Det har regnet, det har rusket og det er vinter. Det er kort sagt alletiders suppevejr. I går blev der sat kraftben og oksetværreb over og koge i den store suppegryde og i dag har den stået på snitning af diverse suppeurter, samt kogning af kød og melboller.
Det er ikke svært at lave hjemmelavet oksekødsuppe, men det tager noget tid at lave kødboller og melboller og snitte grønsager. Suppen skal selvfølgelig også koge i lang tid, men det er jo ikke sådan, at man er nødt til at sidde og kigge på den imens. Ikke desto mindre laver vi altid en ordenlig portion, når vi alligevel er igang, så vi har for det meste suppe til 2-3 dage. Af samme grund kommer kød og melboller heller ikke i suppen ved serveringen, for så kan det nemt blive en ret “splattet” affære på 2. eller 3. dagen.
Suppegryden med suppe og urter kommer på bordet og så lunes en passende mængde af kød og melbollerne og sættes på bordet i en skål. Hver enkelt øser så den ønskede mængde boller i deres egen suppetallerken og resten sættes på køl til næste dag.
Oksetværreb’en som suppen blev kogt på skal serveres med kogte kartofler, lidt grønsager og sur-sød eller peberrodssauce, men vi spiste alt for meget suppe, så det var der simpelthen ikke plads til i aften. Sådan går det ofte på suppens 1. dag, hvor man ikke har fået det længe og helt har glemt, hvor godt det smager.
Oksekødssuppe
Ingredienser
Suppe
- 1 ½ kg oksetværreb samt kraftben
- vand
Suppefyld
- 1 selleri (skrællet og skåret i små tern)
- 5 gulerødder (skrællede og skåret i små tern)
- 3 porrer (rensede og skåret i tynde ringe)
Kødboller
- 500 gr hakket svinekød
- 1 æg
- ½ dl mælk
- 2 spsk mel
- 1 liter hønse- eller grøntsagsbouillon til kogning (evt. vand + bouillonterning)
- salt og peber
Melboller
- 80 gr smør
- 2 dl vand
- 125 gr hvedemel
- 2 æg
- salt
Fremgangsmåde
Suppe og fyld
- Kom oksetværreb og kraftben i en suppegryde.
- Skær toppen af selleri og porre og kom begge dele ned i gryden til kødet. Husk at skylle det grundigt først.
- Hæld vand på til det dækker, tilsæt lidt salt og bring gryden i kog.
- Lad suppen koge i minimum 2 timer, indtil oksetværreben er mør og suppen har trukket saft og kraft fra benene. Skum urenheder af suppen undervejs.
- Tag tværreben op af suppen og lad den afkøle. Sæt den herefter på køl.
- Kassér kraftben og selleritop/porretop.
- Hæld suppen igennem en si, så alle urenheder sies fra. Skum evt. overskydende fedt væk.
- Kom suppen tilbage i gryden, tilsæt selleri, gulerødder og porre og bring suppen i kog. Lad suppen koge i ca 5-10 minutter, til grøntsagerne er lige netop møre.
- Smag til med salt og peber
Kødboller
- Kom hakket svinekød, æg, mælk, hvedemel, salt og peber i en skål og rør det sammen til en lind fars.
- Bring en gryde med grøntsags- eller hønsebouillon i kog.
- Form små kødboller med en teske og kom dem i vandet. Lad kødbollerne koge i ca 5 minutter, indtil de er gennemtilberedte.
- Tag kødbollerne op af vandet og afkøl dem.
Melboller
- Kom smør og vand i en gryde og smelt det sammen.
- Tilsæt mel og rør grundigt, indtil dejen samler sig og slipper grydens kanter.
- Tag gryden af varmen og tilsæt æggene ét ad gangen. Pisk grundigt mellem hvert æg. Når dejen er fast og kan holde faconen krydres den med salt.
- Kom dejen i en bollesprøjte og eller sprøjtepose og tryk den ud i letsaltet vand, der holdes lige under kogepunktet.
- Lad melbollerne simre i vandet i 6-7 minutter.
- Husk at melbollerne er ikke færdige, fordi de kommer op til overfladen. De skal have koge helt færdige, ellers kan man risikerer, at de "splatter" ud i suppen.
- Tag melbollerne op af vandet og afkøl dem.
- Server oksekødssuppen med kød- og melboller. Tværrebsstykket serveres koldt eller varmt med kogte kartofler og peberrodssauce.
Klidmoster – du kan jo tage det lidt i etaper, eller lave en lille portion, bare til dig og manden, så er det måske ikke så hårdt:-)
Birthe – Jeg har godt hørt om det med en portion kogt ris med rosiner i suppen. Har fået det én gang hos noget familie ude vestpå. Der var risen kommet i en fin form og vendt ud på et fad, men der var der kun gulerødder i:-)
Nadia – Det smager nemlig helt fantastisk. Og en bollesprøjte gør altså bare det hele lidt nemmere:-) Jeg har i hvert fald gået nok af at klistre med en teske og små boller, når jeg har formet kødbollerne, så er det dejlig nemt med melbollerne:-)
Mona – Det er så rigtigt, suppe om vinteren er bare det bedste:-)
Ahh intet som en god gang suppe. Kram
Fantastisk vintermad. Jeg har kun lavet melboller en enkelt gang, og det var uden bollesprøjte. De var ikke halvt så flotte som dine. Måske man skulle anskaffe sig en. Jeg har i hvert fald fået helt vildt lyst til at gå i gang med sådan en portion, efter at have set dit indlæg.
Madglade hilsner
Nadia
Åh, hvor ser det godt ud, Anne! Min mormor lavede den mest fantastiske suppe og melboller – jeg ELSKER melboller.
Jeg må igang med at lave sådan en portion suppe, det vil gøre godt her i kulden. Hos min mormor fik vi den altid med ris i – ris med rosiner 🙂
Mange hilsner
Birthe
MUMS 🙂 Det er SÅ dejligt at se det lavet helt fra bunden. Hvor er det pragtfuldt med sådan en portion suppe på den her årstid. Jeg ville ønske at jeg havde kræfter til den slags.
laver du også kødbollerne i bollesprøjten?
Kirsten – Nej, dem laver jeg i hænderne med en lille teske 🙂
Gider ganske simpel ikke denne side da den er spækket med reklamer der popper op i tide og utide
Sur gæst – Ja det kan jeg da kun beklage. Desværre koster det både tid og mange penge at drive en blog, som er så stor og med så mange besøgende, som min efterhånden er blevet. Derfor har jeg ikke råd til at have bloggen, hvis der ikke er reklamer – et alternativ til reklamerne kunne være, at mine læsere i stedet skal købe sig adgang til bloggen for at kunne se mine opskrifter og det har jeg ikke lyst til.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine