Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Oksekød i fad med kartoffel-låg og ost.

31 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Hverdagsmad, Oksekød, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Det er ingen hemmelighed, at jeg er ret vild med mad, der tilberedes i ovnen. Navnlig her om efteråret synes jeg, at der er noget drønhyggeligt ved at tage sådan et boblende varmt fad aftensmad ud af ovnen og sætte sig til bords rundt om det – for slet ikke at tale om de skønne dufte der breder sig i hele huset, imens maden tilberedes og det gælder altså alt lige fra en klassisk lasagne med oksekød til en lækker, langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær.

Opskrift på oksekød i fad med kartoffel-låg.

Derfor kommer her endnu en opskrift på lækker aftensmad i ovn og denne her gang er vi ovre i noget så simpelt som en kødsauce, der bredes ud i et fad, dækkes med kartofler og bages. Konceptet minder vel i bund og grund ret meget om den engelske klassiker med kød og kartoffelmoslåg kaldet shepherd’s pie, men denne her variant er altså en smule anderledes. Der bruges nemlig ikke kartoffelmos, men derimod kartofler i skiver, der lægges i et fint mønster oven på kødsaucen og efterfølgende pyntes med creme fraiche og revet ost. Uhyre simpelt og ret så lækkert, hvis jeg må have lov at sige det.

Fordelen ved denne her omgang er, at den både kan laves fra bunden – eksempelvis ved at følge opskriften på kødsauce herunder, eller ved at bruge sin egen favoritopskrift på kødsauce. Men man kan også bare bruge en rest kødsauce fra pastaen eller lasagnen dagen før, ligesom en smule millionbøf også snildt kan gå an. Det samme gælder selvfølgelig, når det kommer til kartoffellåget. Skræl en portion kartofler, skær dem i skiver og giv dem et opkog, inden de fordeles ovenpå kødsaucen. Eller brug de 7 kartofler, som du skrællede for meget forleden dag og som nu ligger i køleskabet og keder sig.

Jeg kunne faktisk også sagtens forestille mig, at kødsaucen kunne erstattes med andre former for gryderetter. Fx en rest chili con carne, en rest mørbradgryde med bacon og pølser eller måske en lille portion gullash. Der er jo ingen der siger, at det skal være en sauce med hakket oksekød der bruges. Gryderetter med kylling eller lammekød vil med garanti også vil være lækkert.

Og vil man nu rigtigt være på forkant, så hælder man da lige kødfyldet i bunden af et ildfast fad, når man rydder væk efter aftensmaden, i stedet for at gemme det i en bøtte i køleskabet. Skærer de kartofler i skiver, som alligevel ligger tilbage i gryden, dækker fadet til med stanniol og stiller hele molevitten i køleskabet. Så er det bare lige at komme creme fraiche og revet ost øverst dagen efter og sætte fadet i ovnen. Voila – verdens nemmeste aftensmad.

4,25 fra 16 stemmer

Oksekød i fad med kartoffel-låg.

Samlet tid1 time
Antal: 4 personer

Ingredienser

Kødsauce

 • 1 spsk olie
 • 2 fed hvidløg (finthakkede)
 • 1 løg (hakket)
 • 450 gr hakket oksekød
 • 1 peberfrugt (hakket)
 • 1 ds hakkede tomater
 • 2 tsk tørret timian
 • 2 tsk paprika
 • salt og peber

Desuden

 • 750 gr kartofler
 • 3 dl creme fraiche (gerne creme fraiche 18%)
 • 75 gr revet ost

Fremgangsmåde

 • Opvarm olien i en gryde og sauter hvidløg og løg heri. Tilsæt herefter hakket oksekød og brun det godt.
 • Kom peberfrugt, hakkede tomater, timian, paprika, salt og peber i gryden og bring den i kog. Lad kødsaucen simre i ca. 20 minutter.
 • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Giv kartoflerne et kort opkog i 2-3 minutter i en gryde letsaltet vand. Lad dem herefter afdryppe i en sigte.
 • Kom kødsaucen i et ildfast fad og fordel kartoffelskiverne ovenpå som et låg. Bred creme fraiche ud over kartoffelskiverne og slut med revet ost.
 • Bag fadet ved 190 °C (varmluft) i ca. 20 minutter, indtil osten er smeltet og overfladen er gylden.
 • Pynt evt. med et drys persille og server med salat og dressing.
 • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet.
 

Noter til opskriften.

 
Ønskes en tykkere kødsauce under kartoffellåget, så kan den evt. jævnes med en meljævning, lidt maizena udrørt i vand eller færdigkøbt saucejævner. 
 
Subscribe
Notify of
31 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Ulla
7 år siden

Ihhh hvor dejligt, den bliver vores aftensmad i aften 🙂

Ulla
7 år siden

al din mad er lækker, så glæder mig 🙂

Susanne
3 år siden
Svar  Ulla

Sikker en lækker opskrift men mine kartofler skulle have haft mere end et kort opkog ..

Ulla
7 år siden

Lige et spørgsmål. Tror du man kan lave den med hytteost, i stedet for creme fraiche og revet ost? Eller vil det blive for “vandet”?

Pia Pedersen
7 år siden

Hvor mange personer regnes den med at give.

Bethina
7 år siden

Yes, så fik jeg oz afprøvet denne ret og hvor er den dog bare lækker :). Kan der mon bruges en bechamelsaucr eller en mornaysauce i stedet for creme fraiche ??. Det skal prøves, for det er kun mig, som kan lide creme fraiche herhjemme 🙂

Susanne Bertelsen
7 år siden
Svar  Bethina

Kan man bruge andet end ost da jeg ikke spiser ost

Birgitte B
7 år siden

@Susanne – du kan bruge mornaysauce og rasp på toppen. Det bruger jeg til almindelig lasagne på toppen. Mvh. Birgitte

Dorthe
7 år siden

Den er hermed gemt til i morgen…. mums?

Anita Jønson
7 år siden

Er i fuld sving og det dufter allerede AAAALT for godt ? Glæder mig til at smage ?

Erik Andersen
5 år siden

OGSÅ KALDET KARTOFFELLASAGNE

Anne
5 år siden

Jeg har lavet den rigtig mange gange nu. Den er rigtig god og falder altid i god jord hos både knejten og hans kammerater

Tina Hareskov Thomsen
3 år siden

Thumbs-up herfra 👍
Brugte mornay sauce i stedet for cremefraiche og det fungerede super godt.
Har fået besked på, af både søn og manden, at retten skal på madplanen 1 gang om måneden, så det kan du godt tage som kæmpe ros 😊

Torben
3 år siden

Har lige lavet det med creme fraiche, og den skiller, ser ikke pænt ud, hvorfor gør den det

Torben
3 år siden

Eller grynet

Anna-Grethe
3 år siden

5 stars
Har brugt opskriften men har gjort den til min egen med peberfrugt fra fryseren, og skyr. I stedet for cremefraiche, hytteost i stedet for andet gratineringsost 😊😍

Solveig
1 år siden

4 stars
Hei. Lurer på om det mangler væske i oppskriften, til kjøttsausen?