Det er ingen hemmelighed, at jeg er ret vild med mad, der tilberedes i ovnen. Navnlig her om efteråret synes jeg, at der er noget drønhyggeligt ved at tage sådan et boblende varmt fad aftensmad ud af ovnen og sætte sig til bords rundt om det – for slet ikke at tale om de skønne dufte der breder sig i hele huset, imens maden tilberedes og det gælder altså alt lige fra en klassisk lasagne med oksekød til en lækker, langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær.
Opskrift på oksekød i fad med kartoffel-låg.
Derfor kommer her endnu en opskrift på lækker aftensmad i ovn og denne her gang er vi ovre i noget så simpelt som en kødsauce, der bredes ud i et fad, dækkes med kartofler og bages. Konceptet minder vel i bund og grund ret meget om den engelske klassiker med kød og kartoffelmoslåg kaldet shepherd’s pie, men denne her variant er altså en smule anderledes. Der bruges nemlig ikke kartoffelmos, men derimod kartofler i skiver, der lægges i et fint mønster oven på kødsaucen og efterfølgende pyntes med creme fraiche og revet ost. Uhyre simpelt og ret så lækkert, hvis jeg må have lov at sige det.
Fordelen ved denne her omgang er, at den både kan laves fra bunden. Eksempelvis ved at følge opskriften på kødsauce herunder, eller ved at bruge sin egen favoritopskrift på kødsauce. Men man kan også bare bruge en rest kødsauce fra pastaen eller lasagnen dagen før, ligesom en smule millionbøf også snildt kan gå an. Det samme gælder selvfølgelig, når det kommer til kartoffellåget. Skræl en portion kartofler, skær dem i skiver og giv dem et opkog, inden de fordeles ovenpå kødsaucen. Eller brug de 7 kartofler, som du skrællede for meget forleden dag og som nu ligger i køleskabet og keder sig.
Jeg kunne faktisk også sagtens forestille mig, at kødsaucen kunne erstattes med andre former for gryderetter. Fx en rest chili con carne, en rest mørbradgryde med bacon og pølser eller måske en lille portion gullash. Der er jo ingen der siger, at det skal være en sauce med hakket oksekød der bruges. Gryderetter med kylling eller lammekød vil med garanti også vil være lækkert.
Og vil man nu rigtigt være på forkant, så hælder man da lige kødfyldet i bunden af et ildfast fad, når man rydder væk efter aftensmaden, i stedet for at gemme det i en bøtte i køleskabet. Skærer de kartofler i skiver, som alligevel ligger tilbage i gryden, dækker fadet til med stanniol og stiller hele molevitten i køleskabet. Så er det bare lige at komme creme fraiche og revet ost øverst dagen efter og sætte fadet i ovnen. Voila – verdens nemmeste aftensmad.
Oksekød i fad med kartoffel-låg.
Ingredienser
Kødsauce
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg (finthakkede)
- 1 stk løg (hakket)
- 450 gr hakket oksekød
- 1 stk peberfrugt (hakket)
- 1 ds hakkede tomater
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk paprika
- salt og peber
Desuden
- 800 gr kartofler
- 2,5 dl creme fraiche (gerne creme fraiche 18%)
- 100 gr revet ost
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en gryde og sauter hvidløg og løg heri. Tilsæt herefter hakket oksekød og brun det godt.
- Kom peberfrugt, hakkede tomater, oregano, paprika, salt og peber i gryden og bring den i kog. Lad kødsaucen simre i ca. 20 minutter.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Giv kartoflerne et kort opkog i 2-3 minutter i en gryde letsaltet vand. Lad dem herefter afdryppe i en sigte.
- Kom kødsaucen i et ildfast fad og fordel kartoffelskiverne ovenpå som et låg. Bred creme fraiche ud over kartoffelskiverne og slut med revet ost.
- Bag fadet ved 190 °C (varmluft) i ca. 20 minutter, indtil osten er smeltet og overfladen er gylden.
- Pynt evt. med et drys persille og server med salat og dressing.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Ihhh hvor dejligt, den bliver vores aftensmad i aften 🙂
Ulla – Du kan godt begynde at glæde dig, den er lææææækker 😀 😀
Rigtig god weekend 😀
al din mad er lækker, så glæder mig 🙂
Sikker en lækker opskrift men mine kartofler skulle have haft mere end et kort opkog ..
Susanne – Æv, det var da lidt træls – for nu at sige det på jysk. Kartoflernes tilberedningstid afhænger jo lidt af sort og sæson – jeg plejer som regel at give mine kartofler mellem 3-5 minutter, afhængig af hvilken slags kartofler, der er tale om 🙂
Lige et spørgsmål. Tror du man kan lave den med hytteost, i stedet for creme fraiche og revet ost? Eller vil det blive for “vandet”?
Ulla – Uhhh, det ved jeg faktisk ikke. Men jeg har lavet lasagner med hytteost uden problemer, så mon ikke det går 😀
Hvor mange personer regnes den med at give.
Pia – Denne her portion passer til 3-4 pers, men det gælder selvfølgelig ikke, hvis du bruger en rest 😀
Yes, så fik jeg oz afprøvet denne ret og hvor er den dog bare lækker :). Kan der mon bruges en bechamelsaucr eller en mornaysauce i stedet for creme fraiche ??. Det skal prøves, for det er kun mig, som kan lide creme fraiche herhjemme 🙂
Bethina – Jeg er sikker på, at du også kan bruge bechamel eller mornaysauce – når det kan bruges i en lasagne, kan det med garanti også bruges her 😀
Kan man bruge andet end ost da jeg ikke spiser ost
Susanne – Tjaaaa….du kan vel udelade osten og nøjes med creme fraiche. Ellers du kan komme bechamelsauce på toppen i stedet for – eller mornaysauce, hvis du spiser ost, når det er blandet i en sauce? Det er vist mine bedste bud. Og så findes der jo diverse veganer erstatninger for ost, hvis du googler 😀
@Susanne – du kan bruge mornaysauce og rasp på toppen. Det bruger jeg til almindelig lasagne på toppen. Mvh. Birgitte
Den er hermed gemt til i morgen…. mums?
Dorthe – Jeg håber, det bliver en succes 😀
Er i fuld sving og det dufter allerede AAAALT for godt ? Glæder mig til at smage ?
Anita – Uhhhh, det er lige før, jeg kan dufte det. Håber I kan lide det 😀 😀
OGSÅ KALDET KARTOFFELLASAGNE
Erik – Ja, man bestemmer jo selv, hvad man kalder retten. For mig er lasagne dog noget med flere lag – jeg har flere eksempler på kartoffellasagner på bloggen, hvor jeg lægger kartofler og kødsauce i lag. Denne her ret minder mig mere om en cottage pie, idet der kun afsluttes med et låg af kartofler, selvom kartoflerne jo er i skiver og ikke lavet til kartoffelmos 😀
Jeg har lavet den rigtig mange gange nu. Den er rigtig god og falder altid i god jord hos både knejten og hans kammerater
Anne – Tusind tak for din hilsen – så dejligt at høre 😀
Thumbs-up herfra 👍
Brugte mornay sauce i stedet for cremefraiche og det fungerede super godt.
Har fået besked på, af både søn og manden, at retten skal på madplanen 1 gang om måneden, så det kan du godt tage som kæmpe ros 😊
Tina – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Har lige lavet det med creme fraiche, og den skiller, ser ikke pænt ud, hvorfor gør den det
Torben – Har du brugt creme fraiche 18 %? Normalt skal creme fraichen være med en fedtprocent på 18 eller mere, da den ellers har tendens til at skille, når den varmes op. Præcis ligesom hvis man bruger creme fraiche i en gryderet. Det smager udemærket, men ser ikke så pænt ud, som du selv er inde på 🙂
Eller grynet
Har brugt opskriften men har gjort den til min egen med peberfrugt fra fryseren, og skyr. I stedet for cremefraiche, hytteost i stedet for andet gratineringsost 😊😍
Anna-Grethe – Og det er jo lige præcis det, der er så skønt ved opskrifter. Man kan følge dem slavisk, eller man kan bruge til som inspiration og gøre dem til sine helt egne 😀
Hei. Lurer på om det mangler væske i oppskriften, til kjøttsausen?
Solveig – Nej, der mangler ikke væske i kødsaucen 😀 😀 Når man laver almindelig lasagne, så suger pastaen jo en del væske, men det gør kartoffel-skiverne ikke. Så kødsaucen må ikke være alt for flydende, for så er den næsten umulig at skære i pæne stykker 😀