Påske cheesecake. En lækker og dejlig frisk cheesecake med citronsmag, pyntet med de fineste små påskeæg. Perfekt til påskefrokosten og påskemiddagen, eller bare til en lille hyggestund i løbet af påskedagene. Og faktisk også resten af året, for selvfølgelig kan man sagtens lave en påske cheesecake, selvom det ikke er påske. Man behøver jo ikke pynte den med små påskeæg, og den skønne citron cheesecake smager altså helt fantastisk.
Se også – Påske islagkage I Påskekage I Påskemuffins I Hjemmelavede påskeæg
Påske cheesecake opskrift.
Jeg har valgt cheesecake med citron til min påske cheesecake. Dels er jeg vild med citronsmagen, men derudover så synes jeg også, at citron passer noget så fint til kagens fine, påskegule farve.
Dog kan man sagtens lave en cheesecake med appelsin, hvis man er mere til det, og i virkeligheden så er der jo næsten frit slag, når det kommer til smagen. Det er jo primært de små, fine påskeæg på toppen, der gør kagen til en påskekage.
Tip! Se også tips til opskriften + mine bedste tips til at lykkes med husblas under opskriften.
Påske cheesecake
Ingredienser
- 150 gr digestive kiks (eller lignende)
- 75 gr smør (smeltet)
Flødeostecreme
- 4 blade husblas
- 200 gr flødeost naturel
- 2 dl creme fraiche
- 100 gr flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 stk usprøjtet citron (revet skal og saft)
- 2 dl piskefløde
- gul konditorfarve (kan udelades)
Desuden
- 75 gr chokolade påskeæg (til pynt)
- 3 stilke citronmelisse (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Knus kiksene til fint rasp ved at komme dem i en frysepose og banke på posen med en kagerulle.
- Bland de knuste kiks med smeltet smør og vend det godt rundt.
- Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm). Pres kikseblandingen ud i bunden med bagsiden af en ske.
Flødeostecreme
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Pisk flødeost, creme fraiche, flormelis, vaniljesukker, revet citronskal og fløde sammen i en skål til det er cremet. Tilsæt gul farve så cremen får en fin gul farve.
- Knug vandet af husblassen og kom det i en lille skål sammen med citronsaft
- Sæt skålen i mikrobølgeovnen i ca 15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Alternativt kan husblas og citronsaft smeltes i skålen over vandbad.
- Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den lune husblas-blanding. Rør godt rundt imellem hver skefuld og fortsæt indtil husblas-blandingen kun er lunken. Der skal bruges ca 3-4 spsk flødeostecreme
- Hæld herefter husblas-blandingen over i flødeostecremen og rør godt rundt.
- Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og fordel flødeostecremen i formen. Glat cremen pænt på toppen.
- Alternativt kan du klippe et plastik-chartek til, så det passer. Du kan også bruge bagepapir, men bagepapir suger fugt, så kanten på den færdige kage ikke blive helt glat.
- Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 4 timer.
- Inden servering pyntes kagen med små påskeæg og evt. citronmelisse.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Kagen kan desuden fryses (uden pynt).
Tips til opskriften.
- Vil man gerne lave en klassisk citron cheesecake med geletop, så ligger opskriften lige her. Toppen kan selvfølgelig stadig pyntes med små påskeæg og citronmelisse.
- Jeg har brugt en klassisk kiksebund af digestive kiks og smør til den her påske cheesekage opskrift, men man kan sagtens tilsætte hakkede nødder eller chokolade til bunden, hvis man har lyst. Beregn ca 50 gr nødder eller chokolade – både hvid, lys og mørk chokolade kan bruges.
- Påske cheesecake kan selvfølgelig serveres hele året rundt. I stedet for påskeæg, kan man pynte toppen med grofthakket, hvid chokolade, nødder eller små marengs.
Succes med husblas.
Det er på ingen måde svært at lave en cheesecake. Det kræver dog lidt tålmodighed, da der er en del processer undervejs. Denne her påske cheesecake er dog uden gelé på toppen, så der er trods alt en arbejdsgang mindre.
Der er husblas i kagen, hvilket kan afskrække nogle fra at lave den. Men det der med husblas behøver ikke være så svært. Og hvis man blot følger opskriften, og sørger for at få tempereret den lune husblas, inden den vendes med flødeostecremen, så skal det nok gå.
Det eneste, som man aldrig må gøre, er at hælde varm eller lun husblas direkte ned i den kolde flødeostecreme. Jeg ved godt, at der er en del opskrifter, hvor der arbejdes med denne metode, men det er altså også den mest risikable. Og medmindre man er virkelig rutineret ud i brugen af husblas, så er det ved den metode, at der er størst risiko for, at det går galt.
Personligt har jeg arbejdet med husblas i mange år, og jeg føler mig rimelig sikker, men selv jeg kunne aldrig drømme om at hælde lun husblas direkte i en kold creme eller lignende.
Hejsa
Vil høre om man kan laver cheesecake torsdag aften men skal spises først søndag? Uden at frys den? På forhånd tak
Maria – Naaaahhhh, det vil jeg måske mene er lige tidligt nok. Jeg synes ikke den skal stå mere end 1-2 døgn, inden den serveres første gang 🙂
Hej Maria 😊 kan jeg evt bruge bunden fra din påske islagkage til denne her? 🙏🏻 Da det gerne skulle være glutenfri 😊 på forhånd tak 🌺
Lone – Ja, det burde ikke være noget problem, at lave en cheesecake på en nøddebund. Den smager jo en smuuule anderledes end den klassiske kiksekage, som jeg personligt forbinder med smagen af digestive, men sådan behøver det jo ikke at være, og det lyder også lækkert med en nøddebund.
Alternativt kan du også bruge alle mulige andre kiks til bunden – jeg ved, at sortimentet af glutenfri brød, kiks og småkager vokser stødt og roligt, så måske du også kan finde nogle glutenfri kiks i supermarkedet, hvis du på et tidspunkt vil prøve den mere “klassiske” udgave 😀 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hvilke creme fraiche har du brugt her?
Kate – Jeg har lavet kagen med alt fra 5-18 % creme fraiche, så der er lidt frit spil 😀
Virkelig nem opskrift, mit første forsøg på en cheese cake, den blev virkelig lækker. Helt sikkert ikke sidste gang jeg skal lave den. Opskriften er i hvert fald gemt
Monica – Hvor er det altså bare dejligt at høre, at det blev en god kage. Det er også en af mine påskefavoritter 😀
Har lige prøvet denne påske cheesecake og kan klart anbefales, selvfølgelig skal man kunne lide at den er lidt “sur” pga. Citron, men smager virkelig godt. 👍
Vil det være for svært at skrive kalorier og grønt indhold (i forhold til 6 om dagen) så man ved hvor meget man mangler af grøntsager 🙏
Lise – Jeg har over 2200 opskrifter, så der vil være virkelig virkelig mange timers arbejde i at sidde og udregne kcal indhold i de enkelte opskrifter. Dertil kommer, at det er de færreste, der rent faktisk bruger kcal indholdet i mine opskrifter – faktisk efterspørges det af under 2% af mine brugere. Derfor har jeg vurderet, at jeg kan bruge min tid bedre på at udvikle nye opskrifter, fremfor at sætte mig til at indtaste opskrifter i en kalorietabel. Men er der nogle opskrifter, som interesserer dig, så kan du jo evt. selv indtaste ingredienserne i nogle af de forskellige, gratis apps der findes til kcal beregning 😀 😀
Hej Anne-Kathrine
Nu har jeg i går prøvet at lave denne påske kage… gal den er god! 😋
Den bragte så stor succes, at gæsterne også ville have opskriften. Der var lidt tilbage, som vi fik til aften og den var den bestemt ikke blevet ringere af, så en 10’er herfra 👍😊
Lisbeth – Tusind tak for din søde tilbagemelding 😀 Hvor er det bare dejligt at høre, at påskekagen blev en succes – jeg håber også på, at jeg kan få tid til at lave den i løbet af påskedagene, for den er også altid populær hjemme hos os 😀