Vi er så småt landet herhjemme igen efter en dejlig uge i Spanien og nu nyder vi Pinseferien i ro og mag. I haven er buske og træer for alvor blevet grønne og frodige, imens vi har været væk. Utroligt som et par dage med sol, regn og varme får alting til at vokse. Der skal i dén grad slås græs og et par buske skal beskæres, men vi nyder faktisk de små sysler og det at finde tilbage til hverdagen igen. Derudover elsker jeg at være hjemmet i eget køkken og i dag har jeg lavet en lækker portion ovnbagt rabarberkompot med vanilje, som får hele huset til at dufte af sommer.
Jeg laver normalt rabarberkompot i en gryde, men denne gang blev det altså i ovnen og det er lige før, at det er endnu bedre. Rababerkompotten får en dyb og aromatisk smag, når sukker og frugtsukker nærmest karamelliseres i ovnen og så er det super nemt.
For at kompotten ikke skal blive for tynd og nærmest kun bestå af rabarbermos og en masse, lyserødt vand, kan jeg anbefale, at tilsætte lidt kartoffelmel til rabarberne, inden det hele sættes i ovnen. Kartoffelmelet skal bare lige blandes med sukkeret, så det er ikke fordi, at det er specielt svært, men det gør altså, at kompotten jævnes ganske let og bliver en smule tykkere. Det kan især være en god idé, hvis kompotten skal spises på brød eller bruges som fyld i en kage, hvor der gerne må være “styr på det”.
Rabarberkompotten kan holde sig et par uger på køl, men vi får nu gerne spist det hele i løbet af en uges tid og så laver jeg en ny portion. Vi spiser for det meste rabarberkompotten ovenpå yoghurt eller skyr om morgenen. Den er også lækker at smøre på brød eller boller og i pandekager og på vafler. Endelig kan jeg anbefale at vende rabarberkompot og flødeskum sammen til rabarberskum, som er fantastisk til kager. Jeg har blandt andet lavet disse her marengsfuglereder med rabarberskum og friske jordbær, men skummet vil også være perfekt ovenpå en nøddebund.
Rabarberkompot (ovnbagt)
Ingredienser
- 300 gr rabarber
- 125 gr rørsukker (alm. sukker kan også bruges)
- 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
- 2 tsk kartoffelmel (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Skyl rabarberne, skær dem i mindre stykker og kom dem i et ildfast fad med bagepapir i bunden.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene ud i ca 1 spsk af sukkeret.
- Bland vaniljesukkeret med resten af sukkeret og kartoffelmelet og drys det over rabarberne i fadet. Læg også de tomme vanillestænger ved rabarberne – de afgiver masser af smag.
- Bag det hele i ovnen ved 150 °C (alm. ovnfunktion) i ca 25-30 minutter.
- Rør rundt et par gange undervejs. Kompotten er færdig, når rabarberstykkerne er møre og det hele kan røres til en jævn kompot.
- Fisk vaniljestængerne op og kassér dem.
- Opbevar kompotten på køl med låg. Den kan fint holde sig i et par uger.
Det var dejlig nemt at lave, men næste gang tror jeg, at den bliver lavet i gryden, så den kan smages til løbende – den blev nemlig alt for sød. Jeg reddede den dog med noget citronsaft.
Kathrine – Ja, det er selvfølgelig rigtigt, at det er svært løbende at smage til, men jeg synes alligevel, at rabarberne får en skøn smag, når de bliver bagt – godt du fik reddet kompotten med lidt citronsaft 🙂
Det er en super kompot – og bliver meget rost af mine gæster. Er fx fortrinlig som tilbehør til en ostekage – bare for at nævne en af utallige anvendelsesmuligheder.
Lisbet – Hvor er det bare dejligt at høre – tak for din hilsen 🙂
Den smager simpelthen så skønt. Lavede det også sidste år og din opskrift kan varmt anbefales. Det er i øvrigt også nemt at lave.
Tine – Tusind tak for din søde kommentar – så dejligt at høre 😀
Vil kompotten være velegnet som tilbehør i vafler med chokolade og is, som dessert. Jeg skal lave til 50 personer, hvor mange gange din portion skal beregnes. På forhånd tak .
Lillian – Jeg tænker sagtens, at du kan bruge rabarberkompot til vafler med chokolade og is. Hvor meget du skal lave, kommer jo helt an på, størrelsen på desserten og hvor meget rabarberkompot, der skal på hver portion. Nu er jeg jo ikke helt inde i dine planer og ved heller ikke, om gæsterne skal have en enkelt vaffel eller mulighed for at få flere? Og heller ikke, om rabarberkompotten skal “dryppes” på toppen eller være et bærende element i desserten (dvs ½-1 dl pr pers). Men denne her opskrift giver 3 dl og hvis det skal “dryppes” på desserter til 50 personer ville jeg nok gange opskriften med 5 eller 6 og lave 1,5 – 1,8 liter kompot 🙂
Tusind tak for svaret, jeg fik mængden på plads , skal nemlig bruge s som topping m, m. I vaffelkurve .
Venlig hilsen Lillian
Lillian – Det var godt 😀 Jeg havde ikke lige tænkt, at du mente vaffelkurve, men var nok mere over i noget med nogle hjertevafler. Men godt at du fik styr på mængden 😀