan jeg anbefale skåle med tzatziki, store oliven og en god, cremet feta (salatost) skåret i tern. Måske også et lækkert brød, skåret i grove stykker, og et godt glas rødvin. Men så er der også lagt an til en rigtig græsk hyggemiddag, som jeg ikke ville tøve med også at servere for gæster.
Har prøvet over flere gang at tilmelde mig dit nyhedsplan og indkøbs lister via mail men jeg har ikke modtaget noget og ved heller ikke om den er bliver modtaget?
Mvh Denezia
Denezia – Jeg har lige prøvet at tilmelde din emailadresse til systemet fra min computer, så nu satser vi på, at jeg har større held end dig 🙂 Du skulle gerne modtage en velkomstmail, som du skal bekræfte og derefter er du klar til at modtage mit ugentlige nyhedsbrev. Vær dog OBS på, at såvel velkomstmail som nyhedsbrev en sjælden gang imellem smutter i spam/uønsket post 😀
Dejlig opskrift tusind tak for en god inspiration 🌴🍷🌞
Palle – Velbekomme – dejligt at høre 😀
Super nice opskrift!
Prøvede denne opskrift i sidste uge https://7opskrifter.dk/opskrift/moussaka-graesk-lasagne/
Men synes at din opskrift virker rigtig interessant og moussaka smager jo ih så dejligt, så hvorfor ikke lave det igen 🙂
Henny – Ja, man kan aldrig få for meget moussaka 😀
Har idag lavet din græske muossaka ikke et hit kartoffelerne var jo ikke færdige og det smagte sku for meget af kanel føj
Kristina – Æv, det var da træls at høre. Mht. de rå kartofler, så afhænger det meget af ovnen (der er som bekendt ikke 2 ovne, der varmer ens) og kartoffelsorten. Af samme grund har jeg skrevet, at moussakaen skal bages i ca 40 minutter, eller til kartoflerne er møre. Men det kan selvfølgelig være svært at se, så man kan evt. prøve at stikke ned i moussaken med en lille spids kniv eller et træspyd – ligesom når man koger kartofler. Jeg oplever kun kanelsmagen som en ganske svag “varme” i munden og et helt svag strejf og sådan er den også kun tænkt. Moussakaen skal selvfølgelig ikke smage som en kanelsnegl 😀
man kunne jo også bare koge kartoflerne først 😆
Rethe – Det kan man helt sikkert også 😀
Når man nu ikke kan købe Knorr mousaka mix mere 😢, må man jo prøve selv .
Skær kartoflerne i skiver og kog dem et kvarter. Så er de perfekte til at komme mellem lagene og man undgår rå kartofler.
Ja, jeg har da selv lavet mousakka fra bunden i mange år. Spar på kanelen, brug gerne kassia kanel. Det smager ikke af “risengrød”. Læg Kartoffelskiverne med i ovnen når Auberginerne mørnes, så fås en dejlig konsistens på hele retten. Lad den hvile i min. 15 min inden servering.
Hvor køber man det kassia kanel henne🤔
Kan du hjælpe mig med svar på hvorfor min moussaka bliver meget flydende.
Har kun brugt auberginer.
VH Bente
Hej
Har sendt en forespørgelses, nu er den væk.
Min mousakka bliver meget flydende.
Brugte kun auberginer.
VH Bente
Bente – Din kommentar er ikke blevet væk, men for at undgå spam, uautoriseret salg osv osv, så skal alle kommentarer godkendes af mig, inden de synliggøres 😀
Mht. mousssakaen så har det selvfølgelig lidt at sige, at der ikke har været kartofler til at suge lidt overskudsvæde. Jeg spekulerer også på, om du mon har brugt auberginer nok, for auberginer bliver jo ret møre, og kan næsten forsvinde i kødsaucen, når de opvarmes. Der skal en del aubergine til, når man dropper kartoflerne 🙂
kunne ikke få fat i aubergine kan man bruge squash?
Tina – Både og. Det vil give en lidt anden smag og konsistens til retten, i og med at squash er lidt mere vandholdigt end aubergine, og ikke får helt samme konsistens, men det kan helt sikkert godt lade sig gøre 😀