Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Ølkage – nem opskrift på den klassiske skærekage.

14 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

På sådan en grå og regnfuld dag i november, hvor det tilsyneladende ikke engang kan blive rigtig lyst, så er det da oplagt at bage lidt. Valget faldt på en lækker og krydret ølkage, som jeg synes, er lidt en hybrid imellem en efterårskage og en julekage. Derfor kan man sagtens bage den i november og dermed puste lidt til den begyndende julestemning.

Se også – Krydderkage I Honningbrød I Sirupskage med smørcreme I Honningkagehjerter

Ølkage – nem opskrift.

Kagen er fuld af skønne og varme krydderier. Og det var da også pga. krydderierne, at jeg kom i gang med ølkagen. Jeg har nemlig været ved at lave dej til verdens bedste pebernødder. Som godt nok ikke skal bages i dag, for småkagedej har ofte godt af at ligge i køleskabet og samle sig i et par dage. Men da alle julekrydderierne alligevel var fundet frem, så var det jo oplagt at fortsætte bagningen. Faktisk fik jeg også lavet en portion gløgg ekstrakt til hjemmelavet gløgg, men det er nu en anden historie.

En ølkage er super nem at lave. Ingredienserne skal faktisk bare vejes af i en skål og røres sammen med hvidtøl. Så det er et perfekt valg, hvis man har børn med i køkkenet. Desuden er den også er et oplagt projekt for de lidt større børn, der måske er begyndt at gå solo i køkkenet.

Den nybagte kage smager helt fantastisk, når den smøres med koldt smør. Og den behøver faktisk ikke engang være nybagt for at være lækker. Hvis bare den pakkes ind, kan den sagtens holde sig frisk i flere dage. Prøv evt. også at riste en tyk skive ølkage på brødristeren, hvis kagen har fået et par dage på bagen. Evt med koldt smør på og måske en kop varm te ved siden af. Det smager helt eminent.

4,13 fra 8 stemmer

Ølkage

Bagetid1 time
Samlet tid1 time 10 minutter
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 475 gr hvedemel
  • 350 gr brun farin
  • 2 tsk natron
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • ½ tsk stødt nellike
  • ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
  • 1 nip salt
  • 1 flaske (33 cl) hvidtøl (anden mørk øl, gerne julebryg, kan også bruges)

Fremgangsmåde

  • Mel, natron og krydderier sigtes sammen i en skål.
  • Tilsæt brun farin og øl og pisk med en håndmikser til en glat og klumpfri dej.
  • For en franskbrødsform (str M) med bagepapir og fordel dejen heri. 
  • Bag ølkagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i 50-60 minutter, indtil kagen er fint hævet og gennembagt. Tjek evt. med et lille træspyd eller lignende, at kagen er gennembagt.
  • Afkøl kagen og nyd den i tykke skiver med koldt smør.
  • Kagen kan holde sig i 3-5 dage, hvis den pakkes godt ind. Den kan desuden fryses.

Skønne variationer.

Der skal hverken smør eller olie i kagen. Så det er altså ikke en forglemmelse i opskriften. Kagen indeholder altså ikke fedt, medmindre man vælger at smøre franskbrødsformen med lidt smør eller olie. Jeg plejer nu bare at fore formen med bagepapir. Så er den nybagte kage lige til at løfte op og over på bageristen til afkøling.

Man kan tilsætte sukat eller syltet appelsinskal i tern til dejen. Eller bare revet appelsinskal fra en usprøjtet appelsin, hvis man synes. Det giver en skøn smag, som passer perfekt med de mange, skønne julekrydderier. Og apropos krydderier, så bruger man selvfølgelig bare dem, som man har. Jeg har altid et mindre arsenal af krydderier liggende, så jeg giver den gerne gas. Men mindre kan selvfølgelig gøre det.

Subscribe
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Rikke
7 år siden

Den ser rigtig lækker ud. Blev nødt til at bage den, da jeg så den. Så lige nu er den i ovnen. Rigtig nem. Tænker næste gang at komme rosiner i. Det kom jeg i tanke om for sent i dag. Glæder mig til at smage den.

Tina
7 år siden

Elsker ølkage.
Prøv at komme en anelse citronsaft i smøret og stil det så i køleskabet inde brug

Helle
2 år siden

Der står til slut i opskriften at den er fryseegnet 😊🧑‍🎄

Aase hyldal
6 år siden

Vil prøve den i dag lyder god jeg vil ha rosiner i og lidt citron i snøret ?

Bente
5 år siden

Ser lækkert ud👍. Kan den mon fryses – og tages op om en uges tid til jul🎄🎅🏻🤶🎁

Siff
5 år siden

Hvor stor form til kage til 10 personer?

Dorte Hansen
2 år siden

Ølkagen kan sagtens fryses….

Har siden barndommen bagt ølkage ofte, og altid efter min bedstemors opskrift.

Man kan med fordel bytte allehånde ud med muskatnød….

Skal ølkagen serveres samme dag, kan man smøre formen og så drysse med sukker….
Det giver kagen en rigtig lækker sprød kant hele vejen rundt….