Herhjemme er vi vilde med cheesecake, som altid er en succes. Både til fødselsdage, gæstemiddage og “bare fordi”. Derfor har jeg i år lavet en nytårs cheesecake, der kan fungere som det søde punktum for årets sidste middag. En let og lækker nytårskage med sprød kiksebund, fløjlsblød flødeostecreme med asti (eller cava) og lime og asti gelé på toppen. Og så er kagen selvfølgelig fint nytårspyntet.
Se også – Baileys islagkage I Nøddekurve til is I Kransekage til nytår
Opskrift på nytårs cheesecake.
Som med alle andre former for cheesecake, så er denne her nytårs cheesecake ikke specielt vanskelig at lave. Der er dog en del forskellige steps i opskriften, så det tager selvfølgelig lidt tid. Er man nervøs for at arbejde med husblas, så foreslår jeg, at man læser opskriften grundigt igennem, inden man går i gang. Og det bliver selvfølelig også nemmere med tiden, efterhånden som man bliver mere rutineret.
Det vigtigste, når man arbejder med husblas, er tålmodighed. Og hvis bare man sørger for at temperere husblassen ved at vende den med flødeostecremen, som beskrevet i opskriften, så skal det nok gå.
Tip! Se mine bedste tips til nytårscheesecake under opskriften.
Nytårs cheesecake
Ingredienser
Kiksebund
- 75 gr smeltet smør
- 150 gr digestive kiks (eller lignende)
Flødeostecreme
- 6 blade husblas
- 200 gr flødeost naturel
- 2 dl creme fraiche 9-18%
- 75 gr flormelis
- 1 usprøjtet lime (revet skal og saft)
- 2 dl asti eller cava (demi sec)
- 2 dl piskefløde
Asti gelé
- 3 blade husblas
- 2 dl asti eller cava (demi sec)
- 1 spsk sukker (eller efter smag)
Desuden
- Hvid chokolade (grofthakket)
- evt. guldkugler af chokolade
Fremgangsmåde
- Knus kiksene til fint rasp ved at komme dem i en frysepose og køre dem over med en kagerulle. De kan også knuses i en foodprocessor.
- Bland de knuste kiks med smeltet smør og vend det godt rundt.
- Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm) og fordel kikseblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Stil herefter bunden til side.
Flødeostecreme
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Pisk flødeost, creme fraiche, flormelis og limesaft og -skal sammen i en skål.
- I en anden skål piskes fløden til skum.
- Knug vandet af husblassen og kom det i en skål sammen med 2 dl asti/cava.
- Sæt skålen i mikroovnen i ca 30-40 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Har man ikke en mikroovn, kan skålen med husblas og asti også smeltes over vandbad.
- Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den lune husblas-blanding og rør godt rundt imellem hver skefuld. Fortsæt indtil husblas-blandingen er lillefingervarm. Der skal formentlig bruges ca 5-6 spsk flødeostecreme.
- Hæld herefter husblas-blandingen i resten af flødeostecremen og rør godt rundt.
- Til sidst tilsættes flødeskum og det hele vendes sammen til en luftig creme.
- Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og fordel flødeostecremen i formen. Glat cremen pænt på toppen.
- Har man ikke kageplast, kan man klippe et plastik-chartek til, så det passer. Man kan også bruge en strimmel bagepapir, men så vil kanten ikke blive helt glat.
- Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 2-3 timer.
Asti gelé
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Hæld 2 dl asti eller cava og sukker i en lille gryde og varm det op. Det behøver ikke komme i kog, men skal være varmt nok til, at husblassen kan smelte.
- Er der meget skum på toppen af astien, så kan man fjerne lidt med en ske.
- Tag gryden af varmen, knug vandet af husblassen og kom den direkte ned i den varme asti. Rør rundt så husblassen smelter.
- Lad herefter astien afkøle i ca 15-30 minutter, indtil den er lunken.
- Hæld den lunkne asti forsigtigt på toppen af kagen og stil den tilbage i køleskabet i 3-4 timer (eller til dagen efter), indtil geléen har sat sig.
- Ved servering fjernes springformen og kageplastikken trækkes af.
- Pynt med hakket, hvid chokolade og spiseligt guldpynt. Mine guldkugler er af mærket Special Moment og købt i Salling Super i Aarhus.
- Kagen kan holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses – dog uden pynt.
Tips til opskriften.
Jeg bruger asti til denne her nytårscheesecake. Men man kan snildt bruge en cava (demi sec) eller lignende, halvsøde, mousserende vine. Jeg synes, det er synd, at bruge ægte champagne til kagen. Godt nok er det nytår, og det skal være festligt, men det er skønne, spildte dråber, når de blandes med flødeost, creme fraiche og flødeskum.
I stedet for digestive kiks kan man bruge andre former for kiks eller måske rester af julesmåkager som fx vaniljekranse, specier eller lignende vaniljekager. Vil man køre nytårstemaet helt ud, så kan man også lave en bagt kagebund af kransekage eller mazarin. Vær dog OBS på, at det i så fald bliver en lidt sødere kage.
Kagen skal hvile et par timer på køl så hhv. flødeostecreme og asti gelé kan nå at sætte sig. Man kan derfor uden problemer lave sin nytårs cheesecake dagen i forvejen, hvilket gør den oplagt som dessert til en gæstemiddag, hvor man gerne vil forberede så meget som muligt. Faktisk kan man også lave kagen 2 dage i forvejen. Tidligere anbefaler jeg dog ikke, hvis man vil bevare en smule sprødhed i kiksebunden.
Den smagte fantastisk😊
Anja – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Vil man kunne lave den med mandelbund da den skal serveres for en der ikke tåler gluten.
Tina – Det tror jeg godt, at du kan. Alternativt kan du se, om du kan finde nogle glutenfri kiks, men en mandelbund lyder også lækkert 😀
Kan man lave den i glas
Inger-Lise – Ja da – det bestemmer man jo selv 😀 😀
Ville man kunne undvære champagnen i selve fyldet også kun lave champangelåget ?
Patricha – Det kan du godt, men så vil jeg anbefale, at du bruger lidt mindre husblas, eftersom der “mangler” 2 dl væde i cheesecakecremen. Du kan evt. bruge den her opskrift som inspiration 😀 😀
https://madenimitliv.dk/cheesecake-citron/