En kendt og elsket dessertklassiker, der ser imponerende ud. Men faktisk er det slet ikke er så svær at lave nøddekurve. Det kræver blot lidt tålmodighed, fordi man ikke kan lave mere end et par stykker ad gangen. Og sådan en sprød nøddekurv er da en helt perfekt afslutning på nytårsmiddagen eller lignende skønne aftenener, hvor det gerne må være lidt særligt.
Se også – Daim islagkage I Toblerone islagkage I Hjemmelavet kransekage til nytår
Nøddekurve med is opskrift.
Det er som sagt ikke svært at lave nøddekurve, og det kræver blot ganske få ingredienser. Men selvfølgelig bliver det endnu nemmere, efterhånden som man får øvet sig. Og når først kurvene er lavet, er der jo et væld af muligheder, når det kommer til fyld til nøddekurve.
Herhjemme er vi ret glad for nøddekurve til is. Men sæsonens frugter og bær – gerne med en klat flødeskum eller hjemmelavet råcreme på toppen – er bestemt også en mulighed. En nøddekurv med friske, danske jordbær eller hindbær og en kugle vaniljeis eller flødeskum er jo lidt af en delikatesse.
Tip! Se også “Ofte stillede spørgsmål” + tips og tricks til nøddekurve under opskriften.
Nøddekurve
Ingredienser
- 100 gr hasselnøddeflager (eller hakkede hasselnødder)
- 100 gr blødt smør
- 80 gr sukker
- 80 gr glukosesirup (findes i større supermarkeder)
- 50 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Kom hasselnødder, smør, sukker, glukosesirup og hvedemel i en skål og rør det sammen.
- Drys lidt mel på et bord, vend dejen ud og form den til en pølse på ca 24 cm. Stil pølsen koldt i minimum 30 minutter.
- Skær pølsen i 12 skiver á ca 2 cm's tykkelse.
- Læg 4 skiver på en bageplade beklædt med bagepapir og sørg for god afstand. Kagerne flyder ud og bliver papirstynde.
- Bag kagerne ved 175 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil de er helt flade og ensartede gyldentbrune.
Formning af nøddekurve
- Sæt 4 vandglas eller små skåle klar med bunden opad.
- Tag kagerne ud og lad dem hvile på bagepladen i ca 1 minut. Er kagerne blevet meget ujævne i kanten, så kan man skubbe let til kanterne med en lille kniv.
- Træk de varme kager af bagepapiret én ad gangen og placer en kage over hvert glas, så kanterne falder ned og former sig som en lille skål rundt om glasset. Hjælp evt. lidt til med hænderne.
- Lav én kage ad gangen og lad de andre blive på den varme bageplade, så de holdes bløde.
- Lad nøddekurvene stivne et par minutter og løft dem herefter af glassene.
- Fortsæt med at bage og forme nøddekurve, indtil al dejen er brugt.
- Server nøddekurvene med is og frugt, hindbærskum eller chokolademousse.
- Opbevar nøddekurvene i en lufttæt dåse eller pose. De kan sagtens holde sig 1 uges tid eller længere, hvis blot de opbevares lufttæt. Nøddekurve kan ikke fryses.
Ofte stillede spørgsmål.
Ja! Man kan sagtens lave nøddekurve flere dage i forvejen, hvis bare man sørger for, at de er pakket godt ind i en lufttæt beholder, fx en kagedåse eller lign. Det er først, hvis kurvene får lov til at stå, og optage fugt fra luften, at de bliver bløde og klistrede.
Ja! Glukosesirup er en blanding af forskellige sukkerarter, og den kan godt erstattes af almindelig sirup. Dog har glukosesirup nogle væsentlige fordele, som er værd at tage med. Glukosesirup krystalliserer ikke eller bliver grynet, når man opvarmer den. Siruppen giver desuden de øvrige ingredienser en elastisk konsistens, så dejen ikke alt for nemt går i stykker, når de skrøbelige kurve skal formes.
Nøddekurve opbevares bedst i en lufttæt dåse med låg eller lignende, hvor de kan holde sig sprøde uden at gå i stykker.
Nej, jeg anbefaler ikke, at man fryser nøddekurve. Man risikerer, at de bliver bløde og seje i stedet for sprøde og lækre.
Nøddekurve har en rimelig lang holdbarhed, når bare de opbevares i en lufttæt dåse eller lignende. Minimum 1 uges tid.
Tips og tricks.
Selve nøddekurvene formes ved at lægge de store, flade (og meget varme) “nøddekager” over et omvendt glas. Herefter “falder” kanterne ned omkring glasset, så der dannes en “skål” med fine folder. Det lyder jo nemt nok. Men har man alligevel problemer, så findes der forskellige tricks.
Tips til den perfekte nøddekurv.
Først og fremmest er det vigtigt, at man lige venter ca 1 minut, fra kagerne kommer ud af ovnen, til man forsøger at forme dem. Er de for varme, glider nøddekagerne fra hinanden. Driller nøddemassen alligevel, så prøv at klippe bagepapiret af rundt om kagerne og form så skålen MED bagepapiret over glasset. På den måde holder bagepapiret karamelmassen på plads. Og når kurven er stivnet, kan den nemt løftes af glasset og bagepapiret kan fjernes.
En anden mulighed er at vende glasset om eller bruge en lille skål og så forme nøddekurven ved at lægge den ned i glasset/skålen, i stedet for at lægge den ovenpå og lade kanterne “falde ned”.
Lav gerne et par ekstra nøddekurve.
Kurvene bliver selvfølgelig finere og finere, efterhånden som man får øvet sig og får taget på det. Men det gør jo ikke noget, hvis man kan se, at de er hjemmelavede. Og hvis bare man sørger for, at lave et par kurve mere end man skal bruge, så er der jo ingen skade sket. Heller ikke selvom der går en kurv i stykker undervejs. Sådan en knækket nøddekurv kan blive til det dejligste kagepynt eller topping til is. Man skal blot hakke stykkerne groft med en kniv.
Super fin opskrift.
Lige til at gå til.
Når man lige får taget på det er det også rimelig nemt at få dem formet fint om glasset.
Martin – Dejligt at høre. Ja, når lige man har formet et par stykker, så går det som en leg 🙂
kan man opvarme glukosesirup?
Evt. til hvilken temperaturer?
Inger – Ja, det kan man godt. Du bager jo nøddekurvene i ovnen, efter du har kommet glukosesirup i dejen 🙂 Jeg må dog indrømme, at jeg ikke ved, om der er en max temperatur for opvarmning af glukosesirup, men det kan måske Googles. Alternativt kan du prøve at spørge hos dansukker, som producerer glukosesirup 🙂