Der er almindelige klejner og så er der norske klejner. De norske klejner er store og bløde – nærmest som en mellemting mellem en berliner og en donut. Og de smager altså helt ualmindeligt godt. Især hvis de er hjemmelavede og dejen er fyldt med vanilje, kardemomme og appelsinskal. Og så selvfølgelig pyntet med citronglasur på toppen.
Se også – Spanskrør (churros) I Klejner med citron og kardemomme I Donuts med glasur
Min bedste opskrift på norske klejner.
Allerede da jeg lavede spanskrør forleden dag, besluttede jeg mig for, at olien skulle gemmes, så der efterfølgende kunne laves en portion norske klejner. Og selvom jeg er glad for de traditionelle klejner, så kan de norske fint være med i opløbet. De færdige basser er store og bløde, og så er der ligesom lidt mere gods i dem. Mums.
Norske klejner
Ingredienser
- 0,75 dl mælk (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 1 æg
- 25 gr sukker
- 1 nip salt
- 1 tsk vanillesukker
- ½ tsk stødt kardemomme
- revet skal af ½ usprøjtet appelsin/citron
- 250 gr hvedemel
- 50 gr smeltet smør
- smagsneutral olie til stegning
Citronglasur
- 75 gr flormelis
- citronsaft
- vand
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt æg, sukker, salt, vaniljesukker, kardemomme, appelsinskal, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 10 x 40-45 cm med en tykkelse på ½ cm. Skær rektanglet i 12-14 strimler á ca 4 cm’s bredde og skær et snit på langs i midten af hver strimmel.
- Vrid klejnerne ved at trække den ene ende af strimlen igennem snittet i midten og ud på den anden side.
- Varm olien op i en gryde. Olien skal være omkring 175-180 °C. Tjek med et stegetermometer eller lignende. Har man ikke et termometer, så er olien klar, når en lille terning franskbrød bliver gyldenbrun i olien løbet af et par minutter.
- Kog klejnerne i den varme olie 2-3 stk ad gangen. Klejnerne skal koge et par minutter på hver side og vendes undervejs, så de bliver fint gyldne og brune.
- Lad de færdige klejner afdryppe på et stykke køkkenrulle.
- Rør flormelis, citronsaft og vand sammen til glasur. Den må ikke være alt for tynd.
- Kom glasuren i en sprøjte- eller frysepose, klip et hul og sprøjt glasuren ud på de afkølede klejner. Glasuren kan også bare fordeles med en lille ske eller en kniv.
- Lad glasuren sætte sig og server de friskbagte klejner.
- Norske klejner er bedst samme dag, som de er bagt. De kan fryses (bedst uden glasur).
Pynt med glasur eller flormelis.
Der er ikke ret meget sukker i denne her opskrift og de færdige klejner smager heller ikke specielt sødt. Men de skal pyntes med sigtet flormelis eller glasur, inden de spises, så det er altså helt bevidst.
Jeg synes, at det er vildt lækkert at smage glasuren til med citronsaft, som giver et syrligt pift til klejnerne. Og derudover kommer jeg også gerne citron- eller appelsinskal i dejen. Men er man ikke til det syrlige, så kan kagerne selvfølgelig sagtens pyntes med helt almindelig glasur. Man kan også vende de nykogte klejner i sukker – præcis ligesom med donuts. Men så skal det gå lidt hurtigt, for sukkeret kan bedst sidde fast, når klejnerne stadig er let fedtede.
Lune klejner.
Jeg lavede kun en lille portion klejner, for klejner smager allerbedst samme dag, som de er lavet. Og de norske klejner er altså ingen undtagelse. Dog har jeg læst mig til, at man sagtens kan koge en stor portion norske klejner, som efterfølgende fryses ned. Så er det let lige at tø et par stykker op, lune dem i ovnen og afslutningsvis pynte med glasur eller flormelis. Måske ikke nogen dum idé, hvis man gerne vil servere norske klejner i julen, men ikke har tid til at stå med dej, varm olie og glasur.
Vi krøb sammen i sofaen under et blødt tæppe sammen med Villy efter aftensmaden. Udstyret med en ordentlig kandefuld god te, kage og The Julekalender på dvd. En helt perfekt afslutning på dagen og en af de der helt fantastiske december-aftener, som jeg elsker.
Mums hvor ser de bare gode ud! Dem tror jeg at jeg vil kaste mig over 😀
Mvh
Maria
Maria – Jeg kan kun opfordre dig til at prøve dem – de er virkelig lækre og meget bedre end dem man køber 🙂
Jeg ELSKER norske klejner!
FUN FACT: Der er intet norsk over “norske” klejner – sir min norske kollega i hvert fald. Det findes slet ikke i Norge 😛
Din opskrift skal jeg med garanti afprøve!
Mai – Haha, sådan går det nogle gange med navne på opskrifter – gad vide, hvorfor de hedder norske klejner 🙂 Btw jeg stødte engang på en salat med mayonnaise, ærter og gulerødder i en delikatesseforretning i Italien – med andre ord en rigtig god gammeldags italiensk salat. Bortset fra at den her hed ungarnsk salat 😀 😀 😀
De hedder skuldringer i Norge og der findes et smuldringejern til dem faktisk min norske familie har lavet dem al den tid jeg kan huske 😉
Louise – Uhhh, jamen så har de jo alligevel rødder i Norge. Tak for info og rigtig dejligt nytår til dig 🙂
Der skulle selvfølgelig stå smuldringer
Lisalotte, mange tak for opskrift , jeg skal nok prove den I aar . Vi sauner alle i Frederickshavn.
Nøj, de er gode. Tror jeg kommer lidt mere vanillesukker i næste gang og prøver med citronglasuren. Jeg havde ingen frisk citron, kun revet skal i køleskabet, så det blev med alm glasur. Hele familien var vilde med dem. Tak for endnu en lækker opskrift.
Charlotte – Hvor er det bare dejligt at høre, at det blev en kæmpe succes. Herhjemme bliver klejnerne også altid spist næsten med det samme 😀