Påskeferien er skudt i gang. Og selvom jeg ikke holder helt fri, så har jeg alligevel en del projekter, som er sat på standby indtil efter påske. Jeg kunne derfor bruge noget af søndagen på et rigtigt hyggeprojekt i køkkenet. I flere år har jeg nemlig haft lyst til at bage påskeboller formet som fine, små påskereder med et æg i midten. Og i år har jeg endelig fået gjort noget ved det.
Se også – Påskekage I Påskereder af chokolade I Hjemmelavede påskeæg
Opskrift på påskeboller med æg.
Inspirationen til påskebollerne stammer fra Sydeuropa, hvor jeg flere gange har set brød og boller, som er bagt med hele æg i. Faktisk har jeg også set bollerne i Nordtyskland,, hvor de ofte er at finde op til påske, så det er vist i grunden en ret udbredt påskespecialitet. Æggene er rå, når de lægges i dejen, og bliver så hårdkogte under bagningen. På den måde kan man fiske ægget ud af dejen, pille det og så spise brød med smør sammen med det hårdkogte æg. Fx til frokost eller morgenmad.
Jeg valgte dog en lidt anden tilgang til mine påskeboller. Jeg lavede nemlig en sød udgave, og pyntede med et marcipanæg fra Anthon Berg i midten. De søde boller kan enten spises som de er, eller skæres over og smøres med smør. Så flytter man selvfølgelig lige ægget først. Perfekte som det søde indslag på morgenbordet eller til eftermiddagsteen. Eller hvad med at pakke påskebollerne ned i picnickurven og tage dem med på æggejagt?
Tip! Se også alle mine bedste påskeopskrifter lige her.
Påskereder med æg
Ingredienser
- 2 dl mælk (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 50 gr sukker (75 gr for ekstra søde boller)
- 1 tsk groft salt
- 0,5 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
- 1 æg
- 400 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre
- 50 gr smør (smeltet)
Desuden
- 1 æg (til pensling)
- 2 spsk perlesukker (kan udelades)
- 8 marcipan påskeæg
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 8 lige store stykker.
- Tril hvert dejstykke til en lang, tynd pølse (ca 35 cm). Del pølsen på midten og sno de 2 stykker dej rundt om hinanden. Luk dejen sammen til en krans med et hul i midten og læg den på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad kransene efterhæve tildækket i ca 30 minutter. Pensl herefter med sammenpisket æg og drys med perlesukker.
- Bag kransene ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 12-15 minutter, indtil de er gennembagte og gyldne.
- Lad kransene afkøle på bageristen og læg et marcipanæg i midten af hver krans.
- Spis kransene som de er, eller skær dem over og kom smør på.
- Kransene kan holde sig et par dage, hvis de pakkes godt ind. De er dog bedst, når de er nybagte. Kransene kan desuden fryses.
Skønne variationer.
Selvom de oprindelige påskeboller laves med rå æg, der bliver hårdkogte under bagningen, så kan marcipanæggene ikke tåle en tur i ovnen. Det er derfor vigtigt, at man venter med at pynte påskebollerne med æg til efter de er færdigbagte og afkølede.
Og selvfølgelig kan man sagtens bruge alle mulige andre former for små påskeæg. Der er jo ingen, der siger, at det skal være marcipanæg. Chokoladeæg, lakridsæg eller noget helt tredje fungerer mindst lige så fint. Faktisk kan påskebollerne også serveres uden marcipanæg i midten. De er jo ret fine i sig selv og vil pynte på ethvert morgenbord eller kaffebord.
Desuden kan man udelade perlesukker på toppen af bollerne. Man kan i stedet drysse med almindeligt sukker eller mandel- og hasselnøddeflager. Og der kan også pyntes med glasur, evt farvet glasur, på toppen, hvis man er mere til det.
Nemt og velsmagende 😊
Charlotte – Hvor er det bare dejligt at høre 😀